Raseprofil: Skotsk hjortehund

Skotsk hjortehund er en rolig, men atletisk og lojal hunderase som knytter nære bånd til familien. Den krever en fast og kjærlig oppdragelse, samt daglig fysisk og mental stimulering. Levetid er 8 til 11 år, mens vekt varierer mellom 34 til 50 kg. Rasen er lovlig i Norge, og har nære familiebånd med greyhound og irsk ulvehund.

Skotsk hjortehund kort informasjon

HunderaseSkotsk hjortehund
OpprinnelseSkottland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid8-11 år
Høyde71-80 cm
Vekt34-50 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Skotsk hjortehund er kjent for sitt edle og rolige vesen. Selv om de kan være reservert mot fremmede, er de lojale og kjærlige overfor sin egen familie. Disse hundene bærer en stolt myndighet med seg, og det kan sees i deres måte å bevege seg på. Men ikke la deres rolige fremtoning lure deg. Når de blir utfordret eller opphisset, kan de vise sin atletiske og energiske side.

Når det kommer til trening, krever hjortehunden en fast, men kjærlig hånd. Denne rasen er intelligent og lærer raskt, men kan også være sta. Dermed er tålmodighet og konsekvens nødvendig for at treningen skal bli vellykket.

Selv om de kan virke selvstendige til tider, vil en godt trent skotsk hjortehund følge kommandoer fra sin eier med glede og entusiasme. De bygger sterke bånd med menneskene sine, og med riktig oppdragelse og forståelse, kan de bli fantastiske følgesvenner.

Aktivitetsnivå og mosjon

Skotsk hjortehund er en rask, atletisk rase som trenger daglig mosjon for å trives optimalt. Selv om de kan fremstå som rolig innendørs, har de et iboende jaktinstinkt og energi som må kanaliseres på en positiv måte. Daglige lange turer kombinert med mulighet for å løpe fritt i sikret område anbefales for å møte deres fysiske behov. 

Det er ikke bare kroppen som trenger mosjon; deres skarpe sinn trives også med mental stimulering, som sporingsøvelser eller lydighetstrening. Slike aktiviteter bidrar ikke bare til å holde dem i form, men også til å forhindre atferdsproblemer som kan oppstå av kjedsomhet. 

For skotsk hjortehund er det viktig med minst én time moderat til intens aktivitet hver dag. Dette sikrer ikke bare at hunden holder seg veltrent, men også at den opprettholder god helse og et lykkelig sinn. 

Bruksområder for skotsk hjortehund

Skotsk hjortehund har røtter som strekker seg tilbake til en tid hvor den spilte en kritisk rolle i jakten. Over tid har denne rasens evner og kvaliteter blitt verdsatt i ulike arenaer, langt ut over dens opprinnelige bruk.

Selskapshund

Skotsk hjortehund har funnet en plass i hjertene til mange som en elskverdig selskapshund. Med sin lojale og kjærlige natur, trives den i familiens nærhet, og gir glede med sitt rolige vesen.

Utstilling

Denne rasens imponerende ytre gjør den til en stjerne på hundeutstillinger. Deres karakteristiske profil og elegante gangart vekker beundring hos både publikum og dommere.

Agility

Selv om skotsk hjortehund kanskje ikke er den mest dominerende i agility, kan den med riktig trening vise seg fra en leken og smidig side. Det kan være en morsom aktivitet for både hund og eier, selv om man ikke nødvendigvis sikter mot topplasseringer.

Lydighet

Med en naturlig uavhengighet kan skotsk hjortehund utfordre tålmodigheten under lydighetstrening. Med riktig tilnærming og forståelse, kan de oppnå en viss dyktighet. På den annen side blir dette mest for moro skyld og hjernetrim, og ikke for å vinne hele konkurransen.

Lure coursing

Til tross for at de kan bli overgått av raske raser som greyhound, finnes det egne klasser for skotsk hjortehund under lure coursing-stevner. Dette gir eiere en unik mulighet til å engasjere hunden i en sport som speiler sine naturlige jaktinstinkter.

Egentlig hetshund (ikke lovlig i Norge)

Skotsk hjortehunds historiske rolle som hetshund reflekterer dens bemerkelsesverdige evner i jage og felle vilt, spesielt hjort. Selv om denne formen for jakt nå er forbudt i mange land, er det viktig å anerkjenne og verdsette rasens arv og opprinnelige formål.

Stell av skotsk hjortehund

Skotsk hjortehund krever regelmessig stell for å holde seg sunn og flott. Selv om pelsen ikke er den mest krevende, er det viktig å gi dem den oppmerksomheten de fortjener.

Pelsstell og røyting: Pelsen bør børstes ukentlig for å fjerne løse hår og forhindre floker. De røyter moderat, så regelmessig børsting bidrar til å redusere hår i hjemmet.

Ører og øyne: Ørene bør sjekkes ukentlig for tegn på infeksjon eller skitt, mens øynene bør renses skånsomt med en fuktig klut ved behov.

Tannpleie: Regelmessig tannbørsting anbefales for å forebygge tannstein og dårlig ånde. Gjør dette minst et par ganger i uken.

Kloklipp: Klørne bør klippes månedlig eller når de blir for lange. Dette forhindrer overvekst og potensielle problemer med hundens gange.

Bad: Skotsk hjortehund trenger ikke hyppige bad, men kan bades ved behov eller når pelsen er skitten. Bruk en mild sjampo som er laget for hunder.

Fôr og kosthold

Kvalitetsfôr er avgjørende for skotsk hjortehund. Det er anbefalt å unngå fôr med fyllstoffer som mais, soya og korn, da disse ikke gir optimal ernæring for hunder. I stedet bør man se etter fôr fra anerkjente produsenter som VOM, som legger vekt på naturlige ingredienser uten unødvendige tilsetningsstoffer. I tillegg kan hunder også dra nytte av rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, noe som gir dem en naturlig kilde til proteiner og næringsstoffer.

Mengde mat

For å bestemme riktig mengde mat for din skotsk hjortehund, er det en god regel å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. Dette gir deg en indikasjon på hvor mange kalorier hunden trenger hver dag. For en særlig aktiv hund kan det være nødvendig å øke inntaket noe. For å sikre at hunden holder en sunn vekt, bør du veie den regelmessig.

Antall måltider

Å dele hundens daglige matinntak i to måltider kan være gunstig for fordøyelsen og energinivået. Det er også viktig å merke seg at man bør unngå å mate hunden rett før en lang tur eller intens trening.

Vanlige helseproblemer

Skotsk hjortehund er en majestetisk og stolt rase, men som mange andre hunderaser kan de være utsatt for visse helseproblemer. Selv om den generelle helsesituasjonen for rasen vurderes som god, er det viktig for eiere å være oppmerksomme på potensielle risikoer og tilstander som kan påvirke hundens helse og levetid.

  • Hjertesykdom: Selv om det ikke er kjente arvede defekter knyttet til rasen, kan hjertesykdommer forekomme.
  • Kreft: Kreft kan være en utfordring for skotsk hjortehund, akkurat som for mange andre raser.
  • Allergi: Noen individer kan utvikle allergier, selv om dette ikke nødvendigvis er en vanlig tilstand.
  • Magedreining: Dette er en potensiell risiko spesielt for store raser med dype bryst. Heldigvis har tilfeller av magedreining vært sjeldne i Norge.
  • Mangel på VII-gen: Rasen har en arvelig svakhet knyttet til en mangel på faktor VII-gen. Dette er ikke en sykdom i seg selv, men det er anbefalt for oppdrettere å teste valper for denne mangel og informere potensielle valpekjøpere.

Selv om disse utfordringene kan virke alvorlige, er det viktig å huske at mange skotske hjortehunder lever sunne og aktive liv, med en forventet levealder på mellom 8-11 år.

Størrelse og utseende

Skotsk hjortehund er en imponerende stor hunderase, og størrelsen varierer noe mellom kjønnene. Hos hanner ligger mankehøyden mellom 76 og 80 cm, mens hos tisper er den noe lavere, mellom 71 og 75 cm. Når det kommer til vekt, kan hannene veie omtrent 39 til 50 kg, mens hunnene vanligvis veier mellom 34 til 50 kg.

Hjortehundens pels er karakteristisk strihåret og kort. Selv om pelsen ikke er spesielt lang, gir den rasen et robust og hardført utseende. Pelsen kan vise seg i ulike fargemønstre, der mørk blågrå, lys grå, brindle med gul, sandfarget rød eller rød fawn med sorte avtegninger kan observeres. Imidlertid er grå den mest vanlige fargen blant rasen.

Historien om skotsk hjortehund

Den skotske hjortehunden bærer med seg en dyp og mystisk historie som speiles i dens edle fremtoning. Med sin stolte størrelse, kun overgått av den irske ulvehunden blant myndene, hadde hjortehunden en spesialisert rolle som hetshund for jakt på hjort og elg. 

Men da skytevåpnene overtok, ble dens tjenester mindre etterspurt, og rasen balanserte på randen av utryddelse. Det var de få gjenværende skotske høylandsklanene som bevarte arven, før redningsaksjonen i det 19. århundre ved Archbold og Duncan McNeil, som introduserte nytt blod ved å krysse inn lignende hunderaser.

Skotsk hjortehunds opprinnelse har gått tapt i tidens tåke. Mange tror den stammer fra greyhound, som muligens ble introdusert til De britiske øyer rundt 200 f.Kr., enten av fønikerne eller kelterne. Skriftlige kilder antyder at den opprinnelig ble formet av folket i det skotske høylandet. En teori peker mot at den irske ulvehunden spilte en rolle i rasens utvikling før vikingtiden, men skriftlige bevis fra den tiden er som sagt svært sjeldne.

Dyreplaneten
Logo