Raseprofil: Boston terrier

Boston terrier har opprinnelse i Boston i USA. Den er en blanding av engelsk bulldog og ulike terriere, men andre hunderaser har også blitt blandet inn for å redusere graden av innavl. Boston terrier ble historisk sett brukt i okse- og hundekamper, men er nå en kjærlig selskapshund og stortrives med å slappe av inne.

Boston terrier info

HunderaseBoston terrier
OpprinnelseUSA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid13-15 år
Høyde38-43 cm
Vekt4,5-11,35 kg
PelsKorthåret

Litt om boston terrier

  • Boston terrier ble historisk sett brukt i okse- og hundekamper
  • Hunden kan få heteslag da det er vanskeligere å kjøle seg ned med kort snute
  • Boston terrier kan også oppleve utfordringer med kalde temperaturer
  • Boston terrier er først og fremst en selskapshund, men har flere bruksområder

Størrelse og utseende

Boston terrier er en kompakt hund med en sterk og muskuløs struktur. Hannene og hunnene har en tendens til å være litt forskjellige i størrelse. Hannene veier typisk mellom 5,4 kg og 11,35 kg og står omkring 38 cm til 43 cm høye ved skulderen. Hunnene er litt mindre med en vekt på rundt 4,5 kg til 10 kg og en høyde på 35 cm til 40 cm.

Pels

Pelsen til boston terrier er glatt, skinnende og kort. Dette gjør dem relativt enkle å vedlikeholde. De har en karakteristisk fargefordeling, som gjør at de ser ut som de har på seg en smoking. Fargene kan være svart, brindle, eller segl (ser svart ut, men har en rødlig kast når den sees i sollys). Alle har en hvit munn og bryst.

Hale

Boston terrier har en kort hale som er satt lavt på kroppen. Halen er rett eller skrukket, men skal aldri være båret over ryggen. På grunn av deres korte hale, kan ikke en boston terrier signalisere sin intensjon eller humør like lett som andre hunderaser kan, så det er viktig å være oppmerksom på andre kroppssignaler de kan gi.

Ører

Ørene til en boston terrier er naturlig høye, men små og kan være halvt oppreist med de øverste punktene litt avrundede. Noen ganger blir ørene til boston terrier valper beskåret for å oppnå det ønskede utseendet, men det er ikke lovlig i Norge og en praksis som blir mer uvanlig på verdensbasis også.

Lynne, trening og lydighet

Boston terrier er kjent for sin livlige og vennlige natur. Dette er hunder fulle av energi, og som elsker å være i selskap med mennesker. De har en veldig avslappet holdning og er kjent for å være gode familiehunder takket være deres hengivenhet og kjærlighet til mennesker.

Når det kommer til trening, viser boston terrier en høy grad av lydighet. Denne rasen er intelligent og ivrig etter å behage, noe som gjør dem lette å trene. Imidlertid er det viktig å bruke positive treningsmetoder, da disse hundene generelt er følsomme for tonen i stemmen din. Straff kan få dem til å stenge seg inne, så treningen bør være positiv og gøy. Bruk positive teknikker som godbiter, ros og lek.

Aktivitetsnivå og mosjon

Boston terrier er en livlig hunderase, men dens behov for fysisk aktivitet er ikke ekstremt høyt sammenlignet med andre raser. De er relativt inaktive innendørs, noe som gjør dem velegnet for liv i leilighet eller hjem uten en stor hage. Det betyr ikke at de ikke setter pris på og har behov for regelmessig mosjon.

En daglig tur med eieren, og litt lek i en hage eller park, er vanligvis tilstrekkelig for å dekke deres mosjonsbehov. De kan også glede seg over andre aktiviteter som agilitytrening eller lek, men det er viktig å merke seg at boston terrier ikke tåler varme eller kulde spesielt godt. All utendørs aktivitet bør derfor tilpasses værforholdene.

Stell av boston terrier

Å stelle en boston terrier er en relativt enkel prosess takket være deres korte, glatte pels og generelle renslighet.

Pelsstell og røyting: Boston terrier røyter moderat, men pelsen er lett å vedlikeholde. En ukentlig børsting med en fast børste er vanligvis tilstrekkelig for å holde pelsen fin og glansfull.

Ører og øyne: Ører bør sjekkes ukentlig for tegn på infeksjon, og øynene skal holdes rene. På grunn av sin store og fremtredende øyne, bør du vaske ansiktet deres hver dag og sjekke øynene for tegn på rødhet eller irritasjon.

Tannpleie: Boston terriers tannhelse bør vedlikeholdes med regelmessig børsting, minst to til tre ganger i uken. Dette hjelper til med å fjerne tannstein og forhindrer dårlig ånde og tannkjøttbetennelse. Et sunt kosthold vil også bidra til å forebygge mot tannproblemer.

Kloklipp: En boston terriers klør bør klippes en til to ganger i måneden, avhengig av hvor raskt de vokser. Det er viktig å ikke klippe for dypt for å unngå smerte og blødning.

Bad: Med mindre de ruller i noe skittent eller begynner å lukte er det ikke nødvendig å bade en boston terrier. Overbading kan nemlig føre til tørr hud. Bruk en mild hundesjampo og tørk dem godt etterpå.

Bruksområder for boston terrier

Boston terrier er en utmerket følgesvenn, kjent for sin allsidighet og tilpasningsevne. Rasen trives i mange ulike situasjoner, fra å være en familiehund til deltakelse i hundesport.

Selskapshund

Boston terrier er først og fremst en selskapshund. Rasens livlige og vennlige natur, i kombinasjon med dens intelligens, gjør den til en enestående familiehund. Denne rasen trives like godt i sofaen som i skogen, og størrelsen gjør den til en god kandidat for deg som bor i byen.

Hundesport

Boston terrier er også godt egnet til ulike typer hundesport som agility eller rallylydighet. Selv om den kanskje ikke vil klare å konkurrere med gjeterhunder og andre brukshunder, vil den stort sett trives godt med slike aktiviteter på hobbynivå. Dens intelligens og livlige temperament gjør den godt egnet for disse sportene hvor de kan vise frem sin smidighet og lærevillighet. 

Det viktig være klar over den korte nesen som gjør det vanskeligere for hunden å kjøle seg ned. Hold et ekstra øye med hunden din hvis du bruker den i hundesport, spesielt i varmt vær.

Fôr og kosthold

Boston Terrier bør få mat av høy kvalitet uten fyllstoffer som mais, soya og korn. Det er anbefalt å gi hunden kvalitetsfôr fra merker som for eksempel VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Kvalitetsfôr er viktig for å sikre at hunden får i seg alle de nødvendige næringsstoffene den trenger for å vokse, utvikle seg og holde seg sunn.

Mengde mat

Hvor mye mat en boston terrier trenger avhenger av en rekke faktorer, inkludert hundens vekt og aktivitetsnivå. En god regel er å gange vekten med 30 og legge til 70 for å finne riktig mengde kalorier hunden trenger hver dag.

Hvis hunden din er veldig aktiv (eller motsatt) kan det hende du må øke inntaket noe. Det er viktig å veie hunden regelmessig for å sikre at den verken får for lite eller for mye mat.

Antall måltider

Boston terrier bør generelt få to til tre måltider om dagen. Dette hjelper til med å regulere blodsukkernivået og hindrer at hunden blir for sulten mellom måltidene. 

Det er også viktig å unngå å mate hunden rett før du skal gå på en lang tur eller trene med høy intensitet.

Vanlige helseproblemer

Boston terrier er en aktiv og livlig hunderase, men som alle hunderaser kan den være utsatt for visse helseproblemer. Noen av disse problemene er spesifikke for rasen på grunn av dens fysiske egenskaper, mens andre kan være genetiske. Å være klar over disse potensielle helseproblemene kan hjelpe deg med å ta best mulig vare på din boston terrier.

  • Heteslag: Boston terrier har kort snute, noe som kan gjøre det vanskeligere for dem å regulere kroppstemperaturen sin, spesielt i varmt vær. Derfor har de høyere risiko for å få heteslag. Det er viktig å sørge for skygge og friskt vann på varme sommerdager, og å unngå intens trening i sterk sol.
  • Grå stær: Dette er en øyesykdom som kan føre til uklart syn eller blindhet. Boston terrier kan være spesielt utsatt for dette problemet, og det er derfor viktig med regelmessige øyeundersøkelser.
  • Allergi: Som med mange andre hunderaser, kan boston terrier være utsatt for ulike typer allergier. Dette kan forårsake hudirritasjoner eller fordøyelsesproblemer. Hvis hunden din viser tegn på allergiske reaksjoner, bør du ta den med til veterinæren for en kontroll.
  • Patellaluksasjon: En tilstand der kneleddet går ut av stilling, noe som kan være smertefullt og forårsake problemer med bevegelse. Boston terrier kan være utsatt for denne tilstanden.
  • Cushings syndrom: Dette er en hormonell tilstand som kan føre til en rekke symptomer. Disse inkluderer overdreven tørst, økt urinering og håravfall. Det er en arvelig sykdom som kan forekomme hos boston terrier.
  • Sensitiv for narkose: Boston terrier er kjent for å være mer sensitiv for narkose enn mange andre hunderaser. Dette er viktig å huske på når hunden skal gjennomgå kirurgiske prosedyrer. De aller fleste veterinærer er klar over dette.

Alternativer til boston terrier

Hvis du vurderer en boston terrier, men er usikker på om dette er riktig rase for deg, er det mange alternative raser du kan se på. Nedenfor finner du noen forslag.

Fransk bulldog

Fransk bulldog har sin opprinnelse i Frankrike, men var først populær blant arbeiderklassen i Storbritannia. Disse bulldogene ble tatt med til Frankrike av britiske arbeidere som emigrerte, og de ble raskt elsket i sitt nye hjemland. Gjennom videre avl ble de mindre i størrelse og deres karakteristiske «flaggermusører» ble fremhevet. En fransk bulldog har en høyde på 39-47 cm og en vekt på 8-14 kg. Den er kjent for å være en god selskapshund med en forventet levetid på 10-15 år.

Mops

Mops, eller «pug» som den er kjent som i Storbritannia, har en fascinerende historie. Selv om Storbritannia er hjemlandet til rasen, antas det at den opprinnelig kommer fra Kina. Mopsen er en ypperlig selskapshund, kjent for sin vennlige og hengivne natur. Rasen har en forventet levetid på 12-15 år. En typisk mops veier mellom 6,4 og 8,2 kg og er 25-36 cm høy. Likevel har mopsen noen helseproblemer som det er viktig å være klar over, slik som BOAS.

Engelsk bulldog

Engelsk bulldog er en gammel hunderase fra Storbritannia, opprinnelig brukt i okse- og hundekamper. I dag er den kjent som en familiehund, takket være mange års avlsarbeid. Engelsk bulldog er en hengiven og lojal følgesvenn, men det er viktig å være oppmerksom på diverse helseutfordringer. En engelsk bulldog har en høyde på 39-41 cm og en vekt på 22-27 kg. Levetiden for denne rasen er typisk 8-10 år.

Historien om boston terrier

Boston terrier, med sin opprinnelse i Boston, USA, er en rase som kan spore sine røtter tilbake til en blanding av engelsk bulldog og ulike terriere.

Rasen dukket opp da disse to rasegruppene ble krysset, og med tiden har raser som amerikansk staffordshire bull terrier, engelsk mastiff, staffordshire bull terrier og fransk bulldog også blitt blandet inn for å redusere innavlsgraden.

Det opprinnelige avlsarbeidet kan dateres tilbake til perioden mellom 1870 og 1890, drevet frem av en dedikert gruppe hundeentusiaster i og rundt Boston. Selv om rasen stammer fra hunder som ble brukt til hundekamper, har boston terrier i lang tid blitt avlet frem som en selskapshund. 

Rasen ble anerkjent av den amerikanske kennelklubben allerede i 1893. I Norge kan vi spore Boston terrierens historie til starten av Norsk Bostonterrier klubb som ble sitftet 1. januar 2010.

Ofte stilte spørsmål om boston terrier

Hvordan er mosjonsbehovet til en boston terrier?

Boston terrier viser en høy grad av lydighet og er relativt lette å trene takket være sin intelligens og vilje til å behage. Når det er sagt, har de ikke et overdrevent behov for fysisk trening og er relativt inaktive innendørs. De nyter en tur med deg og leker i en hage, men de er definitivt innendørshunder og bør aldri holdes utenfor.

Hva bør en boston terrier spise?

Boston terrier bør få hundemat av høy kvalitet uten fyllstoffer som mais, soya og korn.

Krever boston terrier mye stell?

Nei, men du må forvente noe. Ører bør sjekkes ukentlig for tegn på infeksjon, og øynene skal holdes rene. Tannhelse bør vedlikeholdes med regelmessig børsting. Klør bør klippes når de blir for lange og pelsen bør børstes én gang i uken.

Hva er noen vanlige helseproblemer hos boston terrier?

Heteslag, grå stær og allergier er noen av de vanlige helseproblemene hos denne rasen. På grunn av deres korte snute har de høyere risiko for å få heteslag. Det er derfor viktig å sørge for skygge og friskt vann på varme dager.

Hva ble boston terrier brukt til tidligere?

Historisk sett ble boston terrier brukt i okse- og hundekamper. I dag er rasen en populær familiehund og en utmerket følgesvenn.

Hva passer boston terrier best til?

Boston terrier passer best som en selskapshund, men kan også ha andre bruksområder. For eksempel kan de delta i hundesport og potensielt være en varslende vakthund med trening.

Dyreplaneten
Logo