Raseprofil: Amerikansk staffordshire terrier (amstaff)

Amerikansk staffordshire terrier, som også går under navnet amstaff, er en intelligent og energisk rase kjent for sitt milde og menneskekjærlige lynne. Når det er sagt, er riktig sosialisering og trening alltid viktig for å få en veloppdragen hund. Til tross for det er amerikansk staffordshire terrier en av få raser som for øyeblikket er ulovlige i Norge.

Som nevnt er amstaff ulovlig å holde som kjæledyr i Norge. Denne siden er ment for å gi informasjon til nordmenn som bor i utlandet, eller som bare ønsker å lære mer om rasen.

Amerikansk staffordshire terrier kort informasjon

HunderaseAmerikansk staffordshire terrier
OpprinnelseUSA
Lovlig i NorgeNei
RasestatusIkke godkjent
Levetid12-16 år
Høyde43-48 cm
Vekt18-32 kg
PelsKorthåret

Hvorfor er amstaff ulovlig i Norge?

I 2004 trådte den norske loven om ulovlige hunderaser i kraft, med en klar hensikt: visse hunderaser skal ikke avles videre, importeres, selges eller omplasseres. Målet med dette var å la disse rasene «forsvinne naturlig» ved å hindre avl.

Selv om kamphund-kulturen i Norge er minimal og bittstatistikken ikke nødvendigvis peker mot de forbudte rasene, er visse raser fortsatt ansett som farlige av myndighetene. Dette har ledet mange til å undres over beslutningens rettferdighet og dens faglige grunnlag.

Kritikken kommer blant annet fra Norsk Kennel Klubb, som hevder at en hunds tendens til aggresjon ikke er renset til en spesifikk rase, men heller ligger hos eieren. Overraskende nok viser statistikk at golden retriever, kjent som den ideelle familiehund, ofte er ansvarlig for flere bitt enn amstaff.

NKKs talskvinne, Stepanka, har sagt det godt: «En hund som biter, gjenspeiler eierens feil, ikke rasens.»

Selv om Amstaffen har sitt særegne hundespråk og en viss dominans, krever det riktig sosialisering og oppdragelse, akkurat som enhver annen rase. Men er dette grunnlag nok til å stemple dem som farlige. Når man ser nærmere, blir Amstaffen hyppig beskrevet av eksperter som en utmerket familiehund – kjærlig mot barn, sterk, leken, og med en herlig kombinasjon av «bullens» ro og «terriens» livsglede.

Lynne, trening og lydighet

Amerikansk staffordshire terrier bærer med seg et mildt og tolerant lynne. Selv om denne hunden er kjent for sin vennlighet, kan den vise en viss dominans overfor andre hunder – en påminnelse om viktigheten av tidlig sosialisering.

Grunnet rasens høye intelligens, blir den ofte ansett som en utmerket vakthund. Med sitt klare hode og skarpe sanser, kan en amstaff raskt avgjøre om en situasjon krever beskyttelse.

Menneskekjærlighet er en annen fremtredende egenskap hos denne rasen. De søker gjerne selskap, og viser en dyp hengivenhet overfor sin familie. Men – det er en hund som krever engasjement fra sin eier. Amstaff trives best når den blir utfordret, både fysisk og psykisk. Lange turer, hjernevirksomhet, og diverse hundesporter kan bidra til å holde denne energiske hunden fornøyd. Uten tilstrekkelig stimulering, kan den milde amstaffen utvikle uønsket atferd.

Å være en så intelligent rase, sier det seg selv at amerikansk staffordshire terrier har en bemerkelsesverdig evne til å lære. Men, denne evnen krever også en eier som forstår viktigheten av konsekvent trening og positiv forsterkning. Det er en rase som absolutt egner seg best for de som er aktive og har solid erfaring med hundetrening.

Med riktig veiledning, kan en amstaff bli en trofast og lydig følgesvenn.

Aktivitetsnivå og mosjon

Amerikansk staffordshire terrier er en energisk og atletisk hunderase, som trenger mye aktivitet og mosjon. Selv om det kan virke fristende å la hunden være ute i bakgården for å løpe rundt, bør man ikke gjøre det hele tiden.

Denne rasen er menneskeorientert og elsker å tilbringe tid med familien sin. Ved å leke og være aktiv sammen med hunden, bidrar man til å fremme dens psykologiske og fysiske helse. I tillegg – mange amerikanske staffordshire terriere nyter aktiviteter som lydighet og agility.

Det anbefales å tilby denne rasen minst én time aktivitet hver dag, enten det er lek, turer eller spesifikke hundeaktiviteter. Dette vil ikke bare holde hunden i god form, men også bidra til å redusere potensielle atferdsproblemer ved å kanalisere hundens energi på en positiv måte.

Stell av amerikansk staffordshire terrier

Amerikansk staffordshire terrier har en glatt og kort pels. Stellet av disse hundene er ikke spesielt krevende, men det er visse ting man bør være oppmerksom på for å sørge for at hunden holder seg sunn og velpleiet.

 • Pelsstell og røyting: Hundens pels røyter to ganger i året med sesongskiftene, men ellers er røytingen minimal. En ukentlig børsting er anbefalt for å bevare pelsglansen.
 • Bad: Selv om rasen normalt sett ikke lukter mye, trenger den fort et bad tre til fire ganger i året – med mindre den blir spesielt skitten. Bruk en mild hundesjampo når du vasker amstaffen din.
 • Tannpleie: Amerikanske staffordshire terriere kan ofte ha dårlig ånde. Hvis du sørger for et sunt og rent kosthold, samt regelmessige storfebein for å rense tennene naturlig bør det derimot ikke være et problem.
 • Kloklipp: Kloklipping bør gjøres etter behov. Disse hundene er ikke alltid begeistret for å få potene sine tatt på, så tidlig tilvenning til kloklipp og annet stell er fordelaktig.
 • Ører og øyne: Ørene bør sjekkes ukentlig for tegn på skitt og oppbygging av voks. Regelmessig rengjøring vil bidra til å forebygge øreinfeksjoner og angrep av skadedyr.

Fôr og kosthold

For en amerikansk staffordshire terrier er kvaliteten på maten essensielt. Et kvalitetsfôr uten fyllstoffer som soya, korn, mais og lignende er sterkt anbefalt. Slike ingredienser kan blant annet føre til allergiske reaksjoner og andre problemer over tid.

Mange velger hundemat av høy kvalitet som VOM, eller gir hunden rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Dette sikrer at hunden får i seg de essensielle næringsstoffene den trenger for å trives.

Mengde mat

Hvor mye en amerikansk staffordshire terrier bør spise, varierer avhengig av vekt og aktivitetsnivå. En god tommelfingerregel er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70 for å finne den daglige kalorimengden. For eksempel, for en hund som veier 25 kg:

25 kg × 30 + 70 = 820 kalorier per dag.

Antall måltider

For å unngå overfôring er det lurt å dele den daglige rasjonen i 2-3 måltider. Dette fordeler kaloriene jevnt utover dagen og holder hunden mett.

Vanlige helseproblemer

Amerikansk staffordshire terrier er i hovedsak en sunn rase, men som med alle hunderaser kan det oppstå visse helseutfordringer man bør være oppmerksom på. Noen av disse helseproblemene kan ha genetiske årsaker, mens andre kan utvikle seg på grunn av miljøet eller alder.

 • Hudallergier: En av de mer vanlige utfordringene for rasen, og kan manifestere seg som kløe, rødhet eller flassing.
 • Urinveisinfeksjoner: Kan føre til hyppig urinering og potensielt smertefullt for hunden.
 • Hofteleddsdysplasi og albueleddsdysplasi: Skjelettlidelser som kan føre til smerte og redusert mobilitet.
 • Hypotyreose: Dette er en tilstand hvor skjoldbruskkjertelen produserer for lite hormoner, og kan påvirke hundens energinivå og vekt.
 • Cerebellar ataksi: En nevrologisk lidelse som kan påvirke hundens koordinasjon og balanse.
 • Patellaluksasjon: Kneskål som kan skli ut av ledd, noe som kan forårsake halting eller smerte.
 • Hjertesykdom: Som med mennesker, kan hjertesykdommer påvirke hundens generelle velvære og levetid.

Lovlige alternativer til amerikansk staffordshire terrier

Å velge en hund kan være en utfordring, særlig hvis man er interessert i en spesifikk rase som amstaff. Det finnes imidlertid alternativer til amstaff som kan være verdt å vurdere – hunder med lignende egenskaper og behov, men som faktisk er lovlig å holde som kjæledyr i Norge.

Bull terrier

Bull terrier er en leken og sosial hund med en sterk og selvstendig personlighet. Med røtter fra England, har denne rasen blitt kjent for sitt unike utseende og sitt sterke, men lekne lynne.

Når det kommer til bull terrierens lynne, er dette en hund som er kjent for sin sta og uavhengige natur. Den er leken, sosial og kan bringe mye glede og humor til en familie. Dog kan dens stahet by på utfordringer, spesielt i treningsfasen.

Fysisk og mental aktivitet er essensielt for denne rasen, og den trenger daglige lange turer og mentale utfordringer for å holde seg sunn og fornøyd.

Staffordshire bull terrier

Staffordshire bull terrier, ofte bare kalt «staff», er en fryktløs, kjærlig og energisk hund med opprinnelse fra Storbritannia. Den har en kompakt og muskuløs kroppsbygning, med et sterkt og bestemt uttrykk.

Staffen er kjent for sitt fryktløse vesen, og den kan ofte ta beslutninger uten å tenke seg om. Dette betyr at eiere må være spesielt oppmerksomme og sørge for hundens sikkerhet. På tross av dette, er staffen kjærlig og lojal mot sin familie, og elsker å være i sentrum av det som skjer.

Trening og tidlig sosialisering er nøkkelen til å ha en veloppdragen staff. Den trenger også daglig mosjon for å unngå rastløshet og potensielle atferdsproblemer.

Historien om amerikansk staffordshire terrier

Amerikansk staffordshire terrier har sine røtter i de gamle bull- og terrier-blandingene fra Storbritannia – hunder som var populære som kamphunder på 1800-tallet. Disse tidlige blandingene førte til det vi kjenner i dag som staffordshire bull terrier og amerikansk pit bull terrier, begge sett på som kjerneelementer i amstaffs historie.

I 1898, fikk amerikansk pit bull terrier sin anerkjennelse som egen rase av United Kennel Club (UKC). Men selv med denne anerkjennelsen var ikke rasen alltid godt definert. Noen oppdrettere valgte derfor å fokusere på bestemte avlslinjer, nedtoning av kamphundeegenskapene, og utviklet det vi nå kjenner som amstaff.

I 1936 anerkjente American Kennel Club (AKC) rasen under navnet staffordshire terrier, og la til «amerikansk» i 1972 for å skille den fra staffordshire bull terrier.

I dagens verden fokuserer amstaff-oppdrettere mest på rasens eksteriør og dens egenskaper som familiehund. Selv om amstaff og amerikansk pit bull terrier ofte kan sees som to sider av samme mynt, er amstaff regnet som den mest homogene av de to.

Ofte stilte spørsmål

Hvor kommer amerikansk staffordshire terrier fra?

Amerikansk staffordshire terrier har sin opprinnelse fra USA.

Er det lov å ha amstaff i Norge?

Nei, amstaff er ulovlig som kjæledyr i Norge.

Hvor lenge lever en typisk amerikansk staffordshire terrier?

En typisk amerikansk staffordshire terrier lever mellom 12 og 16 år.

Hvordan er amstaff sitt lynne?

Amerikansk staffordshire terrier har et mildt og tolerant lynne, men kan vise dominans overfor andre hunder.

Hvor mye aktivitet trenger en amerikansk staffordshire terrier?

Amerikansk staffordshire terrier er en energisk og atletisk rase som trenger mye aktivitet og mosjon. Minst en time aktivitet hver dag anbefales.

Hvilke vanlige helseproblemer kan en amstaff ha?

Noen vanlige helseproblemer for amstaff inkluderer hudallergier, urininfeksjoner, hofteleddsdysplasi, albueleddsdysplasi, hypotyreose, cerebellar ataksi, patellalukasjon og hjertesykdom.

Dyreplaneten
Logo