Raseprofil: Fransk bulldog

Fransk bulldog er en populær hund i Norge. De var først vanlige blant arbeiderklassen i Storbritannia, men da flere arbeidere emigrerte til Frankrike tok de med seg de små bulldogene. I Frankrike ble bulldogen svært godt likt. Videre avl av rasen sørget for at de ble mindre og fikk fremhevet “flaggermusørene” sine.

Fransk bulldog fakta

HunderaseFransk bulldog
OpprinnelseFrankrike
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-15 år
Høyde39-47 cm
Vekt8-14 kg
PelsKorthåret

Størrelse og utseende

Fransk bulldog er en liten til mellomstor hunderase. Til tross for sin kompakte størrelse har denne rasen en kraftig og muskuløs kroppsbygning. Franske bulldoger veier typisk mellom 8 og 14 kilo. De er kjent for sin pæreformede kropp, noe som bidrar til deres unike og gjenkjennelige utseende.

Pels

En fransk bulldogs pels er kort, glatt og ligger tett inntil kroppen. Dette gir hunden et ryddig og velpleiet utseende. Pelsen krever relativt lite vedlikehold sammenlignet med hunder med lengre pels.

Fargene på pelsen kan variere og det er ikke uvanlig å se franske bulldoger med tigret pels (mørke striper på en lysere bakgrunn). En annen populær fargekombinasjon er hvit med mørkstripede flekker (fawn).

Hale

Halen på en fransk bulldog er et annet karakteristisk trekk ved rasen. Den er kort og kan enten være rett eller skrukket. Halens utforming er i samsvar med resten av hundens kraftige og kompakte utseende.

Lynne, trening og lydighet

Fransk bulldog er en sjarmerende hunderase med et godt lynne. De er kjent for å være lojale og kjærlige, og passer utmerket som familiehunder. Med sitt sosiale vesen er franske bulldoger glad i både mennesker og andre dyr. Det ligger i deres natur å være en god følgesvenn og et kjært familiemedlem.

Fransk bulldog er også ganske trenbar til tross for sin iboende stahet. Dette er hunder som trives godt med mental stimulering og trening, men det er viktig å huske på at de trenger en positiv og belønningsbasert tilnærming. Franske bulldoger reagerer best på ros, lek og godbiter.

Selv om de kan være sta er de generelt ivrige etter å behage sin eier og vil reagere godt på konsekvent trening. Det er viktig å starte trening og sosialisering tidlig for å forme deres personlighet og atferd på best mulig måte.

Fransk bulldog er en rase som byr på både glede og utfordringer, men med den rette tilnærmingen kan de bli fantastiske og lojale følgesvenner. Med deres sjarmerende personlighet er det lett å forstå hvorfor de er så elsket av hundeeiere verden over.

Aktivitetsnivå og mosjon

Fransk bulldog er en relativt rolig hunderase og krever ikke veldig mye mosjon – men det betyr ikke at de kan klare seg uten. De har behov for daglige turer og lett trening for å holde seg sunne og glade.

På grunn av deres størrelse og deres tendens til å utvikle pusteproblemer, er det viktig å sørge for at de får tilstrekkelig aktivitet uten å bli overanstrengte. God kondisjon vil gjøre hverdagen lettere for en fransk bulldog.

Det er også nødvendig å huske på at denne rasen kan være sensitiv for ekstrem varme, så mosjon bør tilrettelegges til tidlig morgen på varme sommerdager.

Lek hjemme kan også være gode måter å engasjere og aktivisere din fransk bulldog på.

Stell av fransk bulldog

Stell av fransk bulldog er generelt sett ikke en stor oppgave, men det er likevel viktig å kjenne til hva som trengs for å holde hunden din i toppform.

Pelsstell og røyting: Fransk bulldog har en kort, glatt og tilliggende pels som krever minimal vedlikehold. Pelsen bør helst børstes én gang i uka, men den røyter ikke mye sammenlignet med mange andre hunderaser. Regelmessig børsting hjelper med å holde pelsen ren og fri for døde hår, noe som også kan bidra til å redusere eventuelle allergiske reaksjoner.

Ører og øyne: Disse hundene har store, stående ører som bør rengjøres regelmessig for å unngå infeksjoner. Øynene deres er også store og utstående, noe som kan gjøre dem utsatt for irritasjoner og infeksjoner. Regelmessig sjekk og renhold vil bidra til å unngå slike problemer.

Tannpleie: Et sunt kosthold spiller en stor rolle i vedlikeholdet av tennene. Hvis du gir hunden din et ekte bein (unngå fuglebein) kan det bidra til å rense tennene naturlig, samtidig som det gir rikelig med mineraler som kalsium. Hvis hunden din mates med billig hundemat med fyllstoffer, menneskemat eller godbiter bør du også pusse tennene til hunden ukentlig.

Kloklipp: Klørne trenger også regelmessig pleie. Bare pass på at du ikke klipper klørne for langt inn, da det er både nerver og blodårer der. Å file klørne er også et alternativ.

Bad: Fransk bulldog trenger ikke å bade ofte, men når de først trenger det bør du bruke en mild sjampo tilegnet på hunder for å unngå å irritere huden deres. Husk å tørke hunden godt etterpå, spesielt i områdene hvor rynker kan samle fuktighet.

Bruksområder for fransk bulldog

Den franske bulldogen er en herlig følgesvenn, men har ikke mange bruksområder. Vanligvis er det en selskapshund som passer godt i familiesammenheng. 

Familiehund

Fransk bulldog er først og fremst kjent for å være en fremragende familiehund. Den er kjærlig, vennlig og utrolig lojal mot sine mennesker, noe som gjør den til en flott følgesvenn for både voksne og barn.

Den kompakte størrelsen og moderate aktivitetsbehov gjør den godt egnet for å leve i en rekke forskjellige miljøer – fra mindre leiligheter til hus med hage. I tillegg er rasen kjent for å være sosial og omgjengelig, noe som betyr at den generelt kommer godt overens med andre hunder og kjæledyr.

Husk at fransk bulldog er en hunderase som trives i selskap, så den passer godt for familier der noen er hjemme store deler av dagen.

Fôr og kosthold

Kvalitetsfôr er helt essensielt for en fransk bulldog. Det betyr at fôret bør være uten unødvendige fyllstoffer som mais, soya og korn. Disse kan være vanskelig for hunden å fordøye og gir ikke den næringsverdien som en fransk bulldog trenger. I stedet bør du velge hundemat fra produsenter fra VOM, eventuelt fôre med rent kjøtt som kjøttdeig og innmat.

Mengde mat

En god regel for å beregne riktig mengde mat for en Fransk bulldog er å gange hundens vekt med 30, og så legge til 70. For eksempel, hvis hunden veier 10 kg, vil den ideelle kalorimengden være (10 kg x 30) + 70 = 370 kalorier per dag.

Fransk bulldog er en liten hund, så du må være forsiktig så den ikke legger på seg. Det anbefales at du er forsiktig med å gi den restemat og godbiter. Det kan også være lurt å veie den regelmessig slik at den holder en sunn vekt.

Vanlige helseproblemer

Fransk bulldog er en fantastisk rase, men som mange andre raser kan den også være utsatt for enkelte helseproblemer. Pusteplager, hudproblemer, allergier og problemer med rygg og hofter er noe av det man kan støte på.

Denne hunden er også disponert for overvekt, så det er som nevnt viktig å overvåke vekten nøye. 

Videre kan rasen få øyeproblemer som hornhinnesår og øyelokksbetennelse.

Det er helt essensielt å ta med en fransk bulldog til regelmessige veterinærkontroller for å sikre god helse. Samtidig bør du sørge for godt stell, tilstrekkelig aktivitet og et sunt kosthold for å holde hunden frisk og unngå disse helseproblemene.

Det er også viktig å kjøpe valpen fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og flere helseproblemer. Dette bidrar til å redusere sjansen for at valpen vil arve disse problemene.

Alternativer til fransk bulldog

Selv om du vurderer å skaffe deg en fransk bulldog, kan det også være nyttig å se på noen alternativer. Det finnes mange liknende hunderaser som har forskjellige styrker og egenskaper som kan være interessante.

Amerikansk bulldog

Amerikansk bulldog er en større og mer atletisk rase sammenlignet med den franske bulldogen. De veier mellom 27 og 54 kg og måler 53 til 68 cm i høyde, noe som er en markant forskjell fra den franske bulldogen. Med en korthåret pels er de også relativt enkle å stelle.

Aktivitetsnivået er høyere enn hos en fransk bulldog, så en amerikansk bulldog vil trenge mer mosjon og stimulering. De krever minst én time aktivitet om dagen, men gjerne mer. Hvis du ønsker en større og mer energisk hund, kan den amerikanske bulldogen være et godt alternativ. Dette er forøvrig også en god vakthund.

Engelsk bulldog

Engelsk bulldog er litt større enn en fransk bulldog, men ikke like stor som den amerikanske. De veier mellom 22 og 27 kg, og har en høyde på 39 til 41 cm. Pelsen er også korthåret, noe som gjør pelspleie enklere. Du må imidlertid være oppmerksom på foldene og tørke dem regelmessig.

Engelsk bulldog har et liknende aktivitetsnivå som den franske bulldogen, og er kjent for sin rolige og kjærlige personlighet.

En av de største problemene til engelsk bulldog er når det kommer til helse. Faktisk har rasen såpass store helseproblemer at det ikke er lov til å drive avl på rasen i Norge. Derfor bør man stille seg spørsmål om dette er en rase man faktisk skal importere og holde. Det er i hvert fall ekstra viktig å sørge for at valpen kommer fra så sunne foreldredyr som mulig.

Bordeaux dogge

Bordeaux dogge er den største av de tre alternativene. Med en vekt på mellom 45 og 68 kg, og en høyde på 58 til 69 cm, er dette en stor og robust hund. Pelsen er kort, noe som også gjør pelspleie enklere. Aktivitetsnivået er sammenlignbart med en fransk bulldog, selv om størrelsen er markant annerledes.

Hvis du ønsker en stor, men rolig hund, kan bordeaux dogge være det perfekte alternativet. Vær imidlertid oppmerksom på at dette er en stor hund og vil kreve en bestemt eier. Det er også store forskjeller i kostnad, ettersom hunden vil kreve mye rikelig med hundemat.

Historien om fransk bulldog

Fransk bulldog er en hunderase som har en fascinerende historie. Opprinnelsen til rasen kan spores tilbake til England på 1800-tallet da bulldoger ble avlet for å være kjæledyr i stedet for kamphunder.

Disse bulldogene ble svært populære blant arbeiderklassen, spesielt blant arbeidere i Nottingham. Da mange av disse arbeiderne emigrerte til Frankrike for å søke jobb, tok de med seg sine små bulldoger. Disse hundene ble raskt en hit i Frankrike, og det var her de fikk sin karakteristiske franske vri. Blant annet gjennom videre avl for å redusere størrelsen og for å fremheve de karakteristiske «flaggermusørene».

På begynnelsen av 1900-tallet hadde den franske bulldogen også erobret Amerika og ble anerkjent av American Kennel Club. Fra den beskjedne begynnelsen har den franske bulldogen utviklet seg til å bli en elsket og høyt verdsatt rase over hele verden, kjent for sitt gode temperament og sitt unike utseende.

Ofte stilte spørsmål om fransk bulldog

Er fransk bulldog allergivennlig?

Fransk bulldog har en kort og fin pels som kan være mindre problematisk for noen allergikere. Men det er viktig å huske at allergier likevel kan utløses av hundens hud, spytt og urin, ikke bare pelsen. Du bør alltid tilbringe tid med rasen før du bestemmer deg for å kjøpe en valp.

Hvor mye koster en fransk bulldog?

Prisen for en fransk bulldog kan variere sterkt avhengig av oppdretterens rykte, valpens stamtavle og andre faktorer. Du kan forvente å betale alt fra 20 000 til 30 000 norske kroner for en fransk bulldog valp fra en ansvarlig oppdretter.

Er fransk bulldog en god familiehund?

Ja, fransk bulldog er kjent for å være en utmerket familiehund. De er kjærlige, lojale og gode med barn. De har også en tendens til å komme godt overens med andre kjæledyr.

Kan fransk bulldog være alene hjemme?

Fransk bulldog kan være alene hjemme, men det er viktig å trene dem gradvis til å være alene for å unngå separasjonsangst. Generelt sett bør ikke en voksen fransk bulldog være alene i mer enn 4-6 timer om gangen.

Røyter fransk bulldog mye?

Nei, fransk bulldog røyter moderat. Ettersom det også er en liten hund trenger du ikke å bekymre deg for mye hår i hjemmet. Under røyteperiodene vil det naturligvis kunne bli litt hår.

Hvor lenge lever en fransk bulldog?

Gjennomsnittlig levetid for en fransk bulldog er mellom 10-15 år, men med riktig pleie og kosthold kan noen leve lenger.

Hvor ofte skal en fransk bulldog børstes?

Fransk bulldog bør børstes minst en gang i uken for å holde huden og pelsen sunn. Mer hyppig børsting kan være nødvendig under røyteperiodene. En annen viktig del av stellet er å holde foldene fri for fuktighet.

Er fransk bulldog en lydig rase?

Fransk bulldog er kjent for å være en intelligent rase som er ivrig etter å behage, noe som gjør dem relativt enkle å trene. De kan imidlertid være noe sta, så tidlig og konsekvent trening er viktig.

Bjeffer fransk bulldog mye?

Fransk bulldog er generelt sett ikke kjent for å være en ‘bjeffende’ rase. Men hver hund er unik, og noen kan bjeffe mer enn andre, spesielt hvis de kjeder seg eller er understimulerte.

Dyreplaneten
Logo