Raseprofil: Weimaraner

Weimaraner er en tysk hunderase med et elegant utseende, høy intelligens og masse energi. Det er en allsidig rase som har blitt brukt til jakt, spor, redning, politiarbeid og som selskapshund. De trives best med aktive eiere som kan gi dem mosjon og mental stimulering.

Weimaraner fakta

HunderaseWeimaraner
OpprinnelseTyskland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid11-13 år
Høyde53-67 cm
Vekt25-41 kg
PelsKorthåret, langhåret

Kort om weimaraner

Weimaraner er en rase som er kjent for sin eleganse og skarpe intellekt. De har et flott utseende, med deres sølvgrå pels og blå øyne som gir dem et unikt utseende

Men det er ikke bare utseendet som gjør weimaraneren så spesiell. De er også en av de mest allsidige hunderasene, og er utmerket som jakthunder, familiehunder og til og med som terapihunder. 

Weimaraneren er også kjent for å være lojale og hengivne mot sine eiere, og deres høye energinivå gjør dem til et godt valg for de som har tid og ressurser til å trene og gi dem oppmerksomheten de fortjener. 

Størrelse og utseende

Weimaraner er en mellomstor til stor hund med en slank og muskuløs kropp. De har en høyde på mellom 57 og 67 centimeter for hannhunder og mellom 53 og 61 centimeter for tisper. Vekten varierer fra 25 til 41 kilo, avhengig av kjønn og størrelse.

En viktig egenskap ved weimaranerens utseende er deres distinkte grå pels som kan variere fra en musegrå til sølvgrå. Pelsen er kort, tett og glatt og krever minimalt med vedlikehold. 

Weimaraner har en dyp brystkasse og muskuløse lår, noe som gir dem en sterk og atletisk kropp. Rasen har en karakteristisk lang og slank snute med mørke, intelligente øyne som gir dem et uttrykk av visdom og klokskap. Ørene er lange og hengende, og ofte brettet forover. Nesen er mørkegrå, mens leppene og innsiden av ørene er rosa..

Atferd og lynne hos weimaraner

Weimaranere er kjent for å være intelligente, energiske og selvstendige hunder med et unikt personlighetstrekk. Deres energinivå kan være høyt, og de trenger mye mosjon og mentale utfordringer for å trives. Når det gjelder atferd og lynne, er det noen viktige faktorer å vurdere:

 • Weimaranere kan være vanskelige å trene på grunn av deres uavhengige natur. Det er viktig å være konsekvent, men også tålmodig og positiv i treningen. De reagerer ikke bra på hard disiplin og kan bli motvillige til å samarbeide hvis de føler seg truet.
 • Som valper kan de være ødeleggende og vanskelige å husrene. Det er viktig å gi dem rikelig med oppmerksomhet og tilsyn, samt å gi dem en trygg og behagelig plass hvor de kan sove.
 • Weimaraner kan ha separasjonsangst, noe som kan føre til destruktiv atferd som graving og tygging på fysiske gjenstander. Det er viktig å gi dem tilstrekkelig mosjon og mentale utfordringer, samt gradvis venne dem til å være alene.
 • Hunderasen har en tendens til å være løse i leppene når de drikker, noe som kan føre til søl og sprut. Det er lurt å ha håndklær i nærheten for å tørke dem og rydde opp etter de har slukket tørsten.
 • Weimaraner har en sterk trang til å grave og jage byttedyr. De er ikke nødvendigvis det beste valget for familier med katter eller andre små kjæledyr, noe som i det minste vil kreve mye trening og sosialisering.

Aktivitetsnivå

Weimaraneren er en rase som krever mye fysisk aktivitet og mental stimulering. De er energiske og aktive hunder som trives best med eiere som kan gi dem den nødvendige treningen og oppmerksomheten de trenger. Dette er definitivt ikke en rase for de som ønsker en rolig selskapshund som vil tilbringe dagen i sofaen.

Med sitt høye energinivå og kjærlighet for utendørsaktiviteter, er weimaraneren isteden en ideell følgesvenn for aktive mennesker som liker å løpe, sykle eller gå på lange turer i skog og mark. De er også flotte svømmere og kan få mye glede av å svømme i sjøen eller i en innsjø.

Som med alle hunderaser, er det viktig å huske på at hundens aktivitetsnivå kan variere avhengig av alder, helse og personlighet.

Valper vil ha mer energi og vil trenge mer trening og oppmerksomhet enn voksne hunder. Eldre hunder eller de som lider av helseproblemer, vil naturligvis ha et lavere energinivå og vil trenge mer ro og hvile.

Stell av weimaraner

Weimaraneren er en rase som er lett å stelle, men det krever likevel litt arbeid å holde dem sunne og glade.

Pelspleie

Weimaranerens korte og glatte pels krever ikke mye stell, men de røyter en del uansett. Derfor bør du børste dem regelmessig for å fjerne løse hår. På den måten unngår du at de legger seg på møbler og klær. For å få pelsen til å skinne, kan du gjerne også tørke den med en klut.

Ørepleie

Siden weimaranerens ører henger ned, er de mer utsatt for øreinfeksjoner. Derfor bør du sjekke ørene deres ukentlig og tørke dem forsiktig med en fuktig bomullsdott (ikke Q-tips) for å fjerne eventuell smuss eller fuktighet. Hvis du merker at ørene ser røde eller irriterte ut, eller at hunden klør mye i ørene, bør du kontakte veterinæren.

Tannpleie

Som med alle hunderaser, er det viktig å børste weimaranerens tenner jevnlig for å unngå tannproblemer og dårlig ånde. Prøv å børste tennene deres minst to ganger i uken. Hvis hunden ikke liker å få børstet tennene, kan du gi dem bein av vilt eller storfe, noe som vil styrke tennene deres. Dette kombinert med et sunt kosthold vil på lang vei sørge for god tannhelse hos din weimaraner. 

Kloklipp

Weimaranerens klør vokser stadig og bør derfor klippes jevnlig for å unngå smerter og problemer med å gå eller løpe. Hvis du hører at hundens klør klikker på gulvet, er det et tegn på at de trenger en klipp. Du kan klippe klørne selv hvis du har erfaring med det, eller så kan du ta dem med til veterinæren eller en profesjonell hundesteller.

Trening og lydighet

Weimaranere er en intelligent og selvstendig rase som kan være en utfordring når det kommer til trening og lydighet. De er kjent for å være uavhengige tenkere, og det kan ta litt ekstra innsats for å få dem til å forstå hva du ønsker av dem.

For å lykkes med treningen av en weimaraner, må du være konsistent, bestemt, og samtidig ha en mild tilnærming. Weimaranere er sensitive hunder, og vil ikke reagere positivt på sinne eller hard straff. Det beste du kan gjøre er å belønne hunden når den gjør noe riktig, og å gi klar beskjed når den gjør noe galt.

Hold treningsøktene korte og interessante, og avslutt alltid med positive tilbakemeldinger når hunden gjør noe bra.

En godt trent weimaraner vil bli en lojal og kjærlig følgesvenn. Men det er også viktig å huske at selv om du har en veloppdragen weimaraner, så vil den alltid ha sin egen personlighet. Noen vil være mer lettrente enn andre, mens andre vil være mer sta.

Weimaraner med familie og andre kjæledyr

Weimaraneren kan være en god følgesvenn for familier, men det er viktig å ta hensyn til rasens høye aktivitetsnivå og jaktinstinkt når man vurderer å ha den som familiehund. Her er noen punkter å huske på når det gjelder å ha en weimaraner i en familie med barn:

 • På grunn av deres høye energinivå, trenger weimaranere en god del trening og mosjon hver dag. De er ikke ideelle for familier som ikke har mye tid til å være aktive sammen med hunden.
 • Weimaranere kan være hengiven og kjærlige mot familiemedlemmene sine, men de kan også være overveldende for små barn på grunn av deres størrelse og energi. Det er derfor viktig å lære barna hvordan de skal oppføre seg rundt hunden, og å alltid overvåke interaksjonene deres.
 • Weimaranere har et sterkt jaktinstinkt, og de kan være farlige for mindre dyr som katter, hamstere og fugler. De bør aldri overlates til å være alene med mindre dyr.
 • Å sosialisere weimaraneren med barn og andre familiemedlemmer når den er ung, kan hjelpe den å lære å oppføre seg riktig rundt dem. Det kan også være lurt å inkludere barna i hundens trening og aktiviteter for å hjelpe til med å bygge bånd mellom dem.
 • Weimaranere er hengivne hunder som trives med å være en del av familien sin, og de kan lide av separasjonsangst hvis de er alene for mye. Det er derfor viktig å sørge for at de har tilstrekkelig selskap og stimulering når de er alene hjemme. En løsning for noen familier vil være å ha to weimaranere i stedet for én.
 • Som med alle hunder, bør man alltid lære barna å ikke forstyrre hunden når den spiser eller sover, og man bør aldri la små barn være alene med hunden.

Bruksområder for weimaraner

Weimaraneren er en høyt verdsatt rase som er kjent for sine allsidige ferdigheter og store styrke og utholdenhet. Denne rasen har vært en populær jakthund i mange år, og har vist seg å være en dyktig og pålitelig følgesvenn for jegere som søker både småvilt og større vilt.

I tillegg til sine jaktferdigheter, har weimaraneren også blitt brukt som en servicehund, ettersøkshund, politihund og militærhund på grunn av sin intelligens, lojalitet og høye arbeidsmoral.

Weimaraneren er også en flott hund for personer som er interessert i hundesport, som agility og lydighet. Med riktig trening og oppmuntring kan disse hundene utmerke seg på konkurransenivå og ta med seg mange priser hjem.

På grunn av sin store utholdenhet og fart, gjør weimaraneren det også godt i andre hundesporter som frisbee, flyball og hurtigløp.

Weimaraneren er også en utmerket turkamerat for aktive familier som liker å tilbringe tid utendørs. De trives godt på lange turer, fjellturer og andre aktiviteter hvor de får bruke sin utholdenhet og styrke.

Med sin lykkelige og eventyrlystne personlighet vil en weimaraner raskt bli en elsket og viktig del av enhver familie som liker å være aktiv.

Fôr og kosthold

Fôring og kosthold er en essensiell del av å ha en hund, og det er viktig å sørge for at weimaraneren får riktig ernæring for å holde seg sunn og aktiv. En sunn diett kan også bidra til å forebygge helseproblemer og forlenge hundens levetid. Det er derfor viktig å lære om de grunnleggende prinsippene for fôring og kosthold når du tar vare på en weimaraner.

Rent kosthold

Weimaranere er generelt friske hunder som trenger et balansert og næringsrikt kosthold for å holde seg sunne og aktive. Det er viktig å gi dem mat som gir dem alle de nødvendige næringsstoffene de trenger for å trives. Det anbefales å velge høykvalitetsfôr uten fyll som mais, korn og lignende.

Mengde mat

Mengden mat som en weimaraner trenger, avhenger av størrelsen, alderen og aktivitetsnivået deres. En voksen weimaraner bør i hvert fall få vekten sin x 30 + 70 i kalorier. Hvis weimaraneren veier 40 kg blir det 40 x 30 + 70 = 1270 kalorier. I tillegg må du kompensere om du går eller løper lange turer.

Antall måltider

Det anbefales å gi weimaraneren to måltider om dagen i stedet for å la maten stå ute hele tiden. Dette vil hjelpe til å regulere inntaket og gi hunden mer struktur i kostholdet.

Drikkevann

Weimaraneren trenger å ha tilgang til friskt og rent vann til enhver tid. Det er viktig å bytte ut vannet daglig og rengjøre vannskålen regelmessig for å unngå bakterievekst.

Vanlige helseproblemer

Som med alle raser, kan weimaraneren være utsatt for visse helseproblemer. Noen av de vanligste helseproblemene som kan påvirke weimaraneren inkluderer hofteleddsdysplasi, albueleddsdysplasi, magedreining og hypotyreose.

Hofteleddsdysplasi og albueleddsdysplasi er genetiske tilstander som påvirker leddene til hunden. Disse tilstandene kan føre til smerte og nedsatt bevegelighet, og kan kreve kirurgisk behandling. Det er viktig å kjøpe en weimaraner fra en ansvarlig oppdretter som tester sine avlsdyr for disse tilstandene.

Magedreining er en alvorlig tilstand som kan være dødelig hvis den ikke behandles umiddelbart. Det oppstår når magen fylles med gass og roterer, noe som forhindrer at mat og gass kan passere gjennom tarmene. Symptomer på dette inkluderer oppblåsthet, mageknip, oppkast og rask pust.

Hypotyreose er en tilstand der skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok hormoner. Dette kan føre til vektøkning, tørr hud, tretthet og andre symptomer. Hypotyreose kan behandles med medisiner, men det er viktig å diagnostisere det tidlig for å forhindre at det blir alvorlig.

Selv om disse helseproblemene weimaraner er utsatt for, betyr det ikke nødvendigvis at alle hunder av denne rasen vil utvikle dem. Med riktig omsorg og oppmerksomhet kan weimaraneren leve et langt og sunt liv. Det er viktig å ha regelmessige veterinærbesøk og fôre med høykvalitetsfôr.

Historie

Weimaraneren er en vakker og elegant hunderase med en fascinerende historie. Rasen stammer fra Tyskland og den første til å avle hunderasen var Storhertug Carl-August av Sachsen-Weimar som blandet inn blodhund, wachtelhund og engelsk pointer

Opprinnelig ble weimaraneren brukt som en jakthund da den var spesielt god til å jakte på storvilt som hjort og bjørn. Den var kjent for sin utmerkede luktesans, utholdenhet og hurtighet.

I begynnelsen av 1900-tallet ble weimaraneren introdusert i USA, og den har siden blitt en populær rase over hele verden. Weimaraneren har også blitt brukt til andre formål, som for eksempel politi- og redningsarbeid på grunn av sin intelligens og trenbarhet.

Hunderasen finnes i to varianter – korthåret og langhåret. Det er weimaraner korthåret som er rasestandarden, men på begynnelsen av 1900-tallet ble også krysset frem en annen variant. Den ble kjent som weimaraner langhåret, og er sett på som sjelden.

En weimaraner langhåret

Bøker om weimaraner

Det finnes flere gode bøker om weimaraner som gir detaljert informasjon om rasens historie, personlighet, trening og stell, og kan være nyttige verktøy for både nye og erfarne weimaraner-eiere. Her er noen av bøkene du kan ta en nærmere titt på:

 • The Weimaraner av Patricia Riley
 • Weimaraner (Comprehensive Owner’s Guide) av Lavonia Harper
 • The Weimaraner: A Guide for Owners av Larry Slawson

Alternativer til weimaraner

Hvis du er på utkikk etter en hund som passer til ditt livsstil og dine behov, men føler at weimaraner ikke er det riktige valget for deg, finnes det flere alternativer du kan vurdere:

Vizsla

Som weimaraner, er vizsla en intelligent og energisk hund med et sterkt ønske om å være en del av familien. De er mindre i størrelse enn weimaraner, men krever likevel mye fysisk og mental stimulering.

Labrador retriever

Labrador retriever er en populær rase som passer godt for aktive familier. De er intelligente og enkle å trene, og elsker å tilbringe tid med menneskene sine. De har også en vennlig og tålmodig personlighet, noe som gjør dem til gode familiehunder.

Boxer

Boxere er kjent for sin energi og intelligens. De har en god personlighet og elsker å være rundt mennesker. De krever mye fysisk trening og mental stimulering, men de kan likevel være en flott følgesvenn for en aktiv familie.

Australsk stumphalet kveghund

Australsk stumphalet kveghund er en rase som er kjent for sin intelligens og arbeidsevne. De er energiske og elsker å være i bevegelse, så de krever mye fysisk trening og stimulering.

De kan også være en utfordring å trene, men er flotte følgesvenner og en av de smarte hunderasen i verden.

Er weimaraner riktig hund for deg?

Weimaraneren er en fantastisk rase med mange flotte kvaliteter, men det betyr ikke nødvendigvis at denne rasen er den rette for alle.

Aktivitetsnivå

Weimaraneren er en høyenergisk rase som trenger mye mosjon og aktivitet. Hvis du ikke er i stand til å gi hunden din regelmessig trening og mosjon, vil hunden bli en stor utfordring.

Tid

Weimaraneren krever mye tid og oppmerksomhet. De elsker å være rundt mennesker og er ikke en rase som trives med å være alene i lange perioder. Det passer derfor ikke bra hvis man jobber lange dager og har mindre tid til å prioritere hunden sin. 

Treningsbehov

Weimaraneren er en intelligent rase, men kan også være utfordrende å trene på grunn av sin uavhengige natur. Hvis du ikke har erfaring med hundetrening eller ikke er villig til å investere tid og tålmodighet i treningen, kan det hende at weimaraneren ikke er riktig rase for deg.

Familie

Weimaraneren er en flott familiehund og elsker å være rundt mennesker. De er også godt egnet til å være rundt barn. Hvis du har en travel familie og ønsker en hund som kan være med på alle aktiviteter, kan weimaraneren være en god match.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan er weimaranerens pelsstell?

Weimaranerens korte pels krever minimalt med stell. Børsting av pelsen en gang i uken vil holde den fin og sunn.

Røyter weimaraneren mye?

Weimaraneren er en moderat røyter. De mister pels, men røyter ikke overdrevent mye.

Er weimaraneren en bjeffer?

Weimaraneren kan være en bjeffer, men de er ikke overdrevent høylytte. De bjeffer gjerne når de ser noe uvanlig eller mistenkelig.

Kan weimaraneren brukes som jakthund?

Ja, weimaraner regnes som en utmerket jakthund. Rasen er spesielt egnet for jakt på fugler og småvilt, men kan også brukes til større dyr som hjort og villsvin.

Hvor lenge lever en weimaraner?

Weimaraneren har en forventet levetid på mellom 11 og 13 år.

Hvor stor blir en weimaraner?

En fullvoksen hannhund kan veie mellom 30 til 41 kg og ha en skulderhøyde på 57 til 67 cm. Tisper er vanligvis mindre og veier mellom 25 til 35 kg og har en skulderhøyde på 53 til 61 cm.

Kan weimaraneren være en familiehund?

Weimaraneren kan være en flott familiehund, spesielt for de som har erfaring med større raser. De er lojale, intelligente og tilpasningsdyktige, men kan trenge god trening og sosialisering.

Hvordan er weimaranerens forhold til barn?

Weimaraneren kan være en flott følgesvenn for små barn, men de bør alltid være under oppsyn når de er sammen. Weimaraneren kan være ivrige og energiske, og kan ved et uhell skade et lite barn i lek.

Hvor intelligent er weimaraneren?

Weimaraneren regnes som en intelligent hunderase og er vanligvis lett å trene. De kan lære raskt og trives med mentale utfordringer.

Dyreplaneten
Logo