Raseprofil: Basset fauve de bretagne

Basset fauve de bretagne er en rolig, kjærlig hund fra Frankrike. Rasen legger seg i mellomstor-kategorien med sine 16 til 18 kg, og lever normalt i mellom 13 og 15 år. Basset fauve de bretagne har halvlang pels og trives som familie- og jakthund. Den kan være sta og blir fort distrahert av lukter, men den er god med barn og andre kjæledyr med riktig sosialisering.

Basset fauve de bretagne kort informasjon

HunderaseBasset fauve de bretagne
OpprinnelseFrankrike
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid13-15 år
Høyde32-38 cm
Vekt16-18 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Basset fauve de bretagne er en rase som mange har falt for på grunn av sitt rolige og hengivne vesen. Den trives ikke bare som en ren familiehund, men også når den får utnytte sine naturlige bruksegenskaper – spesielt som jakthund. Disse hundene er kjærlige, glade og utadvendte, noe som gjør dem til ypperlige følgesvenner for barn. Imidlertid – takket være deres sterke jakthund-instinkter og kjærlighet for å spore lukter – passer de ikke for enhver familie.

Når basset fauve de bretagne fanger en duft, blir den fokusert og ubøyelig i jakten. Dette kan av og til skape utfordringer, spesielt hvis hunden plutselig løper av gårde etter en interessant lukt. 

På hjemmefronten er denne rasen både vennlig og nysgjerrig. Mange familier setter pris på hvordan de leker med barna og passer på hjemmet om kvelden. De er såpass intelligente at du kan trene dem til å hente avisen eller tøflene dine, og de bjeffer stort sett bare når det er en uvelkommen gjest i hagen.

Det er imidlertid verdt å merke seg at basset fauve de bretagne også kan være sta. Noen eiere påpeker at det kan være utfordrende å stuerene dem. Samtidig kan deres trang til å utføre triks for mat være en fordel under trening. De er ofte ivrige etter å lære, men det er viktig å huske på deres uavhengige side – noen dager vil de kanskje ikke være i humør til å følge instruksjonene. Og, hvis en uvanlig duft fanger oppmerksomheten deres under trening, kan de lett bli distrahert.

Selv om basset fauve de bretagne er kjent for å jakte små dyr, kan sosialisering i ung alder forhindre at de jager andre kjæledyr i hjemmet. Etter riktig sosialisering går de generelt godt overens med andre kjæledyr, selv om en kattejakt nå og da kan oppstå i ren lek.

Aktivitetsnivå og mosjon

Basset fauve de bretagne er en utrettelig jeger med et nesten utrolig energinivå. Å ikke tilby en måte å bruke denne energien på kan føre til uønsket atferd som tygging på møbler eller tepper. Derfor er det viktig å engasjere denne rasen med daglige aktiviteter.

Det anbefales å tilbringe mellom 60 til 75 minutter hver dag for å engasjere en basset fauve de bretagne i fysisk mosjon. Dette vil ikke bare holde dem i god form, men også hjelpe dem med å brenne av overflødig energi.

Men – det handler ikke bare om fysisk aktivitet. Disse hundene trenger også mental stimulering. Aktiviteter og leker som utfordrer deres intelligens og kognitive evner er avgjørende. Bruk gjerne nesen dens i forskjellige oppgaver igjennom dagen.

Det er verdt å huske at en godt mosjonert basset fauve de bretagne ikke bare er en veltrent hund, men også en sunn hund som er mindre sannsynlig å vise problematferd hjemme.

Bruksområder for basset fauve de bretagne

Basset fauve de bretagne er en allsidig hunderase. I Frankrike har denne rasen en rik historie som jakthund, men den er også kjent for sin hengivenhet og rolige vesen som gjør den en god selskapshund.

Selskaps- og familiehund

Basset fauve de bretagne er kjent for sitt rolige og hengivne vesen. Denne rolige naturen kombinert med hundens kjærlighet og lojalitet, har gjort den til en populær familiehund. Mens den trives i familiens selskap, er det viktig å huske at den også trives best når den får mulighet til å utnytte sine bruksegenskaper.

Jakthund

I Frankrike er basset fauve de bretagne den mest populære av bassetrasene nettopp for jakt. Takket være sin pågåenhet, fine sporsans og hurtighet er den fremragende til jakt på ulike typer byttedyr som villsvin, rev, rådyr og hare. Disse hundene er kjent for å være hurtige i forhold til sin størrelse og jager både livlig og med stor utholdenhet.

Stell av basset fauve de bretagne

Å ta vare på en basset fauve de bretagne krever grunnleggende kunnskaper om stell. Rasens særegne pels og fysiske trekk fører til at det er noen spesifikke behov som eiere bør være oppmerksomme på for å sikre hundens helse og trivsel.

  • Pelsstell og røyting: Basset fauve de bretagne krever moderat pelsstell, hovedsakelig i form av regelmessig børsting for å holde pelsen fin og fri for floker. Rasen kan også ha behov for noe trimming av pelsen for å bevare dens naturlige utseende.
  • Ører og øyne: Pass på at du sjekker ører og øyne regelmessig for tegn på infeksjon.
  • Tannpleie: Daglig tannpuss anbefales for å forhindre tannkjøttsykdom og dårlig ånde. Dette vil bidra til å opprettholde god munnhelse for rasen. Når det er sagt, vil et sunt kosthold og regelmessige storfebein være en god erstatning for hyppig tannbørsting.
  • Kloklipp: Regelmessig kloklipp er nødvendig, både for hunden og for å unngå skader på gulv og møbler.
  • Bad: Selv om bading ikke er nødvendig på en rutinemessig basis, bør en basset fauve de bretagne bades ved behov – for eksempel hvis den blir skitten eller begynner å lukte vondt.

Fôr og kosthold

Pass på at du gir din basset fauve de bretagne kvalitetsfôr uten unødvendige fyllstoffer som soya, korn, mais og lignende. Disse kan ofte føre til allergier og fordøyelsesproblemer. Det anbefales å velge høykvalitets hundemat som VOM, eller gi hunden ren mat som kjøttdeig og innmat.

Mengde mat

For å beregne riktig mengde kalorier kan man følge en enkel formel: Vekt ganger 30 pluss 70. For en hund som veier 17 kg vil det se slik ut: (17 kg × 30) + 70 = 580 kalorier per dag. For en spesielt aktiv basset fauve de bretagne kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket litt. For å sikre at hunden holder en sunn vekt, er det også anbefalt å veie hunden regelmessig.

Antall måltider

Å dele hundens daglige matinntak i 2-3 måltider kan være fordelaktig for fordøyelsen og for å unngå overfôring. Det er viktig å merke seg at man ikke bør mate hunden rett før en lang tur eller trening med høy intensitet, da det kan påvirke fordøyelsen og energinivået negativt.

Vanlige helseproblemer

Selv om basset fauve de bretagne generelt er en sunn rase med lang levetid, er det viktig for eiere å være oppmerksomme på noen helseproblemer som kan oppstå. Forebygging og tidlig oppdagelse kan være nøkkelen til å sikre at hunden lever et langt og sunt liv.

  • Øreinfeksjoner: På grunn av dens karakteristiske lange ører, kan basset fauve de bretagne være utsatt for øreinfeksjoner. Det er viktig med regelmessig rengjøring og kontroll av ørene for å unngå problemer.
  • Katarakt: Som mange andre raser kan også denne hunden utvikle katarakt, en grumsete film som kan dannes over øyet og påvirke synet. Det er viktig med regelmessige øyekontroller for tidlig påvisning og behandling.
  • Nyresykdom: Nyresykdom kan påvirke hunder i alle aldre, men det er særlig viktig å være oppmerksom på symptomer som økt tørst og urinering hos eldre hunder.
  • Hornhinnesår: Sår på hundens øyne, og hvis de ikke blir behandlet raskt, kan de forårsake alvorlig ubehag og synsproblemer.

I tillegg til disse helseproblemene kan bittfeil oppstå hos denne rasen. Det er også viktig å sørge for at hunden har en stri pels som ikke er for lang, for å unngå hudproblemer.

Historien om basset fauve de bretagne

Basset fauve de bretagne kommer fra Frankrike, nærmere bestemt Bretagne-regionen. Denne energiske lille jegeren stammer fra den nå utdødde grand fauve de bretagne, en større hunderase.

Etter de voldsomme herjingene under andre verdenskrig, svirret rykter om at rasen sto på randen av utryddelse. Det ble sagt at overlevende individer ble krysset med petit basset griffon vendéen og strihåret dachshund for å redde rasen.

Likevel, den franske raseklubben sier noe annet – at basset aldri var i fare for å bli utryddet. I dagens hundeverden finnes også den mellomstore griffon fauve de bretagne, selv om den er sjeldnere enn basset. Basset fauve de bretagne har nå steget i popularitet og er ofte sett som en utstillings- eller familiehund. Men – aldri glem – i hjertet er den fremdeles en dyktig sporhund.

Dyreplaneten
Logo