Hva betyr det når hunden slikker deg i ansiktet?

Hunder uttrykker seg på mange måter, og en av disse er ved å slikke mennesker i ansiktet. Dette kan oppleves som koselig eller kanskje ekkelt for noen, men hva betyr det egentlig når hunden gjør dette? Er det et tegn på kjærlighet eller vil den bare ha oppmerksomhet?

Det er dette hunden prøver å fortelle deg

Når du blir slikket i ansiktet viser hunden at den vil bli kjent med deg eller at den liker deg. Hunder bruker atferden for å unngå konflikter og bygge sosiale bånd. De kan også slikke for å få oppmerksomhet, for å gi deg en vask eller fordi du smaker godt.

Den vil bli kjent med deg

Når en hund møter et nytt menneske kan den prøve å bli kjent med vedkommende ved å slikke personen i ansiktet. Dette er en del av hundens naturlige kommunikasjonsprosess, og er et tegn på at hunden ønsker å bygge en relasjon med deg.

Den liker deg

En annen grunn til at hunden kan slikke deg i ansiktet, er at den rett og slett liker deg. Hunder uttrykker ofte sin kjærlighet ved å slikke på eierne sine eller andre personer den liker godt, og ansiktet er et av de vanligste stedene som hunden velger å slikke.

Hunden gir deg en vask

Slikking kan også være en måte for hunden å vaske deg på. Hunder er rene dyr og bruker ofte slikking som en del av rengjøringsprosessen sin. Når hunden slikker deg, kan den være på jakt etter skitt eller lukt som den ønsker å fjerne.

Du kan smake godt

Det kan hende at hunden synes at du smaker godt. Dette høres kanskje litt rart ut, men hunder har en utrolig god luktesans, og hvis du for eksempel har spist noe som hunden synes lukter godt, kan det hende den forsøker å smake på det ved å slikke deg i ansiktet. Du skal heller ikke se bort ifra at hunden slikker deg hvis du har svettet, ettersom huden smaker salt.

Hunden vil ha oppmerksomhet

En hund kan også slikke deg i ansiktet for å få oppmerksomhet. Hunder liker å være nær menneskene sine og hvis hunden føler at den ikke får tilstrekkelig oppmerksomhet fra deg, kan den prøve å få din oppmerksomhet ved å slikke deg i ansiktet.

Konklusjon

Hvis hunden slikker deg i ansiktet kan det bety flere ting som at den ønsker å bli kjent med deg, at den liker deg, at den ønsker å vaske deg eller at den vil ha oppmerksomhet. 

Det er viktig å legge merke til hundens atferd og tolke signalene den gir deg, slik at du kan gi den en riktig respons tilbake, akkurat som en hund i flokken ville gjort.

Husk også at det er viktig å opprettholde god hygiene. Hvis du ikke er komfortabel med at hunden slikker deg i ansiktet, kan du lære den andre måter å uttrykke seg på.

Til syvende og sist er hundens slikking en form for kommunikasjon. Hvis du forstår hva hunden prøver å si, kan du bygge et enda sterkere bånd med den. Så neste gang hunden din slikker deg i ansiktet, kan du tenke over hva den prøver å fortelle deg, og deretter gi riktig respons.

Ofte stilte spørsmål

Er det trygt å la hunden slikke meg i ansiktet?

Det er sjelden farlig å la hunden slikke deg i ansiktet, men det kan være lurt å være oppmerksom på hundens atferd og stoppe den hvis det blir for intens.

Hvorfor liker noen hunder å slikke mer enn andre?

Noen hunder eller enkelte hunderaser har en tendens til å være mer kjærlige og hengivne enn andre, og dette kan vise seg gjennom at de liker å slikke mennesker mer.

Bør jeg la hunden slikke andre mennesker?

Det er opp til deg, men det kan være lurt å spørre andre mennesker om de er komfortable med å bli slikket av hunden din eller i hvert fall fortelle dem at hunden din kan slikke mye. Det er også lurt å være oppmerksom på hundens atferd, spesielt hvis den ikke kjenner personen godt.

Dyreplaneten
Logo