Raseprofil: Staffordshire bull terrier

Staffordshire bull terrier er en fryktløs, kjærlig og energisk hund med opprinnelse fra Storbritannia. Den veier 11-17 kg og har en levetid på 12-14 år. Tidlig sosialisering og konsekvent positiv trening er viktig for å redusere stahet og minimere konflikter med andre hunder. Rasen trenger daglig mosjon for å unngå rastløshet og atferdsproblemer.

Kort informasjon om rasen

HunderaseStaffordshire bull terrier
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-14 år
Høyde33-41 cm
Vekt11-17 kg
PelsKort

Lynne, trening og lydighet

En staffordshire bull terrier er fryktløs, og dette kan noen ganger være problematisk. Dens eventyrlystne natur kan få den til å gjøre ting uten å tenke, som å løpe over veien for noe spennende eller hoppe ned fra en balkong – den er rett og slett utrolig tøff. Eierens ansvar blir dermed å sørge for hundens sikkerhet til enhver tid.

Til tross for denne tøffe siden er staffordshire bull terrier kjent for å være et kjærlig og lojalt familiemedlem. Den trives som familiens midtpunkt, og er ikke redd for å være litt rampete for å tiltrekke seg oppmerksomhet. Denne hunden er også kjent for sitt klovnete og morsomme vesen.

Selv om staffordshire bull terrier er kjærlig mot mennesker, kan den lett bli provosert av andre hunder. Tidlig sosialisering er essensielt for å minimere risikoen for konfrontasjoner.

Gjennom riktig opplæring og sosialisering fra valpealder, kan man i stor grad forbedre hundens evne til å samhandle positivt med andre hunder. Noen staffordshire bull terriere kan likevel være for utfordrende å la være løs sammen med andre hunder, da de kan ha en tendens til å eskalere slåsskamper raskt.

Staffordshire bull terrier lærer best gjennom positiv forsterkning og reagerer ikke godt på kritikk eller straff. Det kan kreve litt ekstra innsats å lære en staffordshire bull terrier grunnleggende kommandoer sammenlignet med andre, mer lærevillige raser. Med rett tilnærming og tålmodighet kan imidlertid denne aktive og iblant sta hunden bli en trofast og lydig følgesvenn.

Aktivitetsnivå og mosjon

En staffordshire bull terrier er en energisk hund som trives med regelmessig mosjon. For å holde den i god form og redusere risikoen for atferdsproblemer, er det viktig at den får daglige turer både morgen og ettermiddag. Minst én av disse turene bør være lengre enn en time. Uten tilstrekkelig mosjon kan denne rasen bli rastløs og masete, noe som kan skape unødige utfordringer i hverdagen.

Selv om staffordshire bull terrier ikke har de høyeste kravene til mental stimulering, vil den likevel glede seg over aktiviteter som engasjerer hjernen. Men husk å være tålmodig – denne rasen er kjent for sin stahet.

Stell av staffordshire bull terrier

En staffordshire bull terrier er en relativt vedlikeholdsfri rase når det kommer til stell, takket være sin korte og glatte pels. Riktig stell vil likevel bidra til å holde hunden sunn og i god form.

  • Pelsstell og røyting: Selv om staffen har en kort pels uten underull, kan det være lurt å børste den med en gummikarde ukentlig eller annenhver uke. Dette gir pelsen en fin glans – og reduserer mengden av løs pels i hjemmet.
  • Ører og øyne: For staffordshire bull terrier er det viktig å sjekke ørene og øynene for tegn på irritasjon eller infeksjon. Renhold kan forebygge potensielle problemer.
  • Tannpleie: Regelmessig tannbørsting og tannkontroll er essensielt for å forebygge tannstein og dårlig ånde. Et regelmessig storfebein og et sunt kosthold er også med på å forebygge mot tannproblemer.
  • Kloklipp: Klørne bør klippes regelmessig for å unngå overvekst som kan være ubehagelig for hunden. Hvor ofte kommer an på hvor mye de slites naturlig gjennom aktivitet.
  • Bad: Selv om staffordshire bull terrier ikke trenger hyppige bad, er det viktig å bade den ved behov, særlig hvis den blir skitten eller lukter vondt. Pass på å bruke en mild hundesjampo og at du skyller ut all såpen. På den måten slipper du å irritere huden.

Bruksområder for staffordshire bull terrier

Staffordshire bull terrier er en allsidig hund som kan være så mye mer enn bare et kjæledyr. Selv om den først og fremst er kjent som en selskapshund, har den også andre bruksområder som kan være verdifulle for både hund og eier.

Selskapshund

Deres kjærlige og lojale natur gjør staffordshire bull terrier til et ypperlig valg som selskapshund. De trives med menneskelig kontakt og elsker å være midtpunkt i familien.

Agility og lydighet

Selv om de kanskje ikke topper konkurranser, er staffen fullt kapabel til å delta i agility og lydighet på hobbynivå. Med riktig trening og tålmodighet kan de vise sine ferdigheter og ha stor glede av aktiviteten.

Utstilling

Staffordshire bull terrier har økt i popularitet på utstillinger. Deres unike utseende og karakter gjør dem til et potensielt valg for utstillere, og det er ikke lenger uvanlig å se dem vise seg frem i ringen.

Varslerhund

Selv om noen kan se på staffordshire bull terrier som en mulig vakthund, er det mer riktig å kalle den en varslerhund. Den vil varsle eierne om besøkende, men den utgjør sjelden noen trussel mot potensielle inntrengere med vonde hensikter.

Fôr og kosthold

For en staffordshire bull terrier er det viktig å velge kvalitetsfôr uten unødvendige fyllstoffer som soya, korn og mais. Dette sikrer at hunden får de nødvendige næringsstoffene den trenger uten unødige kalorier eller potensielle allergener.

Mange eiere foretrekker å gi hunder mat fra merker som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Disse alternativene gir hunden en ren og naturlig kilde til protein og viktige næringsstoffer.

Mengde mat

Det er avgjørende å sørge for at hunden hverken får for lite eller for mye mat. En god regel er å multiplisere hundens vekt med 30 og deretter legge til 70 for å finne den riktige mengden kalorier per dag. Dersom staffen er spesielt aktiv, kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket noe. For å sikre riktig mengde mat, er det lurt å veie hunden regelmessig.

Antall måltider

Det anbefales å fordele hundens daglige matinntak over 2-3 måltider. Dette forhindrer overfôring og hjelper med å holde hundens energinivå stabilt gjennom dagen. Det er også viktig å huske å ikke mate staffen rett før en lang tur eller intensiv trening – å gi mat for tett opp mot fysisk aktivitet kan føre til fordøyelsesproblemer eller andre komplikasjoner.

Vanlige helseproblemer

Staffordshire bull terrier er en sterk og robust hund, men som alle raser kan den ha visse helseutfordringer. Det er særlig tre kjente sykdommer som det bør tas hensyn til når man vurderer å skaffe seg en staff.

  • HC (Hereditary Cataract): Dette er en arvelig øyesykdom som utvikles over tid og kan føre til blindhet. Den nedarves via recessive gener. Fra 2006 har det vært mulig å utføre en DNA-test for å kontrollere hundens status for sykdommen. Tester kan avdekke om hunden er «Fri», «Bærer» eller «Rammet», noe som er spesielt viktig med tanke på avl.
  • PHTVL/PHPV: Dette er en medfødt misdannelse i bakre del av øyet. Alvorlighetsgraden kan variere, men den er ikke-progressiv. Den kan diagnostiseres ved øyelysning av valper så tidlig som 6 uker gamle.
  • L-2 HGA: Dette er en nevrologisk lidelse som har vist seg de siste årene. Hunder kan vise symptomer som atferdsendring, demens, og muskelstivhet. En DNA-test er tilgjengelig for å identifisere hunder som er «Fri», «Bærer» eller «Rammet».

Videre kan demodex/hårsekkmidd også være en bekymring for noen hunder. Huden er hundens største organ, og demodexmidden kan bli et problem hvis hunden har svekket immunforsvar. 

Det er to hovedtyper av demodikose: lokalisert og generalisert. Lokalisert er ofte godartet og krever sjelden behandling, mens generalisert kan kreve mer intensiv behandling og oppmerksomhet. Symptomer kan inkludere hårløse flekker på huden og betennelser.

Alternativer til staffordshire bull terrier

Er du på utkikk etter en hund som ligner på staffordshire bull terrier, men som kanskje har forskjellige egenskaper eller passer bedre for deg? Det finnes flere flotte alternativer som deler visse likheter med staffordshire bull terrier, men som samtidig har sin egen unike personlighet.

Bull terrier

Bull terrier er en sjarmerende og selvsikker hunderase som kommer fra England. Kjent for sin eggformede hodeform og sitt livlige og kjærlige vesen, er bull terrieren en ekte familiehund. Denne rasen er kjent for sin unike karakter og blir ofte beskrevet som en hund med en egen humoristisk sans. Bull terrier har en vekt som ligger mellom 20 og 35 kg.

Boerboel

Boerboel er en stor, kraftig og intelligent hunderase fra Sør-Afrika. Kjent for sitt lojale beskytterinstinkt, er denne rasen en utmerket vakt- og familiehund, men krever en eier som forstår viktigheten av konsekvent trening og sosialisering. Boerboel har en høyde på 55–70 cm og veier mellom 50 og 90 kg.

Cane corso

Cane corso er en imponerende og majestetisk hunderase fra Italia, kjent for sitt kraftige beskytterinstinkt. Denne hunden er intelligent, selvsikker, og har et tett bånd til sin familie, men kan være reservert overfor fremmede. Cane corso har en høyde på 60–68 cm og en vekt på 40–50 kg.

Størrelse og utseende

Staffordshire bull terrier er en mellomstor hund. Rasen er glatthåret og velbalansert med en bemerkelsesverdig muskulatur. Disse hundene er typisk mellom 35,5–40,5 cm høye. Når det kommer til vekt, varierer hannhundene mellom 12,7–17 kg, mens tispene ligger i et spekter fra 11 til 15,4 kg.

Pels

Staffordshire bull terrier har en glatt, kort og tett pels. Fargen kan variere ganske mye – fra ensfarget rød, fawn, hvit, sort, blå, til forskjellige kombinasjoner av disse fargene med hvitt. Brindle, som er en stripete eller tigerstripet fargekombinasjon, kan også forekomme enten alene eller kombinert med hvitt.

Generelt utseende

Utseendet på staffordshire bull terrier er unikt og lett gjenkjennelig. Hodet er kort, dypt og har en bred skalle med markert stopp. Øynene er fortrinnsvis mørke, men kan variere i henhold til pelsfargen, og de er plassert slik at hunden ser rett fremover. Ørene kan enten være rosenører eller halvt stående.

Denne rasen har en muskuløs, men ganske kort hals som blir gradvis bredere mot skuldrene. Kroppen er kompakt med en rett overlinje, bredt og dypt bryst, samt godt definerte og buede ribben. Halen, som er middels lang og lavt ansatt, er avsmalnende og bæres temmelig lavt – den kan sammenlignes med et gammeldags pumpehåndtak.

Forlemmene er rette med god benstamme, mens baklemmene er svært muskuløse, noe som gir dem frie og kraftfulle bevegelser. Staffordshire bull terrier har kraftige poter med sterke tredeputer og sorte klør.

Historien om staffordshire bull terrier

Staffordshire bull terrier har dype historiske bånd til England, og har trolig oppstått ved blanding av lokale terriere og bulldogger. Selv om man ikke er helt sikker på de eksakte krysningshistoriene, vet vi at hunder med liknende egenskaper ble brukt i dyrekamper, slik som baiting, i Storbritannia fra 1100-tallet. Dette var også tilfellet i kullgraverområdet i Staffordshire, hvor rasen antas å stamme fra. Tidligere ble rasen kalt «bull terrier», et navn som reflekterte hundens bruk mer enn dens type.

På 1800-tallet var James Hinks fra Birmingham en av dem som avlet hunder for kamper. Men etter hvert skiftet fokus blant oppdrettere til å avle staffordshire bull terriere som selskapshunder. Den første skriftlige referansen til staffordshire bull terrier finner vi i en annonse fra 1871. Rasen har siden den gang utviklet seg betraktelig, og har beveget seg bort fra sin tidligere rolle som kamphund.

Ofte stilte spørsmål

Hva er opprinnelsen til staffordshire bull terrier?

Staffordshire bull terrier er en hunderase som har sin opprinnelse i Staffordshire, England.

Er staffordshire bull terrier lovlige i Norge?

Ja, staffordshire bull terrier er lovlig i Norge.

Hvordan er lynnet til en staffordshire bull terrier?

En staffordshire bull terrier er kjærlig og lojal mot sin familie, men kan lett bli provosert av andre hunder. Tidlig sosialisering er viktig.

Hvor mye mosjon trenger en staffordshire bull terrier?

Staffordshire bull terrier er en energisk rase som trenger daglige turer både morgen og ettermiddag. Minst én av turene bør være over en time.

Hvordan steller man en staffordshire bull terrier?

Pelsen bør børstes ukentlig eller annenhver uke, og det er viktig med regelmessig sjekk av øyne, ører, tennene og klør. Hunden bør bades ved behov med en mild hundeshampo.

Dyreplaneten
Logo