Raseprofil: Tibetansk mastiff

Tibetansk mastiff er en stor og kraftig hunderase fra Himalayatraktene og har vært brukt som vakt- og vokterhund i Tibet i årtusener. I denne artikkelen kan du lære mer om rasen og dens egenskaper, inkludert størrelse og utseende, atferd og temperament, og mye mer. Du vil også finne informasjon om rasens historie, og hvilke utfordringer du kan møte når du eier en tibetansk mastiff.

Tibetansk mastiff fakta

HunderaseTibetansk mastiff
OpprinnelseHimalaya
Lovlig i NorgeJa
RasestatusRegistrert
Levetid10-14 år
Høyde61-66 cm
Vekt55-85 kg
PelsMye

Kort om tibetansk mastiff

Tibetansk mastiff er en stor og kraftig hunderase som stammer fra Himalayatraktene og har blitt benyttet som vakt- og vokterhund av nomadene i Tibet i årtusener. Denne imponerende hunden krever mye plass og mosjon for å trives, og kan være egenrådig og sta, noe som kan gjøre trening og oppdragelse til en utfordring. 

Tibetansk mastiff er en utpreget brukshund med stor arbeidskapasitet og utholdenhet, men kan være territorial og aggressiv mot fremmede, så det er viktig å trene og sosialisere dem riktig fra en tidlig alder for å unngå problemer. Pelsen må børstes minst én gang i uken, og hunden bør få tilstrekkelig mosjon og stimulering. 

Rasen kan være en flott hund for familier, men det er viktig å huske på at dette er en stor og kraftig hunderase som krever en erfaren og konsekvent leder for å opprettholde god oppførsel. Det er også viktig å skaffe seg en valp fra en pålitelig oppdretter som har testet foreldrene for vanlige helseproblemer.

Potensielle utfordringer med tibetansk mastiff

En av de største utfordringene ved å eie en tibetansk mastiff er dens størrelse og styrke. Som en av de største hunderasene i verden, krever de mye plass og mosjon for å trives. De kan også være egenrådige og sta, noe som kan gjøre trening og oppdragelse til en utfordring.

En annen potensiell utfordring med tibetansk mastiff er deres instinktive vakt- og beskyttelsesnatur. De kan være svært territoriale og aggressive mot fremmede, og det er viktig å trene og sosialisere dem riktig fra en tidlig alder for å unngå problemer med dette.

Størrelse og utseende

Tibetansk mastiff er en rektangulær og kraftig molosserhund med en imponerende kroppsstørrelse. Selv om de er store og massive, har de likevel en lett gangart. Hodet er stort og kraftig, med en massiv skalle og markert stopp. Snutepartiet er bredt og firkantet, med tykke lepper og kraftige kjever.

Kroppen er lengre enn den er høy, og har en dyp brystkasse og kraftig hals med en tykk pelskrage. Den har en rett og kraftig rygg, og en nesten plant kryss. Pelsen er lang, tykk og rett, og kommer i forskjellige farger som kullsort, blågrå, gulbrun og rødbrun.

Atferd og lynne hos tibetansk mastiff

Tibetansk mastiff er en brukshund med stor arbeidskapasitet og utholdenhet. De er naturlige vakthunder, men fungerer også som gode vokterhunder og gårdshunder, men kan også brukes som kløvhunder. I tillegg er de også sjeldne og spennende utstillingshunder.

Selv om de er vaktsomme og vil gjøre folk oppmerksomme på sin tilstedeværelse om det skjer noe uventet, kan de bli tillitsfulle og trofaste til sine eiere. På grunn av deres primitiv natur, vil de som regel holde avstand til fremmede og kan bli aggressive mot folk og dyr som ikke respekterer deres territorium.

På grunn av dette krever tibetansk mastiff en erfaren eier med kunnskap om vaktsomme hunder, en tydelig leder og konsekvent trening fra tidlig alder.

Aktivitetsnivå

Tibetansk Mastiff er en stor og aktiv hunderase som trenger mye mosjon for å trives. Selv om den har en avmålt og elastisk gangart, krever den regelmessig fysisk aktivitet for å holde seg sunn og lykkelig. Det er derfor viktig at eieren har tid og mulighet til å tilby tibetansk mastiff tilstrekkelig mosjon og stimulering.

Én time rask gange hver dag bør være et minimum. Å gå lange turer i skogen, potensielt med kløv, vil også være gunstig.

Stell av tibetansk mastiff

Tibetansk Mastiff har en lang, tykk og stri pels som trenger regelmessig vedlikehold. Pelsen må børstes nøye minst én gang i uken, og det kan være lurt å trimme den en gang i måneden for å unngå floker og knuter. 

Hunden bør også bades av og til, men ikke for ofte da dette kan ødelegge pelsens naturlige oljer. Tannstell og ørepleie er også viktig for å unngå tannproblemer og øreinfeksjoner.

Trening og lydighet

Tibetansk Mastiff er en utpreget brukshund og har stor arbeidskapasitet. Den kan brukes som vakt- og vokterhund, gårdshund og kløvhund.

Tidlig og tålmodig dressur er nødvendig for å forme hundens atferd og lære den å respektere sin eier som leder. Selv om tibetansk mastiff kan være egenrådig og sta, er den også tillitsfull og trofast mot sin familie. Med riktig trening og sosialisering kan denne vakre hunden bli en fantastisk og lojal følgesvenn.

Tibetansk mastiff med familie og barn

Som nevnt ovenfor kan tibetansk mastiff være en fantastisk følgesvenn for en familie, men det er viktig å huske på at dette er en stor og kraftig hunderase som krever mye plass og oppmerksomhet. Rasen kan bli vant til å være en del av familien og vil være beskyttende overfor alle familiemedlemmer, inkludert barna. Det er imidlertid viktig å huske at dette er en primitiv rase med sterke instinkter og at den trenger en tydelig leder som kan håndtere dens behov og temperament.

Tibetansk mastiff kan være en flott hund for barn, men det er viktig å huske at dette er en stor og sterk hunderase som kan være litt for røff for små barn. Som med alle hunderaser er det viktig å lære barna hvordan man skal oppføre seg rundt hunden og å alltid ha tilsyn når de er sammen. Når hunden blir sosialisert riktig og behandlet med respekt og omsorg, vil den være en kjærlig og trofast familiehund.

Bruksområder for tibetansk mastiff

Tibetansk Mastiff er en utpreget brukshund som har blitt brukt i århundrer for å beskytte flokker av sauer og geiter fra rovdyr. Denne hunderasen er også en god vokterhund og gårdshund, og kan brukes til å beskytte hjemmet ditt og eiendommen din. 

På grunn av dens utholdenhet og arbeidskapasitet, kan tibetansk mastiff også brukes som kløvhund, og potensielt også trekkhund.

Fôr og drikke

Som alle store hunderaser, trenger tibetansk mastiff et næringsrikt kosthold for å unngå helsemessige problemer. Det er spesielt viktig å gi hunden riktig kosthold under den lange vekstperioden, da den ikke kan regnes som fullt utvokst før den er nærmere tre år gammel.

Det finnes mange ulike typer hundefôr å velge mellom, men det viktigste er at hunden får i seg riktig mengde fôr og nok næringsstoffer. Et rent hundefôr uten fyllmengde som ris, mais og korn er viktig for at hunden skal både få i seg nok, og ta opp nok næringsstoffer.

Når det gjelder drikke, er det viktig å sørge for at hunden alltid har tilgang til friskt og rent vann. På varme sommerdager kan det være lurt å sørge for ekstra vannforsyning, for eksempel ved å plassere flere vannskåler rundt omkring i hagen eller på terrassen. På varme dager er det også viktig at hunden får tilgang til skygge.

Vanlige helseproblemer

Som med mange store raser, er tibetansk mastiff utsatt for visse helseproblemer. En av de vanligste problemene er hoftedysplasi, som er en arvelig lidelse der hofteleddene ikke fungerer ordentlig og kan føre til smerte og nedsatt bevegelighet. 

Andre helseproblemer som kan påvirke tibetansk mastiff inkluderer albueleddsdysplasi, øyeproblemer som grå stær og entropion, samt hudallergier og mageproblemer. Det er viktig å sørge for at du skaffer deg en valp fra en pålitelig oppdretter som har testet foreldrene for disse vanlige helseproblemene, kombinert med oppfølging fra veterinær og et godt kosthold.

Historie

Tibetansk mastiff har en lang og fascinerende historie som strekker seg tilbake tusenvis av år. Rasen stammer fra Himalaya-områdene i Tibet og har blitt brukt som vakt- og vokterhund av nomadene i området i århundrer. Det opprinnelige navnet på rasen er «do-khyi», som betyr «hund som kan bindes.» Tibetansk mastiff ble introdusert til Europa på 1800-tallet, og siden da har rasen fått et globalt rykte som en av verdens mest imponerende og respektable hunderaser.

Tibetansk mastiff har imidlertid en mye lengre historie i Tibet, og har trolig blitt brukt som vakthund av klostre og nomader i over 5000 år. Det gjør den til en av verdens eldste hunderaser. Det tykke dobbeltlaget med pels sørger for at denne hunderasen passer utmerket godt til kalde vinterdager i Norge.

Er tibetansk mastiff riktig hund for deg?

Tibetansk mastiff er en imponerende hund som er kjent for sin intelligens, utholdenhet og lojalitet. Men før du skaffer deg en tibetansk mastiff, er det viktig å vurdere om denne populære mastiffrasen passer til din livsstil og personlighet.

Tibetansk mastiff er en stor og kraftig hund som krever mye plass og mosjon for å trives. Hvis du bor i en liten leilighet eller ikke har muligheten til å gi hunden din nok mosjon, er det ikke den rette hunderasen for deg. I tillegg er tibetansk mastiff en svært beskyttende hund som krever en erfaren og konsekvent leder for å opprettholde en god oppførsel. Hvis du ikke har erfaring med vaktsomme hunder eller har problemer med å etablere deg som leder, kan det være en utfordring å ha en tibetansk mastiff som kjæledyr.

Tibetansk mastiff kan være en flott hund for familier med barn, men det er viktig å huske på at denne rasen er stor og sterk. Barn bør alltid overvåkes når de er i nærheten av hunden, og det er viktig å lære dem å behandle hunden respektfullt og med omsorg.

Ofte stilte spørsmål

Hvor kommer tibetansk mastiff fra?

Tibetansk mastiff stammer fra Himalayatraktene og har gjennom århundrer blitt benyttet som vakt- og vokterhund av nomadene i Tibet.

Hvor stor blir en tibetansk mastiff?

Hanner blir minst 66 cm i skulderhøyde og kan veie opp mot 80 og 85 kg, mens tispene blir minst 61 cm i skulderhøyde og kan veie mellom 55 og 60 kg.

Hvordan er temperamentet til tibetansk mastiff?

Tibetansk mastiff har et naturlig instinkt som vakthund og kan være reservert overfor fremmede. Den er ellers en lojal og tillitsfull hund mot familien sin så lenge den er godt trent.

Hva er vanlige helseproblemer for tibetansk mastiff?

Tibetansk mastiff er generelt en sunn rase, men kan være utsatt for hoftedysplasi, albueleddsdysplasi, entropion og distichiasis.

Hvordan bør tibetansk mastiff trenes?

Når du trener en tibetansk mastiff er det viktig å være tydelig og konsekvent i treningen, men samtidig anerkjenne hundens behov for frihet og uavhengighet.

Hva slags fôr bør man gi tibetansk mastiff?

Tibetansk mastiff trenger godt tilpasset og næringsrikt kosthold for å unngå helsemessige problemer. Det er spesielt viktig under den lange vekstperioden disse hundene har. Sørg for å fôre med høykvalitetsfôr eller rent kjøtt.

Hvordan er tibetansk mastiff med barn?

Tibetansk mastiff kan være en god familiehund og tåler vanligvis godt å være rundt barn. Som med alle store hunder, bør man være forsiktig når det kommer til lek og interaksjon mellom hund og barn.

Kan en tibetansk mastiff bo i leilighet?

Tibetansk mastiff er en stor hund som trenger mye plass og mosjon for å trives. De aller fleste leiligheter vil derfor ikke være gunstig for denne hunderasen.

Hva er vanlige bruksområder for tibetansk mastiff?

Tibetansk mastiff er en utpreget brukshund som kan brukes som vakthund, vokterhund, gårdshund eller kløvhund.

Dyreplaneten
Logo