Raseprofil: Wachtelhund

Wachtelhund var opprinnelig en kortjager og ble brukt av jegere på 1700-tallet, men den moderne rasen ble først utviklet i nærheten av 1900-tallet. De første individene kom til Sverige under andre verdenskrig, men det er usikkert når de kom til Norge. Wachtelhund er en rase fra Tyskland og kalles også tysk spaniel.

Wachtelhund fakta

HunderaseWachtelhund
OpprinnelseTyskland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-14 år
Høyde45-52 cm
Vekt18-25 kg
PelsLanghåret

Størrelse og utseende

Wachtelhund er en middels stor hund. Hannhunder har en mankehøyde på 48-54 cm, mens tispene er litt mindre med en mankehøyde på 45-52 cm.

Vekten kan variere fra 18 til 25 kg, hvor tispene  er litt lettere enn hannene. Dog fremhever hundens muskuløse utseende dens opprinnelige oppgaver som jakt- og arbeidshund.

Pels

Wachtelhundens pels er tett. Som regel er den bølget, men den kan også være krøllet eller glatt. Pelsen er er ofte krøllet rundt halsen, ørene og bakenden. På baksiden av beina og halen har den godt med beheng, noe som gir hunden et særegent utseende. På halsen har den ofte et slags «skjegg».

På hodet er pelsen kort og tett, hvor ørene er dekket av krøller eller tett bølget pels. Fargen kan variere fra brun til brunskimlet, ofte med hvite eller skimlete tegninger på bryst og tær.

Hale

Wachtelhundens hale er lang og robust, holdes rett ut fra rygglinjen eller lavere når hunden er i ro. Når hunden er aktiv eller engasjert bæres halen lett oppover og viftes livlig.

Halen har godt med beheng, noe som gir hunden et karakteristisk utseende. I land som Norge, hvor det er forbudt å kupere haler, beholdes halen naturlig.

Lynne, trening og lydighet

Wachtelhunden er en sterk og energisk hund, men med riktig trening kan energien styres i riktig retning. Dens naturlige jaktinstinkt krever aktiv stimulering. Konsekvent og tidlig trening er nøkkelen til å kanalisere hundens energi på en positiv måte.

Lydighet kommer ikke naturlig for en wachtelhund, så det kreves tålmodighet og veiledning fra eierens side. Positive forsterkningsmetoder i treningen gir vanligvis gode resultater. Belønningsbasert trening styrker båndet mellom eier og hund, og gir hunden en følelse av å prestere.

Wachtelhundens sterke personlighet kan være en utfordring, men med riktig tilnærming blir denne hunden en trofast og lojal følgesvenn.

Deres intelligens og utholdenhet gjør dem til dyktige jakthunder og kjærlige familiehunder. Hver wachtelhund er unik, men med tålmodighet og forståelse kan du hjelpe hunden din til å bli den beste versjonen av seg selv.

Aktivitetsnivå og mosjon

En wachtelhund er både aktiv og energisk, og trenger derfor mye mosjon hver dag. Som eier av en wachtelhund bør du ha energi til å bli med på lange daglige turer, joggeturer, sykkelturer eller intense lekeøkter.

En voksen wachtelhund bør få minst to timer med aktivitet daglig. Dette tilfredsstiller hundens naturlige energinivå og bidrar også til å forebygge atferdsproblemer som kan oppstå fra mangel på stimulering.

Selv om wachtelhunden trenger mye fysisk mosjon, setter den også pris på mental stimulering. Jakttrening og lek er ypperlige måter å engasjere hunden på.

Stell av wachtelhund

Å ta vare på en wachtelhund er ganske enkelt, men krever jevnlig vedlikehold for å sikre at hunden er sunn og glad. Selv om denne rasen er kjent for sin robusthet, krever den oppmerksomhet på noen områder for å unngå mulige helseproblemer.

Pelsstell og røyting

Pelsen til en wachtelhund er kort til middels lang og bør børstes en gang i uken for at den skal holde seg i god stand. Dette bidrar også til å redusere røyting ved siden av å forhindre floker. Som med de fleste hunder i Norge vil en wachtelhund normalt ha to røyteperioder hver år – en om våren og en om høsten.

Ører og øyne

Ørene til wachtelhunden bør sjekkes jevnlig for tegn på infeksjon eller parasitter, og rengjøres med en egnet løsning ved behov. Øynene må være klare og fri for rødhet eller utflod. Ta kontakt med veterinær om problemer med øyne eller ører vedvarer.

Kloklipp

En wachtelhunds klør krever jevnlig klipp. Husk å ikke klippe dem for langt inn, da klørne inneholder både nerver og blodårer. Ved mye aktivitet på hardt underlag vil klørne til en wachtelhund slites ned naturlig.

Bad

Wachtelhunden trenger ikke å bade ofte. Et bad når hunden er skitten holder lenge. Bruk en mild sjampo spesielt beregnet på hunder for å unngå hudirritasjon.

Bruksområder for wachtelhund

Wachtelhund er en allsidig hund med mange mulige bruksområder. Den kan brukes til både jakt og hundesport, men kan også være en god selskapshund for enkelte.

Støtende jakthund (kortdrivende og apporterende)

Wachtelhunden er en utmerket støtende jakthund. Den er kortdrivende og apporterende, noe som betyr at den kan lokalisere og drive vilt ut av skjul og bringe det tilbake til jegeren. Dette gjør wachtelhunden til en uunnværlig hjelper under småviltjakt, særlig på fugl og hare.

Jakthund på annet vilt

Wachtelhunden er ikke bare dyktig på småviltjakt, den kan også brukes til jakt på større dyr som villsvin. I hjemlandet blir den faktisk brukt til både dette og hjort. Likevel har den utmerkede egenskaper til å spore og drive frem større vilt, noe som gjør den til et godt valg for denne type jakt.

Nesearbeid (ettersøk, narkotika, trøffel)

Wachtelhundens imponerende luktesans kan utnyttes på mange måter. Den kan brukes i ettersøk, for eksempel for å finne savnede personer eller dyr. Den kan også trenes til å oppdage narkotika eller til og med til å finne trøfler ute i skogen.

Familiehund

Selv om wachtelhund er best kjent for sine egenskaper innenfor jakt, har den også mye av det som skal til for å være en god familiehund. De største utfordringene til de fleste vil være behovet for aktivitet, kombinert med at denne hunden er litt mer krevende enn de fleste spanielraser.

Fôr og kosthold

For wachtelhundens helse er det avgjørende med et kvalitetsfôr uten fyllstoffer, mais, soya, korn og lignende. Mange som setter helsa til hunden først foretrekker å gi sin firbeinte venn mat fra VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Dette sikrer at wachtelhunden får de nødvendige næringsstoffene den trenger, uten unødvendige og potensielt skadelige tilsetningsstoffer.

Mengde mat

Når det kommer til mengde mat er det viktig å sørge for at wachtelhunden verken får for lite eller for mye mat. En god tommelfingerregel for å finne riktig mengde kalorier, er å multiplisere hundens vekt med 30, og deretter legge til 70. For eksempel, hvis wachtelhunden veier 20 kg, vil den trenge omtrent 670 kalorier per dag (20 kg x 30 + 70 = 670).

Fordi wachtelhund er en veldig aktiv rase vil du mest sannsynlig være nødt til å fôre med alt fra 100 til 200 kalorier mer enn det som er vanlig for en normalt aktiv hund. Følg med på vekten og energinivået slik at du kan justere hva hunden din trenger.

Vanlige helseproblemer

Selv om en wachtelhund er en ganske robust hunderase, er den være mer disponert for visse helseproblemer. Disse inkluderer hoftedysplasi, patellaluksasjon, øyeproblemer som progressiv retinal atrofi og allergier.

Hoftedysplasi kan skape smerte og begrense hundens bevegelighet. Patellalukasjon kan også påvirke mobiliteten, mens progressiv retinalatrofi potensielt kan føre til at hunden blir blind. Allergier kan på sin side skape problemer for hud og pels.

For å redusere risikoen for disse helseproblemene er regelmessige veterinærbesøk, tilstrekkelig fysisk aktivitet, og et sunt kosthold avgjørende. I tillegg bør du velge en valp fra en ansvarlig oppdretter som tester foreldredyrene for disse og andre helseproblemer. På den måten kan du sikre deg en sunn hund og minimere risikoen for fremtidige helseproblemer.

Alternativer til wachtelhund

Hvis du er interessert i wachtelhund, men ikke har bestemt deg om dette er hunden for deg enda, kan du vurdere andre raser som field spaniel, amerikansk cocker spaniel og engelsk springer spaniel.

Field spaniel

Field spaniel er en aktiv og intelligent hund, anerkjent for sin allsidighet og evne til å tilpasse seg varierte oppgaver (inkludert jakt). De er lojale og kjærlige, noe som gjør dem til gode familiehunder. I likhet med wachtelhund, krever en field spaniel mye mosjon, men ikke på samme måte som en wachtelhund. Field spaniel er også omtrent like stor som en wachtelhund med sine 18 til 25 kg, selv om de normalt er litt lavere.

Amerikansk cocker spaniel

Amerikansk cocker spaniel er mindre enn en wachtelhund og blir vanligvis mellom 10 og 13 kg. Likevel deler rasene mange av de samme egenskapene, inkludert et høyt aktivitetsnivå.

Når det er sagt, er amerikansk cocker spaniel bedre som en selskapshund da den hovedsakelig har blitt avlet for sitt utseende og egenskaper som familiehund siden 1940-tallet.

Den er også en god del lettere å trene enn hva en wachtelhund vil være, og selv om aktivitetsnivået til en amerikansk cocker spaniel er høyt, trenger den normalt sett ikke mye mer enn litt over en time aktivitet hver dag.

Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel er en mellomstor hund og omtrent lik i størrelse som wachtelhund. Også denne rasen har et høyt energinivå og trenger mellom en og to timer mosjon hver dag. De er kjent for sine sterke jaktegenskaper og høye intelligens.

Engelsk springer spaniel er svært sosiale hunder som gjør det godt som familiehunder, men de trenger mye mosjon og mental stimulering, akkurat som en wachtelhund. Når det er sagt, er nok engelsk springer spaniel litt lettere å trene enn wachtelhund.

Historien om wachtelhund

Opprinnelsen til wachtelhunden kan spores tilbake til Tyskland mot slutten av 1800-tallet. Rasen ble utviklet av den entusiastiske jegeren Oberforstråd O. Stoecker. Han ønsket å frembringe en jakthund med mange ferdigheter som kunne håndtere forskjellige typer vilt i ulike landskap.

Stoecker var spesielt interessert i å avle frem en hund som var god til å spore og apportere, og kunne jakte på alt fra mindre dyr som harer og fugler, til større dyr som hjort og villsvin. Ved å krysse ulike hunderaser, deriblant støvere, spaniels og pointer, ble wachtelhunden skapt.

Wachtelhunden er kjent for sin allsidighet, utholdenhet og sterke jaktinstinkt. Den er ikke bare en utmerket jakthund, men også en kjærlig og lojal familiehund.

I dag er wachtelhunden relativt populær i flere land, inkludert Sverige, Finland og Norge. Den brukes både som arbeidshund og som et kjært familiemedlem. Selv om den kanskje ikke er så kjent utenfor Skandinavia, har wachtelhunden en stadig voksende internasjonal fanbase og blir stadig mer verdsatt for sin allsidighet, pålitelighet og hengivenhet mot menneskelige familiemedlemmer.

Ofte stilte spørsmål om wachtelhund

Hvordan går en wachtelhund overens med andre kjæledyr?

Wachtelhunder kan gå godt overens med andre kjæledyr, spesielt hvis de blir introdusert for dem tidlig. De har imidlertid et sterkt jaktinstinkt, så det er viktig å overvåke samspillet deres med mindre dyr.

Røyter wachtelhund mye?

Wachtelhund røyter moderat gjennom året. De har to røyteperioder i året om våren og høsten hvor de røyter mer intenst. Under disse periodene vil det lønne seg å børste hunden daglig.

Kan en wachtelhund være hjemme alene?

Som de fleste hunder kan en wachtelhund være hjemme alene i korte perioder. De er imidlertid sosiale dyr som trives best når de får regelmessig samspill med mennesker. Lange perioder alene kan føre til separasjonsangst og destruktiv adferd.

Er wachtelhund allergivennlig?

Nei, wachtelhund er ikke kjent for å være en allergivennlig rase.

Bjeffer wachtelhunder mye?

Bjeffing kan variere fra individ til individ innen wachtelhundrasen. Generelt er de mer tilbakeholdne med bjeffing, men vil uttrykke seg hvis de kjeder seg, føler seg truet eller blir understimulert.

Hvor lenge lever en wachtelhund?

En wachtelhund kan forventes å leve i 12-14 år. Dette kan variere basert på individuelle helseforhold og kvaliteten på omsorgen de mottar.

Dyreplaneten
Logo