Raseprofil: Dorset olde tyme bulldogge

Dorset olde tyme bulldogge kommer fra Storbritannia og ble til på 1980-tallet. Det er Steve Barnett som sto bak avlsarbeidet. Han hadde en visjon om å gjenopplive den allsidige bulldogen som var høyt elsket i tudortiden (1485-1603). Dorset olde tyme bulldogge har vunnet mange hjerter, men er ikke godkjent som rase.

Dorset olde tyme bulldogge fakta

HunderaseDorset olde tyme bulldogge
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid8-12 år
Høyde48-61 cm
Vekt27-41 kg
PelsKorthåret

Størrelse og utseende

Dorset olde tyme bulldogge er en stor hund som bærer sitt stolte og fryktløse vesen med selvsikkerhet. Denne hunden er kjent for sin sterke og atletiske kroppsbygning, noe som tiltrekker mange beundrende blikk og kommentarer hvor den enn ferdes. 

En dorset olde tyme bulldogge vil typisk ha en høyde på mellom 48 og 61 cm, og en vekt på mellom 27 og 41 kg.

Pels

Dorset olde tyme bulldogge er kjent for sin glatte og kortvokste pels. Denne pelsen er av fin struktur og sitter tett på hundens kropp. Fargene på pelsen varierer mellom hvit og brindle, samt sort og svakt grå-blå, noe som gir disse hundene en unik og tiltalende fremtoning.

Hale

Halen til dorset olde tyme bulldogge er en viktig del av hundens utseende. Denne hunden bærer halen lavt, noe som bidrar til det generelle inntrykket av en avbalansert og sterk hund.

Lynne, trening og lydighet

Dorset olde tyme bulldogge er en fantastisk familiehund, kjent for sin lojalitet og ønske om å behage. Den er fryktløs, selvsikker og har en rolig natur, noe som gjør den til en utmerket følgesvenn.

Dorset olde tyme bulldogge blir veldig knyttet til sin familie og vil derfor trives best med de som kan tilbringe mye tid sammen med dem. På tross av dens styrke og selvsikkerhet, er denne rasen også kjent for sitt lekne lynne.

Dorsets intelligens gjør at de lærer fort, men de har også en litt sta side. Derfor er tidlig og konsekvent trening viktig for å sørge for at de forstår hva som forventes av dem. De responderer best på positiv forsterkning, så husk å belønne hunden din når den gjør noe bra.

Aktivitetsnivå og mosjon

Dorset olde tyme bulldogge er en aktiv og energisk rase som trenger regelmessig fysisk aktivitet for å holde seg sunn og lykkelig. Daglige turer, lek i hagen og mentale utfordringer er alle viktige aspekter av deres mosjonsrutine.

Fordi dette er en bulldog er de også noe utsatt for overoppheting. Derfor bør aktivitetene tilpasses for å unngå de varmeste delene av dagen om sommeren.

Dorsets elsker også mental stimulering, så leker og aktiviteter er viktige.

I gjennomsnitt trenger en dorset olde tyme bulldogge om lag en time med moderat til intensiv aktivitet hver dag.

Stell av dorset olde tyme bulldogge

Å ta godt vare på en dorset olde tyme bulldogge handler ikke bare om å sørge for nok mosjon og trening, men også å utføre regelmessig stell for å sikre at hunden din er sunn og komfortabel.

Pelsstell og røyting: Dorset olde tyme bulldogge har en kort, glatt pels som krever minimal vedlikehold. En ukentlig børsting er nok til å holde pelsen deres ren og glansfull, og det bidrar også til å minimere røyting. Under røyteperiodene om våren og høsten kan det være en fordel å børste den oftere for å unngå mye hår i hjemmet. Husk også å tørke foldene når det trengs. Det gjelder både når det kommer til fuktighet og skitt.

Ører og øyne: Dorsets ører bør sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon eller skitt. Det samme gjelder for øynene som bør holdes rene og fri for utflod. Eventuelle problemer bør raskt tas opp med en veterinær.

Tannpleie: God tannhygiene er viktig for dorsets helse. Tannpuss er en viktig del av dette, men kostholdet spiller også en stor rolle. Et sunt kosthold med høykvalitets hundemat vil bidra til å opprettholde sunne tenner, mens et ekte storfebein kan være et godt supplement for å rense dem naturlig og gi nødvendige mineraler som kalsium. Hvis hunden blir matet med billig hundemat med fyllstoffer, godbiter eller menneskemat vil det være behov for mer regelmessig tannpuss.

Kloklipp: Dorsets klør trenger regelmessig klipping for å forhindre ubehag eller skade. Det er viktig å unngå å klippe for langt inn, da det er både nerver og blodårer i klørne. Hvis hunden er særdeles aktiv, og spesielt på hardt underlag, kan det hende at du ikke trenger å klippe dem like ofte.

Bad: Dorsets trenger ikke å bades før de blir veldig skitne eller lukter vondt. Å bade for ofte kan faktisk tørke ut huden deres. Når du bader en dorset er det viktig at du benytter deg av en mild hundesjampo.

Bruksområder for dorset olde tyme bulldogge

Dorset olde tyme bulldogge er en allsidig rase med mange bruksområder. Denne robuste, sterke hunden er både hardtarbeidende og kjærlig, og kan tilpasse seg til mange ulike roller i familielivet. To vanlige bruksområder for dorset olde tyme bulldogge er som vakthund og familiehund.

Vakthund

Med sin naturlige styrke og vaktsomme natur er dorset olde tyme bulldogge godt egnet som vakthund. De er fryktløse og selvsikre, og kan gi uttrykk for styrke og autoritet når det trengs. De er også lojale og beskyttende, noe som gjør dem til utmerkede vakthunder for hjem og eiendom.

Familiehund

Dorset olde tyme bulldogge er også en fantastisk familiehund. De er lojale mot barn og opptatt av å behage eierne sine. Med sin stolte og kjærlige natur blir de fort et elsket medlem av familien. Dorset olde tyme bulldogge er en god følgesvenn som knytter tette bånd med eieren sin. De er også kjent for å være tålmodige og omgjengelige, noe som gjør dem til ideelle kjæledyr for familier med barn.

Fôr og kosthold

En dorset olde tyme bulldogge fortjener høykvalitetsfôr. Her er det viktig å unngå hundemat som inneholder fyllstoffer, mais, soya, korn og andre ingredienser som ikke bidrar til hundens næringsbehov. Merker som VOM tilbyr svært gode produkter. Rent kjøtt som kjøttdeig og innmat er også gode alternativer for å sikre at hunden får i seg rikelig med protein, vitaminer og mineraler.

Mengde mat

Å sørge for at hunden får riktig mengde mat er viktig for å opprettholde en sunn vekt. En god regel er å gange hundens vekt med 30, og legge til 70. Dette vil gi deg antall kalorier hunden bør få i seg hver dag. En dorset olde tyme bulldogge som veier 30 kg bør få i seg rundt 970 kalorier hver dag (30 kg x 30 + 70). 

Hvis hunden er veldig aktiv, kan du potensielt øke inntaket noe. Husk å veie hunden regelmessig for å sikre at du har kostholdet under kontroll.

Vanlige helseproblemer

Dorset olde tyme bulldogge er kjent som en av de sunneste bulldoggene. Selv om det kreves mer forskning på grunn av deres relativt nye opprinnelse, ser det ikke ut til at de lider av arvelige sykdommer.

Når det er sagt, er det viktig med regelmessige veterinærkontroller, korrekt stell, passende aktivitetsnivå og et sunt kosthold for å opprettholde helsen deres.

En viktig del av stellet er for øvrig å rengjøre foldene i hundens ansikt regelmessig for å forhindre opphopning av skitt eller bakterier, som kan føre til sår.

Det vil også være viktig å unngå overvekt, noe som kan redusere hundens forventede levealder. Dette kan være et spesielt problem etter kastrering, så matinntak og trening må justeres deretter. 

For å minimere risikoen for helseproblemer, er det i tillegg viktig å kjøpe valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for helseproblemer.

Alternativer til dorset olde tyme bulldogge

Hvis du vurderer å anskaffe en dorset olde tyme bulldogge, men er åpen for alternativer, kan det være verdt å utforske andre lignende raser. Her er tre alternativer du kan vurdere.

Olde english bulldogge

Olde english bulldogge deler mange likheter med dorset olde tyme bulldogge. De har en levetid på 9-14 år og tilsvarende lik kroppsbygning. Olde english bulldogge er omtrent like stor med en vekt på 23-37 kg og høyde mellom 41-51 cm.

Begge er likevel kjent for deres sterke og robuste fysikk, samt deres lojale og vennlige natur. Pelsen er også korthåret, noe som gjør begge raser relativt enkle å stelle.

Dette er for øvrig også en av de mer sunnere bulldoggene.

Fransk bulldog

Fransk bulldog er en mye mindre rase sammenlignet med dorset olde tyme bulldogge med en vekt på mellom 8-14 kg og en høyde på 39-47 cm. Videre har de en korthåret pels og en levetid på 10-15 år.

Selv om de kanskje ikke har samme fysiske evner som dorset olde tyme bulldogge, er de kjent for sin muntre og omgjengelige personlighet. Fransk bulldog kan være et godt alternativ for de som søker en mindre, men kjærlig bulldog.

Amerikansk bulldog

Amerikansk bulldog er en større rase med en høyde på 53-68 cm og en vekt mellom 27-54 kg. De er kjent for sin korthårede pels og har en forventet levetid på 10-12 år. Selv om de er noe større enn dorset olde tyme bulldogge, deler de mange av de samme karakteristikkene, inkludert deres lojale og vennlige temperament.

Hvis du ønsker en større hund som fortsatt har mange av de samme egenskapene som en dorset olde tyme bulldogge, kan den amerikanske bulldogen være et godt alternativ.

Historien om dorset olde tyme bulldogge

Dorset olde tyme bulldogge er en relativt ny rase som så dagens lys på 1980-tallet. Steve Barnett er mannen bak denne rasen. Barnett hadde en visjon om å gjenopplive den allsidige bulldogen som var så høyt elsket i tudortiden (middelalderperiode i Storbritannia). 

Målet hans var å skape en bulldog som kombinerte utholdenhet, lojalitet og beskyttende instinkter, men uten en overdreven aggressivitet mot andre dyr.

Selv om denne rasen hovedsakelig finnes i Storbritannia, øker dens popularitet rundt om i verden. Når det er sagt, er det fortsatt relativt få av dem og de har ennå ikke blitt anerkjent av The Kennel Club som en offisiell rase.

Ofte stilte spørsmål om dorset olde tyme bulldogge

Hva er levetiden til en dorset olde tyme bulldogge?

En Dorset olde tyme bulldogge har en forventet levetid på mellom 8 og 12 år. Akkurat som alle hunderaser vil helse og livsstil spille en stor rolle i hundens levetid. Riktig ernæring, mosjon og regelmessige veterinærkontroller vil bidra til å sikre en sunn og lang levetid.

Hva er noen av de vanligste helseproblemene til dorset olde tyme bulldogge?

Dorset olde tyme bulldogge er en relativt sunn rase og har ikke en høy frekvens av spesifikke arvelige sykdommer. Det er imidlertid viktig å huske på at hudfoldene på ansiktet deres trenger regelmessig rengjøring for å unngå oppbygging av skitt og bakterier, noe som kan føre til sår.

Hvor kommer dorset olde tyme bulldogge fra?

Rasen ble utviklet i Storbritannia på 1980-tallet av en mann ved navn Steve Barnett. Han ønsket å gjenopplive den allsidige bulldogen som var så elsket i tudortiden.

Er dorset olde tyme bulldogge en god vakthund?

Ja, dorset olde tyme bulldogge er kjent for å være beskyttende, men ikke overdrevent aggressive. De vil være årvåkne og varsle om fremmede, men er også kjent for å være rolige og vennlige.

Er dorset olde tyme bulldogge en god familiehund?

Ja, dorset olde tyme bulldogge er kjent for å være lojale, kjærlige og gode med barn. De er vanligvis også gode med andre dyr, spesielt hvis de er oppvokst med dem fra valpestadiet.

Dyreplaneten
Logo