Raseprofil: Olde english bulldogge

Olde english bulldogge ble til på 1970-tallet og er en elsket hunderase. Den kommer fra USA hvor David Leavitt står bak avlsarbeidet. Hans ønske var å “gjenopplive” den opprinnelige bulldoggen fra det 18. århundre, men med en vennligere personlighet, færre helseproblemer og lengre levetid.

Olde english bulldogge fakta

HunderaseOlde english bulldogge
OpprinnelseUSA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid9-14 år
Høyde41-51 cm
Vekt23-37 kg
PelsKorthåret

Størrelse og utseende

Olde english bulldogge er en muskuløs og stor hund med imponerende styrke. Denne hunderasen har god balanse og proporsjon, med ingen egenskaper som er overdrevne eller som skiller seg ut.

Vekten og høyden til disse hundene varierer med kjønn. Hannhunder bør veie mellom 27 og 37 kg, og være mellom 43 og 51 cm høye ved manken. Tisper bør veie mellom 23 og 31 kg, og være mellom 41 og 48 cm høye ved manken.

Pels

Olde english bulldogge har en kort og tett pels med middels tetthet. Den skal være blank, da det er noe som indikerer god helse. Fargen kan være brindle (stripete) i rødt, grått, fawn (lyst beige) eller sort, enten solid eller piebald (med hvitt). Ensfargede hunder kan være hvite, fawn, røde eller sorte, enten som solid farge eller piebald.

Lynne, trening og lydighet

Olde english bulldogge er en hund med en selvsikker, vennlig og oppmerksom personlighet. Hvis du først blir kjent med en, vil du fort merke hvor uttrykksfulle de er. Denne hunden bærer sin historie med stolthet.

Fra å være en tøff og atletisk hund brukt i oksekamper, har olde english bulldogge transformert seg til en fantastisk følgesvenn.

I tillegg til å være sosiale og kjærlige, er disse hundene også svært trenbare. De er kjent for å være lydige og raske til å lære nye ting – noe som gjør trening mye lettere.

Det er verdt å nevne at selv om olde english bulldogge er sterke og robuste, er det likevel hunder som trenger sin daglige dose med omsorg og kjærlighet. De trives best når de kan dele sitt liv med sin menneskelige familie.

Aktivitetsnivå og mosjon

Selv om olde english bulldogge er kjent for sin styrke og utholdenhet, har de et moderat aktivitetsnivå sammenlignet med mange andre raser. De er fornøyde med én lang tur hver eller mer intensiv lek.

Vær oppmerksom på at den muskuløse kroppsbygningen ikke betyr at de er immune mot overanstrengelse. Det er viktig å balansere aktivitetsnivået med nok hvile og avslapning.

Etter en god tur rundt nabolaget setter de også pris på kosetid på sofaen.

Stell av olde english bulldogge

Å ta vare på en olde english bulldogge er en hyggelig og givende oppgave. Disse hundene er kjent for å være sterke og robuste, men de har også noen spesielle behov for stell som eiere må være oppmerksomme på.

Pelsstell og røyting: Olde english bulldogge har en kort og glatt pels som røyter moderat. Børsting en gang i uken er viktig for å fjerne løse hår og holde pelsen sunn og skinnende. Hyppigere børsting kan være nødvendig i røyteperioder om våren og høsten med mer intens røyting.

Ører og øyne: For å forhindre infeksjoner bør ørene til en olde english bulldogge rengjøres regelmessig, mens øynene bør inspiseres for tegn på irritasjon eller unormal utflod. Hvis hunden klør seg mye på ørene, eller hvis øynene ser røde eller irriterte ut er det noe galt og det kan være lurt å ta kontakt med veterinæren din.

Tannpleie: En olde english bulldogges tannhelse kan være avhengig av kostholdet. Et sunt kosthold rik på høykvalitetsproteiner og lavt i fyllstoffer kan bidra til å holde tennene sunne. Å gi hunden et ekte storfebein kan være en effektiv og naturlig måte å rense tennene på, samtidig som det gir viktige mineraler som kalsium. Hvis hunden spiser mye billig hundemat, godbiter eller menneskemat vil det sannsynligvis være behov for regelmessig tannpuss.

Kloklipp: Klørne bør klippes regelmessig slik at de ikke blir for lange, da det kan skape både irritasjon og smerte. Det er viktig å ikke klippe klørne for langt inn, da det er både nerver og blodårer der. Klørne kan slites ned noe naturlig hvis hunden er mye aktiv, men regelmessig klipp er normalt nødvendig uansett.

Bad: Selv om olde english bulldogge ikke trenger hyppige bad, kan det være nødvendig å bade hunden hvis den blir spesielt skitten eller begynner å lukte vondt. Bare husk at det er bedre å bade hunden din én gang for sjeldent enn én gang for mye. Huden kan nemlig lett bli irritert. Bruk en hundesjampo som er mild mot huden for å unngå irritasjon.

Bruksområder for olde english bulldogge

Olde english bulldogge er en allsidig rase som kan fylle mange roller i hjemmet. Denne robuste hunden har en imponerende blanding av styrke, utholdenhet og kjærlighet som gjør den egnet til forskjellige bruksområder. 

Vakthund

Takket være deres robuste fysiske bygning og naturlig beskyttende natur, er olde english bulldogge gode vakthunder. De er lojale mot deres familie og vil beskytte dem mot trusler. Samtidig er de veldig intelligente, noe som betyr at de er gode til å skille mellom virkelige trusler og venner.

Familiehund

På tross av sin arbeidsbakgrunn, er en olde english bulldogge også en familiehund. De er kjent for deres kjærlighet til mennesker og deres rolige og avbalanserte temperament. De er spesielt gode med barn, bare husk at interaksjoner mellom hunder og små barn alltid bør overvåkes for å sikre at begge parter er trygge. En olde english bulldogge kan gi mange år med glede, lojalitet og vennskap til en kjærlig familie.

Fôr og kosthold

Det er essensielt at en olde english bulldogge mates med høykvalitets hundemat uten fyllstoffer som mais, soya og korn. Disse ingrediensene tilfører lite ernæringsverdi og kan føre til allergier og andre helseproblemer. Hundemat fra kvalitetsprodusenter som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat er gode valg. Disse matvarene inneholder de nødvendige proteiner, vitaminer, og mineraler hunden din trenger for å trives.

Mengde mat

Det er like viktig å sørge for at hunden din får riktig mengde mat. For lite eller for mye mat kan begge være skadelig. En god regel for å bestemme riktig mengde kalorier er å gange hundens vekt med 30, og deretter legge til 70. For eksempel, en 20 kilo tung olde english bulldogge vil trenge omtrent (20 x 30) + 70 = 670 kalorier per dag.

Dette er et estimat og vil variere basert på hundens aktivitetsnivå. Hvis hunden din er mer aktiv enn gjennomsnittet kan du trenge å øke inntaket noe. For å holde kontroll på dette er det en god idé å veie hunden regelmessig.

Antall måltider

Det er vanlig å dele hundens totale daglige kaloriinntak i to måltider – ett om morgenen og ett om kvelden. Dette bidrar til å opprettholde et jevnt blodsukkernivå gjennom dagen og forhindrer hunden i å bli for sulten mellom måltidene. 

Husk å unngå å mate hunden rett før en lang tur eller trening med høy intensitet, da dette kan føre til mageproblemer eller til og med en farlig tilstand kjent som magedreining.

Vanlige helseproblemer

Olde english bulldogge er generelt en sunnere hunderase enn mange moderne bulldogger, selv om de kan påvirkes av mange av de samme lidelsene som finnes i alle raser. Det er likevel viktig å utføre regelmessige veterinærkontroller, riktig stell, sørge for tilstrekkelig aktivitet og gi hunden et sunt kosthold for å unngå disse problemene.

Et annet viktig poeng er å sørge for at du kjøper valpen din fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene mot disse og flere helseproblemer.

Olde english bulldogge kan bli påvirket av mange av de samme lidelsene som finnes i enhver rase, men det er et forsøk på å introdusere ny genetikk for å korrigere noen av problemene forbundet med innavl.

Alt i alt er det avgjørende å være oppmerksom på helsen til en olde english bulldogge for å sikre et langt og lykkelig liv.

Alternativer til olde english bulldogge

Hvis du vurderer olde english bulldogge, men ønsker å utforske noen alternativer, er dette noen relaterte raser som kanskje kan passe til dine behov og livsstil.

Engelsk bulldog

Engelsk bulldog er et potensielt alternativ til olde english bulldogge. Engelsk bulldog er litt mindre i størrelse, med en høyde på 39-41 cm og en vekt på 22-27 kg. Pelsen er også korthåret,og den krever omtrent like mye stell.

Denne rasen kan ha et lavere aktivitetsnivå som kan være positivt for enkelte. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på de potensielle helseproblemene med rasen.

Fransk bulldog

Fransk bulldog er et annet alternativ til olde english bulldogge. Rasen kommer opprinnelig fra Storbritannia, men ble med over til Frankrike med arbeidere og ble siden populær i landet. Dette er en rase kjent for sin lekne og vennlige personlighet.

Fransk bulldog er en god del mindre enn olde english bulldogge med en høyde på 39-47 cm og en vekt på 8-14 kg. De har en korthåret pels og en forventet levetid på 10-15 år.

Fransk bulldog krever litt mindre mosjon enn olde english bulldogge, noe som kan gjøre dem til et godt valg for de som foretrekker en litt mindre aktiv hverdag.

Amerikansk bulldog

Amerikansk bulldog er et annet alternativ. Denne rasen er større enn alle de andre bulldoggene på denne listen med en høyde på 53-68 cm og vekt på 27-54 kg. Amerikansk bulldog har en korthåret pels og en forventet levetid på 10-12 år.

De er kjent for å være aktive hunder og krever mer mosjon og mental stimulering enn både olde english bulldogge og de andre alternative rasene. Derfor vil den også passe bedre til deg som liker å være aktiv.

Historien om olde english bulldogge

Olde english bulldogge er en fascinerende hunderase med en like interessant historie. Rasen stammer fra 1970-tallet da en mann ved navn David Leavitt ønsket å “gjenopplive” den opprinnelige bulldoggen fra det 18. århundre, kjent for sitt utseende, helse og atletiske evner.

Leavitts ambisiøse mål var å skape en bulldog som ikke bare hadde utseendet og atletiske egenskapene til sin historiske forgjenger, men som også var mindre aggressiv. For å oppnå dette kombinerte han ulike raser, inkludert engelsk bulldog, amerikansk bulldog, bullmastiff og en rekke andre raser.

Dette resulterende i at olde english bulldogge ble en atletisk og robust hund, lik bulldogen fra det 18. århundre, men med en vennligere personlighet. Leavitts vellykkede forsøk på å gjenopplive den gamle bulldoggen førte til en rase som har færre helseproblemer, en mer vennlig natur, og en levetid som kan strekke seg inn i tenårene.

Fra den tidlige begynnelsen i 1970-årene har olde english bulldogge utviklet seg til å bli en elsket hunderase. I 2014 ble rasen offisielt anerkjent av United Kennel Club og er nå et populært valg for mange hundeeiere.

Ofte stilte spørsmål om olde english bulldogge

Er olde english bulldogge en godkjent hunderase?

Ja, olde english bulldogge er en offisielt anerkjent hunderase. De ble anerkjent av United Kennel Club (UKC) i 2014. Likevel er den ikke godkjent i Norge eller av FCI.

Hva er noen vanlige helseproblemer hos olde english bulldogge?

Noen av de mer vanlige helseproblemene med olde english bulldogge inkluderer hoftedysplasi og visse typer hudsykdommer. Det er imidlertid en av de mer sunnere bulldoggene.

Hvor stammer olde english bulldogge fra?

Olde english bulldogge har sin opprinnelse i USA på 1970-tallet. Rasen ble utviklet av David Leavitt som ønsket å gjenopplive den gamle engelske bulldogen fra det 18. århundre.

Hvor mye stell trenger en olde english bulldogge?

Olde english bulldogge trenger regelmessig pelsstell, inkludert børsting for å håndtere røyting. De vil også dra nytte av regelmessig tannpleie, klipp av klør og sjekk av ører og øyne.

Hvor mye aktivitet trenger en olde english bulldogge?

Selv om de er robuste og atletiske hunder er olde english bulldogge også kjent for å være ganske avslappet og kan tilpasse seg et lavt til moderat aktivitetsnivå. De vil likevel dra nytte av regelmessig aktivitet, gjerne på 45 til 60 minutter hver dag.

Hva er den forventede levetiden til en olde english bulldogge?

Den forventede levetiden til en olde english bulldogge er mellom 9 og 14 år. Helse, genetikk, kosthold og generell livskvalitet kan alle påvirke en hunds levetid.

Dyreplaneten
Logo