Raseprofil: Amerikansk bulldog

Amerikansk bulldog har sin opprinnelse i USA. De europeiske innvandrerne tok med seg en rekke hunderaser til landet på 1800-tallet. Avkommet fra disse hundene, i tillegg til avlsarbeid utarbeidet av tre nøkkelpersoner, var med på å forme rasen til det vi kjenner i dag som amerikansk bulldog.

Amerikansk bulldog fakta

HunderaseAmerikansk bulldog
OpprinnelseUSA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde53-68 cm
Vekt27-54 kg
PelsKorthåret

Størrelse og utseende

Amerikansk bulldog er en kraftfull og imponerende rase med et unikt og robust utseende. Hannene i denne rasen er store, med en mankehøyde som varierer mellom 58-68 cm. De er også tunge, og kan veie alt fra 34 til 54 kilo. Tispene er noe mindre med en mankehøyde mellom 53 og 63 cm og vekt som ligger i området 27-49 kilo.

Pels

Pelsen på en amerikansk bulldog er kort, tett og stiv å ta på. Dette vil gjøre stell av pelsen noe enklere sammenlignet med raser med lengre pels. 

Fargemessig kan pelsen være helt hvit, spraglet, eller ha opptil 90 prosent farge i form av flekker eller røde lapper. Rød er her definert som en skygge av tan, brun eller rød. Noe hvitt på hodet er også vanlig.

Lynne, trening og lydighet

Amerikansk bulldog er kjent for sitt modige og standhaftige lynne. Dette er hunder med stor selvtillit, men de er også utrolig hengivne mot familien sin. Det er viktig å huske på at denne rasen trenger en eier som er i stand til å håndtere en sterk personlighet.

Når det kommer til trening, er det avgjørende at du er konsekvent og er tidlig ute med sosialisering. En amerikansk bulldog er en intelligent rase, men de er også sta. Dette betyr at den krever en tålmodig og bestemt trener. Nøkkelen til å få treningen til å fungere er positiv forsterkning og varierte økter som holder hunden engasjert.

Lydighetstrening bør starte tidlig og være en del av dagliglivet. Med riktig trening vil en amerikansk bulldog kunne lære mange kommandoer.

Så sant den er godt trent vil den amerikanske bulldogen være en lojal og kjærlig følgesvenn.

Aktivitetsnivå og mosjon

Amerikansk bulldog er en aktiv og energisk rase som krever betydelig mosjon hver dag for å holde seg sunn og lykkelig. 

Denne rasen trives med daglig mosjon som kan inkludere turer, løping, lek og agilitytrening. En amerikansk bulldog vil typisk kreve minst én time med fysisk aktivitet hver dag, men kan også få mer avhengig av intensiteten.

Dette bidrar ikke bare til å holde hunden i god fysisk form, men også til å stimulere dens mentale velvære. Husk at en rastløs amerikansk bulldog kan utvikle atferdsproblemer, så regelmessig og meningsfull mosjon er spesielt viktig.

Stell av amerikansk bulldog

Å ta vare på en amerikansk bulldog er en viktig del av å være en ansvarlig hundeeier. Selv om denne hunderasen ikke krever like mye stell som mange andre raser, er det fortsatt viktig å holde styr på enkelte aspekter av stellet for å sikre at hunden din holder seg sunn og glad.

Pelsstell og røyting: Amerikansk bulldog har en kort, tett pels som ikke krever mye vedlikehold, men den røyter moderat. For å håndtere røyting og holde pelsen sunn, anbefales det å børste hunden din en gang i uken. Dette vil også bidra til å spre de naturlige oljene i pelsen, noe som forbedrer pelsens glans.

Ører og øyne: Ører og øyne på en amerikansk bulldog bør kontrolleres regelmessig for tegn på infeksjon eller irritasjon. Rengjøring av ørene bør gjøres med en spesiell ørerens for hunder og øynene bør holdes fri for rusk.

Tannpleie: God tannpleie er viktig. Et sunt kosthold har mye å si for tannpleien og å gi hunden din et ekte storfebein kan være en effektiv måte å rense tennene naturlig på. Unngå å gi hunden din fuglebein, da disse kan skade munnen og i verste fall innvollene. Hvis hunden din mates med menneskemat, godbiter og hundemat med fyllstoffer vil det være behov for regelmessig tannpuss.

Kloklipp: Kloklipping er en viktig del av stellet av en amerikansk bulldog. Det er viktig å ikke klippe klørne for langt inn, da det er både nerver og blodårer der. Om du er redd for å skade klørne ved klipping kan du også velge å file dem ned.

Bad: Amerikansk bulldog trenger ikke å bade ofte. For de fleste hunder er det nok å bade dem en gang hver 2-3 måneder, eller når de er spesielt skitne. Bruk en mild sjampo som er laget for hunder for å unngå hudirritasjon.

Bruksområder for amerikansk bulldog

Amerikansk bulldog er en allsidig hunderase som kan tilpasse seg mange forskjellige roller og miljøer. På grunn av deres fysiske styrke, intelligens og lojale natur kan de tjene en rekke funksjoner, fra å være vakthunder til familiehunder. 

La oss se nærmere på noen av bruksområdene til amerikansk bulldog.

Vakthund

Med deres sterke beskyttelsesinstinkt og imponerende fysiske egenskaper, er amerikansk bulldog ofte brukt som vakthunder. De er veldig observante og vil være raske til å varsle familien om noe uvanlig skjer.

Amerikansk bulldog er kjent for sin modighet og vil ikke nøle med å beskytte sin familie om nødvendig. De er naturlig mistenksomme overfor fremmede, men med riktig sosialisering vil de kunne skille mellom en trussel og besøkende.

Familiehund

Amerikansk bulldog er også fantastisk som familiehunder. De er kjent for å være gode med barn og elsker å være en del av familiens daglige aktiviteter. Til tross for deres utseende er amerikansk bulldog kjent for å være kjærlige og hengivne hunder. 

De trives i familier der de får mye interaksjon og mental stimulering. Husk imidlertid at amerikansk bulldog krever regelmessig trening og fysisk aktivitet for å holde seg sunn og lykkelig, så et aktivt hjem vil være det beste for denne hunderasen. Engelsk bulldog er et bedre alternativ for de som ikke ønsker å gå eller løpe minst én time med hunden sin hver dag.

Fôr og kosthold

Når det kommer til å velge riktig type mat til amerikansk bulldog, er det viktig å finne kvalitetsfôr uten fyllstoffer, mais, soya, korn osv. Høykvalitets hundefôr som for eksempel VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, vil gi hunden alle nødvendige næringsstoffer den trenger. En slik diett støtter hundens generelle helse og bidrar til å opprettholde en ideell kroppsvekt.

Mengde mat

En viktig del av å opprettholde en sunn vekt er å gi hunden riktig mengde mat. En god tommelfingerregel er å gange hundens vekt i kilo med 30 og deretter legge til 70 for å finne riktig mengde kalorier per dag. For eksempel, for en amerikansk bulldog på 30 kilo, vil det være (30 * 30) + 70 = 970 kalorier om dagen.

For en svært aktiv hund kan du potensielt øke inntaket noe, men husk å veie hunden på regelmessig basis for å overvåke vekten. Amerikansk bulldog er ikke like disponert for overvekt som mindre aktive bulldogger, men man må fortsatt være forsiktig med å gi dem for mye mat. Det gjelder spesielt når det kommer til godbiter og menneskemat.

Vanlige helseproblemer

Amerikansk bulldog er en generelt robust rase, men som alle hunderaser kan den være utsatt for visse helseproblemer. Noen vanlige helseproblemer som kan ramme denne rasen inkluderer hofteleddsdysplasi, albueleddsdysplasi, visse typer hjertesykdommer og allergier.

Amerikansk bulldog kan også være utsatt for visse hudproblemer, spesielt i hudfoldene. Derfor er det viktig å sjekke hudfoldene regelmessig. Sørg for eksempel for at du tørker hunden godt etter bad eller en tur ute i regnet.

Hvis du vurderer å skaffe deg en amerikansk bulldog-valp, er det viktig å kjøpe fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for kjente helseproblemer. På denne måten kan du øke sjansene for å få en valp som er sunn og har en god start på livet.

Alternativer til amerikansk bulldog

Å velge en hunderase handler om å finne den som passer best til livsstilen og personligheten din. Hvis du vurderer en amerikansk bulldog, men også ønsker å se på noen alternativer, kan dette være noen alternativer.

Fransk bulldog

Fransk bulldog er et mindre alternativ til amerikansk bulldog. Faktisk blir ikke disse hundene mer enn 8 til 14 kg tunge.

Franske bulldoger har en kjærlig og leken personlighet som passer godt til familier. På grunn av størrelsen er det også mye lettere å gi dem nok mosjon. Det er også en hund som kan passe bedre for deg som bor i byen.

Bordeaux dogge

Bordeaux dogge, også kjent som fransk mastiff, er en større og mer robust rase sammenlignet med amerikansk bulldog. Disse hundene kan bli hele 68 kg tunge, selv om de også kan bli en god del lettere enn dette. Bordeaux dogge vil være et godt valg for deg som ønsker en større og sterkere hund.

Bordeaux dogge er kjent for å være rolig og balansert, men samtidig veldig beskyttende, noe som gjør dem gode vakthunder. Kanskje ikke så rart med tanke på størrelsen. De lever imidlertid ikke normalt mer enn 6 til 8 år, som er omtrent 4 år mindre enn amerikansk bulldog i gjennomsnitt.

Engelsk bulldog

Engelsk bulldog er en mellomstor hund, mindre enn en amerikansk bulldog, men større enn en fransk bulldog. Rasen blir 39-41 cm høy og veier mellom 22 og 27 kg.

Engelske bulldoger er kjent for sin kjærlige natur og vennlige temperament, og er vanligvis veldig gode med barn og andre kjæledyr. De er mindre aktive enn en amerikansk bulldog, men krever fortsatt daglig mosjon om rundt en halvtime. Dette er imidlertid ikke en hund du kan løpe med. 

Generelt er de mer utsatt for helseproblemer, så det å opprettholde sunn vekt og regelmessig veterinærkontroller vil være viktig. Det er for øvrig ikke lenger lov å drive avl på engelsk bulldog i Norge på grunn av disse problemene, men det er fortsatt lovlig å holde rasen som kjæledyr privat.

Historien om amerikansk bulldog

Den amerikanske bulldogen har en historie like robust som rasen selv. På 1800-tallet brakte europeiske innvandrere en rekke hunderaser til USA, inkludert engelske bulldoger, vokterhunder og store terriere. Avkommet fra disse hundene utviklet seg gradvis til det vi i dag kjenner som amerikansk bulldog.

Rasens utvikling på 1900-tallet var sterkt påvirket av tre nøkkelpersoner. På 1930-tallet startet John D. Johnson først med avl av denne hunden.

Alan Scott fulgte etter på 1960-tallet med fokus på å avle frem hunder for jakt på villsvin og vokting av kuer i fjellene i sørstatene. Hans hunder var for øvrig noe lettere enn Johnsons.

I 1970-årene begynte også Joe Painter med avl og hans linje ble typisk mer langbente enn Scotts. De fleste amerikanske bulldoger i dag kan spores tilbake til disse tre linjene.

Opprinnelig ble rasen registrert som Amerikansk Pit Bulldog i 1970 av National Kennel Club, men endret senere navn til amerikansk bulldog for å unngå forveksling med amerikansk pitbullterrier. Rasen er anerkjent av American Kennel Club og United Kennel Club, selv om den fortsatt mangler anerkjennelse fra flere store internasjonale foreninger.

Ofte stilte spørsmål om amerikansk bulldog

Hvordan steller jeg pelsen til en amerikansk bulldog?

Amerikansk bulldog har en kort og glatt pels som krever minimalt med stell. En ukentlig børsting er vanligvis nok til å fjerne løs pels og skitt. Men det er også viktig å sjekke huden for eventuelle irritasjoner eller infeksjoner, spesielt i hudfoldene.

Er amerikansk bulldog egnet til å bo med andre kjæledyr?

Amerikanske bulldoger kan generelt komme overens med andre kjæledyr, spesielt hvis de blir introdusert mens de er unge.

Kan en amerikansk bulldog være alene hjemme?

Som enhver hund kan en amerikansk bulldog være alene hjemme i korte perioder, men det er ikke ideelt i mange timer. De er sosiale dyr som trives best med regelmessig menneskelig kontakt.

Er amerikansk bulldog en allergivennlig hunderase?

Nei, amerikansk bulldog er ikke kjent for å være spesielt allergivennlig.

Er amerikansk bulldog en lydig hund?

Amerikansk bulldog er kjent for å være intelligent og relativt lydig med riktig trening. Når det er sagt har det også en sterk personlighet og kan være sta. Denne rasen krever en konsekvent eier som bruker positiv forsterkning i treningen.

Bjeffer amerikansk bulldog mye?

Amerikanske bulldoger er vanligvis ikke overdrevent bjeffende hunder, men de kan være vokale hvis de kjeder seg, er urolige eller ønsker oppmerksomhet.

Hva er forventet levetid for en amerikansk bulldog?

Forventet levetid for en amerikansk bulldog ligger vanligvis mellom 10 og 12 år, selv om faktorer som kosthold, mosjon og genetikk kan påvirke en hunds levetid.

Kan en amerikansk bulldog brukes til jakt?

Amerikansk bulldog har historisk blitt brukt til flere arbeidsoppgaver og en av disse oppgavene var som jakthunder – spesielt på villsvin. De har et jaktinstinkt, men det er ikke et vanlig bruksområde for rasen i moderne tid.

Dyreplaneten
Logo