Raseprofil: Petit basset griffon vendeen

Petit basset griffon vendeen er en energisk hunderase fra Frankrike. Rasen er kjent for sin jaktevne, og er særlig dyktig på rådyr. Patit basset griffon vendeen har en levetid på 12 til 14 år, veier 15 til 20 kg og har halvlang pels. Rasen er både en dyktig jakthund og familiehund, men krever konsekvent trening og daglig mosjon.

Petit basset griffon vendeen kort informasjon

HunderasePetit basset griffon vendeen
OpprinnelseFrankrike
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-14 år
Høyde32-40 cm
Vekt15-20 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Petit basset griffon vendeen er en hund som elsker å lære. Den er energisk, ivrig og aldri treg når den får bruke sine instinkter. Denne rasen trives best når den får utfolde seg.

Petit basset griffon vendeen er kjent for å være en hund som sier ifra. Den kan ule til musikk, svare på lyden fra andre dyr, eller bare gi lyd fordi den føler seg ensom.

Selv om petit basset griffon vendeen kan være en sanger, er det dens natur som en jakthund som skiller den ut. Den er nærmest identisk med sin «storebror», grand basset griffon vendeen, men den er kvikkere og mindre. På grunn av størrelsen er den lett i terrenget, noe som gjør den spesielt populær til både rådyr- og kaninjakt.

Med sin utmerkede luktesans, kan hunden bli så revet med av en interessant lukt at den bare må følge etter. Også dette har den fått fra sin historiske bruk som jakthund.

Selv om mange kjenner den for sin uavhengighet og stahet, bør man ikke overse dens potensial for lydighet. Men dette krever konsistent trening, og det er viktig å starte allerede fra valpestadiet. Selv en 8 uker gammel valp kan begynne å lære kommandoer som «kom», «sitt» og «bli».

Med riktig oppdragelse, kan denne livlige hunden være et underholdende og lojalt familiemedlem, spesielt for de som elsker jakt og friluftsliv i skog og mark.

Aktivitetsnivå og mosjon

Petit basset griffon vendeen har et høyt aktivitetsnivå og krever daglig mosjon – uavhengig av om solen skinner eller regnet pisker. Denne rasen trenger lange turer som varer minst 60 minutter for å tilfredsstille sitt energibehov.

Ved siden av turer bør aktivitet som lek, spor og andre oppgaver brukes til å engasjere hunden både inne og ute.

Uten denne daglige doseringen av mosjon og stimuli, kan petit basset griffon vendeen bli forstyrrende og destruktiv i hjemmet. Det handler ikke bare om å holde hunden veltrent, men også om å redusere potensielle atferdsproblemer.

Bruksområder for petit basset griffon vendeen

Petit basset griffon vendeen har over tid bevist seg som en eksepsjonell jakthund, spesielt innen rådyrjakt. Med sine unike egenskaper og jaktinstinkt har rasen sikret seg en plass blant de mest ettertraktede jaktpartnerne i Norge.

Selskaps- og familiehund

Selv om den primært er kjent som en dyktig jakthund, er petit basset griffon vendeen også en elsket selskaps- og familiehund. Med sitt vennlige og menneskekjære lynne, vinner den raskt folks hjerter. Rasen er både livlig og lettlært, selv om den av og til kan vise en egenrådig side. 

Så lenge den får utløp for sine instinkter, kan den også fungere godt som en ren familiehund. Dog bør familier være forsiktige med andre husdyr som kaniner, da rasens sterke jaktinstinkt kan trigges. Med riktig tilvenning kan de imidlertid tolerere katter.

Jakt

I Norge er petit basset griffon vendeen først og fremst brukt i jakt på rådyr og hjort, men den kan også benyttes i jakt på hare og rev. Rasens evne til å holde god kontakt med jegeren – og å avbryte drevet hvis den går for langt vekk – gjør den til en fremragende rådyrhund. Den unike og rungende losen gir jegeren et klart signal om dyrets posisjon.

Ettersøkshund

Takket være sitt sterke luktesans, kan petit basset griffon vendeen også brukes som ettersøkshund i sporsele. Rasens nøyaktighet og utholdenhet i sporing gjør den til et ideelt valg for denne typen oppgaver.

Stell av petit basset griffon vendeen

Stell av petit basset griffon vendeen er essensielt for å holde hunden sunn og i god form. En velpleid hund er en lykkelig hund, og denne rasen krever litt ekstra oppmerksomhet på visse områder.

 • Pelsstell og røyting: Petit basset griffon vendeen krever regelmessig pelsstell. For å opprettholde en sunn og vakker pels, bør hårene nappes jevnlig.
 • Ører og øyne: Regelmessig ørerens anbefales for denne rasen. Dette hjelper med å forebygge mulige ørebetennelser – et vanlig problem blant mange hunderaser.
 • Tannpleie: Tannpleie er viktig for alle hunderaser. Regelmessig børsting av tennene kan hjelpe med å forebygge tannproblemer og dårlig ånde. Et sunt kosthold er imidlertid minst like viktig.
 • Kloklipp: Klørne til petit basset griffon vendeen bør trimmes for å forhindre at de blir for lange og forårsaker ubehag eller skade. Hvor ofte avhenger av hvor mye de slites ned gjennom aktivitet.
 • Bad: Bad bør gis etter behov. Bruk en mild hundesjampo når pelsen er full av skitt eller hunden lukter vondt.

Fôr og kosthold

Å velge kvalitetsfôr for din petit basset griffon vendeen er viktig. Det anbefales å unngå fôr med fyllstoffer som soya, korn, mais og lignende, da disse kan bidra til unødvendige kalorier uten nødvendige næringsstoffer. Mange eiere sverger til hundemat fra merker som VOM eller gir hunden rent kjøtt, som kjøttdeig og innmat. Dette sikrer at hunden får den næringen den trenger for optimal helse.

Mengde mat

Når det kommer til mengden mat en petit basset griffon vendeen trenger, kan man bruke en enkel formel for å beregne kaloribehovet: Vekt x 30 + 70. For eksempel, for en hund som veier 15 kg:

15 kg x 30 + 70 = 520 kalorier per dag

Er hunden svært aktiv, kan det være behov for å øke inntaket litt. For å sørge for at hunden får riktig mengde mat, er det viktig å veie den regelmessig.

Antall måltider

Det anbefales å dele hundens daglige matinntak i 2-3 måltider. Dette kan forhindre overfôring og sikre at hunden har jevn energi gjennom dagen.

Vanlige helseproblemer

Petit basset griffon vendeen er en hunderase med generelt god helse. De kan forvente å leve i 12 til 13 år, og noen individer har blitt kjent for å leve opptil imponerende 17 år. Likevel finnes det visse helseproblemer som er mer fremtredende hos petit basset griffon vendeen.

 • Hypotyreoidisme: En av de vanligste lidelsene rasen er disponert for.
 • Hudlidelser: Petit basset griffon vendeen kan være utsatt for ulike former for dermatitter.
 • Ørebetennelser: Dette problemet stammer ofte fra en reaksjon på gjærsopp.
 • Skjelett- og leddlidelser: Rasen kan oppleve nakke- og ryggsmerter, og noen er utsatt for hofteleddsdysplasi og patellaluksasjon.
 • Øyelidelser: Det er ikke uvanlig for rasen å oppleve problemer som glaukom, entropion og persisterende pupillmembran (PPM).
 • Epilepsi: Noen individer innen rasen er disponert for denne nevrologiske tilstanden.
 • Petit basset griffon vendeen smertesyndrom: Dette syndromet, også kjent som steroid-responsiv meningitt, kan ramme noen hunder mellom 6 til 18 måneder. Symptomene inkluderer nakkesmerter, feber og nedsatt allmenntilstand. Heldigvis vil de fleste vokse av seg tilstanden.

Historien om petit basset griffon vendeen

Petit basset griffon vendeen er en historisk rase med dype røtter i den vakre provinsen Vendée på Frankrikes vestkyst. Historien forteller at den større grand griffon vendéen antas å være den stolte stamfaren, og gjennom en naturlig mutasjon, oppsto den mindre, men like karismatiske, petit varianten.

Etter den franske revolusjon var rasen på randen av utryddelse – men heldigvis trådte dedikerte oppdrettere til og reddet denne fantastiske hunden fra å bli et historisk fotnote. Fram til 1950 kunne petit basset og grand basset faktisk komme fra samme kull.

Petit basset griffon vendeen, med sin unike evne til å jage sakte, men sikkert – og sitt umiskjennelig rungende losmål – raskt ble en favoritt blant rådyrjegere. Rasens evne til å avbryte jakten og vende tilbake, dersom den gikk for langt, gjorde den til en fantastisk hund til jakt.

Dyreplaneten
Logo