Raseprofil: Engelsk mastiff

Engelsk mastiff er en stor og majestetisk hunderase kjent for sitt vennlige og lojale vesen. Med riktig stell, trening og sosialisering kan denne hunden bli en fantastisk familievenn og vakthund. I denne artikkelen får du all den grunnleggende informasjonen du må vurdere før du bestemmer deg for om du vil ha en engelsk mastiff.

Engelsk mastiff er en stor hunderase som veier mellom 75-110 kg. De er lojale, vennlige og gode med barn, men krever regelmessig mosjon, stell og tålmodig trening. På grunn av størrelsen er de også en av de dyrere hundene å holde.

Engelsk mastiff fakta

HunderaseEngelsk mastiff
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusRegistrert
Levetid8-12 år
Høyde70-90 cm
Vekt75-110 kg
PelsKort

Kort om engelsk mastiff

Engelsk mastiff er en stor og imponerende hunderase kjent for sin lojalitet, beskyttende natur og kjærlighet til familien sin. Denne kraftige hunden har en rolig og mild personlighet, og er kjent for å være god med barn. Rasen har et lavt til moderat aktivitetsnivå og krever daglig mosjon samt mental stimulering for å trives.

Utseendemessig er engelsk mastiff en massiv hund med en bred skalle, kraftig kropp og løs, rynket hud.

Engelsk mastiff kan trenes og sosialiseres godt med tålmodighet og positive metoder. De er intelligente hunder, men kan også være sta, så regelmessig trening er viktig. Rasen har en rekke bruksområder, men er ikke nødvendigvis egnet for alle typer aktiviteter.

Helsemessig kan engelsk mastiff være utsatt for enkelte problemer som hoftedysplasi, hjertesykdommer og oppblåsthet. Det er viktig å være oppmerksom på disse potensielle utfordringene og sørge for regelmessige veterinærkontroller.

Er du forberedt på å imøtekomme deres behov for plass, aktivitet og stell, samt investere tid i trening og sosialisering, kan engelsk mastiff være et fantastisk tilskudd til familien din.

Potensielle utfordringer med engelsk mastiff

Som alle hunderaser er engelsk mastiff utsatt for visse helseproblemer. Noen vanlige helseproblemer inkluderer hofteleddsdysplasi, progressiv retinal atrofi (PRA), anfall, cystinuri, magedreining (oppblåsthet) og kreft. Det er viktig å være klar over disse problemene og jobbe tett med en veterinær for å holde hunden frisk og lykkelig.

Det vil også være essensielt å være ekstra nøye med fôring av kvalitetsfôr. Dette bør inkludere rent kjøtt eller hundefôr uten fyll som korn og mais.

Engelsk mastiff er en stor hunderase, og størrelsen kan definitivt by på utfordringer for førstegangseiere. Den krever tidlig og konsistent trening for å utvikle god oppførsel og sosialisering. Uten riktig trening kan de bli vanskelige å kontrollere, noe som kan by på store problemer når de blir større og sterkere.

Størrelse og utseende

Engelsk mastiff er en imponerende hund med en muskuløs og kraftig kropp. De veier vanligvis mellom 70 og 110 kg, mens høyden varierer fra omkring 70 til 90 cm. Hannene er generelt større enn hunnene.

Mastiffens pels er kort, rett og tett, og kommer i farger som fawn, aprikos og brindle. Brindle mastiffer har gjerne en aprikos bakgrunnsfarge med mørke striper. De har også mørkere farge på snuten, nesen, ørene og øyenbrynene.

Atferd og lynne hos engelsk mastiff

Engelsk mastiff er kjent for sin kjærlighet overfor familien sin. De er lojale og beskyttende, og vil gjøre alt for å holde sine kjære trygge. Dette gjør dem til utmerkede vakthunder og beskyttere av hjemmet. Det er viktig å påpeke at engelsk mastiff sjelden er aggressiv; de er mer tilbøyelige til å bruke sin størrelse og nærvær for å avskrekke inntrengere enn å faktisk angripe noen.

Til tross for sin enorme størrelse, er engelsk mastiff en rolig og mild hund. De er tålmodige og omgjengelige, noe som gjør dem til gode følgesvenner for både voksne og barn. Selv om de elsker å leke og ha det gøy, kan de også være fornøyde med å slappe av sammen med familien. 

På grunn av deres rolige og milde natur, er de generelt gode med andre kjæledyr og kan leve sammen med både hunder og katter. Vær imidlertid alltid forsiktig når du introduserer nye kjæledyr med hverandre. 

Videre er engelsk mastiff en vennlig og sosial rase som trives i selskap med mennesker. De liker å være en del av familien og delta i ulike aktiviteter. For å unngå at de blir redde eller aggressive, er det viktig å sosialisere dem fra en tidlig alder. Sosialisering innebærer å eksponere dem for ulike mennesker, dyr og situasjoner, slik at de blir trygge og godt tilpassede voksne hunder.

Engelsk mastiff er en intelligent rase, og de er ivrige etter å lære nye ting. De responderer godt på positiv forsterkning og belønningsbasert trening. På grunn av sin enorme størrelse og styrke, er det viktig å lære dem lydighet og god oppførsel fra en tidlig alder. Konsistent trening og tålmodighet er definitivt nøkkelen til å forme en veloppdragen engelsk mastiff.

Aktivitetsnivå

Engelsk mastiff har et moderat aktivitetsnivå og krever ikke like mye mosjon som enkelte andre raser. Selv om de er store og sterke, er de også rolige og tilfredse med å slappe av sammen med familien sin. Det betyr imidlertid ikke at de ikke trenger fysisk aktivitet og mental stimulering.

For å holde en engelsk mastiff sunn og lykkelig, er det viktig å sørge for daglige turer og lek. En eller to lengre turer hver dag, kombinert med lek og interaksjon med familien, vil bidra til å holde hunden i god form og forhindre kjedsomhet.

Stell av engelsk mastiff

Engelsk mastiff har en kort og tett pels som krever relativt lite vedlikehold. Det er likevel viktig å børste hunden regelmessig, fortrinnsvis en gang i uken, for å fjerne løs pels og døde hår. Dette vil også bidra til å holde pelsen ren og frisk.

Bruk en myk børste for å fjerne løse hår og massere huden. Børsting er også en fin måte å skape en god forbindelse mellom deg og hunden din på.

Engelsk mastiff trenger ikke å bades ofte, med mindre de blir veldig skitne eller har en ubehagelig lukt. Når du bader hunden bør du bruke en hundesjampo som er skånsom mot huden og pelsen. Sørg for å tørke hunden grundig etter badet i hudfolder og rundt ørene for å unngå fuktrelaterte problemer som soppinfeksjoner eller irritasjon.

Det er også viktig å sjekke mastiffens ører og øyne regelmessig for å fange opp eventuelle tegn på infeksjon eller betennelse. Rengjør ørene forsiktig med en myk klut og en ørerens spesielt utviklet for hunder. Unngå å bruke q-tips, da disse kan skade hundens ørekanal. Rengjør også rundt øynene med en myk, fuktig klut for å fjerne eventuelle sekreter.

Engelsk mastiff kan være utsatt for tannproblemer, så det er viktig å ta vare på tennene deres. Børst tennene regelmessig med en hundetannbørste og hundetannkrem for å forhindre tannstein og dårlig ånde. Du kan også gi hunden bein av storfe man får kjøpt på butikken. Er du veldig påpasselig med hva du fôrer hunden din med reduserer du sannsynligheten for tannproblemer.

Videre bør klørne klippes regelmessig For de fleste vil hver 4-6 uke være nok for å hindre at de blir for lange og forårsaker ubehag. Bruk en kloklipper som er laget for store hunder og klipp forsiktig for å unngå å skade den følsomme blodforsyningen i kloen. 

Hvis du er usikker på hvordan du skal klippe klørne, kan det være lurt å få en profesjonell hundefrisør eller veterinær til å vise deg hvordan det gjøres.

Trening og lydighet

Trening og lydighet er viktige aspekter av å oppdra en engelsk mastiff. Som valp er det viktig å starte tidlig med sosialisering for å sikre at hunden blir trygg og selvsikker som voksen. Engelsk mastiff er en intelligent og hengiven rase, men de kan også være sta og uavhengige. Det er derfor avgjørende å introdusere dem for ulike mennesker, dyr og situasjoner i løpet av sosialiseringsfasen for å utvikle deres sosiale ferdigheter og tilpasningsevne.

Engelsk mastiff bør få grunnleggende lydighetstrening fra tidlig alder. Dette inkluderer å lære hunden å sitte, ligge, bli, komme når den blir kalt og gå pent i bånd. Det er viktig å bruke positive forsterkninger som ros og belønning for å motivere hunden til å lære. Vær tålmodig og konsekvent i treningen, og husk at engelsk mastiff kan være følsom. Unngå derfor å bruke spesielt harde treningsmetoder eller straff.

Videre trenger enhver engelsk mastiff mental stimulering for å holde seg engasjert og tilfreds. Det er derfor viktig å gi dem utfordringer som hjernetrim og problemløsning. Du kan for eksempel gi dem leker som krever at de må finne ut hvordan de skal få tak i godbitene som er gjemt inni. Dette vil hjelpe hunden din med å utvikle sine kognitive ferdigheter og holde dem mentalt skjerpet.

Engelsk mastiff med familie og barn

Engelsk mastiff er kjent for å være en familievennlig hund som trives i et hjemmemiljø. Denne rasen er kjærlig, lojal og beskyttende overfor sin familie, noe som gjør dem til et godt valg for familier med barn. Engelsk mastiff har en mild og tålmodig natur som gjør at de vanligvis kommer godt overens med barn i alle aldre.

Selv om engelsk mastiff er en stor og kraftig rase, er de vanligvis forsiktige og bevisste på sin egen styrke. Det er imidlertid viktig å lære barna å behandle hunden med respekt og ikke utfordre den fysisk.

Dette inkluderer å lære barna å ikke klatre på hunden, trekke i halen eller ørene, eller forstyrre den mens den spiser. Å lære barna å forstå hundens kroppsspråk kan også være en god måte å forebygge eventuelle konflikter eller misforståelser.

Selv om engelsk mastiff generelt er en trygg og godmodig rase, er det viktig å alltid ha tilsyn når hunden er sammen med små barn. Dette gjelder spesielt i starten når hunden og barna fortsatt blir kjent med hverandre. Det er også viktig å sette grenser og lære hunden å respektere barnas plass.

Dette er noe som kan gjøres ved å trene hunden i lydighet og ved å gi den et eget sted i huset hvor den kan trekke seg tilbake når den ønsker ro og fred.

Engelsk mastiff kan også komme godt overens med andre kjæledyr, spesielt hvis de er sosialisert og introdusert for andre dyr fra ung alder. Det er likevel viktig å huske på at engelsk mastiff er en stor og kraftig rase, så tilsyn og forsiktighet bør utvises når de samhandler med mindre og mer sårbare kjæledyr som katter og mindre hunderaser.

Bruksområder for engelsk mastiff

Engelsk mastiff har en lang historie som går tilbake flere tusen år, og i løpet av denne tiden har rasen vært brukt til flere ulike formål. Her er noen av de mest kjente bruksområdene for engelsk mastiff.

Vakthund

Engelsk mastiff er kjent for sine beskyttende instinkter og lojalitet overfor sin familie. Dette gjør dem til gode vakthunder. Med sin imponerende størrelse og kraftige utseende er de ofte nok til å avskrekke uønskede gjester. Engelsk mastiff er ikke en aggressiv rase, men de vil forsvare sin familie og eiendom hvis de føler at det er nødvendig.

Gårdshund

Historisk sett ble engelsk mastiff ofte brukt som gårdshunder for å beskytte eiendom, buskap og avlinger mot rovdyr og tyver. Selv om de i dag først og fremst er fantastiske kjæledyr, kan de fortsatt være nyttige hjelpere på en gård, spesielt når det kommer til å holde rovdyr og inntrengere på avstand. De er imidlertid ikke tradisjonelle gjeterhunder.

Selskapshund

Engelsk mastiff er en utmerket selskapshund som er lojal og kjærlig mot sin familie. De er rolige og tålmodige hunder som trives i hjemmemiljøet og er glade for å følge sine eiere rundt i huset. Rasen er kjent for å være veldig knyttet til sine eiere og kan være en trofast og hengiven følgesvenn.

Fôr og drikke

Engelsk mastiff er en stor og kraftig rase som krever et næringsrikt og balansert kosthold for å holde seg sunn og frisk. Fôring av en engelsk mastiff krever litt ekstra oppmerksomhet og planlegging, sammenlignet med mindre hunderaser. Her er noen tips for å sikre at hunden din får riktig mengde fôr og drikke:

Valg av fôr

Sørg for at du velger hundefôr som inneholder rikelig med proteiner, fett, vitaminer og mineraler som hunden din trenger. Hundefôr som inneholder korn og mais, kan være med på å hindre opptak av viktige næringsstoffer hunden din trenger. Sørg derfor for å velge rene hundefôr eller mat de med rent kjøtt som for eksempel kjøttdeig.

Mengde og fôringsfrekvens

Engelsk mastiff spiser naturligvis større mengder fôr enn mindre hunderaser, på grunn av sin størrelse og vekt. Hvor mye fôr hunden din trenger, vil imidlertid variere avhengig av alder, vekt og aktivitetsnivå. 

En tommelfingerregel er at hunden skal ha vekten sin ganger 30 + 70. En engelsk mastiff på 80 kg vil ha behov for omtrent 2470 kalorier. Det er for eksempel 1 kg lammekjøttdeig (20 % fett) daglig.

For å unngå at din engelske mastiff får problemer med fordøyelsen bør du fôre i to til tre omganger hver dag.

Ferskt vann

Engelsk mastiff trenger alltid tilgang til rent og friskt vann. På grunn av størrelsen kan de drikke betydelige mengder vann hver dag, så det er viktig å sørge for at hunden alltid har tilgang til en vannskål med nok vann i. Pass på å bytte ut vannet minst én gang om dagen for å holde det friskt og rent.

Vanlige helseproblemer

Som en stor hunderase, er engelsk mastiff utsatt for en rekke helseproblemer som kan være mer vanlige enn hos mindre raser. Det er viktig å være klar over disse potensielle problemene og å ta godt vare på hunden din for å minimere risikoen. Her er noen av de vanligste helseproblemene hos engelsk mastiff:

Hoftedysplasi

Hoftedysplasi er en arvelig tilstand der hofteskålen og lårbenet ikke passer godt sammen, noe som fører til slitasje og smerte i hofteleddet. Dette er et vanlig problem hos store hunderaser som engelsk mastiff. Regelmessige veterinærbesøk og røntgenbilder kan bidra til å identifisere problemet tidlig, og det finnes behandlingsalternativer som kan lindre smerten og forsinke utviklingen av tilstanden.

Albueleddsdysplasi

Albueleddsdysplasi er en annen leddsykdom som kan påvirke engelsk mastiff. Denne tilstanden skyldes unormal vekst og utvikling av albueleddet, noe som fører til slitasje, betennelse og smerte. Tidlig diagnose og behandling er viktig for å minimere smerte og redusere risikoen for varige skader.

Hjerteproblemer

Engelsk mastiff kan være utsatt for visse hjerteproblemer, som for eksempel aortastenose og dilatert kardiomyopati. Disse tilstandene kan føre til svekket hjertefunksjon og potensielt hjertesvikt. Regelmessige veterinærbesøk og hjerteundersøkelser kan bidra til å oppdage og behandle hjerteproblemer tidlig.

Oppblåsthet

Storbrystede hunderaser som engelsk mastiff har økt risiko for oppblåsthet, også kjent som gastrisk torsjon. Dette er en livstruende tilstand der magen fylles med gass og vrir seg, noe som kutter av blodtilførselen til mageveggen og andre organer. 

Tidlige symptomer på oppblåsthet inkluderer oppsvulmet mage, urolig oppførsel og forsøk på å kaste opp uten resultat. Hvis du mistenker at hunden din har oppblåsthet, er det viktig å søke nødhjelp umiddelbart.

Øyeproblemer

Engelsk mastiff kan også være utsatt for en rekke øyeproblemer, som progressiv retinal atrofi (PRA), grå stær og entropion. Regelmessige øyeundersøkelser og tidlig behandling kan bidra til å oppdage og håndtere disse problemene.

Historie

Engelsk mastiff er en av de eldste hunderasene, og historien deres går tusenvis av år tilbake. Deres opprinnelse er noe usikker, men det er antatt at de stammer fra store molossiske hunder, som ble brukt av assyrerne, babylonerne og perserne som krigshunder og vokterhunder.

Mastiffen ble først introdusert til Storbritannia av fønikerne rundt 500 f.Kr. Den romerske historikeren Julius Caesar nevnte mastiffer i sine skildringer av invasjonen av Storbritannia i 55 f.Kr., der han beskrev deres imponerende størrelse og styrke. Romerne ble så imponert over mastiffenes egenskaper at de tok dem med tilbake til Roma og brukte dem i gladiatorkamper, som krigshunder og for å vokte eiendommer.

Etter romerrikets fall, fortsatte engelsk mastiff å bli brukt som vokterhunder og jakt- og krigshunder i Storbritannia. De ble spesielt populære under middelalderen og var kjent for å beskytte slott og herregårder mot ulovlige inntrengere og ville dyr.

Engelsk mastiff var også kjent for å bli brukt i hunde- og bjørnekamper. Denne barbariske praksisen som var populær på den tiden er heldigvis ulovlig i dag.

På 1800-tallet ble rasen nesten utryddet på grunn av økende fattigdom og mangel på mat i Storbritannia. Men takket være dedikerte oppdrettere og hundeentusiaster, ble den reddet fra utryddelse. Engelsk mastiff ble først anerkjent av den britiske kennelklubben i 1873, og den første mastiffklubben ble etablert i 1883.

I dag er engelsk mastiff kjent som en lojal og hengiven familiehund, og selv om de ikke lenger brukes i krig, har de fortsatt et sterkt instinkt for å beskytte sine menneskelige følgesvenner. Engelsk mastiff har blitt en populær rase over hele verden, og deres imponerende størrelse og vennlige natur gjør dem til en ettertraktet hunderase for mange hundeelskere.

Er engelsk mastiff riktig hund for deg?

Det er viktig å tenke nøye gjennom om en engelsk mastiff er riktig hund for deg og din familiesituasjon. Her er noen faktorer du bør vurdere før du bestemmer deg for å skaffe en engelsk mastiff:

Aktivitetsnivå: Engelsk mastiff er en relativt rolig og avslappet hunderase, men de trenger fortsatt daglig mosjon og mental stimulering for å holde seg sunne og glade. Pass på at du har tid og energi til å sørge for dens daglige aktivitetsbehov.

Familie og barn: Engelsk mastiff er kjent for å være gode med barn og lojale mot sine familier. De er tålmodige og beskyttende, noe som gjør dem til gode følgesvenner for familier med barn. Likevel er det viktig å huske på at de kan skade små barn ved uhell.

Kostnader: Engelsk mastiff er en massiv hund. Selv en middels stor hund på omkring 80 kg vil kreve omtrent 2400 kalorier hver eneste dag. Det er også viktig at dette er fôr av høy kvalitet da dette er en hund som vil få helseproblemer om du fôrer dårlig over flere år.

Trening og lydighet: Engelsk mastiff er intelligente hunder og er vanligvis ivrige etter å lære. Likevel har de også en tendens til å være sta, så det er viktig å ha tålmodighet og bruke positive treningsmetoder for å få mest mulig ut av dem. Sørg for at du er forberedt på å investere tid i trening og sosialisering.

Bruksområder: Engelsk mastiff er en allsidig hund, men de er ikke nødvendigvis egnet for alle typer aktiviteter. Hvis du er interessert i å delta i konkurranser eller idretter med hunden din, kan det hende at engelsk mastiff ikke er det beste valget for deg.

Hvis du vurderer alle disse faktorene og mener at engelsk mastiff passer godt for deg og din livsstil, kan denne imponerende og kjærlige hunderasen være et fantastisk tilskudd til familien din. 

Som med enhver hunderase er det imidlertid viktig å gjøre grundig research og snakke med oppdrettere og eiere av rasen for å få et godt innblikk i hva det vil si å eie en engelsk mastiff.

Ofte stilte spørsmål

Hvor stor blir en engelsk mastiff?

En engelsk mastiff kan veie mellom 70 og 110 kg, der hanner ofte er større enn tisper. Hanner blir ofte 80-90 cm høye, mens tisper vanligvis måler 70-80 cm i skulderhøyde.

Hvor lenge lever en engelsk mastiff?

Engelsk mastiff har en gjennomsnittlig levetid på 8-12 år. Med sjeldne veterinærbesøk og et dårlig kosthold er det ikke usannsynlig at en engelsk mastiff ikke blir eldre enn 6-8 år.

Hvor mye mosjon trenger en engelsk mastiff?

Engelsk mastiff trenger daglig mosjon som inkluderer turer og lek, men de har et lavt til moderat aktivitetsnivå og krever ikke like mye fysisk aktivitet som noen andre raser.

Hvor lett er det å trene en engelsk mastiff?

Engelsk mastiff er intelligente hunder som kan trenes, men de kan også være sta. Tålmodighet og konsistent, positiv trening er nøkkelen til suksess.

Er engelsk mastiff gode med barn?

Ja, engelsk mastiff er kjent for å være gode med barn, men på grunn av deres enorme størrelse, er det viktig å alltid overvåke interaksjoner mellom små barn og hunden for å unngå ulykker. Det er også viktig å lære både hund og barn å respektere hverandre.

Hvor mye fôr trenger en engelsk mastiff?

Mengden fôr en engelsk mastiff trenger avhenger av hundens alder, vekt og aktivitetsnivå. En engelsk mastiff på 80 kg vil kreve omtrent mellom 2300 og 2500 kalorier av kvalitetsfôr hver dag.

Hvordan bør jeg stelle en engelsk mastiff?

Engelsk mastiff krever regelmessig pelsstell, inkludert børsting og bading ved behov. Det er også viktig å sjekke ører, klør og tannhygiene regelmessig.

Hvordan er engelsk mastiff med andre hunder og dyr?

Engelsk mastiff kan vanligvis komme godt overens med andre hunder og dyr, spesielt hvis de er sosialisert fra en tidlig alder. Men hver hund er unik, og individuell atferd kan variere. Vær alltid oppmerksom når du introduserer nye kjæledyr med hverandre.

Hva bør jeg vurdere før jeg skaffer meg en engelsk mastiff?

Med en så stor hund som engelsk mastiff er det mange hensyn du må ta før du bestemmer deg. En av de er om du har råd til å stå for omkring 2500 kalorier kvalitetsfôr hver dag (for eksempel 1 kg kjøtt med 20 % fett). En annen vurdering du må ta er om du er tøff og konsekvent nok til å ta lederrollen i huset med en hund som kan bli alt fra 80 til 110 kg tung.

Dyreplaneten
Logo