Raseprofil: Dachshund langhåret

Dachshund langhåret kommer opprinnelig fra Tyskland. Rasen er liten og veier mellom 3 og 9 kg. De er sjarmerende og knytter seg raskt til familien, men kan være «snappy» og krever tidlig sosialisering. De har utfordringer med trening, og tålmodighet er nødvendig. Dachshund langhåret er aktive hunder og trenger  daglig mosjon, men bør unngå å hoppe høyt.

Dachshund langhåret kort informasjon

HunderaseDachshund langhåret
OpprinnelseTyskland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-14 år
Høyde35-47 cm
Vekt3-9 kg
PelsLanghåret

Lynne, trening og lydighet

Dachshund langhåret er en sjarmerende rase med et langstrakt ansikt, korte bein og vaktsomme øyne. Fra en tidlig alder knytter de seg raskt til familien sin. Hvis du engasjerer deg i aktiviteter med denne rasen vil du skape en sterk tilknytning mellom deg og din dachshund.

Når det kommer til lynne, kan det være litt av en gåte. Dachshunder kan til tider ha en tendens til å være snappy med kort lunte. Noen ganger kan de også virke sjenerte – men dette er ofte uvanlig for disse fryktløse hundene.

Langhårede valper har en tendens til å være rolige og avslappede. Denne roligere tendensen er i kontrast til den strihårede varianten, som kan vise en mer utfordrende personlighet.

Det kan være fordelsmessig å se etter en valp med et nysgjerrig temperament, de som vil leke og de som gjerne nærmer seg mennesker. En utfordring med denne rasen er nemlig at de er reserverte mot fremmede mennesker. Hvis ditt hjem ofte er fylt med besøkende, er det viktig å sørge for at din dachshund blir godt sosialisert.

Selv om dachshunder kan komme overens med andre kjæledyr, kreves det tidlig og hyppig sosialisering også her. Uten riktig trening kan de nemlig bli aggressive overfor andre hunder.

Når det kommer til trening, kan dachshunder være en utfordring. De krever en trener med fast hånd og god forståelse av sta og temperamentsfulle hunder. Tålmodighet og konsekvens er nøkkelen. De er intelligente hunder, men trenger motivasjon under trening, og uten riktig stimulering kan de raskt finne andre ting som fanger deres interesse.

Aktivitetsnivå og mosjon

Dachshund langhåret er naturlig aktiv. De trives med lek, og et besøk til en park eller et annet sted hvor du finner hunder rundt deg er en utmerket måte for dem å sosialisere seg på og bruke opp energien sin.

Vær forberedt på at dachshunden din kan ha en tendens til å grave. Denne atferden kan være utfordrende å trene bort – derfor velger enkelte eiere å holde dem innendørs eller la dem være ute kun under tilsyn.

Selv om de tilpasser seg godt i små hjem og leiligheter på grunn av sin lille størrelse, må eieren sørge for tilstrekkelig mosjon.

Under aktivitet bør du som eier være oppmerksom, da det kan være vanskelig for dem å forstå konsekvensene visse bevegelser har for ryggen deres. Unngå at de hopper ned fra høyder eller klatrer rundt.

For å sikre god helse og holde vekten stabil, bør dachshunder få to 30-minutters turer hver dag.

Bruksområder for dachshund langhåret

Dachshund langhåret er en hund med mange talenter og en lang historie som arbeidshund. Fra jakt til utstillingsringen, har denne rasen vist seg å være tilpasningsdyktig og dyktig i mange disipliner.

Selskaps- og familiehund

Dachshunden har et hjerte fylt med kjærlighet og energi, noe som gjør den til en utmerket familiehund. Som turkamerat er den ypperlig, og kan være med på lange turer, så lenge man tar hensyn til hundens fysiske begrensninger. Men i et roligere tempo – er den en skikkelig terrengsluker, en firehjulstrekker fra hundeverdenen!

Denne rasen liker å ta kommando over sitt territorium og foretrekker høye steder for å få oversikt.

Når det er tid for avslapning, vil en dachshund gjerne finne en koselig krok – ofte under en dyne. Likevel, for å sikre at den er lydig og omgjengelig, krever dachshunden en eier som er bestemt og konsekvent.

Jakt og ettersøk

Tradisjonelt sett har dachshunden blitt brukt i ulike jaktroller, spesielt som hihund, drevhund og sporhund. De er et fremragende valg for rådyrjakt, der de driver i et tempo som er behagelig både for dyret og jegeren.

Rasen har også spesifikke jaktprøver, som drev- og hihund, og de som består kan kvalifisere for championat.

Utstilling og spor

I utstillingsringen er dachshunden kjent for sin energi, sjarm og utstråling. På større utstillinger er det ikke uvanlig å se denne rasen plassert blant de beste. Hvert år, ved NM i spor, kvalifiserer dachshunder seg til å konkurrere mot et mangfold av andre raser, og viser stadig sitt potensial og dyktighet.

Stell av dachshund langhåret

Dachshund langhåret er en rase som byr på få utfordringer når det kommer til stell, men det er alltid lurt å være oppmerksom på rasens spesifikke behov for å opprettholde helsen og utseendet sitt. Her er noen tips for stell av dachshund langhåret.

  • Pelsstell og røyting: Dachshunden røyter normalt om våren og høsten. Selv om rasen sjelden har pelsproblemer, er det viktig med regelmessig stell. Langhåret dachshund bør børstes med en fintannet metallkam for å unngå floker og holde pelsen glansfull.
  • Ører og øyne: Det er viktig å sjekke ørene regelmessig for tegn på infeksjoner eller skitt og holde øynene rene.
  • Tannpleie: For alle hunderaser, inkludert dachshund, er regelmessig tannpleie viktig for å forhindre tannstein og dårlig ånde. Tannbørsting bør inngå i den ukentlige rutinen, spesielt om du ikke er veldig påpasselig på kostholdet og gir regelmessige storfebein.
  • Kloklipp: Klør som blir for lange kan forårsake ubehag for hunden. Derfor bør klørne klippes regelmessig. Hvor ofte avhenger av hvor raskt de vokser.
  • Bad: Det er lurt å bade en dachshund langhåret når den blir skitten eller begynner å lukte – dog ikke for ofte, da dette kan tørke ut huden. Husk å bruke en mild hundesjampo når du bader hunden din.

Fôr og kosthold

For dachshund langhåret er kvalitetsfôr veldig viktig. Unngå fôr som inneholder fyllstoffer, soya, korn eller mais, da disse ingrediensene ofte kan forårsake fordøyelsesproblemer eller allergiske reaksjoner.

Fôr av merker som VOM tilbyr høykvalitetsprodukter uten unødvendige tilsetningsstoffer. Alternativt kan du også vurdere å gi hunden rent kjøtt, som kjøttdeig og innmat, for å sikre at den får de essensielle næringsstoffene den trenger.

Mengde mat

For å finne den ideelle mengden kalorier en dachshund langhåret trenger, kan du bruke følgende formel: vekt i kg ganges med 30, pluss 70. Så, for en hund som veier 5 kg, vil det bli: (5 x 30) + 70 = 220 kalorier per dag. Dersom hunden er svært aktiv, kan det hende du må justere inntaket noe oppover. For å holde oversikt over hundens vekt, bør du veie den regelmessig.

Antall måltider

Å dele opp maten i 2-3 måltider gjennom dagen kan forhindre overfôring. Det er også viktig å unngå å mate hunden rett før du skal på en lang tur eller delta i aktiviteter med høy intensitet.

Vanlige helseproblemer

Dachshund langhåret er utsatt for visse helseproblemer. Dette er viktig å være oppmerksom på for potensielle eiere, slik at de kan gi sin firbente venn den beste omsorgen mulig.

  • Skiveprolaps (diskusprolaps): Denne tilstanden påvirker ryggvirvlene og kan forårsake smerte og ubehag for hunden.
  • Øyesykdommer: PRA (progressiv retinal atrofi) er en øyesykdom som gradvis bryter ned synscellene i netthinnen, noe som fører til svekket syn. I tillegg kan dachsen utvikle andre øyeproblemer som keratitt – en betennelse eller infeksjon i hornhinnen – og grå stær.
  • Patellaluksasjon: Dette er en forskyvning av kneskålen, der den glir ut av sin naturlige posisjon, noe som kan føre til smerte og begrensninger i bevegelse.
  • Epilepsi: Rasen kan være utsatt for anfall og bør overvåkes for symptomer.

For å identifisere og forhindre disse helseproblemene anbefaler raseforbundet regelmessig ryggrøntgen og øyelysing for å oppdage potensielle problemer tidlig.

Alternativer til dachshund langhåret

Dachshund langhåret er en elsket hunderase kjent for sitt særegne utseende og herlige personlighet. Men hvis du leter etter en litt annen rase, kan følgende alternativer vurderes.

Beagle

Beagle er en aktiv og vennlig hunderase som trives i familier. Med røtter fra Storbritannia, veier denne mellomstore hunden mellom 9 til 11 kg og har en levetid på 12 til 15 år. Denne rasen har en sterk nese og jaktinstinkt, noe som betyr at den kan bli distrahert av dufter og krever derfor oppmerksomhet på tur. Til tross for noen utfordringer blir beagle en lojal og kjærlig del av familien med trening.

Welsh corgi pembroke

Welsh corgi pembroke har en rik historie, og i dag er den kjent som en intelligent og kjærlig følgesvenn. Denne britiske rasen har en høyde mellom 25 til 30 cm og veier 11 til 14 kg. Med sin halvlange pels, er den både sjarmerende å se på og lett å bli glad i.

Boston terrier

Boston terrier er en blanding av engelsk bulldog og forskjellige terriere. Den står i en høyde fra 38 til 43 cm og veier mellom 4,5 til 11,35 kg. Med sin korthårede pels og en levetid på 13 til 15 år, er denne rasen kjent for sin vennlige natur. Historisk sett ble den brukt i kamper, men i dag er den elsket som en selskapshund.

Historien om dachshund langhåret

Dachshunden har dype historiske røtter som strekker seg tilbake til Tyskland. Historien forteller at denne hunden stammer fra de langbente tyske støverne, kjent som «Deutsche Bracken». Før den ble kjent som dachshund – et navn som bokstavelig talt betyr «grevlinghund» – ble den kalt for grevlinghund i Norge.

Den korthårige varianten av dachshunden er den eldste, mens de stri- og langhårede variantene ble til ved innblanding av andre raser.

Denne hunden, med sin unike, lave og muskuløse kroppsbygning, ble først og fremst avlet som jakthund – både under og over jorden. Den mentale robustheten og de mange dydene som jaktlyst, sporlyst, stahet og skarphet mot rovdyr ble høyt verdsatt.

Disse trekkene – i kombinasjon med en klok og hengiven personlighet – har sementert dachshundens plass som en allsidig og nyttig jakthund, elsket verden over.

Ofte stilte spørsmål

Hvor stammer dachshund langhåret fra?

Dachshund langhåret har sin opprinnelse i Tyskland.

Hva er typisk levetid for en dachshund langhåret?

En dachshund langhåret lever typisk mellom 10-14 år.

Hvordan er lynnet til dachshund langhåret?

Dachshund langhåret kan til tider være snappy med kort lunte, men de er også fryktløse, vokale og kan noen ganger virke sjenerte.

Hva bør man tenke på ved trening av dachshund langhåret?

Dachshund langhåret krever en trener med fast hånd og forståelse for sta, temperamentsfulle hunder. Tålmodighet og konsekvens er nøkkelen i trening.

Hvilke aktiviteter trives dachshund langhåret med?

Dachshund langhåret trives med lek, besøk til parken, og de har en naturlig tendens til å grave.

Hva bør man være oppmerksom på angående helsen til dachshund langhåret?

Dachshund langhåret kan være utsatt for helseproblemer som skiveprolaps, øyesykdommer som PRA, patellaluksasjon og epilepsi.

Hvordan bør man stelle en dachshund langhåret?

Dachshund langhåret bør børstes med en fintannet metallkam for å unngå floker og klørne bør klippes regelmessig. Tannpleie er også viktig.

Dyreplaneten
Logo