10 hunderaser med blå øyne

Blå øyne hos valper er vanlig, men blå øyne hos voksne hunder er et sjeldent og fascinerende fenomen, og kan forekomme i en rekke hunderaser. 

Hvorfor har noen hunderaser blå øyer?

Hunderaser kan ha blå øyne hvis de bærer på merle-genet og homeoboks-genet, eller har albinisme (lite melanin). Disse genvariantene påvirker pigmenteringen og fargen på øynene deres. Enkelte raser som kan ha blå øyne er sibirsk husky, border collie og weimaraner.

  • Merle-genet: Merle-genet eller blue merle kan forårsake en ujevn fordeling av pigment i hundens pels og øyne, noe som kan føre til blå øyne eller heterokromi (en blå og en brun øye).
  • Homeoboks-genet: Noen hunderaser, som sibirsk husky og alaskan amalamute, er det homeoboks-genet ALX4 som antas å være ansvarlig for blå øyne. Dette kromosomet fører ofte til tap av pigmentering i hundens iris, men ikke i pelsen.
  • Albinisme: Dette er en sjelden genetisk tilstand som påvirker pigmenteringen i hundens pels, hud og øyne. Albinisme kan føre til blå øyne hos hunder hvis de har lite eller ingen melanin. Etter en rekke tester har albinisme blitt funnet i 1 % av hunder.

Hunderasene med blå øyne

De vanligste hunderasene med blå øyne er sibirsk husky, border collie, weimaraner, australian shepherd, catahoula leopard dog og dalmatiner. Det er aldri garantert at disse hunderasene har blå øyne, men det skjer oftere hos de med genvariasjoner.

1. Sibirsk husky

Sibirsk husky er den vanligste hunderasen til å ha blå øyne. Dette er på grunn av en genetisk mutasjon som ble funnet gjennom DNA-tester på 6000 hunder, hvor homeoboks-genet ALX4 ser ut til å være til stede i alle blåøyde sibirske huskyer. 

Hunderasen har sin opprinnelse hos Chukchi-folket i Øst-Sibir og utviklet seg for å tåle det ekstreme arktiske klimaet, samtidig som den hadde styrke og utholdenhet for å fungere som en sledehund. Sibirsk husky ble senere importert til Alaska som en langdistanseløpshund mellom 1909 og 1932 og fikk sin standard i USA i 1930.

Sibirsk husky er en livlig, vennlig og intelligent hund med en sterk og selvstendig personlighet. Rasen er sosial og trives i selskap med andre hunder eller i nær kontakt med mennesker. 

Den har et utpreget jaktinstinkt og anbefales ikke å ha løs, men mangler egenskaper som vakthund. Selv om den er skapt for et liv utendørs, setter den også pris på tid med familien inne.

2. Border collie

Border collie er en energisk og kjærlig hunderase hvor det ikke er uvanlig å se blå øyne, takket være det naturlige blåøyde genet de bærer på. Rasen stammer fra grenseområdene mellom Skottland og England og ble først kalt «border collie» etter 1900, men var tidligere kjent som “working collie dog» på grunn av sitt store arbeidsengasjement. 

Border collie er en intelligent hund med et medfødt gjeterinstinkt og har blitt verdens mest brukte gjeterhund, hovedsakelig for sauer. Selv om de ikke er født lydige, har de et stort potensiale for å bli det med riktig trening og oppdragelse. Fysisk aktivitet alene er ikke nok for denne rasen, da de også trenger mye mental stimuli for å trives.

3. Weimaraner korthåret

Weimaraner er en hunderase kjent for å ha en elegant sølvgrå pels, men også milde øyne som kan være ravfarget eller blå, noe som gir en vakker kontrast med den flotte pelsen.

Hunderasens opprinnelse starter på 1800-tallet i byen Weimar i Tyskland, hvor storhertug Karl August av Sachsen-Weimar-Eisenach avlet jakthunder. Det er disse hundene som regnes som weimaranerens forfedre.

Weimaraneren er en sosial og vennlig hund som trives i familielivet, men den har et sterkt behov for å utnytte sine jaktegenskaper, så det er viktig å ta hensyn til dens bruksegenskaper. 

Den ble anerkjent som egen rase i 1896 og finnes i to varianter, weimaraner korthåret og weimaraner langhåret, med den korthårede varianten som den mest vanlige.

4. Australian shepherd

Australian shepherd er en imponerende hunderase. Det er en energisk og intelligent gjeterhund som ofte blir kalt “aussie.” Australian shepherd har sine røtter i USA, til tross for sitt misvisende navn. 

Hunderasen kan ha en veldig unik fargekombinasjon på pelsen, spesielt hvis den bærer på merle-genet. I et slikt tilfelle er det også større sjansen for at den har lyseblå øyne.

Med en naturlig evne innen agility, passer aussie perfekt for aktive hjem og trives som både arbeids- og familiehund. Rasen har et trivelig gemytt, men er også kjent for sitt sterke vokterinstinkt, og krever derfor passende oppfølging og oppdragelse.

5. Catahoula leopard dog

Catahoula leopard dog er en allsidig brukshund med amerikanske røtter fra Louisiana. Den mangfoldige pelsen kommer i en rekke farger og mønstre, ofte med merle-mønster eller leopardlignende flekker. Øynene kan variere i farger som blå, gul, grønn, brun eller en kombinasjon av disse, og noen kan ha «glassøye» på grunn av merle-genet.

Rasen ble erklært som Louisianas statshund i 1979 og stammer trolig fra støvere som spanjolene brakte med seg, som igjen ble krysset med innfødte indianske hunder. Catahoula leopard dog ble historisk brukt til å samle og drive enkelte beitedyr i skoger og utmark. 

Selv om de ikke er aggressive av natur og passer godt som familiehunder, trives de best i store områder med plass til å løpe og bruke energien sin. De er mindre egnet for byliv og kaldt klima.

6. Dalmatiner

De fleste vet at dalmatinere har svarte flekker, spesielt hvis de har sett Disney-filmen fra 1996, men alle vet nok ikke at denne hunderasen i noen få tilfeller kan få blå øyne.

Opprinnelig ble dalmatineren avlet for å vokte hester og trenere på reise, og det er fortsatt en utmerket vakthund. Rasen har en lang og uavklart historie, men det antas at opphavet er i India eller i alle fall østover, og at de kom til Europa med sigøynerne. 

Dalmatineren har hatt en rekke bruksområder gjennom tidene som jakthund, trekkhund, førerhund og krigshund. I USA har dalmatineren hatt stor betydning for brannvesenet, spesielt i New York, og er i dag deres maskot. 

7. Dachshund

Dachshund, også kjent som «pølsehund», er en modig og energisk rase med røtter i Tyskland, der den opprinnelig ble avlet for jakt på grevling og kaniner. 

Selv om blå øyne ikke er ønskelig i utstillingsdachser, kan merle-pelsede dachshunder ha blå øyne, enten helblå, en blå og en brun, eller begge farger i ett øye. 

Rasen er kjent for sin allsidighet og fungerer godt som jakt- og sporhund, samt et kjæledyr og en vakthund. Til tross for sin unike form, er dachshunden en sunn og aktiv rase som krever konsekvent trening og en bestemt eier.

8. Grand danois

Grand danois, en hunderase som opprinnelig stammer fra Tyskland, er kjent for sin imponerende størrelse og milde natur. 

Disse gigantene kan noen ganger ha blå øyne, spesielt harlekin og merle varianter, og de beholder den vakre blåfargen hele livet. Likevel er det mest vanlig for hunderasen at de blir født med blå øyne og at de endrer seg til brune når de vokser opp.  

Historisk sett ble grand danois brukt som vakt- og jakthund, men i dag er hunderasen først og fremst en elsket familie- og selskapshund. De er kjærlige og beskyttende vakthunder, og tilpasningsdyktige til hjem i alle størrelser.

9. Alaskan malamute

Alaskan malamute er en av de eldste arktiske sledehundene, og er kjent for å ha et ulvelignende utseende med en tykk pels, sterk kropp og stor størrelse. Disse egenskapene gjør dem ideelle for å trekke tunge lass i polare områder. Det er heller ikke uvanlig å se denne hunderasen med blå øyne da de har det samme ALX4-genet som sibirske huskyer.

I dag er alaskan malamute en populær familiehund som er vennlig, mild og leken. Rasen trives utendørs og er godt egnet for mennesker som liker å tilbringe tid i naturen sammen med hunden sin. Selv om alaskan malamute er generelt er en sunn rase, og det hender at 

Rasen har sin opprinnelse fra eskimostammen Mahlemiut, som utviklet hunden til å være et sterkt og utholdende trekkdyr, samt en vokter og jeger tilpasset det tøffe klimaet i Alaska.

10. Alaskan klee kai

Alaskan klee kai er en sjarmerende skapning da det er en miniatyrversjon av husky. Den har mulighet for å ha blå øyne, men det hender også at de er brune, hasselbrune eller grønne. 

Opprinnelig ble denne rasen avlet for selskap og ikke for arbeid, og de er kjent for å være gode følgesvenner og vakthunder. Navnet «Klee Kai» stammer fra Alaska Athabaskan som betyr «liten hund». 

Alaskan klee kai er reservert mot fremmede og har et typisk nordisk temperament, som innebærer aktivitet, årvåkenhet og fysisk utholdenhet.

Alle valper har blå øyne

Alle valper blir født med blå eller blåaktig øyne, men i løpet av de første 16 ukene i deres liv vil øynene gradvis endre seg, og i de fleste tilfeller vil de bli brune. Hvis valpen din har blå øyne nå, vil fargen mest sannsynligvis endres i de kommende ukene. 

De fleste hunderasene har ikke blå øyne

Selv om vi ser blå øyne hos enkelte hunderaser, forekommer det veldig sjeldent. Faktisk er det anslått at bare 5 % av renrasede hunder har muligheten til å få blå øyne. Likevel viser forskning at genet som er ansvarlig for merle faktisk finnes i alle hunderaser.

Blandingsraser med blå øyne

For blandingsraser øker sjansen for blå øyne hvis en av foreldrene er av en rase med blå øyne, spesielt sibirsk husky. For eksempel vil en husky-blanding som busky eller promsky ha en større sannsynlighet for blå øyne. Likevel vil ikke alle avkommene arve denne egenskapen.

Her er noen få blandingsraser som kan få blå øyne:

  • Busky
  • Pomsky
  • Goberian
  • Huskimo
  • Rottsky

Konklusjon

Blå øyne hos hunder skyldes genetiske faktorer som merle-genet, homeoboks-genet og albinisme, noe som er med på å påvirke pigmentering og farge. Det finnes også blandingsraser som har blå øyne, spesielt de som er blandet sammen med sibirsk husky. Faktisk blir alle valper født med blå eller blåaktig øyne, men fargen vil som regel endres til brun de første 16 ukene.

Ofte stilte spørsmål

Hvorfor har noen hunderaser blå øyne?

Noen hunderaser kan ha blå øyne på grunn av genetiske faktorer som merle-genet, homeoboks-genet eller albinisme.

Hvilke hunderaser er mest kjent for å ha blå øyne?

De mest kjente hunderasene med blå øyne er sibirsk husky, border collie, weimaraner, australian shepherd, catahoula leopard dog og dalmatiner. På den annen side er det aldri garantert at en hund fra disse rasene vil ha blå øyne.

Hvorfor har valper blå øyne?

Alle valper blir født med blå eller blåaktige øyne, men i løpet av de første 16 ukene i deres liv vil øynene gradvis endre seg, og i de fleste tilfeller vil de bli brune.

Hvor vanlig er det for hunder å ha blå øyne?

Blå øyne er sjeldne hos hunder, og det anslås at bare 5 % av renrasede hunder har muligheten til å få blå øyne.

Kan blandingsraser ha blå øyne?

Ja, blandingsraser kan ha blå øyne, spesielt hvis en av foreldrene er av en rase med blå øyne, som sibirsk husky, men alle avkommene vil ikke nødvendigvis arve det.

Dyreplaneten
Logo