Raseprofil: Irsk ulvehund

Den irske ulvehunden, en langhåret rase fra Irland, kombinerer storslått utseende med et kjærlig temperament. Den reagerer godt på tidlig trening og krever daglig mosjon for å holde seg sunn og lykkelig. Irsk ulvehund er lovlig i Norge og bli mellom 48 og 85 kg tung.

Irsk ulvehund kort informasjon

HunderaseIrsk ulvehund
OpprinnelseIrland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid6-10 år
Høyde71-86 cm
Vekt48-85 kg
PelsLanghåret

Lynne, trening og lydighet

Irsk ulvehund er en stolt og majestetisk rase, kjent for sitt vennlige og kjærlige lynne. Til tross for sin imponerende størrelse, besitter den en overraskende mild natur, og er ofte beskrevet som en «skånsom kjempe». Denne hunden har et sterkt bånd til sin familie og er spesielt tålmodig med barn.

Når det kommer til trening, er den irske ulvehunden intelligent og ivrig etter å lære, men kan til tider vise en uavhengig side. Tidlig og konsistent trening er viktig for å forme en veloppdragen voksen hund. Den svarer best på positive forsterkningsteknikker og milde korrigeringer.

Selv om den har kapasitet for lydighet, krever denne rasen en tålmodig og forståelsesfull eier som kan veilede den med fasthet, uten å være for dominerende. Med riktig tilnærming kan irsk ulvehund bli en fremragende følgesvenn, som er både lojal og pålitelig.

Aktivitetsnivå og mosjon

Irsk ulvehund har et naturlig behov for mosjon og aktivitet. Selv om denne rasen kan virke rolig innendørs, krever den regelmessig fysisk utfoldelse for å holde seg i toppform både mentalt og fysisk. Daglig mosjon er nøkkelen; en god to timers tur eller flere kortere turer kan vanligvis tilfredsstille deres energibehov.

Det er også viktig å merke seg at aktivitet og mosjon ikke bare holder hunden veltrent, men også fremmer god helse og reduserer risikoen for atferdsproblemer.

Irsk ulvehund elsker varierte aktiviteter som lek i hagen, henteleker og løpeturer.

På grunn av sin størrelse og styrke er det viktig å tilby dem et trygt miljø hvor de kan utfolde seg uten fare. Å engasjere seg i fysisk aktivitet sammen med hunden styrker også båndet mellom eier og kjæledyr, og gir begge en sjanse til å nyte friluftslivet.

Bruksområder for irsk ulvehund

Irsk ulvehund, en stolt og majestetisk rase, har historisk sett vært brukt i mange ulike sammenhenger. Fra jakt til selskap, har denne hunden vist seg allsidig og tilpasningsdyktig.

Selskapshund

Med sitt vennlige vesen og lojale natur har irsk ulvehund lenge vært en favoritt som selskapshund. De har en rolig og kjærlig personlighet som gjør dem til gode følgesvenner for familier og enkeltpersoner.

Utstillingshund

Takket være sin imponerende størrelse og elegante holdning, er irsk ulvehund ofte å se i hundeutstillinger. Deres unike utseende og stolte holdning fanger dommernes øyne, og de er ofte blant publikums favoritter.

Kløvhund

Selv om det ikke er deres primære bruksområde i moderne tid, kan irske ulvehunder trenes opp som kløvhunder, hvor de bærer utstyr og forsyninger. Dette krever selvfølgelig riktig trening og tilpasning til hundens individuelle behov og kapasitet.

Opprinnelig avlet for hetsjakt (ulovlig i Norge)

Irsk ulvehund ble opprinnelig avlet for hetsjakt på ulv og hjort. Denne praksisen, som involverer at hunden jaget byttedyret til utmattelse, er nå ulovlig i Norge og i mange andre land. 

Dagens irsk ulvehunder har beholdt noe av denne jakten i sitt instinkt, men det er viktig å kanalisere denne energien på en ansvarlig og etisk måte.

Stell av irsk ulvehund

Å ha en irsk ulvehund betyr ikke bare gøy, men også et ansvar for riktig stell for å sikre hundens velvære. En god stellrutine vil holde hunden frisk, pen og komfortabel.

  • Pelsstell og røyting: Irsk ulvehund har en grov pels som krever regelmessig børsting minst én gang i uken for å unngå floker. De røyter moderat, så børsting hjelper også med å fjerne løs pels.
  • Ører og øyne: Ører bør sjekkes jevnlig for tegn på infeksjon eller skitt, og renses etter behov. Øynene skal holdes klare, og eventuell utflod bør fjernes forsiktig med en myk klut.
  • Tannpleie: Regelmessig tannbørsting forhindrer tannstein og dårlig ånde. Det er anbefalt å børste tennene flere ganger i uken.
  • Kloklipp: Klør som ikke slites naturlig bør klippes regelmessig, vanligvis én gang i måneden, for å unngå overvekst og splinting.
  • Bad: Selv om irsk ulvehund ikke trenger hyppige bad, er det viktig å bade dem når de blir skitne eller lukter. Bruk en mild hundesjampo for å bevare pelsens naturlige oljer.

Fôr og kosthold

For en irsk ulvehund er det avgjørende å mate med høykvalitetsfôr uten unødvendige fyllstoffer som soya, korn og mais. Disse kan påvirke hundens fordøyelse negativt og bidra til allergier. VOM er et godt eksempel på høykvalitets hundefôr, men alternativer som rent kjøtt som kjøttdeig og innmat kan også vurderes.

Mengde mat

Å finne riktig mengde mat er viktig for å unngå over- eller underfôring. En god regel å følge er å gange hundens vekt med 30, og deretter legge til 70 for å finne antall kalorier den trenger hver dag. For en svært aktiv irsk ulvehund kan det være nødvendig å øke inntaket noe. Regelmessig veiing av hunden hjelper deg med å holde øye med vekten og justere matinntaket deretter.

Antall måltider

Å dele opp fôret i to til tre måltider i løpet av dagen kan være gunstig for fordøyelsen og holde energinivået jevnt. Videre er det viktig å unngå å mate hunden rett før en lang tur eller høyintensitetstrening. Å spise for tett opp mot fysisk aktivitet kan forårsake fordøyelsesproblemer og øke risikoen for magedreining.

Vanlige helseproblemer

Irsk ulvehund er kjent for sin stolte holdning og kraftige utseende, men som med mange store hunderaser, kan det komme med en rekke helseproblemer. 

Selv om rasen generelt er relativt frisk, står de overfor noen alvorlige helserisikoer som eiere bør være oppmerksomme på. Når disse helseproblemene oppstår, kan veterinærkostnadene raskt bli høye, så det er lurt med en god forsikring.

  • Livstruende sykdommer: Disse hundene kan ofte oppleve god helse i løpet av livet sitt, men når de først får en livstruende sykdom som kreft, hjertefeil eller lungebetennelse, kan det være dødelig.
  • Lav gjennomsnittlig levealder: Rasens gjennomsnittlige levealder ligger på omkring 7 år og 4 måneder, med tisper som har en tendens til å leve omtrent et halvt år lengre enn hannhunder.
  • Leddproblemer: Mens rasen sjelden har hofteleddsdysplasi (HD), opplever omtrent 20 prosent av hundene albueleddsdysplasi (AD), vanligvis i en mild form.
  • Magedreining: Som mange store hunder med dype brystkasser, er irsk ulvehund utsatt for magedreining.
  • Andre helseproblemer: Allergier og mageproblemer kan forekomme, men de er sjeldne. Det er også verdt å merke seg at rasen er utsatt for portosystemisk shunt, og seriøse oppdrettere tester valpene for denne tilstanden før de selges.

Alternativer til irsk ulvehund

Dersom du er fascinert av den imponerende irske ulvehunden, men vurderer andre raser som alternativ, finnes det flere spennende valg med ulike egenskaper.

Skotsk hjortehund

Den skotske hjortehunden, kjent for sin elegante og majestetiske fremtoning, har røtter i Skottland. Den er kjent for sin halvlange pels, og har en høyde og vekt som definitivt plasserer den i kategorien av store hunderaser.

Irsk terrier

Irsk terrier er en liten, men energisk rase som stammer fra Irland. Med sin korte pels er den en aktiv og leken hund som kan passe godt for de som ønsker en livlig følgesvenn av mindre størrelse.

Irsk setter

Den irske setteren er en vakker stående fuglehund med en rik historie. Denne langhårede rasen, kjent for sin elegante røde pels, har blitt brukt til jakt i mange århundrer.

Historien om irsk ulvehund

Den irske ulvehunden er en stolt hund med en fortid full av mystikk, og har lange røtter som kan spores tilbake til antikken. Den tidligste skriftlige omtalen av denne mektige rasen er fra et brev skrevet i år 39 e.Kr., hvor Symmachus takker for sju ulvehunder han mottok. I sagalitteraturen fra 900-tallet dukker en ulvehund ved navn «Samr» opp, beskrevet i Njåls saga som en gave til Gunnar fra Lidarende. En kappe, en gullring og Samr var gavene, med den majestetiske hunden beskrevet som like modig som en mann, og med mannens vett.

Men denne ærerike rasen sto overfor utfordringer. Med ulvens utryddelse i Irland rundt 1786, forsvant etterspørselen etter ulvehunden. Rasen var nær utryddelse tidlig på 1800-tallet. Men takket være innsatsen til kaptein George Augustus Graham og major Garnier, ble de gjenværende eksemplarene reddet.

De krysset rasen med skotsk hjortehund, grand danois og borzoi for å gjenskape dens imponerende form og størrelse. Det resulterte i den moderne irske ulvehunden vi kjenner i dag, selv om den ikke bærer de originale arvematerialene.

Størrelse og utseende

Den irske ulvehunden er en av de største hunderasene i verden. Hannhunder kan vokse til en høyde mellom 79 og 86 centimeter ved skuldrene, mens tisper vanligvis ligger mellom 71 og 77 centimeter. Når det kommer til vekt, kan hannene veie mellom 63 og 85 kg, mens tispene generelt veier mellom 48 og 62 kg.

Pels

Irsk ulvehund har en grov pels som gir dem et røft og majestetisk utseende. Pelsen er spesielt tett rundt halsen, noe som gir dem en krage-lignende effekt. Fargene på pelsen kan variere, men de mest vanlige er grå, brindle, rød, svart, hvit eller fawn. Det er viktig med regelmessig børsting for å fjerne løse hår og forhindre floker.

Hale

Hundenes hale er lang, godt dekket med hår, bæres med en oppadgående bue, men ikke over ryggen. Den er ganske bred ved basen og tynner gradvis av mot tuppen.

Ofte stilte spørsmål om irsk ulvehund

Hvor høy og tung kan en irsk ulvehund bli?

Hannhunder kan vokse til en høyde mellom 79 og 86 cm ved skuldrene og veie mellom 63 og 85 kg, mens tisper vanligvis ligger mellom 71 og 77 cm i høyde og veier mellom 48 og 62 kg.

Hvordan er pelsen til irsk ulvehund?

Irsk ulvehund har en grov, langhåret pels som er spesielt tett rundt halsen, og fargene kan variere med de mest vanlige som grå, brindle, rød, svart, hvit eller fawn.

Hvordan er lynnet til irsk ulvehund?

Irsk ulvehund er kjent for sitt vennlige og kjærlige lynne, beskrevet som en «skånsom kjempe». Den er tålmodig med barn, intelligent og ivrig etter å lære.

Hvilken type mosjon trenger en irsk ulvehund?

Selv om rasen kan virke rolig innendørs, krever den regelmessig fysisk utfoldelse for å holde seg i toppform. En god to timers tur eller flere kortere turer kan vanligvis tilfredsstille deres energibehov.

Hvordan skal man ta vare på pelsen til en irsk ulvehund?

Pelsen til irsk ulvehund krever regelmessig børsting minst én gang i uken. På denne måten kan du unngå floker og fjerne løs pels, noe også vil føre til mindre hår omkring i hjemmet.

Dyreplaneten
Logo