Raseprofil: Lagotto romagnolo (italiensk vannhund)

Lagotto romagnolo er en apporterende fuglehund med en enestående luktesans. Den kommer fra Romagna-regionen i Italia og er trolig flere hundre år gammel. Lagotto romagnolo blir også kalt italiensk vannhund og italiensk trøffelhund, noe som viser til de beste bruksområdene for denne hunderasen.

Lagotto romagnolo

HunderaseLagotto romagnolo
OpprinnelseItalia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid8-17 år
Høyde41-48 cm
Vekt11-16 kg
PelsHalvlang

Størrelse og utseende

Lagotto Romagnolo er en middels stor hund, men størrelsen varierer mellom kjønnene. Hannene har en skulderhøyde på 43-48 cm, med en ideell høyde på 46 cm, og veier mellom 13-16 kg. Tispene er litt mindre, med en skulderhøyde på 41-46 cm (ideelt 43 cm) og en vekt mellom 11-14 kg.

Pels

Lagotto Romagnolos pels er ullaktig og noe stritt i tuppen, og danner tykke, ringformede krøller. Den har synlig underull og gir et robust uttrykk. Pelsen har en vanntett overflate. Det er rikelig med pels på hodet som danner øyenbryn, skjegg og barter.

Pelsfargen kan være alt fra ensfarget off-white, hvit med brune eller oransje tegninger, brunskimlet, ensfarget brun i forskjellige nyanser, med eller uten hvitt, og ensfarget oransje med eller uten hvitt.

Hale

Hundens hale er kraftig ved basen og smalner av mot enden. Når hunden er i hvile er halen sabelformet, men når den er oppmerksom eller i arbeid kan den bæres over ryggen. 

Halespissen når knapt til hasene. Den er dekket med en ullen og ganske hard pels, noe som gir hunden et karakteristisk utseende.

Lynne, trening og lydighet

Lagotto romagnolo er en energisk og entusiastisk rase, kjent for sin lekenhet og utholdenhet. Med massevis av nysgjerrighet, er de både glade i å utforske og lære nye ting. Dette gjør dem til en glede å trene. Også fordi de responderer godt til positiv forsterkning og er ivrige etter å behage. Deres naturlige intelligens, sammen med deres dedikerte og fokuserte natur, gjør dem flinke til å lære kommandoer og følge instruksjoner.

Treningsøktene bør imidlertid være korte og varierte for å holde lagotto romagnolo engasjert og motivert. For eksempel kan du legge inn lek og utforsking i treningsrutinene deres, da dette vil gi dem muligheten til å bruke både deres fysiske og mentale energi.

Lagotto romagnolo er kjent for å være vennlige og hengivne, noe som gjør dem til gode familiehunder. De knytter seg tett til sin menneskelige familie og er gode med barn.

Aktivitetsnivå og mosjon

Lagotto romagnolo er en rase som elsker å være i bevegelse og å utforske verden rundt seg. Høy energi og god utholdenhet gjør at disse hundene trives best med et aktivt liv, hvor de får tilfredsstilt både fysiske og mentale behov.

For å holde en lagotto romagnolo sunn og glad er det viktig med daglig mosjon. Denne aktive rasen vil sette pris på en god blanding av fysisk aktivitet som lange turer, lek i hagen, svømming, eller agilitytrening.

Samtidig som de er glade i å jobbe, har lagotto romagnolo også en fantastisk evne til å roe ned og slappe av hjemme. I hvert fall så lenge de har fått utløp for energien sin i løpet av dagen.

En tommelfingerregel er å gi en lagotto romagnolo minst en time moderat til intensiv aktivitet hver dag. Husk også at dette må inkludere mental stimulering som treningsøkter, lek og problemløsning. Med rett balanse mellom aktivitet og hvile vil din lagotto romagnolo være en lykkelig og velfungerende hund.

Stell av lagotto romagnolo

Å ha en lagotto romagnolo krever en god rutine for stell og omsorg. Riktig pleie holder hunden din sunn, lykkelig, og ser bra ut. Her er noen nøkkelområder å fokusere på:

Pelsstell og røyting

Lagotto romagnolos krøllete pels er tykk og ullaktig, og bør holdes rundt 4 cm lang for å unngå floker. Fordi lagotto romagnolo ikke feller pels, bør du børste den et par ganger i uken, og spesielt etter turer i skogen.

Hvis du ikke er nøye nok med pelsstellet over tid, kan du ende opp med å måtte barbere hunden. Pelsen skal helst klippes eller barberes en til to ganger i året, og en barbermaskin kan være et nyttig verktøy.

Husk å ta hensyn til årstidene når du klipper hunden din. En litt lengre pels kan for eksempel være nyttig om vinteren.

Allergikere vil også sette pris på at lagotto romagnolo ikke røyter og er en mer allergivennlig hunderase enn de fleste hunder. Pass imidlertid på å tilbringe tid med hunden din før du kjøper en valp.

Ører og øyne

Din lagotto romagnolo har hår inne i øregangene som må klippes, så det er viktig å sjekke ørene jevnlig for smuss og hår. Hvis du ikke passer på dette kan det fort oppstå ørebetennelse.

Øynene bør også sjekkes regelmessig for utflod og irritasjon.

Tannpleie

God tannpleie er viktig for hundens generelle helse. Et sunt kosthold bidrar til å holde tennene rene. Å gi hunden et ekte storfebein kan hjelpe med naturlig rensing av tennene og tilføre viktige næringsstoffer. Unngå mindre bein, spesielt fra fugler, som kan skade munnen og indre organer hvis de svelges.

Hvis hunden din spiser menneskemat og billig hundemat med fyllstoffer, kan det være nødvendig med regelmessig tannpuss.

Kloklipp

Hundens klør bør sjekkes og klippes regelmessig, men det er viktig å ikke klippe for langt inn ettersom klørne inneholder nerver og blodårer. Med mye aktivitet vil hundens klør slites ned naturlig. Det skal imidlertid mye aktivitet til for at du ikke trenger å klippe i det hele tatt.

Bad

Lagotto romagnolo kan bades når den er skitten. Husk å ikke gni pelsen under bading eller tørking, da dette kan skape floker. Bruk et håndkle som suger til seg vann, press den mot pelsen, vri vannet ut av håndkleet og press igjen. La pelsen lufttørke etter det.

Vær forsiktig med å bruke sjampo for ofte da det vil irritere huden. Selv milde hundesjampoer vil ikke hjelpe om du bader hunden for ofte.

Bruksområder for lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo er en allsidig rase med mange bruksområder. Denne hunden er ikke bare en glede å ha i hjemmet, men den utmerker seg også i mange forskjellige aktiviteter og hundesporter.

Apport

Selv om lagotto romagnolo opprinnelig ble brukt som vannapporterende hund, har de mistet mye av sitt jaktinstinkt over generasjoner. De er fortsatt glade i å apportere, og denne egenskapen kan utnyttes i forskjellige leker og aktiviteter. Men du vil ikke se en lagotto romagnolo løpe etter alt som rører seg med samme intensitet som enkelte andre raser.

Trøffelhund

En av de mest unike trekkene ved lagotto romagnolo er dens bemerkelsesverdige luktesans, som gjør den spesielt godt egnet til sporingsarbeid. Tradisjonelt har denne rasen blitt brukt til å søke etter trøfler i Italia (en oppgave som krever en skarp nese) og blir derfor også kalt italiensk trøffelhund. Hvis du leter etter en hund til søk- og redningsarbeid, sporingskonkurranser, eller kanskje til og med trøffeljakt, kan en lagotto romagnolo være et utmerket valg.

Hundesport

Takket være sin intelligens, lærevillighet og fysisk utholdenhet, er lagotto romagnolo en flott deltaker i en rekke hundesporter. De kan utmerke seg i agility, lydighetsprøver, spor, rallylydighet og freestyle. Å delta i slike aktiviteter er også en flott måte å styrke båndet mellom deg og din lagotto romagnolo, samt gi hunden både mental og fysisk stimulering.

Familiehund

Til syvende og sist, er en av de mest verdifulle rollene en lagotto romagnolo kan fylle, den som en kjærlig og hengiven familiehund. De er kjent for sin vennlige og hengivne natur, og de kommer godt overens med barn. Med deres middels størrelse og moderate aktivitetsnivå, passer de godt inn i de fleste hjem og livsstiler, forutsatt at de får den nødvendige omsorgen, treningen og stimuleringen de trenger.

Fôr og kosthold

Når det kommer til hundefôr får du virkelig det du betaler for. Fôr av høy kvalitet, som de du får fra merker som VOM, er fri for fyllstoffer som mais, soya og korn, som kan forårsake allergier og andre helseproblemer. Lagotto romagnolo trives med en diett rik på høykvalitetsproteiner, som kan være kjøttdeig, innmat, eller et kvalitetsfôr som VOM.

Mengde mat

Det er viktig å ikke overfôre eller underfôre din lagotto romagnolo. Hver hunds kaloribehov vil variere basert på deres vekt og aktivitetsnivå. En god generell regel for å beregne kaloriinntaket er å gange hundens vekt i kilo med 30 og legge til 70. For eksempel, hvis din lagotto romagnolo veier 15 kilo, kan du starte med å gi den (15 * 30) + 70 = 520 kalorier per dag. 

Hvis hunden din er svært aktiv, kan du potensielt øke kaloriinntaket noe. Det anbefales å veie hunden din regelmessig for å sikre at vekten er sunn, og justere kaloriinntaket etter behov.

Antall måltider

To måltider per dag er generelt passende for en lagotto romagnolo. Ved å dele opp maten i to måltider kan du bidra til å opprettholde stabile blodsukkernivåer og unngå overfôring.

Det er også viktig å unngå å mate hunden rett før en lang tur eller intensiv trening, da dette kan føre til oppkast eller andre fordøyelsesproblemer.

Vanlige helseproblemer

En av de mer alvorlige helseproblemene som kan påvirke lagotto romagnolo er Lagotto Storage Disease (LSD). Denne sykdommen er identifisert gjennom forskning ved universiteter i Helsinki og Bern, og kan påvirke hunder fra de er så unge som fire måneder gamle.

Symptomene på denne sykdommen utvikler seg gradvis, og kan omfatte uvanlige atferdsendringer, som angst og aggresjon, og fysiske symptomer som ataksi, hvor hunden kan virke som om den er beruset.

HD-indeksen er et annet viktig område å vurdere. Dette er et hjelpemiddel for å vurdere risikoen for hofteleddsdysplasi, en vanlig sykdom hos mange hunderaser. En HD-indeks på 100 er gjennomsnittet for rasen, og jo høyere en hunds HD-index er, jo mindre sannsynlig er det at den vil utvikle hofteleddsdysplasi.

Det er viktig å understreke at et sunt kosthold, rikelig med fysisk aktivitet, regelmessige veterinærkontroller og god pleie er viktig for å minimere risikoen for disse helseproblemene.

Det er også viktig å sørge for at du kjøper din lagotto romagnolo valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene mot disse og flere helseproblemer. 

Alternativer til lagotto romagnolo

Er du på jakt etter en rase som ligner på lagotto romagnolo, men ønsker å utforske andre alternativer? Kanskje har du en forkjærlighet for vannhunder, eller bare er ute etter en hund med lignende egenskaper og temperament. Det finnes flere raser som deler mange likheter med den høyt elskede lagotto romagnolo.

Spansk vannhund

Akkurat som lagotto romagnolo, er den spanske vannhunden kjent for sin fantastiske egenskap som trøffelhund. De har et høyt aktivitetsnivå og trives best når de kan jobbe og løse oppgaver. Disse hundene er kjent for sin intelligens og lærevillighet, noe som gjør dem enkle å trene.

Spansk vannhund veier normalt mellom 14 og 22 kg, og er derfor litt større enn lagotto romagnolo. Begge disse rasene deler likheter i pelspleie, da begge krever regelmessig stell for å forhindre at pelsen floker seg.

Portugisisk vannhund

Portugisisk vannhund er en annen alternativ rase du kan vurdere. Akkurat som lagotto romagnolo er den portugisiske vannhunden en dyktig svømmer og apportør. De har et høyt energinivå og vil kreve regelmessig trening for å holde seg lykkelige og sunne.

Størrelsesmessig er portugisiske vannhunder større og veier mellom 16 og 25 kg. Dette er også en rase som er utrolig hengiven mot sin familie og kjærlig mot barn.

Puddel

Puddel er en velkjent rase som kommer i flere størrelser, fra toy til standard. Hvis du vurderer en standard puddel, vil den være omtrent samme størrelse som en lagotto romagnolo. Puddelen er kjent for sin intelligens og er en av de mest treningsvillige hunderasene.

Når det kommer til aktivitetsnivå, deler puddelen likhetstrekk med lagotto romagnolo. Begge er energiske hunder som trives med både fysisk og mental stimulering.

Historien om lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo er en hunderase som stammer fra Italia, nærmere bestemt Romagna-regionen, som har gitt den sitt navn. Rasen har en bemerkelsesverdig historie som strekker seg tilbake flere hundre år.

De ble opprinnelig brukt som vannapportører, der de utmerket seg ved å hente bytte fra vannet. Med endringene i terrenget og vannfuglbestandene i Romagna, måtte lagotto romagnolo tilpasse seg nye arbeidsoppgaver.

De ble omdannet til trøffelhunder, og deres unike egenskaper, inkludert deres utmerkede luktesans og evne til å jobbe i mange timer uten å bli distrahert, gjorde dem til uslåelige trøffelhunder. I dag er de verdens eneste hunderase som er spesifikt avlet for å søke etter trøfler.

Ofte stilte spørsmål om lagotto romagnolo

Hvordan er luktesansen til en lagotto romagnolo?

Luktesansen til en lagotto romagnolo er ekstraordinær. De er avlet for å være trøffelhunder, noe som krever en svært god luktesans. Deres evne til å skille ut og spore lukter gjør dem ideelle for dette arbeidet, og det er en av grunnene til at de er så dyktige til det.

Har lagotto romagnolo mistet sitt jaktinstinkt?

Selv om lagotto romagnolo opprinnelig var vannapportører, har de over tid blitt avlet mer for å finne trøfler enn for jakt. Men det betyr ikke at de har mistet sitt jaktinstinkt helt. De kan fremdeles vise interesse for små dyr, selv om instinktet ikke er like sterkt som hos mange andre raser.

Hvor kommer lagotto romagnolo fra?

Lagotto romagnolo stammer fra Italia, mer presist fra regionen Romagna. Derav kommer også navnet, som kan oversettes til «vannhund fra Romagna».

Hva koster en lagotto romagnolo valp?

Prisen på en lagotto romagnolo valp varierer, men ligger ofte mellom 15 000 og 20 000 norske kroner. Prisen kan avhenge av flere faktorer, som for eksempel oppdretterens omdømme, foreldrenes stamtavle og hvor mange valper som er tilgjengelige.

Hvordan er lagotto romagnolo som apportører?

Som opprinnelige vannapportører er lagotto romagnolo veldig dyktige til å apportere. De er raske, intelligente, og elsker å hente og bringe gjenstander. Dette kan også oversettes til suksess i ulike hundesporter som krever apportering. De har imidlertid ikke lenger et sterkt instinkt for fuglejakt.

Er lagotto romagnolo allergivennlige?

Lagotto romagnolo er kjent for å være en av de mer allergivennlige hunderasene.

Hva er forventet levetid for en lagotto romagnolo?

Levetiden til lagotto romagnolo varierer veldig. Den kan bli alt fra 8 og 17 år, og vil leve lenger med riktig pleie og god ernæring.

Hvor flinke er lagotto romagnolo i hundesport?

Takket være deres intelligens, arbeidsevne og utholdenhet, er lagotto romagnolo ofte svært dyktige i hundesport. De kan gjøre det bra i mange forskjellige disipliner, inkludert agility, lydighet, rallylydighet, og søk- og redningsarbeid.

Hvordan bruker lagotto romagnolo sin luktesans til å finne trøfler?

Lagotto romagnolo bruker sin enestående luktesans til å finne trøfler ved å snuse seg frem til dem under jorden. De er tålmodige og målrettede søkere, noe som gjør dem utrolig dyktige til dette arbeidet. Deres spesialiserte avl og trening for dette formålet gjør dem til noen av de beste trøffelhundene i verden.

Dyreplaneten
Logo