10 populære mastiff raser

Mastiff raser er en gruppe hunder som har tiltrukket seg oppmerksomhet fra hundeentusiaster over hele verden. Ikke bare på grunn av deres imponerende størrelse og styrke, men også deres lojale natur. Disse hundene blir ofte sett på som å være tålmodige, kjærlige og beskyttende, selv om de kan se litt skremmende ut ved første øyekast.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på ti forskjellige mastiff raser. Enten du vurderer å skaffe deg en eller bare er nysgjerrig, er det uansett verdt å lære mer om disse herlige skapningene. 

De mest populære mastiff rasene

De mest populære mastiff rasene er engelsk mastiff, napolitansk mastiff, tibetansk mastiff, bullmastiff og fransk mastiff. Disse hunderasene er kjent for å være tålmodige, kjærlige og beskyttende, men også for å være store i størrelsen.

1. Tibetansk mastiff

En liggende sort og brun tibetansk mastiff.

Den tibetanske mastiffen er en av de eldste hunderasene i verden og stammer fra Tibet. Disse hundene er kjent for sin tykke og lange pels som kan ligne litt på en løvemanke. Selv om den tibetanske mastiffen er stor, sterk og uavhengig, kan den likevel være forsiktig rundt fremmede.

2. Engelsk mastiff

En liggende brun engelsk mastiff.

Den engelske mastiffen er en av de største hunderasene i verden. Disse hundene er imponerende skikkelser med en høyde på opptil 76 cm og en vekt på over 100 kg. 

Til tross for sin store størrelse, er den engelske mastiffen kjent for å være en rolig og kjærlig hund. De trives best når de er i nærheten av eierne sine og er perfekte som følgesvenner.

3. Bullmastiff

En stående brun bullmastiff rase.

Bullmastiffen er en muskuløs og kraftig mastiff rase som ble utviklet for å beskytte eiendommer og jakte på ville dyr. Disse hundene er svært intelligente og kan trenes til å utføre en rekke oppgaver.

Bullmastiffer kjent for å være kjærlige og hengivne mot sine eiere, selv om de har et rykte på seg til å være vakthunder.

4. Napolitansk mastiff

En leken, stående og sort napolitansk mastiff.

Den napolitanske mastiffen er kraftig og muskuløs. Den har et unikt utseende med rynket hud og tung pust som gjør den mer unik. Hunderasen er kjent for å være lojal og beskyttende, men kan være noe dominerende overfor andre dyr og mennesker.

Likevel er den napolitanske mastiffen en trofast følgesvenn med en eier som forstår seg på den og tilbyr riktig trening.

5. Fransk mastiff

En stående brun fransk mastiff.

Fransk mastiff, også kjent som dogue de bordeaux, er en annen stor mastiff rase som har sitt opphav i Frankrike. Disse hundene har en kort og rød pels, og er kjent for sin roligere og mer avslappende natur sammenlignet med andre mastiff raser. Den franske mastiffen er lojal og kjærlig mot sine eiere, men trenger riktig sosialisering og trening for å bli en god følgesvenn.

6. Spansk mastiff

En stående gyllenbrun spansk mastiff.

Den spanske mastiffen er også en stor hunderase. Disse hundene er kjent for å være sterke og robuste, noe som gjør dem til gode beskyttere. Spanske mastiffer er kjent for å være rolig og tålmodig med barn og familie, selv om det er en stor hunderase.

7. Amerikansk mastiff

En nærbilde av ansiktet til en amerikansk mastiff.

Amerikansk mastiff er en stor og kraftig mastiff rase fra USA. Denne hunderasen er avlet for å være lojale og kjærlige følgesvenner, og er kjent for sin beskyttende natur. En amerikansk mastiff har en kort og tettsittende pels som krever minimalt med stell, men de kan ha tendenser til å snorke og eier må passe ekstra nøye på med fôringen for å unngå overvekt. 

Som med alle mastiffer er det viktig å begynne tidlig med sosialisering og trening for å oppmuntre ønsket atferd og unngå eventuelle problemer. Amerikanske mastiffer kan være en god følgesvenn for de som ønsker en lojal og beskyttende hund.

8. Pyreneisk mastiff

En hvit og brun pyreneisk mastiff i snøen.

Pyreneisk mastiff er en stor og muskuløs hunderase som stammer fra Pyreneene i Spania. De ble opprinnelig avlet for å beskytte beitedyr og eiendommer, og er derfor kjent for å være beskyttende og territorielle. De har en tykk og hvit pels som krever regelmessig stell og børsting. Pyreneiske mastiffer er gode og lojale, men kan være forsiktig rundt fremmede.

9. Brasiliansk mastiff (ulovlig i Norge)

En gyllenbrun, stående brasiliansk mastiff på grønt gress.

Brasiliansk mastiff, eller fila brasileiro, er ulovlig å eie i Norge. Den sies å være sta, dominerende og veldig intelligent, noe som ikke er en bra kombinasjon hos feil eier. Hunderasen har også et rykte på seg som en kamphund og ble brukt av de portugisiske erobrerne på 1600-tallet.

10. Japansk mastiff (ulovlig i Norge)

En liggende japansk mastiff, også kjent som Tosa Inu.

Japansk mastiff, eller tosa inu, er også ulovlig å eie i Norge. Hunderasen er stor og kraftig med en pels som krever minimalt med stell, men den egner seg ikke som kjæledyr da den er avlet for hundekamper. Det er nettopp derfor det er forbudt å eie den japanske mastiffen i mange land.

Konklusjon

Mastiffer er hovedsakelig kjent for å være store hunderaser. Enten du ønsker en følgesvenn eller vakthund, kan en mastiff være det perfekte valget for deg. 

Alle hunder er forskjellige og krever riktig trening og oppmerksomhet for å trives. Både den brasilianske mastiffen og den japanske mastiffen er forbudt i Norge, og du er derfor nødt til å velge en av de andre rasene fra listen, hvis du ønsker å bli eieren av en stor mastiff.

Ofte stilte spørsmål

Er mastiff lovlig i Norge?

Det er enkelte hunderaser av mastiff som er lovlig i Norge, men ifølge lovdata har man ikke lov til å eie en brasiliansk mastiff (fila brasileiro) eller en japansk mastiff (tosa inu). 

Er mastiff hunderaser lett å trene?

Mastiff hunderaser er generelt intelligente og kan trenes godt, men de kan være sta og utfordrende å trene. Det er viktig å begynne opplæringen tidlig og bruke positiv forsterkning for å oppmuntre ønsket atferd, noe som gjelder for alle hunderaser.

Trenger mastiff hunderaser mye mosjon?

Mastiffer er store og trenger regelmessig mosjon, men de er ikke like aktive som noen mindre hunderaser. Korte turer og lek kan være tilstrekkelig, men det er viktig å unngå overdreven trening som kan være belastende for hundens kropp.

Hvordan er mastiff hunderaser i forhold til barn?

De fleste mastiff rasene er kjent for å være tålmodige og beskyttende mot barn, men det er alltid viktig å overvåke hunden og barna når de leker sammen. Det er også viktig å lære barna å respektere hunden og behandle dem med omsorg og respekt.

Kan mastiff hunderaser være en god familiehund?

Ja, mange mastiff hunder er utmerkede i familiar på grunn av deres lojale og kjærlige natur. Likevel krever de riktig trening, mosjon og oppmerksomhet for å trives og bli en god følgesvenn i flokken.

Dyreplaneten
Logo