Raseprofil: Russisk toy

Russisk toy er en liten, aktiv og sosial hund med opprinnelse fra Russland. Den veier 1 til 3 kg og har en levetid på 12 til 14 år. Hunden er kjent for sin lojalitet, men trenger tidlig sosialisering og minst 30 minutters daglig mosjon. Russisk toy er ikke egnet som veskehund og bør få bruke beina sine.

Russisk toy kort informasjon

HunderaseRussisk toy
OpprinnelseRussland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-14 år
Høyde20-28 cm
Vekt1-3 kg
PelsKorthåret, langhåret

Lynne, trening og lydighet

Russisk toy danser ofte gjennom livet med en munter og aktiv tilstedeværelse, som en liten, elegant og spenstig hund. De er kjent for å være ekstremt lojale mot familien sin, og har et hjerte som banker sterkt for de den er knyttet til.

Dette forsterkes av deres sosiale natur, da de ivrig søker kontakt både med mennesker og dyr. De besitter store personligheter i små kropper, og gir rikelig med kjærlighet til dem rundt seg. 

Deres opprinnelige oppgave som rottefanger og vakthund gjenspeiles i deres vaktsomme natur – de er kjappe til å bjeffe og varsle ved ankomst av besøkende.

Så selv om de er kjent for å være modige, tøffe og beskyttende, er det viktig å huske på at god sosialisering og miljøtrening er nødvendig for å sikre en balansert og selvsikker russisk toy.

Dette er en rase som vil trives i et aktivt hjem, enten det er lange turer i naturen, fjellturer, eller engasjement i hundesporter som agility. Russisk toy bør ikke være en veskehund, og setter pris på å få gå.

Men – tro ikke at denne lille hunden kun ønsker å være i konstant bevegelse. De verdsetter også de koselige stundene hjemme, og vil gjerne krølle seg opp i sofakroken ved din side på en lat dag.

Med deres lettlærte natur og iver etter å behage, er de en glede å trene. Men som vanlig vil du få best resultater ved å være konsekvent og bruke positive forsterkningsmetoder.

Aktivitetsnivå og mosjon

Russisk toy er en liten hund med behov for omtrent 30 til 40 minutter mosjon hver dag. Noen rolige turer rundt kvartalet eller i nabolaget er ofte tilstrekkelig for denne lille firbente vennen. Likevel anbefales variasjon i form av ulike aktiviteter i løpet av uken.

Et besøk til parken for å møte andre hunder kan også være en god idé – så lenge den er godt sosialisert. Men, gitt dens beskjedne størrelse, er det viktig å være oppmerksom på potensielle farer fra større hunder. I begynnelsen kan det tryggeste være å omgås med mindre hunder, eller hunder du stoler på.

Utover den daglige mosjonen trenger russisk toy også regelmessige lekestunder hjemme. Dette er for å stimulere hjernen og forhindre at den blir rastløs. Dette kan være alt fra lek til puslespill.

Bruksområder for russisk toy

Russisk toy er en allsidig hunderase som passer inn i mange forskjellige miljøer. 

Selskaps- og familiehund

Russisk toy er først og fremst en utmerket familiehund. Med sin sosiale og kjærlige natur er de perfekte følgesvenner for både store og små. Selv om de har et behov for aktivisering, setter de stor pris på late dager, der de kan slappe av i sofakroken sammen med familiemedlemmene sine. For de som har en lang arbeidsdag, er det anbefalt å ha to russiske toy-hunder. Dette fordi de trives i hverandres selskap, og det kan hjelpe å redusere sjansen for separasjonsangst når de er alene hjemme.

Hundesport

Russisk toy skinner virkelig når det kommer til hundesport. Deres raske, smidige og spenstige natur, kombinert med deres lærevillighet, gjør dem til dyktige deltakere i aktiviteter som agility, lydighet, rally og freestyle. Takket være deres ønske om å jobbe tett sammen med eieren, kan man virkelig utforske et bredt spekter av aktiviteter med dem. Det er i bunn og grunn bare fantasien som setter grenser for hva man kan gjøre sammen med en russisk toy.

Stell av russisk toy

Å ta vare på en russisk toy er relativt enkelt, men noen grunnleggende stellrutiner er viktige for hundens velvære.

  • Pelsstell og røyting: Russisk toy bør børstes regelmessig for å holde pelsen fin og fri for floker. Røyting varierer, men regelmessig børsting vil hjelpe med å redusere løse hår i hjemmet.
  • Ører og øyne: Ører bør sjekkes jevnlig for tegn på smuss eller infeksjon. Øynene skal være klare og frie for utflod – rengjør forsiktig med en myk klut ved behov.
  • Tannpleie: Som med alle hunderaser, er tannpleie viktig. Bruk en hundetannbørste og tannkrem for å forebygge tannstein og dårlig ånde. Et sunt kosthold er også minst like viktig.
  • Kloklipp: Klørne på en russisk toy vokser jevnlig og bør klippes for å forhindre ubehag eller skade. Bruk en klotang og vær forsiktig så du ikke klipper for dypt.
  • Bad: Selv om russisk toy ikke trenger hyppige bad, bør de bades ved behov – for eksempel hvis de har blitt spesielt skitne eller har en lukt. Bruk en mild hundesjampo og sørg for å skylle grundig.

Fôr og kosthold

Å gi russisk toy kvalitetsfôr er nøkkelen til dens generelle helse og trivsel. Fôret bør være uten fyllstoffer, soya, korn, mais og andre unødvendige tilsetningsstoffer. Det finnes kvalitetsmerker som VOM som tilbyr et svært rent produkt.

Mengde mat

For å finne riktig mengde kalorier for en russisk toy, kan man bruke formelen: vekt (i kg) gange 30, pluss 70. For eksempel, hvis hunden veier 2 kg:

2 x 30 + 70 = 130 kalorier per dag

Antall måltider

For å unngå overfôring og sikre jevn energi gjennom dagen, anbefales det å dele hundens daglige fôrmengde i 2-3 måltider.

Vanlige helseproblemer

Russisk toy er kjent for å være en generelt frisk rase med en sunn anatomi. Selv om dette er tilfelle, er det likevel viktig for eiere å være oppmerksomme på noen helseproblemer som kan påvirke denne lille hunden. Forebygging og tidlig oppdagelse er alltid nøkkelen til å håndtere potensielle helseproblemer.

  • Tannstell: Tannhelse er kritisk for russisk toy. Enkelte individer kan oppleve problemer med melketenner som ikke felles naturlig innen 6-8 måneders alder. I slike tilfeller må tennene trekkes for å unngå videre komplikasjoner. Tannstein kan også være et vanlig problem for noen av disse hundene, så regelmessig tannpleie og tannsjekk er viktig.
  • Patellaluksasjon: Dette er en tilstand hvor kneskålen forskyves fra sin normale posisjon. Det er en kjent tilstand blant mange små raser, inkludert russisk toy. Det er viktig å få dette sjekket hos veterinær hvis man merker at hunden halter eller viser tegn på smerte i bakbeina.

Størrelse og utseende

Russisk toy har et elegant og spenstig utseende, kombinert med et energisk temperament. Denne lille hunden utstråler en stolt holdning, noe som gjør den til et imponerende syn til tross for dens beskjedne størrelse.

Med sin kvadratiske bygning, lange ben og muskler, fremstår russisk toy som en velproposjonert hund. Benstammen er fin, som understreker rasens eleganse. Når det kommer til størrelsen, varierer mankehøyden mellom 20 og 28 cm, og vekten ligger innenfor 1-3 kg.

En av de mest karakteristiske trekkene ved russisk toy er de store, høyt ansatte ørene som står opp. Pelsen kommer i fargene svart, brun og blå med tan tegninger. Rød pels kan også forekomme i alle nyanser, enten ensfarget eller med svarte eller brune hårspisser.

Russisk toy kommer i to pelsvarianter: korthåret og langhåret. Den langhårede varianten prydes av lange frynser på ørene, halen og bena, som gir den et særegent utseende. På den annen side, den korthårede varianten har en tett og glatt pels, som gir en polert finish til hundens overordnede utseende.

Historien om russisk toy

Russisk toy har en historie som er like fascinerende som den er tragisk. Denne grasiøse lille hunden tjente flere formål i de russiske hoffene, fra å være adelsdamer sin trofaste følgesvenn til å fungere som musejegere og levende alarmer.

Men dens historie tok en dyster vending da den russiske revolusjonen i 1905 brøt ut. Mange av adelsfolkene – og deres hunder – ble henrettet. I etterkant var det få hunder som hadde overlevd. Heldigvis, takket være dedikerte oppdrettere, begynte man forsiktig å bygge opp bestanden igjen.

Det er interessant å merke seg at frem til 1958 var det bare en korthåret variant av rasen, da kjent som moskva dvergterrier. Med fødselen av Chiki, det første langhårede individet, tok historien en ny vending.

Etter flere revisjoner av rasestandarden og navneendringer, ble «terrier» droppet fra navnet, og russisk toy fikk sin plass i rasegruppe 9 – selskapshunder.

Dyreplaneten
Logo