Raseprofil: Cane corso

Cane corso er en stor italiensk hunderase på 40 til 50 kg. Rasen er lovlig i Norge, men ikke godkjent av NKK. Cane corso er en majestetisk og beskyttende vakthund som krever konsekvent trening, sosialisering og mye mosjon. Rasen passer best for erfarne eiere.

Cane corso kort informasjon

HunderaseCane corso
OpprinnelseItalia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid10-12 år
Høyde60-68 cm
Vekt40-50 kg
PelsKort

Lynne, trening og lydighet

Cane corso, en majestetisk og fryktløs vakthund, besitter et sterkt beskyttelsesinstinkt som trer i kraft når territoriet trues – den nøler ikke med å stille seg mellom eieren og en potensiell fare. 

Rasen er intelligent og relativt lettlært, noe som betyr at en konsekvent og bestemt leder ofte vil finne oppdragelsen å gå veldig smidig. Bruk av positiv forsterkning – ros og belønning fremfor kjeft – er essensielt i lydighetstreningen.

Cane corso har et energisk lynne som krever mye mosjon og mental stimulering. Uten dette kan den bli rastløs og i verste fall destruktiv. Selv om den binder seg sterkt til sine eiere og viser en rolig og snill side innendørs når den er tilstrekkelig stimulert, forblir den skeptisk til fremmede mennesker og hunder.

Fra valpestadiet er sosialisering kritisk. En cane corso som regelmessig blir eksponert for nye mennesker og hunder i sin ungdom vil sannsynligvis vokse opp til å være mer avslappet og mindre territorial.

Det kan være en utfordring å trene vekk vaktinstinktet fullstendig, spesielt i voksen alder, men tidlig og kontinuerlig sosialisering kan mildne dette instinktet betydelig. Dette er ikke en rase for førstegangseiere; den passer best for dem med erfaring, spesielt med territoriale raser. Med riktig ledelse og trening blir cane corso derimot en lojal følgesvenn.

Aktivitetsnivå og mosjon

Cane corso er en rase med et høyt aktivitetsnivå, og den trives best når den får tilstrekkelig med mosjon og mental stimulering. For å holde seg sunn og balansert, anbefales det solide daglige turer – typisk en 20-30 minutters tur før jobb, en lengre tur på 1-1,5 timer etter jobb, og en ytterligere 20-30 minutters tur på kvelden før leggetid.

Disse turene er ikke bare for å strekke på bena; de kan også være en anledning for hunden til å bruke seg litt ekstra, som for eksempel ved å bære en kløv underveis. Denne ekstra belastningen bidrar til å bruke litt mer energi, noe som er viktig for en såpass kraftig og energisk rase.

I tillegg til fysisk mosjon, krever cane corso mental aktivisering. Denne intelligente rasen trives med utfordringer som aktivitetsspill, sporarbeid eller lydighetstrening – aktiviteter som ikke bare holder kroppen i form, men også hjernen skarp og engasjert. God mosjon og mental stimulering for en cane corso er nøkkelen til å redusere potensielle atferdsproblemer og fremme en sunn livsstil.

Bruksområder for cane corso

Cane corso er en allsidig hund med dype røtter som brukshund. Historisk har den vært en uvurderlig ressurs på store gårder i Italia, der den har beskyttet familien og eiendommen. I dagens samfunn har cane corso fortsatt en rekke bruksområder, som spenner fra en lojal vakthund til en hengiven familievenn. Denne rasens naturlige instinkter og intelligens gjør den velegnet til en rekke oppgaver – forutsatt at den får riktig opplæring og omsorg.

Selskapshund

Til tross for sitt sterke beskyttelsesinstinkt, kan cane corso være en kjærlig og lojal familiehund når den får nødvendig mosjon og mental stimulering. Den knytter sterke bånd til sin familie og trives best når den er inkludert som en del av familiens daglige liv.

Vakthund

Cane corso er ekstremt territorial og har et naturlig instinkt for å beskytte. Som vakthund er den uovertruffen – dens tilstedeværelse alene kan være nok til å avskrekke uønskede gjester. Rasen er naturlig vaktsom, men rolig og kontrollert, og reagerer bare når det er nødvendig.

Lydighet

Med sin intelligens og lærevillighet kan cane corso også trenes i lydighet. Selv om dette kanskje ikke er den mest tradisjonelle bruken av rasen, kan de med riktig trening og tålmodighet fra eierens side gjøre en solid innsats i denne disiplinen.

Jakthund

I noen land, særlig i sitt opprinnelige hjemland Italia, brukes cane corso som jakthund, primært for villsvinjakt. Dens styrke, utholdenhet og skarpe sanser gjør den til en effektiv partner i jakten. Det er imidlertid viktig å merke seg at denne bruken ikke er like utbredt i alle land, og i Norge har vi for eksempel ingen tradisjon for å bruke cane corso som jakthund.

Stell av cane corso

Stell av en cane corso er generelt ukomplisert, men som med alle hunderaser er det viktig å vedlikeholde hundens helse og hygiene. Regelmessig stell bidrar til å holde hunden komfortabel og ser til at eventuelle helseproblemer oppdages tidlig.

Pelsstell og røyting

Cane corso har en kort og tett pels som ikke stiller store krav til pelsstell. Det anbefales likevel å børste hunden regelmessig – for eksempel ukentlig – for å fjerne løs pels og minimere røyting i hjemmet. Dette bidrar også til å fordele hudens naturlige oljer og holde pelsen sunn.

Ører og øyne

Ørene bør sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon eller parasitter, og renses ved behov. Øynene bør også inspiseres jevnlig, og eventuell utflod bør fjernes forsiktig med en fuktig klut.

Tannpleie

God munnhygiene er viktig for cane corso. Regelmessig børsting av tennene – helst flere ganger i uken – forebygger tannstein og dårlig ånde. Storfebein kan også bidra til å holde tennene rene, samtidig som et sunt kosthold er med på å forebygge.

Kloklipp

Klørne på en cane corso bør klippes regelmessig, slik at de ikke blir for lange og forårsaker ubehag eller skade. Hvor ofte dette trengs varierer fra hund til hund, men en god tommelfingerregel er å klippe klørne når de begynner å klikke mot gulvet når hunden går.

Bad

Cane corso trenger ikke hyppige bad, men bør vaskes når den blir spesielt skitten eller illeluktende. Det er viktig å bruke en hundeshampo som er mild mot huden, og å sørge for at all såpe blir skylt ut av pelsen for å unngå irritasjon.

Fôr og kosthold

For cane corso, en stor og muskuløs rase, er ernæring avgjørende for helsen. Det er viktig å velge et høykvalitetsfôr som ikke inneholder fyllstoffer som soya, korn eller mais. Disse fyllstoffene tilfører lite næring og kan bidra til sensitivitet eller allergier.

Kvalitetsfôr, som for eksempel VOM eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, gir hunden alle de nødvendige næringsstoffene den trenger for å trives. Dette er spesielt viktig for å støtte hundens muskelmasse, energinivå og generelle helse.

Mengde mat

Å balansere mengden mat en cane corso får er sentralt – for lite kan føre til underernæring, mens for mye kan føre til overvekt. En god regel for å estimere kaloribehovet er å gange hundens vekt i kilo med 30 og legge til 70. En cane corso på 50 kg vil minst trenge å få i seg 1570 kalorier hver dag, men for en aktiv hund kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket noe. For å holde kontroll på dette, er det smart å veie hunden regelmessig og justere matmengden etter behov.

Antall måltider

For å unngå overfôring og for å opprettholde en stabil energiforsyning gjennom dagen, er det ideelt å dele hundens daglige matrasjon inn i 2-3 måltider. Dette hjelper også med å forhindre magedreining, som kan være et problem hos store raser som cane corso. Det er imidlertid ikke den eneste faktoren, og mye vil være gjort ved å sørge for at du ikke fôrer med ingredienser cane corso ikke skal ha, som for eksempel fyllstoffer som mais og korn.

I tillegg er det viktig å unngå å mate hunden rett før en lang tur eller trening med høy intensitet. Dette reduserer risikoen for mageproblemer, inkludert den potensielt livstruende tilstanden magedreining – som store hunderaser kan være spesielt utsatte for.

Vanlige helseproblemer

Cane corso er en robust og generelt sunn rase, men som alle hunder har den også noen potensielle helseproblemer som eiere bør være oppmerksomme på. Selv om rasen er kjent for sin styrke og utholdenhet, er den som mange andre store raser utsatt for visse utfordringer. Det er viktig for eiere å være informert om disse forholdene, slik at de kan ta forebyggende tiltak og gjenkjenne tidlige tegn på problemer, for å sikre hundens beste mulige livskvalitet.

  • Albueleddsdysplasi (AD) og hofteleddsdysplasi (HD): Disse er arvelige tilstander der leddene i albuer eller hofter ikke utvikler seg riktig, noe som kan føre til smerte og lamhet. Tidlig diagnose og behandling, som kan inkludere vektstyring, fysioterapi og i noen tilfeller kirurgi, er nøkkelen til å håndtere disse forholdene.
  • Wobbler syndrom: Dette er en tilstand hvor ryggmargen i nakken blir presset sammen, noe som fører til en ustabil og sjanglende gang hos hunden. Behandlingen kan variere fra medisinsk håndtering til kirurgi, avhengig av alvorlighetsgraden.
  • Magedreining: Som hos andre store hunderaser, er magedreining en bekymring for cane corso. For å forebygge dette bør du unngå hundemat med fyllstoffer som mais, korn og soya, sørge for ro rundt måltidene – ikke engasjere hunden i intens fysisk aktivitet rett før eller etter å ha spist – og unngå å gi all maten i ett måltid. Hvis du gir tørrfôr kan det også være lurt å bløtlegge fôret.

Alternativer til cane corso

Er du på utkikk etter en hund som kombinerer en majestetisk tilstedeværelse med en hengiven sjel og en unik personlighet? Da kan det være flere raser som passer for deg, ikke bare cane corso.

Napolitansk mastiff

Napolitansk mastiff er en stor, italiensk arbeidshund med et unikt, rynkete utseende og en lojal, beskyttende personlighet. Den er en mild kjempe som passer godt som familiehund og er kjent for sine egenskaper som vakthund.

Når det kommer til høyde, varierer denne rasen fra 60 til 79 cm, mens vekten ligger mellom 50 og 70 kg, som vitner om en kraftig og solid kroppsbygning. Pelsen er kort, noe som gjør pelsstell relativt enkelt. Forventet levetid for en napolitansk mastiff er mellom 8 og 10 år.

Bullmastiff

Bullmastiff er en kraftig og beskyttende hunderase som opprinnelig kommer fra Storbritannia. Den ble avlet frem som vokterhund, og har bevart sin intelligens og lojalitet. Denne rasen er en utmerket familiehund som kombinerer styrke, pålitelighet og en lojal personlighet.

En voksen bullmastiff har en høyde som varierer fra 61 til 68 cm og en vekt som ligger mellom 41 og 59 kg. Den har kort, kraftig pels, som er relativt enkel å stelle. Også denne rasen har en forventet levetid på mellom 8 og 10 år.

Grand danois

Grand danois er en kjærlig kjempe med et hjerte som matcher dens imponerende størrelse. Denne tyske rasen er en ekte familiehund som utstråler mildhet og godhet. Selv om den har røtter som vakthund, er dens territorielle instinkter moderate, og den er generelt førerorientert og ivrig etter å behage.

Når det kommer til størrelse, er grand danois en av de høyeste hunderasene. Høyden varierer fra 76 til 86 cm, og vekten ligger mellom 45 og 90 kg. Pelsen er kort, og pelsstellet er derfor enkelt og uproblematisk. Som hos de to tidligere nevnte rasene, ligger den forventede levetiden for en grand danois på mellom 8 og 10 år.

Størrelse og utseende

Cane corso er en stor og imponerende hunderase. Hannene har vanligvis en vekt som ligger mellom 45 og 50 kg, mens tispene pleier å veie mellom 40 og 45 kg. Når det gjelder mankehøyden, varierer den mellom 60 og 68 cm for rasen. Det er verdt å merke seg at hannene typisk er 3 – 4 centimeter høyere enn tispene, og utstråler en sterk og majestetisk tilstedeværelse.

Pels

Cane corso har en kort og glatt pels som er enkel å stelle. Tillatte farger for rasen inkluderer sort, grå, fawn og brindle. Både fawn- og brindlefargede cane corsos har ofte en sort maske i ansiktet som fremhever deres uttrykksfulle øyne.

Hale

I noen land er det vanlig å kupere halen til cane corso, men i Norge er dette praksisen ulovlig. En naturlig hale er ganske lang og hengende når hunden er avslappet, men den kan bli løftet når hunden er oppmerksom eller spent.

Ører

Opprinnelig har cane corso store og hengende ører. I enkelte land er det igjen en tradisjon å kupere ørene, slik at de står oppreist. Dette er ulovlig i Norge, og det er heller ikke tillatt å stille ut en hund med kuperte ører i norske hundeutstillinger.

Øyne

Cane corso har markante og uttrykksfulle øyne. Øyefargen kan variere, men er ofte i samsvar med pelsfargen, og bidrar til hundens intense og vaktsomme blikk.

Selv om det i noen tilfeller er lovlig å importere en cane corso med kupert hale eller ører fra et annet land, oppfordres det til å respektere og bevare hundens naturlige utseende i tråd med norsk lov og dyrevelferd.

Historien om cane corso

Cane corso er en rase med røtter som trolig strekker seg tilbake til antikkens romerske molossere, selv om historien er noe innhyllet i usikkerhet. Det vi derimot vet med sikkerhet, er at dagens versjon av denne vaktsomme og lojale rase oppsto i Italia på 1800-tallet. Her gjorde den lenge tjeneste som en høyt verdsatt gårdshund, beskytter av familie og eiendom – og den nøt en utbredt popularitet i sitt hjemland.

Det var ikke før på 2000-tallet at Norge fikk øynene opp for denne hunden, og siden den gang har den norske hundeelskende befolkningen tatt rasen varmt imot. Nå trasker det en del cane corsos rundt i norske hjem, der de fungerer som voktere, familiehunder og trofaste følgesvenner.

Ofte stilte spørsmål

Er cane corso en god familiehund?

Ja, cane corso kan være en kjærlig og lojal familiehund når den får nødvendig mosjon og mental stimulering. Den knytter sterke bånd til sin familie og trives best når den er inkludert som en del av familiens daglige liv.

Hvordan trener man en cane corso?

Trening av en cane corso krever en konsekvent og bestemt leder. Bruk av positiv forsterkning, som ros og belønning, er essensielt. Tidlig og kontinuerlig sosialisering er også viktig, spesielt for å mildne hundens naturlige vaktinstinkt.

Hvordan er mosjonsbehovet til en cane corso?

Cane corso har et høyt aktivitetsnivå og trenger solid daglig mosjon, inkludert flere turer og mental stimulering. Dette kan inkludere lek, sporarbeid eller lydighetstrening for å holde både kropp og sinn engasjert.

Hvordan stell trenger en cane corso?

Stell av en cane corso inkluderer regelmessig børsting av pelsen, sjekk og rensing av ører og øyne, tannbørsting, kloklipp og bad ved behov. Det er viktig å bruke en hundeshampo som er mild mot huden.

Kan cane corso brukes som jakthund?

I noen land, som for eksempel Italia, brukes cane corso som jakthund, primært for villsvinjakt. Dens styrke, utholdenhet og skarpe sanser gjør den til en effektiv partner i jakt, men denne bruken er ikke like utbredt i alle land.

Dyreplaneten
Logo