Raseprofil: Irsk vannspaniel

Irsk vannspaniel er en gammel hund fra Irland. Den har et spesielt utseende og har flere fellestrekk med andre vannhunder. Irsk vannspaniel har lenge vært brukt som en apporterende jakthund og er imponerende innenfor nesearbeid. De første individene kom til Norge på 70-tallet, men den er ikke vanlig å se her til lands.

Irsk vannspaniel fakta

HunderaseIrsk vannspaniel
OpprinnelseIrland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid7-15 år
Høyde53-61 cm
Vekt22-26 kg
PelsHalvlang

Størrelse og utseende

Irsk vannspaniel er en mellomstor til stor hund og størrelsen variere mellom begge kjønn. Hannene har ofte en høyde mellom 56 og 61 cm, men tispen ofte blir litt mindre på mellom 53 og 58 cm. Når det kommer til vekt kan en voksen irsk vannspaniel variere fra 22 kg til 26. Det gjør denne rasen til en kraftig og solid hund, som gir inntrykk av både styrke og utholdenhet. 

Pels

Den irske vannspanielens pels er et av dens mest distinkte kjennetegn. Pelsen er tett, krøllet, og vannavvisende – ideell for en hund som trives i vannet. Pelsen røyter veldig lite, men krever likevel regelmessig vedlikehold for å unngå floker og holde den i god stand.

Hale

Halen på en irsk vannspaniel er et annet karakteristisk trekk. Den er tykk ved roten, men tynnere ut mot tuppen, og minner om formen på en rottehale. Halen er dekket med kort og tett krøllet pels nærmest kroppen, mens resten av halen er naken. Denne utformingen av halen bidrar til hundens utmerkede svømmeegenskaper og dens evne til å bevege seg smidig gjennom vannet.

Lynne, trening og lydighet

Irsk vannspaniel er kjent for sitt aktive og lekne lynne, men kan samtidig være sta og egenrådig. Dette gjør trening til en utfordring, spesielt for førstegangseiere eller de med lite erfaring med hundetrening. Riktig tilnærming er nødvendig for å sikre at hunden responderer effektivt på kommandoer og oppfører seg godt.

Irsk vannspaniel trives best med en aktiv livsstil og egner seg godt for hundesport, så det er viktig å inkludere varierte fysiske aktiviteter i den daglige rutinen. Hunden har et sterkt behov for mental stimulering og er derfor avhengig av varierte oppgaver og utfordringer.

Selv om den er egenrådig, kan irsk vannspaniel utvise god lydighet med riktig trening. En tidlig start på sosialisering og grunnleggende lydighetstrening kan hjelpe til med å utvikle en velfungerende og veltilpasset hund. Riktig trening kan også bidra til å redusere sjansen for at hunden viser uønsket atferd, som aggressivitet mot andre hunder.

Aktivitetsnivå og mosjon

Irsk vannspaniel er en høyenergisk rase som krever mye mosjon og mentale utfordringer for å trives. Denne hunden er perfekt for friluftsentusiaster og aktive familier som bruker mye tid utendørs. Den trenger daglig mosjon, og det ideelle ville vært lange turer på rundt to timer hver dag.

Det kan naturligvis være problematisk i en travel hverdag, og enkelte dager kan mer intens aktivitet på én time som løping og sykling være gode alternativer. Aktiviteter i vannet er godt mottatt hos enhver irsk vannspaniel.

Det handler ikke bare om å sørge for at hunden får nok fysisk aktivitet, men også om å stimulere den mentalt. Irsk vannspaniel elsker å løpe fritt i naturen, og det gir den den nødvendige utfoldelsen og stimulansen den trenger.

For å unngå kjedsomhet og uønsket adferd er det viktig å gi den nok mosjon og stimulering.

Stell av irsk vannspaniel

Stell av irsk vannspaniel handler om å sørge for at hunden både ser bra ut og føler seg bra. Det er ikke bare en estetisk bekymring, men også en viktig del av helsen. Når det kommer til irsk vannspaniel er det en del ting eieren må være oppmerksom på.

Pelsstell og røyting

Irsk vannspaniel krever regelmessig pelsstell for å holde pelsen sunn og velstelt. Du bør børste hunden ofte for å unngå floker. Kanskje så ofte som annenhver dag, men dette kan du naturligvis se an.

Det skal sies at denne rasen røyter veldig lite, så du vil ikke finne store mengder pels rundt om i huset. Dette sammen med det faktum at pelsen ofte fungerer godt for personer med allergi, gjør dette til en relativt allergivennlig hund.

Husk imidlertid at du alltid bør tilbringe tid sammen med rasen før du bestemmer deg for å kjøpe en irsk vannspaniel-valp.

Ører og øyne

Det er viktig å jevnlig sjekke ørene og øynene. Ørene bør rengjøres regelmessig for å forebygge ørebetennelse. Sjekk øynene for irritasjon og utflod med jevne mellomrom..

Tannpleie

God tannhygiene er også viktig for irsk vannspaniel. Et sunt kosthold vil legge grunnlaget for dette. Et ekte storfebein kan være en god idé for å hjelpe hunden med å rense tennene naturlig, samtidig som den får tilført mineraler og andre næringsstoffer. Pass imidlertid på at du unngår å gi hunden små og porøse bein som fuglebein, da de kan skade både munn og innvoller.

Hvis du mater hunden med billig hundemat med fyllstoffer, menneskemat og godbiter bør du vurdere å pusse tennene til hunden din et par ganger i uka.

Kloklipp

Når det kommer til klipping av klør, er det viktig å ikke klippe for langt inn, da det er både nerver og blodårer der. Hvis irsk vannspaniel er aktiv og ofte på hardt underlag, vil klørne naturlig slites ned og det vil være mindre behov for klipping.

Bad

Irsk vannspaniel bør kun bades etter behov. Det er viktig å ikke bade hunden for ofte, da det kan vaske vekk det naturlige fettet i pelsen om du bruker sjampo.

Merk at denne anbefalingen ikke gjelder for bading i sjø og tjern. Dette handler hovedsakelig om at sjampo vil irritere huden og fjerne naturlige oljer fra pelsen. Irsk vannspaniel elsker å bade, så du bør definitivt gjøre det så ofte det lar seg gjøre.

Bruksområder for Irsk vannspaniel

Irsk vannspaniel er en hunderase med mange talenter, takket være dens naturlige energi, intelligens og arbeidsvilje. Enten det er i feltet, hjemme eller i konkurranse, er irsk vannspaniel en allsidig hund som kan trives i mange forskjellige roller.

Jakthund på fugl

Irsk vannspaniel stammer fra en lang linje av arbeidende hunder, og er spesielt dyktig til å jakte fugl. Den er en naturlig apporterende fuglehund og trives best når den får arbeide med nesen og finne bytte. Selv om det ikke er vanlig å se irsk vannspaniel som jakthund, har den alle de nødvendige egenskapene for å være en effektiv partner på jakt.

Nesearbeid

Når det kommer til nesearbeid har irsk vannspaniel et naturlig talent. Dens konsentrasjon, utholdenhet og sterke luktesans gjør den velegnet for å finne alt fra narkotika til trøfler. Selv om det kanskje ikke er det mest vanlige arbeidet for en irsk vannspaniel, kan den definitivt bli trent til å være effektiv i slike roller.

Hundesport

Irsk vannspaniel har en unik kombinasjon av energi, intelligens og glede av å jobbe, noe som gjør den til en naturlig deltaker i mange former for hundesport. Den kan gjøre det bra i alt fra agility til lydighet, og trives i konkurranser hvor den får bruk for både fysisk aktivitet og mental utfordring. I England er de populære utstillingshunder, så dette er enda en mulighet.

Familiehund

Til tross for sin arbeidsbakgrunn, er irsk vannspaniel også en god familiehund. Den er kjærlig, lojal og har generelt en god forståelse for familiens dynamikk. Men det er viktig å huske på at denne rasen krever mye mosjon og mental stimulering, så den passer best for aktive familier som elsker å tilbringe tid utendørs.

Fôr og kosthold

Kvalitetsfôr er nøkkelen til en sunn og glad irsk vannspaniel. Unngå fôr som inneholder fyllstoffer, mais, soya og korn, da disse ofte kan være vanskelige for hunder å fordøye og tilbyr ikke mye næring. Merker som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, er utmerkede alternativer som vil gi hunden din alle de næringsstoffene den trenger.

Mengde mat

Når det gjelder hvor mye du skal fôre din irsk vannspaniel, er det en enkel formel som kan hjelpe. For å finne riktig mengde kalorier, multipliser hundens vekt i kilo med 30 og legg til 70. For eksempel, hvis hunden din veier 25 kilo, vil den trenge rundt 820 kalorier om dagen.

Husk, hvis hunden din er ekstra aktiv, kan du muligens trenge å øke inntaket noe. Å veie hunden på en regelmessig basis vil hjelpe deg å holde kontroll på vekt og justere fôrmengden etter behov.

Antall måltider

To måltider per dag er ideelt for en irsk vannspaniel. Dette fordeler kaloriinntaket jevnt over dagen og hjelper med fordøyelsen. Unngå å mate hunden rett før du skal på en lang tur eller gjøre intens trening, da dette kan føre til fordøyelsesproblemer.

Det er også viktig å huske på at vektoppgang ikke nødvendigvis betyr at hunden blir fet. Det kan også være en økning i muskelmasse. En god regel er å kjenne etter hundens ribben. 

Du skal kunne kjenne dem lett, uten for mye fett over. Sett ovenfra skal midjen synes, og sett fra siden skal det være et «oppsving». En overvektig hund vil ha store fettdepoter over ribben, rygg og halefeste.

Vanlige helseproblemer

Den irske vannspanielen er en robust hunderase, men som mange andre raser, er det noen helseproblemer de er mer utsatt for enn andre. Hofteleddsdysplasi, en tilstand som kan påvirke hundens mobilitet og livskvalitet, er middels utbredt på rasen.

Hudproblemer og allergier kan også forekomme, som krever nøye overvåking og behandling for å unngå ubehag for hunden. Her vil det være viktig med et sunt kosthold og å unngå å vaske hunden med såpe og sjampo for ofte.

Det er viktig å merke seg at valg av oppdretter kan ha stor innvirkning på hundens helse. Å velge en ansvarlig oppdretter som tester foreldredyrene for disse og flere helseproblemer, kan hjelpe til med å sikre at du får en sunn valp og bidra til å opprettholde rasens generelle helse. 

Gjennomfør grundige undersøkelser og still spørsmål for å sørge for at du gjør det beste valget for deg og din fremtidige irske vannspaniel.

Alternativer til irsk vannspaniel

Hvis du er tiltrukket av egenskapene til den irske vannspanielen, men kanskje ønsker å se på noen alternativer, er det flere raser som har likheter og forskjeller som kan være av interesse. La oss se på noen av disse.

Curly coated retriever

Curly coated retriever er en intelligent og allsidig hund som deler mange av de samme kvalitetene med den irske vannspanielen. Begge rasene er kjent for sine fremragende svømmeegenskaper og deres bruk i jakt, men curly coated retriever er en litt større hund med sine 23 til 41 kg.

Portugisisk vannhund

Portugisisk vannhund er en annen hund som elsker vann. Akkurat som den irske vannspanielen har denne rasen en lang historie som en hjelper til sjømenn og fiskere. Den er litt mindre i størrelse sammenlignet med den irske vannspanielen, men er like aktiv og arbeidsvillig. Pelsen er kraftig og vannavstøtende, men har en mer bølgete tekstur.

Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo er også en hund som trives i vann, men er mest kjent for sine ferdigheter innenfor trøffeljakt. Dette gjør dem til et flott alternativ for de som ønsker en hund med en dyktig nese. Lagotto romagnolo er mindre i størrelse sammenlignet med den irske vannspanielen, men er likevel robust og aktiv. Denne hunden har en tykk og krøllet pels som krever regelmessig vedlikehold.

Historien om irsk vannspaniel

Irske vannspaniels historiske røtter er forankret i det grønne Irland – og ikke i Storbritannia – som mange andre spanielraser. Den bærer flere likhetstrekk med kontinentale vannhunder, som spansk og portugisisk vannhund, barbet og puddel, både i utseende og bruksområde. Arbeidsoppgavene har tradisjonelt strukket seg fra spanieloppgaver til retriever-roller, som å hente skutt vilt.

Irske vannspanieler ankom Norge på 70-tallet, og selv om noen kull ble født og rasen viste seg på utstillinger, har den vært sporadisk til stede siden den gang. Den er en sjelden rase globalt, men på grunn av enkelte høyt profilerte utstillingshunder, spesielt i England, er den kjent for mange.

Opprinnelsen til den irske vannspanielen er fortsatt omdiskutert, selv om det er indikasjoner på at rasen kan stamme fra lignende hundetyper fra Mellom-Europa. Nyere forskning tyder på at rasen er nærmest beslektet med retrievere og newfoundlandshunder, og er etterkommere av disse. Rasen kan også være nært beslektet med curly coated retriever, som forklarer den krøllete pelsen.

Raseutviklingen startet i 1834 av Justin McCarthy fra Dublin, og selv om han ikke etterlot seg noe dokumentasjon, er det han som får æren for å ha formet rasen. Den ble anerkjent av The Kennel Club i 1862 i forbindelse med en hundeutstilling i Birmingham. 

Ofte stilte spørsmål om irsk vannspaniel

Er irsk vannspaniel allergivennlig?

Det finnes ingen hunderaser som er 100 prosent allergivennlige. Imidlertid er irsk vannspaniel kjent for å røyte lite, noe som kan gjøre rasen til et bedre valg for noen allergikere. Men husk at allergier varierer fra person til person, så det er viktig å tilbringe tid med rasen før man bestemmer seg for å skaffe en.

Hvordan er irsk vannspaniel med andre kjæledyr?

Som med de fleste hunderaser vil det variere. Generelt sett kan irske vannspanieler komme godt overens med andre kjæledyr, spesielt hvis de er godt sosialisert.

Hvor lenge kan en irsk vannspaniel være alene hjemme?

Som regel bør en hund ikke være alene hjemme i mer enn fire til seks timer om dagen. Irske vannspanieler er en sosial rase og kan være mer utsatt for separasjonsangst. Tidlig og gradvis trening kan hjelpe hunden til å bli komfortabel med å være alene.

Hvor mye koster en irsk vannspaniel?

Det er vanskelig å si noe om prisen for irsk vannspaniel i Norge fordi den er så sjelden. I de fleste tilfeller vil du være nødt til å importere rasen – uansett om det er fra Irland, Storbritannia eller et annet land rasen er mer populær i.

Hvor lenge lever en irsk vannspaniel?

Levealder for irsk vannspaniel kan være alt fra 7 til 15 år. Som med alle hunderaser, er riktig kosthold, regelmessig mosjon og helsekontroller viktig for hundens helse og levealder.

Er irske vannspanieler kjent for å bjeffe mye?

Irske vannspanieler har en tendens til å være vokale, men de er generelt ikke overdrevent bjeffende. Tidlig opplæring og sosialisering vil bidra til å moderere unødvendig bjeffing.

Røyter irske vannspanieler mye?

En av de flotte tingene med irsk vannspaniel er at de røyter lite. Deres krøllete pels feller hår inn i seg selv, noe som betyr mindre hår rundt i huset. Men det betyr også at de krever regelmessig børsting for å unngå floker.

Dyreplaneten
Logo