Raseprofil: Clumber spaniel

Clumber spaniel har røtter i Storbritannia og ble utviklet på slutten av 1700-tallet. Den har navnet fra Clumber Park i Nottinghamshire på eiendommen til hertugen av Newcastle. Clumber spaniel ble avlet for å være tålmodige og effektive fuglehunder. I løpet av 1800-tallet ble rasen populær blant den britiske overklassen.

Clumber spaniel fakta

HunderaseClumber spaniel
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid9-11 år
Høyde43-51 cm
Vekt30-35 kg
PelsLanghåret

Størrelse og utseende

Clumber spaniel er en mellomstor til stor hunderase kjent for sin markante og kraftige bygning. Selv om de kan veie mellom 30 og 35 kg har de ikke en mankehøyde som er på mer enn mellom 43 og 51 cm. Med andre ord er clumber spaniel en lavstilt hund.

Pels

Pelsen til clumber spaniel er sjarmerende og minner om ren silke. Den er mellomlang til lang og gir hunden et elegant utseende. Fargen på pelsen er overveiende hvit, men oransje eller sitronfargede tegninger er også akseptable ifølge rasestandarden.

En ting man bør vite er at clumber spaniel er kjent for å røyte en god del. Å børste et par ganger i uka er derfor lurt både når det kommer til å holde pelsen pen og fri for floker, men like mye for å unngå mye pels rundt omkring i hjemmet.

Hale

Clumber spanielens hale er en karakteristisk del av hundens generelle utseende. Den er vanligvis båret rett eller litt over rygglinjen, noe som gir hunden et lystig og livlig uttrykk.

Lynne, trening og lydighet

Clumber spaniel er en hund med et mildt og kjærlig lynne. Disse hundene er kjent for sin vennlighet, lojalitet og tålmodighet, noe som gjør dem til fantastiske følgesvenner. De har en tendens til å være forsiktige, men samtidig er de også nysgjerrige. Det er ingen tvil om at denne rasen har en god del sjarm til seg.

Når det kommer til trening, er clumber spaniel intelligent og kapabel til å lære. Deres rolige disposisjon gjør dem lydhøre overfor positiv forsterkning. Når det er sagt, kan du definitivt ikke forvente at din clumber spaniel vil hoppe rundt av entusiasme under treningen. De tar gjerne ting i sitt eget tempo. Selv om clumber spaniel kan være litt sta til tider, er deres generelle holdning til trening som regel positiv. 

Clumber spaniel har videre en tendens til å være pålitelige og trofaste. De liker å behage sin eier og vil normalt følge kommandoer så lenge de har fått god trening fra valpestadiet.

Alt i alt er clumber spaniel et flott valg for de som ønsker en rolig, kjærlig og trofast hund.

Aktivitetsnivå og mosjon

Clumber spaniel er kjent for sin rolige og avslappende natur, noe som reflekteres i dens aktivitetsnivå. De har generelt lite energi sammenlignet med mange andre hunderaser, men trenger likevel daglig mosjon for å holde seg sunn og glad. En tur på rundt en time i behagelig tempo vil som regel være nok.

Clumber spaniel løper ikke rundt i hagen med samme iver som enkelte andre raser, men det betyr ikke at de ikke setter pris på aktivitet. I tillegg til turer, vil clumber spaniel sette pris på rolige leker hjemme og mental stimulering gjennom trening.

Stell av clumber spaniel

Pelsstell og røyting

Clumber spaniel har en tykk og tett pels som krever regelmessig børsting for å holde seg fri for floker og matter. Frekvensen av børstingen avhenger av hundens aktivitetsnivå og pelsens tilstand, men generelt bør clumber spaniel børstes minst en gang i uken – selv om to eller flere vil være mer gunstig.

Pelsen har en tendens til å røyte ganske mye gjennom hele året, og enda mer under røyteperiodene om høsten og våren. Dette betyr at eiere kan forvente å finne hundehår på møbler, klær og ellers rundt i huset.

For de med allergier kan dette være en utfordring og clumber spaniel regnes ikke som en av de mer allergivennlige hundene.

Ører og øyne

Ører og øyne krever også spesiell oppmerksomhet. Ørene må sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon eller parasitter og renses forsiktig med fuktig klut. Øynene bør også sjekkes og rengjøres regelmessig.

Tannpleie

God tannpleie er nødvendig for clumber spaniel på lik linje med alle andre hunder. Et sunt kosthold er kanskje det viktigste for å opprettholde sunne tenner. I hvert fall vil det gjøre jobben din med tannpleie veldig mye lettere.

Et ekte storfebein kan være en god måte å rense tennene naturlig på. Husk imidlertid å unngå små og skarpe bein (spesielt fuglebein) som kan skade munnen og potensielt innvoller ved svelging.

Tannpuss kan også være nødvendig. Spesielt om du ikke gir regelmessige bein eller gir hunden din godbiter og menneskemat.

Kloklipp

Det er også viktig å holde klørne til clumber spaniel vedlike. Her må man være forsiktig slik at man ikke klipper klørne for langt inn, da det er både nerver og blodårer der.

Om du synes klipping er skremmende kan filing være et alternativ. Det er også lurt å gjøre dette til en del av rutinen fra valpestadiet slik at hunden din blir lettere å ha med å gjøre når det kommer til stell.

Bad

En clumber spaniel trenger ikke hyppige bad og vaskes kun ved behov – for eksempel om pelsen er veldig skitten eller hunden lukter vondt. Bruk en mild hundesjampo kun når det er nødvendig, da såpe generelt kan føre til hudirritasjon og strippe pelsen for oljer. Klarer du å rengjøre pelsen med rent vann er det den beste løsningen. Innimellom må det imidlertid sterkere skyts til for de aller fleste.

Bruksområder for clumber spaniel

Clumber spaniel er en allsidig rase med flere bruksområder, både i arbeid og som en familiehund. Fra sin opprinnelse som en jakt- og sporhund, har clumber spaniel vist seg å være en hund med en sterk nese og lojalitet mot sin familie.

Apporterende hund

Tradisjonelt sett har clumber spaniel vært brukt som en jakthund. Hovedsakelig ble rasen brukt til fasanjakt i Storbritannia. Med sine gode evner innenfor apportering er de flinke til å finne og bringe byttet tilbake til jegeren. Til tross for sin tilsynelatende tunge og sløve fremtoning, kan en clumber spaniel være overraskende rask og smidig når den er i arbeid.

Sosial familiehund

Clumber spaniel er en ypperlig familiehund. De er kjærlige, tålmodige og gode med barn. De trives godt i familier og er en utmerket rase for de som ønsker en større hund som ikke trenger så mye aktivitet.

Fôr og kosthold

Fôret til en clumber spaniel bør være av høy kvalitet og uten unødvendige fyllstoffer som mais, soya, korn og lignende. Et godt alternativ kan være hundemat fra produsenter som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat.

Mengde mat

Hvor mye en clumber spaniel bør spise kan variere basert på hundens størrelse og aktivitetsnivå. En god regel å følge er å gange hundens vekt med 30, og deretter legge til 70 for å finne ut hvor mange kalorier hunden bør spise hver dag. For eksempel, en clumber spaniel som veier 30 kg vil ha behov for (30 kg x 30) + 70 = 970 kalorier per dag.

Merk at dette kun er omtrent hva en clumber spaniel på 30 kg trenger. Følg med på hunden din for å vurdere om den trenger mer eller mindre mat. Overvekt er et generelt problem med rasen, så her er det ekstra viktig å følge med.

Vanlige helseproblemer

Clumber spaniel er utsatt for visse helseproblemer som er tilfelle med samtlige hunderaser. Noen av de mest vanlige inkluderer:

  • Hoftedysplasi: En felles tilstand blant mange hunderaser, inkludert clumber spaniel. Dette er en unormal utvikling av hofteleddet, noe som kan føre til smerter og begrenset mobilitet.
  • Øyeproblemer: Noen clumber spaniels kan være utsatt for forskjellige øyeproblemer, inkludert grå stær og retinal dysplasi.
  • Øreinfeksjoner: Som en rase med hengende ører, kan clumber spaniels være utsatt for øreinfeksjoner.
  • Overvekt: Clumber spaniels har en tendens til å legge på seg vekt, så det er viktig å overvåke kostholdet og sørge for regelmessig mosjon.

For å minimere risikoen for disse helseproblemene, er det viktig med regelmessige veterinærkontroller, godt stell, passende aktivitet og et sunt kosthold.

Kjøp også valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og andre helseproblemer. Det å være proaktiv i omsorgen for din clumber spaniel kan hjelpe til med å oppdage eventuelle helseproblemer tidlig, og dermed gi hunden din en bedre sjanse for et langt og sunt liv.

Alternativer til clumber spaniel

Å velge en hunderase er en stor avgjørelse som ofte kommer ned til personlige preferanser og livsstil. Hvis du er interessert i clumber spaniel, men vil se på alternativer, er det flere andre raser som deler noen av dens egenskaper. Her er tre alternativer du kanskje vil vurdere:

Amerikansk cocker spaniel

Amerikansk cocker spaniel kan være et godt alternativ til clumber spaniel. De deler den avslappede personligheten og er kjent for å være gode familiehunder. Amerikansk cocker spaniel er mindre i størrelse med sine 10 til 13 kg, noe som kan være et pluss for noen eiere. Begge raser er kjent for å være vennlige, men amerikansk cocker spaniel har et litt høyere aktivitetsnivå. Begge raser krever også regelmessig pelsstell.

Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo er en italiensk hunderase kjent for sin dyktighet som trøffelhund. Akkurat som clumber spaniel har lagotto romagnolo en utmerket luktesans og et rolig temperament. De er imidlertid litt mer aktive og krever mer fysisk og mental stimulering. I størrelse er de langt lettere med sine 11 til 14 kg, men høyder er omtrent den samme. 

Chesapeake bay retriever

Chesapeake bay retriever er et annet alternativ du kan vurdere. De er større og mer robuste enn clumber spaniel med sine 25 til 35 kg. De er også kjent for sine atletiske evner og arbeidskapasitet. Selv om de deler clumber spaniels apporterende evner, har chesapeake bay retrievers et mye høyere aktivitetsnivå. Dette er også en hund som er fantastisk til jakt på ender og gjess.

Det er verdt å være oppmerksom på at denne rasen har en sterk vilje og kan være litt sta, så trening vil være mer utfordrende. Du må også belage deg på å ta med en chesapeake bay retriever på flere og lengre turer enn en clumber spaniel.

Historien om clumber spaniel

Clumber spaniel er en hunderase med røtter i Storbritannia, hvor det er antatt at den først ble utviklet på slutten av 1700-tallet. Denne unike spanielen har navnet sitt fra Clumber Park i Nottinghamshire, eiendommen til hertugen av Newcastle. Det var nemlig her rasen først ble populær.

Clumber spaniels ble avlet for å være tålmodige, men effektive jegere, med særlig fokus på fuglejakt. De skilte seg ut med sin kraftige kropp og solide bein, sammen med en hengiven og rolig personlighet.

I løpet av 1800-tallet ble clumber spaniels populære blant den britiske overklassen, inkludert de kongelige. Det ble sagt at dronning Victoria selv var en fan av rasen.

Ofte stilte spørsmål om clumber spaniel

Kan clumber spaniels være hjemme alene?

Clumber spaniels kan tolerere å være hjemme alene, men de er sosiale dyr og trives best når de kan tilbringe tid med familien sin. Det er viktig å gradvis venne dem til å være alene, slik at de ikke utvikler separasjonsangst.

Er clumber spaniels allergivennlige?

Clumber spaniels røyter mye, og er derfor generelt ikke egnet for personer som reagerer på pels. Uansett om du har allergier eller ikke er det alltid lurt å tilbringe tid med en rase før du tar med en valp hjem.

Er clumber spaniels lydige?

Clumber spaniels er kjent for å være litt sta, men de er også veldig intelligente. Med konsistent, positiv forsterkning og tålmodighet kan de lære mange kommandoer og triks.

Hvor mye bjeffer en clumber spaniel?

Som med alle hunder varierer bjeffingen avhengig av hunden og dens individuelle personlighet. Generelt er clumber spaniels kjent for å være relativt stille hunder, men de kan bjeffe hvis de kjeder seg, er engstelige, eller hvis de hører eller ser noe interessant.

Hvor mye koster en clumber spaniel?

Prisen på en clumber spaniel varierer, men du kan forvente å betale rundt 20 000 norske kroner for en valp fra en anerkjent oppdretter.

Hva er den forventede levetiden til en clumber spaniel?

Clumber spaniels lever vanligvis mellom 9 og 11 år, men dette kan variere basert på flere faktorer, inkludert både genetikk, kosthold og aktivitet.

Hva er typiske bruksområder for en clumber spaniel?

Clumber spaniels er allsidige hunder som opprinnelig ble brukt til fuglejakt. I dag er de imidlertid mer populære som familiehunder.

Røyter clumber spaniels mye?

Ja, clumber spaniels er kjent for å røyte mye hele året, og enda mer intenst i løpet av røyteperiodene om våren og høsten. Regelmessig børsting kan hjelpe med å kontrollere mengden av løs pels.

Hvordan går clumber spaniels overens med andre kjæledyr?

Generelt er clumber spaniel kjent for å være milde og avslappede hunder som går bra overens med andre kjæledyr. Som med alle hunder, er det viktig å introdusere nye kjæledyr forsiktig og overvåke lek.

Dyreplaneten
Logo