10 interessante fakta om border collie

Har du noen gang lurt på hva som gjør border collie så fantastisk? Da har du kommet til rett sted! En border collie kan være alt fra en dyktig gjeterhund til en intelligent selskapshund.

Selv om du kanskje kjenner litt til rasen, er det nok mange sider ved disse hundene du ikke er kjent med. Her er en liste over ti interessante fakta om border collie.

1. Border collie er Norges mest populære hunderase

Ifølge Norsk Kennel Klub er border collie den mest populære hunderasen i Norge. Med 1220 nyregistrerte valper i 2019, er det tydelig at nordmenn har en stor kjærlighet for denne livlige og smarte hunden.

2. Moderne border collies kan spores tilbake til én hund

Visste du at alle moderne border collies kan spores tilbake til én enkelt hund? En border collie ved navn Old Hemp, født i 1893, regnes som den «opprinnelige» border collie. Med sine unike og effektive gjeterferdigheter ble Old Hemp raskt en ettertraktet avlshund. Mange av valpene arvet hans imponerende egenskaper.

3. Dronning Victoria var glad i border collie

Dronning Victoria av Storbritannia er kjent for sin kjærlighet til hunder. På 1860-tallet utviklet hun spesiell forkjærlighet for border collies på 1860-tallet, da de begynte å bli anerkjent som en egen rase.

4. Border collie er en svært lojal hunderase

Border collies er kjent for sin ekstraordinære lojalitet. Et eksempel på dette er den rørende historien om Bobbie the Wonder Dog. I 1923 ble denne tapre hunden angrepet av en hundeflokk og skilt fra familien sin. Men han la ut på en utmattende reise på 4100 km for å gjenforenes med familien – en reise som tok et halvt år å fullføre.

5. Border collie stammer fra Skottland og England

For å finne opprinnelsen til border collie, må vi krysse Nordsjøen og reise til det idylliske grenselandet mellom Skottland og England. Det var her disse arbeidsomme, pelskledde skjønnhetene først ble utviklet. Rasen gikk først under navnet «Scotch Sheep Dog», men ble senere endret til «border collie». ‘Border’ (grensen på norsk) viser til opprinnelsesstedet, mens ‘collie’ er et skotsk ord for gjeterhunder.

6. Border collie er en eksepsjonell gjeterhund

Border collie ble avlet for å gjete sauer, og gjør fortsatt jobben på en utmerket måte. Med sin intelligens, sterke arbeidsmoral og utholdenhet, gjør border collies en strålende jobb som sauegjetere. Rasen bruker blant annet intens øyekontakt for å styre flokken. Ikke bli overrasket om din border collie prøver å «gjete» alt i nærområdet – inkludert både biler og barn!

7. Flere kjendiser har hatt border collies

Border collies har fanget oppmerksomheten til mange kjendiser gjennom årene. Fra Bon Jovi og James Dean til James Franco og Tiger Woods. I tillegg har border collies også hatt roller på film og TV, som i «Huset på prærien», «Eventyr i Alaska» og den tidløse klassikeren «Heldiggrisen Babe».

8. Border collies er verdens smarteste hunderase

Border collies er genier blant hunder. Ifølge Dr. Stanley Coren, forfatter av «The Intelligence of Dogs», er border collies den smarteste hunderasen. Dette skyldes deres evne til raskt å lære nye kommandoer og triks. På grunn av denne intelligensen gjør de det svært godt som gjeterhund, samtidig som de dominerer i hundesport.

9. Border collies har slått mange rekorder

En border collie ved navn Chaser er kjent for å ha det største dokumenterte ordforrådet blant hunder med over 1000 ord! En annen collie, Jumpy, har Guinness verdensrekord for skating for hunder – 100 meter på under 20 sekunder. Det stopper ikke der; en collie fra Québec ved navn Striker, har satt rekord i å rulle ned vinduet på en bil.

10. De var inspirasjonen for Doggles

En solrik ettermiddag merket eierne av en border collie ved navn Midnight at han slet med å fange en frisbee på grunn av det sterke sollyset. Eierne utviklet en prototype for «Doggles», briller designet for å beskytte hundenes øyne mot solen. Dette ble raskt en suksess, og allerede tilbake i 2012 tjente de over 30 millioner kroner på «Doggles».

Dyreplaneten
Logo