Raseprofil: Bordeaux dogge (Fransk mastiff)

Den majestetiske bordeaux dogge, også kjent som den franske mastiff, er en hunderase som kombinerer styrke, skjønnhet og lojalitet på en enestående måte. Denne hunderasen har en rik og fascinerende historie som strekker seg tilbake flere tusen år, og har gjennom tidene tjent som en trofast beskytter og arbeidshund for både adel og bønder.

Fra den franske vinregionen Bordeaux til internasjonale utstillingsarenaer og moderne familiehjem, har bordeaux dogge bevist at den er mer enn bare en vakker hund – den er en hengiven venn og en fryktløs beskytter.

På denne siden kan du lære mer om denne rasens unike egenskaper, historie og om bordeaux dogge kan være den perfekte følgesvennen for deg og din familie.

Bordeaux dogge er en imponerende, muskuløs hunderase kjent for sin beskyttende natur og lojalitet. Disse hundene er gode familiehunder som krever tidlig sosialisering og konsekvent trening. Med riktig veiledning er de kjærlige og hengivne følgesvenner.

Bordeaux dogge fakta

HunderaseBordeaux dogge
OpprinnelseBordeaux, Frankrike
Lovlig i NorgeJa
RasestatusRegistrert
Levetid6-8 år
Høyde58-69 cm
Vekt45-68 kg
PelsKort

Kort om bordeaux dogge

Bordeaux dogge, for noen bedre kjent som fransk mastiff, er en stor og kraftig hunderase som stammer fra Frankrike. Den har et imponerende og massivt hode, en muskuløs og velbalansert kropp og en kort, myk pels i forskjellige nyanser av rødbrun.

Høyden varierer mellom 58 og 69 cm ved skulderen, og vekten ligger et sted mellom 45 og 68 kg. Den har en levetid på 6-8 år og er kjent for sin hengivenhet, lojalitet og beskyttelsesevne.

Til tross for sitt mektige utseende, er bordeaux dogge en hengiven og mild rase som passer godt i de fleste familier. Den er barnevennlig, men det er viktig å være forsiktig rundt små barn, da den store hunden ikke alltid er klar over sin egen størrelse. Bordeaux dogge er også en utmerket vakthund på grunn av sin lojalitet og årvåkenhet.

Det er viktig å trene og sosialisere bordeaux dogge tidlig for å sikre at de blir veloppdragne og trygge rundt mennesker og andre dyr. De trenger også regelmessig mosjon, men det er viktig å ikke overanstrenge dem. Pelsen er lett å stelle, men hudfoldene i ansiktet krever regelmessig rengjøring.

Størrelse og utseende

Bordeaux dogge har en kort og myk pels i forskjellige nyanser av fawn, som varierer fra en lys til mørkere rødtone. Noen hunder kan også ha små hvite flekker.

Når det gjelder størrelse, varierer høyden hos Bordeaux dogge fra 58 til 69 cm ved skulderen, og vekten ligger mellom 45 og 68 kg. Hannene er generelt større og tyngre enn hunnene. 50 kg sies å være minimumsvekten til en hann, selv om de fleste individer blir mye tyngre enn dette med et godt kosthold.

Med sin muskuløse, kraftige og velbalanserte kropp, samt det massive hodet, er Bordeaux dogge en virkelig majestetisk rase.

Atferd og lynne hos bordeaux dogge

Bordeaux dogge er en rase med et bemerkelsesverdig og sammensatt temperament. Til tross for sitt kraftige og imponerende utseende, er denne hunden kjent for å være kjærlig, hengiven og mildt av vesen.

Lojalitet: Bordeaux dogge er kjent for sin sterke lojalitet overfor sin familie. Dette gjør den til en utmerket vakthund som naturlig vil beskytte hjemmet og menneskene den er knyttet til.

Rolig og balansert: Rasen har en rolig og jevn personlighet, noe som gjør den til en god familiehund. Selv om den kan være forsiktig og reservert rundt fremmede, vil den vanligvis være vennlig og omgjengelig når den blir kjent med nye mennesker.

Trening og sosialisering: For å utvikle et godt lynne, er det viktig at din bordeaux dogge får god trening og sosialisering fra tidlig alder. Dette vil bidra til å forme hundens atferd og gjøre den trygg og behagelig å være sammen med både mennesker og andre dyr.

Jaktinstinkt og toleranse for andre dyr: Bordeaux dogge har et sterkt jaktinstinkt og kan være mindre tolerant overfor andre hunder og mindre dyr. Sosialisering og trening vil bidra til å redusere denne atferden, men det er viktig å være oppmerksom på dette når man vurderer å skaffe seg denne rasen.

Aktivitetsnivå

Bordeaux doggen er en moderat energisk rase som krever passende mengder fysisk aktivitet for å holde seg sunn og lykkelig. Selv om den ikke er like aktiv som noen andre hunderaser, er det viktig å tilpasse hundens mosjonsbehov til størrelsen og individuelle karaktertrekk.

Daglig mosjon

En bordeaux dogge trenger som alle andre hunder daglig mosjon. Dette kan være en lang tur eller flere kortere turer som til sammen varer i omtrent 60 minutter. Dette bidrar til å holde hunden i god form og forebygge overvekt, noe som kan føre til helseproblemer hos denne store rasen.

Behagelig tempo

Når du går tur med en bordeaux dogge, er det viktig å holde et komfortabelt tempo som ikke er for anstrengende for hunden. Normal gange på 4 til 4,5 km/t kan være mer enn nok for flere individer.

Vær oppmerksom på at bordeaux dogge er en brachycephalic rase, noe som betyr at den kan være utsatt for overoppheting og pusteproblemer. Pass på å kjenne hundens utholdenhetsgrenser og tilpasse aktivitetsnivået deretter. 

Med en hund som ofte blir rundt 60 kg er det ikke bare å bære den hjem hvis den ikke klarer å fullføre turen.

Stell av bordeaux dogge

Stell av en bordeaux dogge innebærer flere viktige aspekter som bidrar til å holde hunden sunn og lykkelig.

Pelsstell

Bordeaux dogge har en kort, fin og tett pels som krever minimalt vedlikehold. Det anbefales å børste pelsen en gang i uken for å fjerne løse hår og holde den skinnende. I perioder med ekstra røyting kan det være nødvendig å børste oftere.

Bad

Denne hunderasen trenger ikke hyppige bad, men gi den gjerne et  bad når den er skitten eller har en ubehagelig lukt. Bruk en mild hundesjampo og pass på å skylle grundig for å unngå irritasjon i huden.

Ører

Sjekk ørene jevnlig for tegn på infeksjon, betennelse eller overflødig voks. Rengjør ørene forsiktig med fuktig klut eller ørerens for hunder. Unngå å bruke bomullspinner inne i ørekanalen, da disse kan skade hundens ører.

Klør

Klipp klørne regelmessig for å hindre ubehag og skader. Bruk en hundeneglklipper og vær forsiktig så du ikke klipper for langt inn, da dette vil forårsake smerter og blødning.

Tannpleie

For å forebygge tannproblemer som tannstein og dårlig ånde, bør du pusse hundens tenner regelmessig. Et rent kosthold og bein av storfe vil også hjelpe til med å holde tennene rene og sterke.

Trening og lydighet

Å trene en bordeaux dogge er en nødvendig prosess for å sikre at hunden blir et godt tilpasset og lykkelig medlem av familien. Siden dette er en stor og kraftig rase, er det viktig å etablere et solid treningsprogram så tidlig som mulig for å unngå at hunden blir vanskelig.

Start tidlig

Det er viktig å begynne å trene en bordeaux dogge så snart som mulig etter at hunden kommer hjem fra oppdretteren. Jo tidligere du begynner, desto enklere vil det være å lære hunden gode vaner og forhindre atferdsproblemer i fremtiden.

Sosialisering

Sosialisering er en viktig del av treningen for enhver bordeaux dogge. Rasen kan ha en tendens til å være skeptisk til fremmede og potensielt problemer med å tolerere andre hunder, spesielt av samme kjønn. Å eksponere hunden for ulike mennesker, dyr og situasjoner fra ung alder vil bidra til å utvikle en trygg og godt tilpasset hund.

Positiv forsterkning

Å bruke positiv forsterkning i treningen er en effektiv metode for å lære hunden ønsket atferd. Dette betyr at du belønner hunden med ros, godbiter eller lek når den utfører en ønsket atferd, noe som oppmuntrer hunden til å gjenta den gode atferden i fremtiden. Vær forsiktig med å gi for mange godbiter da det fort kan føre til overvekt hos denne rasen.

Tålmodighet og konsekvens

Når du trener en Bordeaux dogge, er det viktig å være tålmodig og konsekvent. Rasen er kjent for å være intelligent, men kan også være sta, og er ikke blant de letteste hundene å trene. 

Å være konsekvent med kommandoer og forventninger vil bidra til å etablere en tydelig kommunikasjon mellom deg og hunden din. Noe som igjen vil gjøre treningen mer effektiv.

Håndtering av atferdsproblemer

Hvis en bordeaux dogge utvikler atferdsproblemer, som aggresjon eller overdreven bjeffing, er det svært viktig å adressere problemene tidlig og arbeide med å korrigere dem gjennom trening. Hvis du ikke vet hvordan du skal få til det kan det hjelpe å ta kontakt med en profesjonell hundetrener eller adferdsspesialist.

Fortsett treningen gjennom hele hundens liv

Læring stopper ikke når den er ferdig med valpetreningen. Det er viktig å fortsette å trene og engasjere hunden gjennom hele livet for å holde den mentalt stimulert og for å opprettholde de gode vanene som er etablert i løpet av treningen.

Selv om bordeaux dogge kan være vanskeligere å trene enn mange andre hunderaser, kan du få en veldressert hund så sant du er konsekvent, tålmodig og tydelig i treningen din. Det sikrer også at hunden blir et trygt og lykkelig medlem av familien.

Bordeaux dogge med familie og barn

Bordeaux dogge kan være et utmerket familiedyr og en lojal venn for barn. Denne hunderasen er kjent for sin hengivenhet, sitt milde vesen og sin beskyttende natur. Når de er godt sosialisert og trent, kan bordeaux dogge være svært kjærlige og tålmodige med barn i alle aldre.

Men, hva er viktig dersom man spesifikt ønsker å ta en bordeaux dogge inn i en familie med barn?

Som nevnt i treningen ovenfor er sosialisering avgjørende for å sikre at hunden utvikler seg til en godt tilpasset og trygg voksen. Introduser hunden for barn og andre familiemedlemmer tidlig i livet, slik at den blir vant til å omgås og samhandle med mennesker i alle aldre. Først på avstand, og så nærmere etter hvert. Dette er spesielt viktig med yngre barn.

Ettersom en bordeaux dogge fint kan bli over 60 kg, er det likevel viktig å alltid overvåke samspillet mellom hunden og barna. Selv om den er kjent for å være forsiktig og kjærlig, kan den utilsiktet skade et lite barn ved et uhell.

Lær barna å nærme seg hunden forsiktig og respektere hundens grenser. Inkluder barna gradvis i daglige rutiner, som fôring, grooming og turgåing. Dette vil hjelpe dem å forstå hundens behov og utvikle et sterkt bånd mellom dem.

Ved å ta disse forholdsreglene og legge til rette for et godt miljø for både hunden og barna, kan en bordeaux dogge bli en fantastisk følgesvenn for hele familien. Denne store, kjærlige og lojale hunden vil utvilsomt fylle hjemmet med glede og skape uforglemmelige minner for både små og store.

Bruksområder for bordeaux dogge

Bordeaux dogge er en imponerende og allsidig hunderase som har flere bruksområder ved siden av å være en selskapshund, takket være sin styrke og lojalitet.

Beskyttelse og vakthold: Bordeaux dogge har et naturlig instinkt for å beskytte sine nærmeste og er derfor en utmerket vakthund. Rasen er kjent for sin lojalitet og mot, og vil gå til det ytterste for å forsvare sin familie og hjemmet sitt.

Gjeterhund: Historisk sett ble bordeaux dogge brukt som en gjeterhund for å vokte og lede flokker av storfe. Selv om rasen ikke nødvendigvis er den mest populære gjeterhunden i dag, kan den fortsatt brukes til dette formålet dersom den får riktig opplæring og veiledning. 

Jakt: Bordeaux dogge har en lang historie som jakthund, og ble tidligere brukt til å jakte på ulike typer vilt, inkludert villsvin og hjort. Med riktig trening og oppmuntring kan denne hunden fremdeles være en dyktig og effektiv jeger, selv om den svært sjeldent brukes til det i Norge i dag.

Fôr og kosthold

Fôring og kosthold er viktig for å sikre god helse og velvære gjennom hele livet. La oss se nærmere på hva som er viktig å tenke på når det kommer til fôring og kostholdet til en bordeaux dogge.

Mengde fôr

En voksen bordeaux dogge på 60 kg trenger omtrent 1800 kalorier hver dag, noe som tilsvarer omkring 700 gram med kjøtt bestående av 20 % fett. Dette bør deles inn i to til tre måltider for å redusere risikoen for oppblåsthet.

Fôrtype

For en hund med en lav forventet levealder er det ekstra viktig å være påpasselig med hva du fôrer med slik at du får så mange år som mulig med din firbeinte venn. Hunder er primært kjøttetere og bør få rent kjøtt, eller høykvalitetsfôr uten fyll som mais, soya og korn.

Om fôret du velger ikke inneholder innmat vil hunden din nyte godt av å få litt lever (og eventuelt annet) hver uke. Selv med så lite som 50-100g i uka vil gjøre at hunden din får i seg masse næringsstoffer.

Ben av storfe som du får kjøpt i butikken kan også være fint for både tenner og beinhelsen til bordeaux dogge. Den renser tennene sine og får kalsium av å gnage på beinet, mens benmargen inni byr på en rekke ulike næringsstoffer.

Sørg videre for at hunden alltid har tilgang til rent, friskt vann.

Til slutt er det viktig at du overvåk hunden din nøye for eventuell vektøkning. Overvekt kan føre til en rekke helseproblemer, og store hunderaser som bordeaux dogge er spesielt utsatt.

Vanlige helseproblemer

Bordeaux dogge er en stor hunderase som kan være utsatt for en rekke helseproblemer. Nedenfor er noen vanlige helseproblemer som kan påvirke denne hunderasen:

Kreft: Bordeaux dogge er disponert for å utvikle hundelymfom, en type kreft som påvirker dannelsen av en spesifikk type hvite blodceller. Sykdommen er behandlingsbar og prognosen for hunden er vanligvis utmerket.

Hjertesykdom: Mange hunder av denne rasen dør av hjertesykdommer, inkludert dilatert kardiomyopati (hjertemuskelen pumper eller trekker seg ikke sammen ordentlig) og subaortastenose (når hundens aortaklaff er unormalt smal).

Gastrisk dilatasjon/volvulus (GDV): Denne tilstanden, også kjent som oppblåsthet, er en akutt medisinsk nødsituasjon. Gass produseres i tarmkanalen, og magen vrir seg, noe som fører til alvorlige komplikasjoner.

Hofteleddsdysplasi: Dette er en tilstand der hoften er unormalt utviklet, noe som påvirker leddene og leddskålene. Dette kan til slutt føre til halthet og smerte hos hunden.

Albueleddsdysplasi: Dysplasi er en genetisk lidelse som forårsaker unormal vekst av celler i leddene, noe som resulterer i misdannelse av leddene, smerte og halthet hvis det ikke behandles riktig.

Det er viktig å være oppmerksom på disse helseproblemene og ta hunden til regelmessige veterinærkontroller for å oppdage eventuelle problemer tidlig. Ansvarlige oppdrettere jobber for å opprettholde høyeste rasestandarder, som fastsatt av kennelklubber som AKC, og hunder som avles etter disse standardene, er mindre sannsynlig å arve helseproblemer.

Eiere kan også bidra til å forebygge og redusere sannsynligheten for flere av helseproblemene ved å fôre riktig.

Historie

Bordeaux dogge er en av de eldste hunderasene i Frankrike, og selv om den først ble kvalifisert for AKC-registrering i 2007, har den en lang og fascinerende historie. Det er noe uklart hvor rasen egentlig kommer fra, men det antas at bordeaux dogge er i slekt med bulldogen og bullmastiffen.

Tradisjonelt ble bordeaux dogge brukt til en rekke oppgaver, som for eksempel å beskytte eiendom, drive kveg, jakt og som deltaker i oksekamper. Rasen var vanligvis å finne i velstående franske hjem, men opplevde mange utfordringer og forsøk på utryddelse gjennom tidene.

På 1960-tallet begynte entusiaster å arbeide for å videreutvikle rasen, noe som førte til en økning i populariteten.

Bordeaux dogge er kanskje mest kjent for sin elskverdige rolle i filmen «Turner & Hooch» fra 1989, der den store, lojale hunden Hooch stjal publikums hjerter.

Takket være dedikerte oppdrettere og entusiaster har rasen fortsatt å vokse i popularitet, og i dag er bordeaux dogge kjent som en fantastisk familiehund og beskytter, samt en utmerket arbeidshund.

Lignende hunderaser

Det finnes flere hunderaser som kan være lik bordeaux dogge på flere områder. Noen i utseende, mens andre i oppførsel og størrelse. La oss se kort på noen potensielle alternativer.

Bullmastiff

Bullmastiffen er beslektet med bordeaux dogge (fransk mastiff), så det er ikke overraskende å se deres likhetstrekk, spesielt i størrelse. Det antas at fransk mastiff kan ha bidratt til utviklingen av bullmastiff-rasen, noe som forklarer hvorfor de ser ganske like ut.

Bullmastiff blir generelt noe mindre enn bordeaux dogge og veier som regel et sted mellom 41 og 59 kg. For deg synes den franske mastiffen blir noe stor, men ønsker en lignende hund kan bullmastiff være et godt alternativ. Dette er også en rase som har en noe høyere forventet levealder.

Engelsk bulldog

Akkurat som bordeaux dogge, har engelsk bulldog et kort snuteparti og en bred kjeve. Den samme kraftige kroppsbygningen er fremtredende i bulldog-rasen også. Ved første øyekast kan man kanskje tro at fransk mastiff og bulldog er nært beslektet, men det er noen forskjeller.

Bulldoggen er mindre, bakenden er høyere og halen er vanligvis kortere enn hos fransk mastiff. Ørene på en bulldog er også høyere plassert på hodet og henger ikke ned langs kinnene.

Dette er også en hund som er mye mindre enn bordeaux dogge, og blir sjeldent mer enn 25 kg tung. Engelsk bulldog er også kjent for å ha en del helseproblemer.

Engelsk mastiff

Engelsk mastiff er et annet alternativ for deg som fortsatt ikke vet helt hvilken hunderase du ønsker deg. Dette er imidlertid en enda større hund enn bordeaux dogge, og kan veie mellom 75 og 110 kg.

Likevel er de både lojale, vennlige og gode med barn, men trenger også en sterk leder og konsekvent trening fra tidlig alder.

Er bordeaux dogge riktig hund for deg?

Å avgjøre om en bordeaux dogge er riktig hund for deg, avhenger av en rekke faktorer. La oss se på noe av det du må vurdere før du bestemmer deg.

Størrelse og plass

Bordeaux dogge er en stor og kraftig hund, så du må ha nok plass i hjemmet ditt, og gjerne en hage for å gi den et godt miljø. Hvis du bor i en liten leilighet er ikke bordeaux dogge det beste valget for deg.

Tid og engasjement

Bordeaux dogge krever mye tid til trening og sosialisering. Dette er spesielt viktig på grunn av hundens store størrelse og beskyttende natur. Hvis du ikke kan sette av mye tid og energi til å trene og sosialisere hunden, kan det hende at denne rasen ikke passer for deg.

Aktivitetsnivå

Selv om bordeaux dogge ikke er en veldig energisk rase, trenger den regelmessig mosjon for å holde seg sunn og lykkelig. Du må derfor være forberedt på å gå daglige turer. Dette er imidlertid ikke hunden for deg dersom du ønsker å gå lange turer på flere timer eller løpe flere mil i uka med din firbeinte venn.

Kostnader

På grunn av sin store størrelse har bordeaux dogge høyere kostnader når det kommer til fôr og medisinske utgifter. Du må være forberedt på å investere i høykvalitetsfôr og regelmessige veterinærbesøk for å sikre at hunden din holder seg frisk.

Samspill med andre dyr

Bordeaux dogge har en tendens til å være skeptiske til andre hunder og mindre dyr. Hvis du har andre kjæledyr hjemme, eller ønsker å ha det i fremtiden, må du være forberedt på å jobbe med sosialisering og trening for å sikre et harmonisk miljø. Det vil også være lettere å velge en annen hunderase dersom du ønsker å ha flere kjæledyr i forskjellige størrelser.

Familie og barn

Bordeaux dogge er generelt gode med barn og kan bli flotte familiehunder. Men på grunn av størrelsen bør de alltid overvåkes nøye når de er sammen med små barn for å unngå uhell.

Hvis du etter å ha vurdert disse faktorene føler at en bordeaux dogge passer godt til din livsstil og dine behov, bør du gjøre grundig research før du anskaffer en. Snakk med veterinærer, bordeaux dogge-eiere, oppdrettere og raseklubben for å få råd og veiledning om hvordan du best kan ta vare på denne fantastiske hunderasen.

Ofte stilte spørsmål

Hvor kommer bordeaux dogge fra?

Bordeaux dogge stammer fra Frankrike, nærmere bestemt regionen Bordeaux. Dette er en gammel hunderase med røtter som går tilbake til romertiden. Rasen har vært brukt som vakthund, jakthund og krigshund gjennom tidene.

Hvor stor blir en bordeaux dogge?

En bordeaux dogge blir ganske stor. Hannene veier som regel mellom 57 og 68 kg, og tispene mellom 45 og 57 kg. Når det kommer til høyde, ligger hannene som regel på mellom 60 og 68 cm og tispene mellom 58 og 66 cm.

Hvordan pels har bordeaux dogge?

Bordeaux dogge har en kort, glatt og fin pels som ligger tett inntil kroppen. Pelsen kommer vanligvis i farger som fawn, mahogni og rødbrun, ofte med en mørk maske rundt ansiktet. Pelsen krever lite stell.

Hvordan er bordeaux dogge sitt lynne?

Bordeaux dogge er kjent for å være lojal, kjærlig og beskyttende overfor sin familie. Den har en rolig og mild natur, men kan også være modig og besluttsom når det er nødvendig.

Hvordan går bordeaux dogge overens med andre dyr?

Bordeaux dogge kan være skeptiske til andre hunder og mindre dyr. Den har også et historisk jaktinstinkt. Tidlig og kontinuerlig sosialisering kan de lære å akseptere og omgås andre dyr på en fredelig måte.

Hvilke helseproblemer er vanlige hos bordeaux dogge?

Bordeaux dogge kan være utsatt for en rekke helseproblemer, inkludert hoftedysplasi, albuedysplasi, hjerteproblemer og oppblåsthet. Regelmessige veterinærbesøk og en sunn livsstil kan bidra til å minimere risikoen for disse helseproblemene.

Hva er forventet levealder for en bordeaux dogge?

Forventet levealder for en bordeaux dogge ligger mellom 6 og 8 år. Dette er kort sammenlignet med andre hunderaser, men med god omsorg og et sunt liv kan en bordeaux dogge potensielt leve et lenger og lykkelig liv.

Dyreplaneten
Logo