Raseprofil: Affenpinscher

Affenpinscher er en lojal og kjærlig tysk-fransk hunderase med en levetid på 12-14 år. Den er modig og munter, men kan være reservert med fremmede. Affenpinscher er en liten hunderase på mellom 4 og 6 kg.

Affenpinscher kort informasjon

HunderaseAffenpinscher
OpprinnelseTyskland og Frankrike
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-14 år
Høyde25-30 cm
Vekt4-6 kg
PelsStri og tett

Lynne, trening og lydighet

Affenpinscher er en hunderase som stråler med sin lojale og kjærlige personlighet. Som familiehund knytter den sterke bånd til hele familien – store som små.

Med sitt modige hjerte frykter affenpinscher sjelden noe; det er en liten hund med en storhjertet personlighet. Den kan ofte oppføre seg som om den er mange ganger så stor som den faktisk er – et mot som noen ganger kan lede den ut i små trøbbel, som å hoppe ned fra et høyt sted. Det er derfor viktig å være ekstra observant med unghunder.

På hjemmebane er affenpinscher en munter og klovnete følgesvenn. Den trives i rampelyset og kan ofte gjøre seg til for å få oppmerksomhet. Til tross for sin kjærlighet til familien, kan denne rasen være reservert og skeptisk overfor fremmede. Affenpinscher trenger tid for å varme opp til nye mennesker, men når tilliten er vunnet, er den en venn for livet.

Når det kommer til bjeffing, varierer dette sterkt fra individ til individ. Noen affenpinschere kan ha en tendens til å bjeffe mye, mens andre er mer tilbakeholdne. Med riktig trening kan uønsket bjeffing dempes.

I forhold til trening er affenpinscher en intelligent og lærevillig rase. De mestrer hverdagslydighet godt og kan med litt tålmodighet lære et mangfold av triks og kommandoer. Men – det er en rase som best responderer på korte, engasjerende treningsøkter, snarere enn lange og repeterende sekvenser.

Positiv forsterkning med godbiter og ros, eventuelt kombinert med en klikker, anbefales for å motivere og belønne hunden under treningen. Dette bidrar til at læring blir en positiv og hyggelig erfaring for affenpinscheren.

Aktivitetsnivå og mosjon

Affenpinscher trenger regelmessig aktivitet for å trives godt. Selv om denne hunderasen ikke krever ekstreme mengder mosjon, er daglige turer essensielle. En tur på 30–45 minutter hver dag kan være tilstrekkelig for å holde en affenpinscher lykkelig og sunn.

Men dette betyr ikke at den er fremmed for lengre eventyr – med gradvis kondisjonstrening, kan den være en flott følgesvenn på søndagsturer i fjellet eller timelange oppdagelsesferder i skogen.

Utover turgåing, setter affenpinscheren pris på tid til å leke, enten det er i hagen, hjemmet eller på en trygg lekeplass, der den kan utfolde seg fysisk. Lek hjelper ikke bare med å forbrenne energi, men bidrar også til et godt mental helse.

For å utfordre affenpinscherens skarpe sinn, er mental aktivisering som puslespill, søkeleker og trening med godbiter også sterkt anbefalt. Dette bidrar til en mer avslappet hund, som lettere finner roen når den er innendørs.

Bruksområder for affenpinscher

Affenpinscher har endret sin rolle gjennom historien. Selv om den en gang var regnet som en jakthund, fungerer den i dag primært som en kjærlig og lojal følgesvenn.

Selskapshund

Affenpinscher utmerker seg først og fremst som en selskapshund. Den knytter sterke bånd til sin familie og elsker å være i sentrum av oppmerksomheten. Med sin lojale og kjærlige natur, gjør den seg ypperlig som en følgesvenn i hjemmet – et familiemedlem som bidrar med varme og livsglede.

Agility og lydighetskonkurranser

På tross av at affenpinscher ikke nødvendigvis er den mest egnede rasen for konkurranse på høyt nivå, kan den med god innsats og riktig trening delta i lydighet eller agilitykonkurranser. Her handler det mer om samspillet og moroa mellom hund og eier, enn om å vinne priser. For affenpinscher-eiere som legger inn tid og innsats, kan hundesport være en engasjerende og givende hobby for både to- og firbente.

Utstillinger

Affenpinscher er ofte å se på hundeutstillinger, hvor den blir vist frem og bedømt i forhold til rasestandarden. Dens unike utseende og sjarmerende væremåte kan tiltrekke seg positiv oppmerksomhet, og deltakelse i utstillinger kan være en givende aktivitet for de som er interessert i rasens estetikk og opprettholdelse av rasestandarder.

Terapi og assistanse

Selv om det ikke er den primære bruken av affenpinscher, har noen eksempler vist at med sin vennlige og kjærlige natur, kan den også fungere godt som en terapi- eller assistansehund. Dens evne til å knytte nære bånd med mennesker kan gjøre den til en utmerket kandidat for arbeid som involverer emosjonell støtte og selskap – selvfølgelig med riktig trening og sosialisering.

Stell av affenpinscher

Affenpinscher er en sjarmerende hund med en unik pels som krever regelmessig stell. Riktig pleie vil ikke bare bidra til å holde hunden pen, men også bidra til dens generelle helse og velvære.

  • Pelsstell og røyting: Affenpinscherens pels bør trimmes eller nappes 1 til 3 ganger per år. Dette kan man enten få utført hos en hundefrisør, eller man kan lære seg å gjøre dette selv – mange oppdrettere kan være gode ressurser for å veilede i denne prosessen. Det anbefales også å børste over hele hunden én gang i uken for å unngå floker og knuter i pelsen. Med sin lille størrelse går dette pelsstellet som regel raskt og effektivt.
  • Ører og øyne: Det er viktig å regelmessig sjekke affenpinscherens ører og øyne for tegn på irritasjon eller infeksjon. Rengjør dem forsiktig med en myk klut og egnet rengjøringsmiddel.
  • Tannpleie: Regelmessig tannbørsting er essensielt for å opprettholde affenpinscherens tannhelse. Det kan bidra til å forhindre tannstein, dårlig ånde og andre munnproblemer.
  • Kloklipp: Klipp klørne på affenpinscheren etter behov, men gjør det forsiktig for å unngå å klippe for langt inn og skade hunden. Det er ofte lurt å få veiledning fra en veterinær eller erfaren hundefrisør første gang.
  • Bad: Affenpinscher trenger kun å bades etter behov. Når du bader hunden bør du bruke en mild, hundevennlig sjampo for å ivareta hud og pels på best mulig måte.

Fôr og kosthold

For affenpinscher er det avgjørende å velge et kvalitetsfôr som er fritt for fyllstoffer som soya, korn og mais. Et godt valg kan være hundemat fra merker som VOM, som er fri fra slike fyllstoffer. Dette sikrer at hunden får i seg de nødvendige næringsstoffene den trenger, uten unødvendige tilsetninger som kan føre til allergier eller andre helseproblemer.

Mengde mat

Det er også viktig at affenpinscheren ikke får for lite eller for mye mat. En god regel for å finne riktig mengde kalorier er å gange hundens vekt med 30, og deretter legge til 70.

For en affenpinscher på 4 kg blir det 190 kalorier hver dag.

Antall måltider

For å unngå overfôring og opprettholde en stabil fordøyelse, er det passende å dele affenpinscherens daglige matinntak i 2-3 måltider. Dette bidrar til jevn energifordeling gjennom dagen og forhindrer at hunden blir for sulten mellom måltidene.

Ved å følge disse retningslinjene vil man bidra til å støtte affenpinscherens helse og velvære gjennom et næringsrikt kosthold.

Vanlige helseproblemer

Affenpinscher er stort sett en frisk og robust hund, men det finnes noen helseproblemer man bør være oppmerksom på. 

  • Patellaluksasjon – hvor kneskålene kan skli inn og ut av ledd, er en tilstand man må følge med på.
  • Luftveisproblemer – kan oppstå, spesielt hvis hunden blir overvektig, på grunn av den korte snuten.
  • Sensitivitet for varme – den korte snuten kan gjøre at affenpinscheren er mer utsatt for heteslag om sommeren.
  • Tannproblemer – på grunn av tannformasjonen i munnen kan rasen slite med å kvitte seg med plakk, noe som gjør regelmessig tannpuss nødvendig.
  • Hofteleddsdysplasi (HD) – selv om det er sjeldent, kan noen affenpinschere oppleve problemer med hoftene.

Til tross for disse potensielle helseproblemene, lever affenpinscher generelt lange og sunne liv, ofte med en levealder på 14–15 år.

Størrelse og utseende

Affenpinscher er en liten og kompakt hund med en kvadratisk kroppsbygning. Når den er voksen, har den en mankehøyde som ligger mellom 25 og 30 cm, noe som bidrar til dens kvadratiske proporsjoner. Denne hunden har en vekt som varierer mellom 4 og 6 kg, og selv om den er liten av størrelse, er affenpinscheren kjent for sitt uforferdede og våkne temperament. Dette, kombinert med dens styrke og kompakte bygning, gjør at den utstråler en overraskende solid tilstedeværelse.

Affenpinscherens pels er et særlig karakteristisk trekk ved rasen. Pelsen er stri og tett på kroppen. Et av de mest iøynefallende trekkene ved denne rasen er det markante, buskete håret som omrammer hodet. Øynene blir innrammet av stri og buskete øyebryn, og det imponerende skjegget på kinnene og haken gir denne hunden et særpreget, apelignende utseende.

Historien om affenpinscher

Affenpinscher har røtter som strekker seg langt tilbake til det 15. århundret. Denne sjarmerende lille hunden stammer fra Tyskland, der den opprinnelig ble brukt som jakthund for vaktel og hare – men dens skarpe sanser også gjorde den til en ypperlig rottefanger på gårder.

I malerier som dateres tilbake til 1400-tallet, kan man se spor av affenpinschere, som understreker rasens lange og ærverdige historie. Navnet affenpinscher kommer fra det tyske ordet ‘affen’, som kan oversettes til ‘ape’, og ‘pinscher’, som er det tyske ordet for ‘terrier’.

Dette navnet er ikke tilfeldig – mange mener at affenpinscherens karakteristiske, kompakte ansikt bærer en slående likhet med en ape, noe som gir rasen en ekstra porsjon personlighet og sjarm.

Dyreplaneten
Logo