Raseprofil: Bullmastiff

Bullmastiff er en hunderase som kombinerer styrke, pålitelighet og en lojal personlighet. Denne artikkelen vil gi deg en kort introduksjon til den fascinerende hunderasen og hva som gjør den så spesiell. Kanskje det blir nettopp en bullmastiff som blir din neste firbeinte venn?

Bullmastiff er en kraftig og beskyttende hunderase, kjent for sitt imponerende utseende og lojale temperament. Opprinnelig avlet som vokterhund, er den en intelligent og hengiven følgesvenn som passer godt for familier som ønsker en stor og pålitelig hund.

Bullmastiff fakta

HunderaseBullmastiff
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusRegistrert
Levetid8-10 år
Høyde61-68 cm
Vekt41-59 kg
PelsKorthåret

Kort om bullmastiff

Bullmastiffen et resultat av krysning mellom den store mastiffen og den mindre bulldoggen. Denne kraftige hunden gir inntrykk av stor styrke, uten at den ser lite atletisk ut av den grunn. Bullmastiff er kjent for å være en sunn og pålitelig følgesvenn.

En av de mest karakteristiske trekkene ved bullmastiffen er dens adferd og temperament. Rasen er kjent for å være temperamentsfull, våken og lojal. Den er beskyttende overfor sin familie, men er også kjent for å være god med barn og andre dyr når den er sosialisert og trent riktig.

Bullmastiff er en imponerende hund som er kjent for sin styrke og beskyttende instinkt. Samtidig kan den bli en kjærlig og lojal følgesvenn som kan være et fantastisk tilskudd til en familie som er villig til å investere tid og energi i riktig trening og sosialisering. Hvis du er på jakt etter en hund som kombinerer styrke, personlighet og kjærlighet, kan bullmastiff være akkurat det du leter etter.

Potensielle utfordringer med bullmastiff

Det er ingen hemmelighet at bullmastiff kan by på noen utfordringer for hundeeiere, særlig for dem som ikke har erfaring med store hunderaser tidligere. På grunn av dens størrelse og styrke kan bullmastiffer være vanskelige å håndtere hvis de ikke er riktig trent og sosialisert fra ung alder. Det er viktig å lære hunden god lydighet for å unngå at hunden blir dominerende eller aggressiv.

En annen utfordring kan være hundens potensielle helseproblemer. Som en stor hunderase er bullmastiff utsatt for visse helseplager som hoftedysplasi og øyelidelser. Det er viktig å være forberedt på eventuelle veterinærutgifter og å være nøye med hundens helseoppfølging.

For å redusere risikoen for helseproblemer bør eieren også kombinere kvalitetsfôr med aktivitet. Med en stor hund som bullmastiff er det viktig å være klar over at dette vil være en stor ekstra utgift for mange.

Størrelse og utseende

Bullmastiffens imponerende størrelse og kraft er et av de mest karakteristiske trekkene ved rasen. Hannhunder har en mankehøyde på 63,5–68,5 cm og veier mellom 50–59 kg, mens tisper måler 61–66 cm i mankehøyde og veier mellom 41–50 kg. Selv om de er store og kraftige hunder, kan bullmastiffen vise til en imponerende smidighet og balanse.

Dette er en majestetisk og kraftig hund med et imponerende utseende. Hodet er stort og bredt, og skallen er kvadratisk. Øynene er mørke eller nøttebrune, mens ørene er v-formede og foldet bakover. Pelsen er kort og hard, med farger som spenner fra nyanser av tigret eller rødt. Sort maske og mørke tegninger rundt øynene bidrar til hundens karakteristiske uttrykk.

Kroppen er kompakt og kraftig med en bred og dyp brystkasse. Ryggen er kort og rett, med et bredt og muskuløst endeparti. Benstrukturen er solid, mens halen er høyt ansatt, kraftig ved roten og avsmalnende mot spissen.

Bullmastiffens utseende gir et inntrykk av styrke og beskyttelse, noe som gjenspeiler dens historiske rolle som vokter og beskytter. Dens elegante og kraftige fremtoning gjør den definitivt til et imponerende syn.

Atferd og lynne hos bullmastiff

Bullmastiffen er kjent for sitt temperamentsfulle, våkne og lojale lynne. Rasen er kjærlig og beskyttende overfor sin familie og viser ofte en mild og tålmodig side, spesielt overfor barn. Bullmastiffen er en utmerket vakt- og familiehund, og deres naturlige mistenksomhet overfor fremmede gjør dem til en effektiv beskytter.

Bullmastiffens historie som «skogvokterens natthund» har preget deres atferd og instinkter. Dette fører til at bjeffing sjeldent er noe problem, og de har også lite interesse for vilt. 

Rasen har en tendens til å være rolig og veloppdragen, men trenger konsekvent og tidlig sosialisering og opplæring for å sikre at de blir velfungerende og lykkelige voksne hunder.

Aktivitetsnivå

Til tross for sin store størrelse, har bullmastiffen et moderat aktivitetsnivå. De trenger daglig mosjon og mental stimulering for å holde seg sunne og fornøyde, men de er ikke like energiske som mange andre raser. En kombinasjon av varierte turer, lek og trening er ideelt for å holde en bullmastiff engasjert og lykkelig.

Det er viktig å huske at bullmastiffer kan være utsatt for visse helseproblemer, som hoftedysplasi, på grunn av deres størrelse og kroppsbygning. Det anbefales derfor å overvåke hundens vekt og aktivitetsnivå nøye, samt å ha regelmessige veterinærkontroller for å sikre optimal helse.

Stell av bullmastiff

Bullmastiffens pels er kort og hard, og krever minimalt med stell. Regelmessig børsting vil bidra til å fjerne løse hår og holde pelsen sunn og glansfull (riktig kost vil også hjelpe for sistnevnte). Det er også viktig å sjekke hundens ører, øyne og negler regelmessig og utføre nødvendig rengjøring og klipping ved behov.

Som med alle raser, er tannstell viktig for å forebygge tannproblemer og dårlig ånde. Regelmessig tannbørsting og bruk av tannpleieprodukter spesielt laget for hunder vil bidra til å holde tennene og tannkjøttet sunt.

Trening og lydighet

Bullmastiffen er en intelligent og lærevillig rase som kan trenes til å bli en lydig og veloppdragen hund. Det er imidlertid viktig å starte treningen tidlig og være konsekvent i tilnærmingen. Bullmastiffer kan være sta og selvstendige, så en positiv og belønningsbasert metode er ofte den mest effektive.

Sosialisering fra ung alder er også avgjørende for å sikre at bullmastiffen blir en velfungerende og lykkelig voksen hund. Eksponering for ulike mennesker, dyr og situasjoner vil bidra til å bygge opp selvtilliten deres og redusere sjansen for uønsket atferd som følge av frykt eller usikkerhet.

Bullmastiff med familie og barn

Bullmastiffen er en utmerket familiehund som passer godt inn i en familie med barn. Denne kjærlige og beskyttende hunden er kjent for å være tålmodig og mild med barn, noe som gjør den til en god følgesvenn for dere med yngre familiemedlemmer. 

Det er imidlertid viktig å huske at som med alle hunderaser, bør samspillet mellom barn og hund alltid overvåkes av en voksen for å sikre at både hund og barn er trygge og komfortable.

En bullmastiff vil trives i en familie som er villig til å investere tid og energi i riktig trening, sosialisering og omsorg. Dette inkluderer å lære barna hvordan de skal oppføre seg rundt hunden og respektere dens behov for plass og ro. Med riktig opplæring og oppdragelse kan en bullmastiff bli en fantastisk følgesvenn for hele familien og en trofast venn for barna.

Det er også verdt å merke seg at bullmastiff generelt har et godt forhold til andre kjæledyr, spesielt hvis de er sosialisert og introdusert for dem fra ung alder. Dette betyr at en bullmastiff kan bli en harmonisk del av en familie med flere kjæledyr, forutsatt at alle dyrene blir godt ivaretatt og sosialisert.

Bruksområder for bullmastiff

Bullmastiffens imponerende størrelse og naturlige beskytterinstinkt har gjort den til en populær hund for ulike formål. Historisk sett ble rasen utviklet som en «skogvokterens natthund» for å beskytte eiendommer og vilt mot tyver. I dag brukes bullmastiffen fortsatt som vakt- og beskyttelseshund, men den har også blitt en populær familiehund.

Selv om de ikke er kjent for sin utholdenhet og hastighet, er de intelligente og ivrige etter å lære, noe som gjør dem godt egnet til varierte aktiviteter sammen med sin eier.

Fôr og drikke

Som en stor hunderase trenger bullmastiffer et næringsrikt kosthold for å holde seg sunne og sterke. Det anbefales å gi hunden et høykvalitetsfôr uten fyll av korn, mais, soya og lignende. En bullmastiff vil også ha godt av å spise rent kjøtt som for eksempel kjøttdeig.

Mengden fôr vil variere avhengig av hundens vekt, alder og aktivitetsnivå. En tommelfingerregel er å ta hundens vekt og gange med 30, for deretter å plusse med 70. Med en vekt på 50 kg vil dette tilsvare 1570 kalorier hver dag.

Tilgang til rent og friskt vann er avgjørende for å holde hunden hydrert og frisk. Sørg for at hunden alltid har tilgang til vann, både inne og ute.

Vanlige helseproblemer

Bullmastiffer er generelt en sunn og hardfør rase, men som med alle hunderaser kan de være utsatt for visse helseproblemer. Noen av de vanligste helseproblemene som kan ramme bullmastiffer inkluderer:

  • Hoftedysplasi: En genetisk lidelse som kan føre til smerte og redusert mobilitet. Det er viktig å kjøpe hunder fra ansvarlige oppdrettere som tester foreldredyrene for denne lidelsen.
  • Albuedysplasi: En annen leddsykdom som kan påvirke hundens bevegelighet og komfort.
  • Hjerte- og blodkarsykdommer: Bullmastiffer kan være utsatt for visse hjerteproblemer, som aortastenose og dilatert kardiomyopati.
  • Entropion og ektropion: Disse øyelidelsene kan forårsake ubehag og smerte for hunden og kan kreve kirurgisk behandling for å rette opp problemet.
  • Overvekt og fedme: På grunn av deres store størrelse og kroppsbygning kan bullmastiffer være utsatt for vektproblemer. Det er viktig å overvåke hundens vekt nøye og tilpasse fôring og mosjon etter behov for å unngå helseproblemer som følge av overvekt.

For å minimere risikoen for helseproblemer er det viktig å gi bullmastiffen regelmessig veterinærkontroll, et godt kosthold og passende aktivitetsnivå. Å kjøpe hunden fra en ansvarlig oppdretter og forsikre seg om at foreldredyrene er testet for kjente genetiske sykdommer kan også bidra til å øke sjansene for en sunn og lykkelig hund.

Er bullmastiff farlig?

En bullmastiff i seg selv er ikke farlig. Rasen er kjent for å være lojal, beskyttende og kjærlig overfor sin familie. Imidlertid er det viktig å huske at en bullmastiff er en stor og kraftig hund, og som med alle hunderaser, er riktig sosialisering, trening og oppdragelse avgjørende for å sikre at hunden er vennlig og veloppdragen.

Det er viktig å huske at ethvert dyr kan bli farlig dersom det blir dårlig behandlet, misforstått eller ikke får den nødvendige opplæringen og sosialiseringen. Bullmastiffens størrelse og styrke kan gjøre den potensielt farlig dersom den ikke er godt trent og håndtert på en forsvarlig måte. Som eier av en bullmastiff er det ditt ansvar å sørge for at hunden din er trygg, vennlig og veloppdragen.

Historie

Bullmastiffens historie går tilbake til 1800-tallet i Storbritannia, hvor den ble avlet frem som en krysning mellom mastiff og bulldog. Rasen ble kjent som «skogvokterens natthund» og ble brukt av skogvoktere for å beskytte godseiernes eiendom og vilt mot krypskyttere. Bullmastiffen ble kjent for sin styrke, smidighet og lojalitet, og senere anerkjent som en selvstendig rase av den engelske kennelklubben i 1924.

Bøker om bullmastiff

Dersom du ønsker å lære mer om bullmastiff finnes det flere bøker om rasen. Dette inkluderer blant annet: 

  • The Bullmastiff av Eric Makins
  • The Bull-Mastiff as I know it av Arthur Craven
  • Everyone’s Guide to the Bullmastiff av Carol Beans

Er bullmastiff riktig hund for deg?

Å velge riktig hunderase er en viktig beslutning som påvirker både hundens og eierens liv i mange år fremover. For å avgjøre om bullmastiff er riktig hund for deg, bør du vurdere flere faktorer.

Størrelse

Bullmastiffer er store og kraftige hunder som krever plass både inne og ute. Du bør ha nok plass i hjemmet ditt og en inngjerdet hage hvor hunden kan bevege seg fritt og sikkert.

Tid og engasjement

En bullmastiff krever tid og engasjement for riktig trening, sosialisering og stell. Du bør være forberedt på å investere tid og energi i hundens utvikling og velvære.

Aktivitetsnivå

Selv om bullmastiffer ikke er like energiske som enkelte andre raser, trenger de fortsatt regelmessig mosjon og mental stimulering. Du bør være forberedt på daglige turer og lek med hunden.

Helse

Vær klar over de potensielle helseutfordringene som bullmastiffer kan møte, og vær forberedt på å håndtere eventuelle helseproblemer som måtte oppstå.

Kostnader

Bullmastiff er en stor hund som kan veie opptil 59 kg. For å holde hunden din så sunn som mulig bør du gi den et godt kosthold. Dette innebærer hundefôr av høy kvalitet uten fyll som mais, korn og lignende, eller rent kjøtt. Ved siden av fôr må du også ta i veterinærbesøk, forsikring og lignende før du bestemmer deg for å kjøpe en bullmastiff.

Hvis du føler at du kan tilby en bullmastiff et godt hjem og er villig til å håndtere de potensielle utfordringene, kan denne storslåtte og lojale hunderasen være et fantastisk tilskudd til familien din.

Ofte stilte spørsmål

Hvor stor blir en voksen bullmastiff?

En voksen hannhund vil ha en mankehøyde på 63,5-68,5 cm og veie mellom 50-59 kg, mens tisper vil ha en mankehøyde på 61-66 cm og veie mellom 41-50 kg.

Hvor lang levetid har en bullmastiff?

Gjennomsnittlig levetid for en bullmastiff ligger på 8-10 år, men noen kan leve lenger med god helse og riktig stell. Her vil både veterinærbesøk og rent fôr være essensielt.

Hvor mye mosjon trenger en bullmastiff?

Bullmastiffer er ikke så energiske som flere andre raser, men de trenger fortsatt regelmessig mosjon og mental stimulering. Daglige turer og lek er viktig for å holde hunden sunn og lykkelig.

Er bullmastiffer gode med barn?

Bullmastiffer er generelt gode med barn, spesielt når de har vokst opp sammen. De er kjærlige og beskyttende mot familiemedlemmer. Samtidig er det også viktig å lære både hunden og barna respekt for å unngå uhell, gitt hundens størrelse og styrke.

Er bullmastiffer aggressive?

Bullmastiffer er ikke naturlig aggressive, men de kan være territorielle og beskyttende. Riktig sosialisering og trening fra ung alder er viktig for å forhindre uønsket adferd.

Hvordan er bullmastiffer med andre hunder og kjæledyr?

Dersom de blir sosialisert og trent riktig fra ung alder, kan bullmastiffer vanligvis komme godt overens med andre hunder og kjæledyr. Det er likevel viktig å introdusere nye dyr forsiktig og under oppsyn.

Hvor mye røyter en bullmastiff?

Bullmastiffer har kort, hardt og værbestandig pels som røyter moderat. Regelmessig børsting vil bidra til å holde fellingen under kontroll og holde pelsen sunn.

Hvilke helseproblemer er vanlige hos bullmastiffer?

Bullmastiffer kan være utsatt for visse helseproblemer som hoftedysplasi, albuedysplasi, øyelidelser, hjerteproblemer og kreft. Regelmessige veterinærkontroller, riktig stell og et godt kosthold vil minimere helseproblemene.

Hvor mye mat trenger en bullmastiff?

En bullmastiffs matbehov vil variere avhengig av alder, vekt, aktivitetsnivå og individuelle behov. Det er viktig å følge anbefalinger fra veterinær og fôrprodusent, samt å tilpasse mengden etter hundens behov.

Hvordan trener og oppdrar jeg en bullmastiff?

Bullmastiffer er intelligente og ivrige etter å lære, men kan også være sta. Det er viktig å bruke positiv forsterkning og konsekvent trening fra valpestadiet. Sosialisering og grunntrening i lydighet er viktig for å skape en velfungerende og lykkelig bullmastiff. Vær tålmodig og konsekvent, og sørg for å belønne hunden når den utfører ønsket adferd.

Er bullmastiffer egnet for førstegangseiere?

Bullmastiffer kan være en utfordring for førstegangseiere på grunn av deres størrelse, styrke og noen ganger sta personlighet. Men med riktig trening, tålmodighet og engasjement kan de bli fantastiske og lojale følgesvenner.

Hvordan er bullmastiffens lynne?

Bullmastiffer er kjent for å være våkne, lojale og modige. De er kjærlige og beskyttende overfor sin familie, men kan være reserverte med fremmede. Riktig sosialisering og trening er viktig for å sikre et balansert og vennlig temperament.

Hvor raskt vokser en bullmastiff-valp?

Bullmastiff-valper vokser raskt og kan nå nesten full størrelse innen 12-18 måneder. Det er viktig å følge anbefalt kosthold og gi riktig næring for å støtte sunn vekst og utvikling.

Er bullmastiff en lovlig hunderase i Norge?

Ja, bullmastiff er en lovlig hunderase i Norge, imotsetning til for eksempel amstaff (amerikansk staffordshire terrier) og brasiliansk mastiff (fila brasileiro).

Dyreplaneten
Logo