Raseprofil: Engelsk bulldog

Engelsk bulldog kommer fra Storbritannia og er flere hundre år gammel. Den ble opprinnelig brukt i okse- og hundekamper, men etter avlsarbeid er den nå ansett som en familiehund. Engelsk bulldog kan være en herlig følgesvenn, men det er viktig å være oppmerksom på diverse helseutfordringer.

Engelsk bulldog fakta

HunderaseEngelsk bulldog
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid8-10 år
Høyde39-41 cm
Vekt22-27 kg
PelsKorthåret

Størrelse og utseende

Med sitt kraftige og kompakte utseende, er en engelsk bulldog en hund du ikke glemmer i første øyekast. Størrelsesmessig er de mellomstore med en vekt mellom 22 til 27 kg. Hannene veier normalt rundt 25 kg, mens tispene ligger nærmere 23 kg. Høyden måles ved skuldrene og ligger typisk mellom 39 og 41 cm.

Pels

Engelsk bulldogs pels er kort, slett og fin i strukturen. Selv om pelsen er lettstelt kreves det litt ekstra oppmerksomhet for å holde huden sunn, særlig i de karakteristiske hudfoldene.

Fargene kan variere, fra rødlig i mange nyanser, tigret, til hvite innslag. En sort maske preger ofte ansiktet, og komplimenterer det tøffe, men sjarmerende utseendet til rasen.

Hale

En engelsk bulldogs hale er lavt ansatt, og selv om det en gang var vanlig å kupere den, er dette nå forbudt i Norge. Halen bidrar til bulldoggens unike utseende og gir den et særpreget uttrykk.

Lynne, trening og lydighet

Med sin stoiske mine og robuste kropp kan det være lett å feilvurdere en engelsk bulldog. Bak det barske utseendet skjuler det seg et vennlig og kjærlig vesen.

Engelsk bulldog er rolige og lojale av natur. Den er som regel vennlig mot både mennesker og andre dyr, noe som gjør den til et fantastisk familiemedlem.

Når det kommer til trening, kan engelsk bulldog vise seg å være en utfordring. Dette skyldes ikke nødvendigvis mangel på intelligens, men mer rasens iboende stahet. Det betyr at tålmodighet og konsekvens er nøkkelen til suksess. De responderer best på positive forsterkningsteknikker og belønning, så hold alltid godbitene klare!

Fra spøk til alvor, trenger du ikke nødvendigvis gi hunden din en godbit for at treningen skal være effektiv. Ros er også en fin måte å bruke positive forsterkning på.

Selv om en engelsk bulldog kan være sta, har den også en dyp trang til å behage sin eier. Gjennom tidlig og konsekvent trening, kan du få en engelsk bulldog som lystrer kommandoene dine.

Aktivitetsnivå og mosjon

Med sin robuste og kraftige kroppsbygning går engelske bulldogger normalt innunder kategorien “slappfisker”. Dette betyr imidlertid ikke at de bør bli liggende på sofaen hele dagen. Selv om de er kjent for sitt lavere aktivitetsnivå, trenger de fortsatt regelmessig mosjon for å opprettholde en sunn vekt og god generell helse.

Korte daglige turer, sammen med noen lekeøkter vil være tilstrekkelig for de fleste engelske bulldoger.

Fra en halvtime til en time aktivitet per dag vil være ideelt for disse fantastiske følgesvennene. Men husk å ta hensyn til bulldogens natur og ikke press den til intens trening, spesielt på varme sommerdager. Dette er ikke en hund for deg som ønsker å ha med kjæledyret ditt på løpe- eller sykkelturer.

En lykkelig engelsk bulldog er en som får balansere avslapping og rolig til moderat fysisk aktivitet.

Stell av engelsk bulldog

Stell av engelsk bulldog krever ikke mye, men det er noen aspekter du skal ta hensyn til. Her er noen punkter å huske på når du tar vare på din firbente venn:

Pelsstell og røyting: Engelsk bulldog har en kort, glatt pels som normalt røyter moderat. Under røyteperioder vil den imidlertid røyte mer. Børsting én gang i uken vil bidra til å holde røytingen under kontroll og holde pelsen sunn.

Ører og øyne: Ørene og øynene til en engelsk bulldog krever litt ekstra oppmerksomhet. Ørene bør rengjøres regelmessig med et mildt, egnet produkt for å forhindre infeksjoner. Øynene deres er utsatt for irritasjoner og bør sjekkes jevnlig og rengjøres forsiktig med en myk klut.

Tannpleie: En engelsk bulldog trenger regelmessig tannpleie. Hvis hunden din spiser et sunt kosthold, kan det bidra til god tannhelse. Gi den et ekte storfebein; det renser tennene naturlig og gir rikelig med næringsstoffer. Unngå bein fra fugler da de er porøse og kan være skadelige. Hvis hunden blir matet med standard fôr med fyllstoffer, menneskemat og godbiter, er det som regel nødvendig med regelmessig tannpuss.

Kloklipp: Bulldogens klør kan slites naturlig ned hvis den er aktiv. Det er imidlertid ikke tilfelle for de fleste engelske bulldogger. Når du klipper klørne må du passe på at du ikke klipper for langt inn. Klørne inneholder både nerver og blodårer, så feil kan være smertefullt.

Bad: En engelsk bulldog trenger ikke hyppige bad. Med mindre de har rullet seg i noe spesielt illeluktende eller skittent, kan et bad hver andre til tredje måned være tilstrekkelig. Bruk en mild hundesjampo og pass på å tørke hunden grundig etterpå – spesielt i hudfoldene.

Bruksområder for engelsk bulldog

Når vi tenker på engelsk bulldog, kommer bildet av en sofagris ofte i tankene. Og ja, det er ingen tvil om at de elsker å slappe av og kose seg.

Familie- og selskapshund

Først og fremst er engelsk bulldog en fantastisk familiehund. Deres kjærlige og tålmodige natur gjør dem til gode venner for både barn og voksne. De har et rolig temperament, noe som gjør dem til en god match for familielivet. De kan tilpasse seg godt til både en leilighet og livet i et hus med hage.

Engelsk bulldog har en tendens til å bli sterkt knyttet til sine familier og er ofte glade for å tilbringe tid med dem, enten det er på sofaen, i hagen eller på en rolig tur.

Ikke bli lurt av deres rolige disposisjon; en engelsk bulldog kan være ganske leken og morsom. De er ofte fulle av personlighet, og de kan bringe mange smil og latter til et hjem.

Selv om engelsk bulldog kan være en utmerket familiehund, krever de riktig opplæring og sosialisering fra ung alder for å sikre at de vokser opp til å være veloppdragne og lykkelige hunder.

Fôr og kosthold

Hva du gir din engelske bulldog spiller en stor rolle. Vi anbefaler kvalitetsfôr uten fyllstoffer som mais, soya og korn, som kan være vanskelig for hunden å fordøye og ikke gir nødvendig ernæring. F.eks. VOM, et kjent merke som tilbyr hundemat, er et flott valg. I tillegg kan rent kjøtt som kjøttdeig og innmat være en del av kostholdet deres. Det viktige her er at maten skal være rik på næringsstoffer og naturlig å spise for hunder.

Mengde mat

Hver engelsk bulldog er forskjellig, og mengden mat hunden din trenger kan variere avhengig av aktivitetsnivå og vekt. En god generell regel for å finne ut mengden kalorier din hund trenger er å gange vekten med 30 og legge til 70. 

For eksempel, hvis din engelsk bulldog veier 20 kg, vil den trenge om lag (20 x 30) + 70 = 670 kalorier per dag.

Engelsk bulldog kan lett bli overvektig, så det er viktig å unngå å gi denne rasen restemat. I så fall bør det ikke være noe annet enn rent kjøtt.

Sørg for at du følger med på vekten til hunden din slik at den ikke legger på seg for mye. Om du ser at hunden går opp i vekt bør du justere kaloriinntaket noe ned.

Vanlige helseproblemer

Det er ikke uvanlig at engelsk bulldog har helseutfordringer. Rasen er kjent for å kunne ha pustebesvær og være følsom for varme, noe som gjør dem spesielt utsatte for overoppheting i sommermånedene.

I tillegg kan de også ha problemer med hud og øyne, som cherry eye, entropion, ektropion og feilstilte øyehår. Hyperurikosuri (HUU) er også en bekymring for denne rasen, som er en smertefull tilstand som kan ha alvorlige konsekvenser.

Til tross for disse helsebekymringene er det mange tiltak som kan hjelpe til med å holde din engelske bulldog frisk og lykkelig. Regelmessige veterinærkontroller, riktig stell, tilstrekkelig aktivitet og et sunt kosthold er alle avgjørende for å bidra til å forebygge disse problemene.

Det er også viktig å kjøpe valpen din fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene mot disse og flere helseproblemer.

Noen av disse utfordringene skyldes ekstreme fysikalske trekk som store hoder og forkortet skalle, noe som har resultert i at enkelte organisasjoner som Dyrebeskyttelsen Norge har krevd forbud mot avl av rasen.

For å bekjempe noen av disse problemene, har det blitt innført strenge avlskrav, inkludert tester for BOAS, en luftveisproblematikk som kan påvirke rasen, samt krav til at foreldredyrene skal ha kjent status på maks innavlsgrad, patella og hyperurikosuri.

Det er viktig å være klar over potensielle utgifter knyttet til helse hvis du velger å skaffe en engelsk bulldog. 

Alternativer til engelsk bulldog

Om du har falt for den engelske bulldoggens unike sjarm, men er bekymret for de kjente helseproblemene eller har andre grunner til å se etter alternative raser, finnes det flere hunderaser som kan fange din interesse.

Hver av disse rasene har sine unike egenskaper, samtidig som de også har visse likheter med engelsk bulldog.

Fransk bulldog

Fransk bulldog er ofte et naturlig alternativ til engelske bulldogger. De har et kompakt og muskuløst utseende og en skrukkete hud. Fransk bulldog er imidlertid en god del mindre med sine 8 til 14 kg.

Akkurat som engelsk bulldog, er fransk bulldog kjent for å være gode familiehunder og tilpasningsdyktige til en rekke miljøer. De er kjent for å være glade, lekne og kjærlige, men kan være litt mer energiske enn sine engelske slektninger. Selv om de deler noen av de samme helsebekymringene, er franske bulldoger generelt sett en sunnere rase.

Amerikansk bulldog

Amerikansk bulldog er større enn både engelske og franske bulldogger med sine 27 til 54 kg. De er kraftige og robuste hunder, kjent for sin styrke og smidighet.

Mens engelsk bulldog kan være litt rolig og lat, er amerikanske bulldoger kjent for å være mer aktive og energiske. De krever mer mosjon og stimulering, noe som gjør dem mer passende for aktive familier eller eiere som er interessert i hundesport. De har også en mer uttalt jaktinstinkt, noe som krever tidlig og konsekvent trening.

Bordeaux dogge

Bordeaux dogge, også kjent som fransk mastiff, er en enda større hunderase med sine 45 til 68 kg, kjent for sin kraftige kroppsbygning og muskuløse kropp. De har et rolig og balansert temperament, men de krever mer plass og vil trives bedre i hus med utendørsområder. 

Bordeaux dogge er lojale og beskyttende, noe som gjør dem til gode vakthunder, men de er også kjent for å være tålmodige og kjærlige familiehunder.

Historien om engelsk bulldog

Engelsk bulldog har en fengslende historie som strekker seg flere hundre år tilbake i tid. Opprinnelig ble denne robuste rasen brukt til okse- og hundekamper, men da slike kamper ble forbudt i England forsvant nesten rasen helt.

Heldigvis var det noen lidenskapelige raseentusiaster som sørget for at engelsk bulldog ble bevart, og i 1860 gjorde rasen sin debut i utstillingsringen. Den første offisielle rasestandarden ble satt så tidlig som i 1865.

Bulldog-navnet kan spores tilbake til 1568, men det antas at den vi kjenner som engelsk bulldog virkelig begynte å ta form rundt 1600-tallet. Det er en teori om at rasen ble utviklet fra krysninger mellom lokale mastiffer og mops, selv om dette fortsatt er omdiskutert

 På 1800-tallet ble old english bulldog krysset med mops, noe som resulterte i en kortere, bredere og mer kompakt hund med et stort, rundt hode og et kort, kraftig snuteparti. 

Fra da av har engelsk bulldog hovedsakelig blitt ansett som en familiehund, selv om den fortsatt viser noen av sine opprinnelige egenskaper som vakthund.

Norsk Bulldog Klubb ble dannet i 1919, noe som gjør den til en av Norges eldste rasehundklubber. I dag representerer klubben både engelsk og fransk bulldog.

Ofte stilte spørsmål om engelsk bulldog

Hvordan er helsen til en engelsk bulldog?

Engelsk bulldog er dessverre kjent for å ha en rekke potensielle helseproblemer. Dette inkluderer pusteproblemer, øyeproblemer, hudproblemer og HUU. På grunn av rasens karakteristiske utseende kan de også være utsatt for overoppheting. Regelmessige veterinærkontroller, riktig stell, et sunt kosthold og passe aktivitet kan bidra til å forhindre mange av disse helseproblemene.

Hvordan har Dyrebeskyttelsen respondert på avl av engelsk bulldog?

I 2020 fremmet Dyrebeskyttelsen Norge et krav om å forby avl av engelsk bulldog, og fikk medhold i Oslo tingrett i 2022. De mener at rasen har så høy forekomst av alvorlige helseproblemer at all avl er å anse som brudd på dyrevernloven.

Hvordan er engelsk bulldog som familiehund?

I dag er engelsk bulldog kjent for å være en kjærlig, tålmodig og lojal familiehund, selv om de har en historie som kamphund. De er generelt gode med barn og kan komme godt overens med andre kjæledyr.

Er det lovlig å ha en engelsk bulldog i Norge?

Ja, det er lovlig å ha en engelsk bulldog som kjæledyr i Norge, men etter en rettsavgjørelse i 2022 er det ikke tillatt å avle på hunder med alvorlige helseproblemer – noe som inkluderer engelsk bulldog.

Er engelsk bulldog en god rase for allergikere?

Nei, engelsk bulldog er ikke ansett som allergivennlig.

Hvor gammel kan en engelsk bulldog bli?

Levealderen til en engelsk bulldog varierer, men de lever typisk mellom 8-10 år. Med godt stell, sunt kosthold og regelmessige veterinærkontroller kan noen leve lenger.

Hva ble engelsk bulldog brukt til opprinnelig?

Engelsk bulldog ble opprinnelig brukt til okse- og hundekamper. Men etter at slike kamper ble forbudt, ble rasen nesten utryddet. Rasen ble deretter avlet for å bli en familiehund.

Hvordan er pusten til en engelsk bulldog?

På grunn av sin korte snute, kan engelsk bulldog ha problemer med pusten, spesielt i varme eller fuktige forhold. Denne tilstanden, kjent som brachycephalic syndrom, er en vanlig utfordring i rasen.

Dyreplaneten
Logo