Raseprofil: Sussex spaniel

Sussex spaniel ble avlet som en apporterende jakthund, men er i dag mest attraktiv som en familiehund. Rasen kommer fra Storbritannia og oppsto i Sussex i Sør-England. Sussex spaniel er en nydelig hund. Den er intelligent, barnevennlig og lydig, men er fortsatt en av de minst populære spanieltypene.

Sussex spaniel fakta

HunderaseSussex spaniel
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-14 år
Høyde33-38 cm
Vekt16-20 kg
PelsLanghåret

Størrelse og utseende

Sussex spaniel er en mellomstor hunderase, kjennetegnet av en kompakt og solid kropp. Skulderhøyden ligger ofte mellom 33 og 38 cm, noe som gir den et lavt og bredt preg. Dette er en kraftbunt med en vekt på mellom 16 og 20 kg. Selv om den er kompakt, er den både sterk og tøff, noe som gjør den til en dyktig og utholdende jakthund.

Pels

Sussex spaniel er også kjent for sin flotte pels. Den har en tykk og lett bølget pels med en nydelig gyllen, leverfarget tone. Tidligere kunne man finne rasen med svart og sandfarget pels, men i dag er gyllen leverfarge den eneste godkjente standarden for sussex spaniel.

Hunden har også en underpels som gir god beskyttelse mot vær og vind. I klassisk spaniel-stil har den tykkere pels på brystet, bena og ørene, noe som gir den et ekstra sjarmerende uttrykk.

Hale

Halen til en sussex spaniel er ganske særegen og en viktig del av dens utseende. Den er middels lang og settes lavt, noe som understreker hundens kompakte utseende. Når hunden er i bevegelse eller spent, bærer den halen i en livlig oppadgående vinkel. Dette gir sussex spaniel et muntert og entusiastisk uttrykk som gjenspeiler dens personlighet.

Lynne, trening og lydighet

Sussex spaniel er en herlig kombinasjon av lekenhet, utholdenhet og nysgjerrighet, noe som gjør den til en kjærlig og hengiven familiehund. Den kommer utmerket overens med både barn og andre kjæledyr, og trives med sosialt samvær.

Til tross for sitt naturlige jaktinstinkt, er sussex spaniel både intelligent og ganske lydig. Denne kombinasjonen gjør den relativt enkel å trene, så lenge du er konsekvent og bruker positiv forsterkning. Tidlig og riktig trening er viktig for å sikre at hunden forstår sin rolle i hjemmet og oppfører seg skikkelig.

Som med de fleste hunderaser vil en sussex spaniel nyte godt av mental og fysisk stimulering for å unngå kjedsomhet og destruktiv oppførsel.

Dette er generelt en stille hund, men kan bli høylytt når den er ivrig, og vil gi fra seg et karakteristisk «sussex bjeff» når den er ekstra spent.

Aktivitetsnivå og mosjon

Sammenlignet med andre spaniels har sussex spaniel et moderat aktivitetsnivå. Den liker daglige turer, men er også fornøyd med lek i hagen. Selv om den er sterk og robust, trenger den ikke intens trening. En time til halvannen med fysisk aktivitet hver dag er tilstrekkelig.

Sussex spaniel liker vann og er som regel flink til å svømme, så en tur til nærmeste vann kan være en fin variasjon i treningsrutinen.

Aktivitet er ikke bare viktig for den fysiske helsen, men også for mental stimulering. Trening, lek og utforsking hjelper sussex spaniel med å være en lykkelig og balansert hund.

Stell av sussex spaniel

Å ta vare på en sussex spaniel krever mer enn bare kjærlighet og omsorg. Den har også fysiske behov som krever regelmessig oppmerksomhet for å sikre hundens helse og velvære. Det er viktig å etablere rutiner for stell tidlig i hundens liv, slik at den kan bli komfortabel med prosessen.

Pelsstell og røyting

Sussex spanielens tykke og bølgete pels trenger regelmessig børsting for å unngå floker og holde pelsen flott. Rasen røyter moderat gjennom året med to sesongbaserte røyteperioder. I periodene hunden røyter mye kan det være lurt å børste den utendørs et par ganger i uka.

Ører og øyne

Ører og øyne på en sussex spaniel krever også regelmessig pleie. Sørg for at øynene er rene og uten utflod. På grunn av de hengende ørene kan sussex spaniels være mer utsatt for øreinfeksjoner, så det er viktig å sjekke og rengjøre ørene jevnlig.

Tannpleie

Et sunt kosthold er viktig for god tannhelse. Et storfebein kan hjelpe med å holde tennene rene, samtidig som det gir et tilskudd av kalisum. Unngå fuglebein da de kan skade hundens munn og fordøyelsessystem om de svelges.

Hvis du fôrer din sussex spaniel med vanlig hundemat med fyllstoffer, godbiter og menneskemat er det nødvendig med en regelmessig tannpuss.

Kloklipp

Klørne på en sussex spaniel bør klippes jevnlig. Bare vær forsiktig så du ikke klipper for langt, da klørne har nerver og blodårer. Hvis hunden er veldig aktiv kan klørne slites ned naturlig, men sørg for å følge med på klørne regelmessig.

Bad

Selv om sussex spaniels trenger regelmessig pelsstell trenger de ikke å bades ofte. Bad er vanligvis bare nødvendig når hunden er ordentlig skitten eller lukter vondt. Pass på å bruke hundevennlige sjampoer som ikke irriterer huden.

Bruksområder for sussex spaniel

Sussex spaniel er en allsidig hunderase med mange mulige bruksområder. Den er kjent for sitt varierte talent, stabile natur og gode temperament. La oss se nærmere på de ulike bruksområdene for denne fantastiske rasen.

Jakthund (stående og apporterende)

Som en jaktspaniel er sussex spaniel avlet for fuglejakt. Den er utmerket til å finne og apportere byttet, takket være sin naturlige jaktinstinkt og utrettelige arbeidslyst. Dens rolige natur og tålmodighet gjør den til en utmerket jaktvenn.

Terapihund

Med sitt rolige og kjærlige temperament er sussex spaniel også utmerket som terapihund. Den har en unik evne til å skape en rolig og avslappende atmosfære, noe som gjør den ideell for terapeutiske settinger.

Sporhund

Takket være sin sterke luktesans og høye arbeidsetikk, kan sussex spaniel også brukes som sporhund. Den kan spore opp tapte gjenstander eller savnede personer med stor nøyaktighet.

Narkotikahund

Sussex spaniels skarpe luktesans og høye treningsmotivasjon gjør den til en effektiv narkotikahund. Med riktig trening kan den pålitelig oppdage narkotika og andre ulovlige stoffer.

Familiehund

Selv om den utmerker seg i mange arbeidsroller er sussex spaniel kanskje mest kjent som en familiehund. Den er kjærlig, tålmodig og god med barn, noe som gjør den til en fantastisk følgesvenn for familier av alle størrelser.

Fôr og kosthold

For å sikre en sunn sussex spaniel er nøkkelen kvalitetsfôr. Unngå fôr som inneholder en del fyllstoffer, som mais, soya, korn og andre lavkvalitetsingredienser – disse kan påvirke hundens helse negativt over tid. Velg høykvalitetsfôr som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Dette vil gi hunden din de næringsstoffene den trenger for å være sunn og aktiv.

Mengde mat

Mengden mat en sussex spaniel trenger hver dag avhenger av dens alder, størrelse og aktivitetsnivå. En enkel regel er å multiplisere hundens vekt i kilo med 30, og deretter legge til 70. For eksempel, en hund på 20 kilo vil trenge cirka (20 * 30) + 70 = 670 kalorier om dagen. En mer aktiv hund kan trenge litt mer. For å sikre at hunden holder riktig vekt er det lurt å veie den regelmessig og justere fôrmengden etter behov.

Antall måltider

For en sussex spaniel er to måltider om dagen ideelt. Dette gir en jevn fordeling av kalorier gjennom dagen og støtter en god fordøyelse. Unngå å mate hunden rett før høyintensitetsaktiviteter eller lange turer, da dette kan føre til oppkast og fordøyelsesproblemer.

Vanlige helseproblemer

Som alle hunderaser kan sussex spaniel oppleve visse helseproblemer. Regelmessige veterinærkontroller, god pleie, passende aktivitet og et sunt kosthold er essensielt for å opprettholde hundens helse og unngå disse problemene. Skal du anskaffe en sussex spaniel, er det anbefalt å velge en seriøs oppdretter som tester foreldredyrene mot disse og andre helseproblemer.

  • Hofteleddsdysplasi: En genetisk feil som kan påvirke rasen. Denne tilstanden kan påvirke hundens robuste kropp, men regnes ikke som alvorlig svekkende.
  • Ørebetennelse: Vanlig hos sussex spaniel, noe som er knyttet til de lange og pelsfylte ørene som ofte holder på fuktighet. Dette gjør at de er mer utsatt for infeksjoner enn raser med spisse ører.
  • Problemer ved fødsel: Fødsel kan by på utfordringer og kan kreve keisersnitt for vellykket levering av valpene.
  • Hjerteproblemer: Problemer med pulmonalklaffen, pulmonalstenose og ductus arteriosus kan oppstå. Dette kan føre til komplikasjoner rundt blodtilførselen til lungene, økt mengde væske i hjertekamrene, fortykkelse av hjertemuskelen og eventuell hjertesvikt.
  • Ventrikkelseptumdefekt: En feil der det er et hull i hjertets vegg, mellom de to ventriklene, som transporterer blod fra venstre til høyre side av hjertet.
  • Skiveprolaps: Symptomer kan variere fra lett ubehag i rygg og nakke, til lammelse av lemmer, tap av følelse, og tap av kontroll over blære eller tarm.

Alternativer til sussex spaniel

Vurderer du å anskaffe en sussex spaniel, men er usikker på om denne rasen er den rette for deg? Det kan være lurt å undersøke noen alternative hunderaser. La oss se nærmere på tre forskjellige raser som deler noen egenskaper med sussex spaniel, men også skiller seg.

Clumber spaniel

Clumber spaniel er en robust og kraftig hund, noe større enn en sussex spaniel med sine 30 til 35 kg. Med sin avslappede og rolige personlighet kan de være et godt alternativ om du ønsker en roligere følgesvenn.

Akkurat som sussex spaniel er clumber spaniel kjent for sin kjærlighet til mat, så det er viktig å sørge for sunt kosthold og regelmessig mosjon for å forhindre overvekt. Disse hundene er ypperlige for familier, men kan være litt mer reserverte og forsiktige rundt fremmede enn sussex spaniel.

Field spaniel

Field spaniel er medlem av spanielfamilien og er en litt mer aktiv hund enn sussex spaniel. De kombinerer det beste av en rolig familiehund med iveren til en sporty følgesvenn. Dersom du vil ha en hund med mye energi for aktiviteter kan en field spaniel være et godt valg. Som sussex spaniel, er de gode med barn og andre dyr, men de er litt mer selvstendige og kan være mer krevende å trene.

Field spaniel er for øvrig omtrent like stor som en sussex spaniel med sine 18 til 25 kg.

Chesapeake bay retriever

Chesapeake bay retriever er større og mer aktiv enn sussex spaniel. Mens sussex spaniel sjeldent blir mer enn 20 kg, kan en chesapeake bay retriever bli hele 35 kg tung. De er kjent for sin svømmeferdighet og evne til å hente bytte under jakt. De er ekstremt lojale og beskyttende, noe som også gjør dem til potensielt gode vakthunder.

Det er verdt å merke seg at deres sterke vilje og selvstendighet kan være en utfordring for førstegangseiere.

Hvis du er en aktiv person som elsker utendørs aktiviteter, og er klar for en hund som krever en fast, men kjærlig hånd, kan en chesapeake bay retriever være et godt alternativ for deg.

Historien om sussex spaniel

Sussex spaniel er en av de eldste variantene av spaniel med en historie som rekker seg tilbake til 1700-tallet. Denne robuste hunden ble opprinnelig avlet i grevskapet Sussex i England, av Mr. W. Fuller, greven av Rosehill Park.

Fuller ønsket en fuglehund som kunne håndtere tett kratt og røft terreng For å oppnå det krysset han flere raser, blant annet norfolk spaniel, field spaniel, engelsk springer spaniel og clumber spaniel. Sussex spaniel skilte seg ut med evnen til å bjeffe for å varsle jegeren, en unik egenskap den gangen.

Rasen fikk offisiell anerkjennelse mot slutten av 1800-tallet, og var blant de ti første rasene som ble inkludert i American Kennel Clubs stambok i 1884. Men sussex spaniel led under begge verdenskrigene. Takket være den engelske oppdretteren, Joy Freer, ble rasen reddet fra utryddelse.

Alle dagens sussex spaniels stammer fra hundene Freer reddet. Selv om den fortsatt er en sjelden rase, har det blitt gjort forsøk på å øke rasens popularitet. I Norge finnes det fortsatt bare et fåtall eksemplarer.

Ofte stilte spørsmål om sussex spaniel

Hvor mye røyter en sussex spaniel?

Sussex spaniels røyter moderat. Normalt vil du oppleve mer intens røyting i røyteperiodene om våren og høsten, men regelmessig børsting kan hjelpe med å holde røytingen i sjakk.

Er sussex spaniel allergivennlige?

Ingen hunderaser er 100 prosent allergivennlig og dette inkluderer sussex spaniels. Allergiske reaksjoner kan variere mellom ulike raser, så det kan være lurt å tilbringe tid med en sussex spaniel før du bestemmer deg for å kjøpe en valp.

Hvordan er sussex spaniel med andre kjæledyr?

Som regel er sussex spaniels sosiale og vennlige hunder som kommer godt overens med andre kjæledyr, særlig hvis de blir introdusert fra de er små. Som med alle hunder er det viktig å overvåke samværet mellom kjæledyr – spesielt i begynnelsen.

Kan en sussex spaniel være hjemme alene?

Sussex spaniels trives best med selskap og kan bli stresset hvis de blir overlatt alene over lengre perioder. De er lykkeligst i et hjem hvor de ikke er alene mer enn noen få timer hver dag.

Hvor lydige er sussex spaniels?

Sussex spaniels er kjent for sin intelligens og trenbarhet, men kan være litt sta til tider. Tidlig og konsekvent trening er nødvendig for best mulig lydighet.

Hvor mye bjeffer en sussex spaniel?

Sussex spaniels kan ha en tendens til å bjeffe, spesielt når de jobber eller blir opphisset. Tidlig trening og sosialisering vil hjelpe med å kontrollere overdreven bjeffing.

Hva er den forventede levealderen til en sussex spaniel?

En sussex spaniel lever vanligvis i 10 til 14 år, men dette kan variere basert på faktorer som genetikk, kosthold, omsorg og livsstil.

Hva er de vanligste bruksområdene for en sussex spaniel?

Sussex spaniels er først og fremst kjent som fuglehunder og ble opprinnelig avlet for å jobbe i tett terreng. De er også gode familiehunder takket være deres rolige og vennlige natur.

Dyreplaneten
Logo