Raseprofil: Pomchi

Pomchi har sin opprinnelse i USA og er en blandingsrase mellom pomeranian og chihuahua. Det er en søt og liten følgesvenn som ofte blir sett på som en motehund. Den er relativt ny og er ennå ikke registrert hos kennelklubber, men er fortsatt lovlig i Norge. 

Pomchi fakta

HunderasePomchi
OpprinnelseUSA
Blandet medPomeranian og chihuahua
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke registrert
Levetid12-16 år
Høyde15-25 cm
Vekt2-3,5 kg
PelsMiddels lang

Kort om pomchi

Pomchi er en sjarmerende og liten blandingsrase som er krysset mellom pomeranian og chihuahua. Den er både søt og intelligente, og kombinerer trekk fra begge foreldrerasene. Pomchi har sin opprinnelse i USA, men er en relativt ny blandingsrase. 

Pomchis har en gjennomsnittlig mankehøyde på 15-25 cm, men det vil variere med tanke på kjønn. Vekten ligger på alt fra 2 kg og 3,5 kg, så det er langt fra et stort kjæledyr. Vær oppmerksom på at de har en tendens til å røyte mye og krever regelmessig pelsstell.

Selv om pomchi ikke er en offisielt registrert rase, er den likevel populær på grunn av sitt flotte utseende og den unike blandingen av egenskaper. 

Potensielle utfordringer med pomchi

Pomchi kan by på noen utfordringer for potensielle eiere, og det er viktig å være klar over disse før man skaffer seg en slik hund.

Pomchi kan ha en tendens til å bjeffe mye, og dette kan være vanskelig å trene bort. Bjeffing kan være forstyrrende, spesielt hvis du bor i en leilighet eller et tett befolket nabolag.

Pelsstell er en annen utfordring da pomchi røyter mye og krever regelmessig børsting og bading. 

Til tross for pomchi sin intelligens er det ikke nødvendigvis den enkleste rasen for førstegangseiere og vil kreve trening og tålmodighet.

Størrelse og utseende

Pomchi er en søt og liten blandingsrase som kombinerer utseendet til pomeranian og chihuahua

Størrelsen på en pomchi kan variere, men generelt blir de ikke særlig store da de har en mankehøyde på 15-25 cm. Det samme gjelder vekten som vanligvis ligger et sted mellom 2 og 3,5 kg. Som vanlig veier hannene oftest noe mer enn tispene. 

Atferd og lynne hos pomchi

Pomchi er intelligent og energisk, som arver trekk fra både pomeranian og chihuahua. De kan være gode familiehunder hvis man jobber aktivt med sosialisering og trening fra tidlig alder.

De fleste pomchi går godt overens med barn, spesielt hvis de tilvennes fra de er unge. Når det gjelder trening, er pomchi vanligvis lette å trene takket være deres intelligens, og hverdagslydighet går som regel smertefritt.

På den annen side kan lyd være en utfordring, da de naturlig har en vokterhunds instinkter og kan bjeffe mye. Forholdet til andre hunder kan variere, men de kan trenes til å være sosiale ovenfor andre kjæledyr hvis man starter tidlig.

Aktivitetsnivå

Pomchi er en liten hunderase og et moderat aktivitetsnivå vil derfor være nok. De er fornøyde med kortere turer, for eksempel 15 minutter om morgenen, 30 minutter på ettermiddagen og 15 minutter før sengetid. Selv om de ikke krever lange turer, er det viktig å sørge for at de får regelmessig mosjon for at de skal holde seg sunne og friske. 

Det er også verdt å merke seg at pomchi kan gjøre det bra i hundesporter som agility og lydighet, noe som kan bidra til å stimulere dem mentalt og fysisk. Pass på å tilpasse aktivitetsnivået til din individuelle pomchi, da noen kan ha mer energi enn andre.

Stell av pomchi

Å ha en pomchi innebærer middels mye pelsstell, og det anbefales å børste hundens pels minst to ganger i uken, samt etter behov. Dette vil bidra til å holde pelsen fri for floker og redusere røytingen noe, selv om pomchi er kjent for å røyte mye. 

I tillegg til pelsstell, er det viktig å bade pomchi etter behov, men den trenger ikke faste baderutiner. Det er også essensielt å ta vare på hundens ører, tenner og klør, noe som innebærer å rense ørene regelmessig, pusse tennene for å forebygge tannproblemer og klippe klørne når det er nødvendig. 

Trening og lydighet

Pomchi er intelligente hunder som ofte er enkle å trene, spesielt når det gjelder hverdagslydighet. Disse hundene er i stand til å lære seg kommandoer og regler raskt, noe som gjør dem til en glede å jobbe med for eierne. 

Det er likevel viktig å merke seg at pomchi kan ha en tendens til å bjeffe mye, ettersom de har vokterhundinstinkter. Å trene vekk bjeffing kan være en utfordring, og det anbefales å begynne med denne treningen fra ung alder for å oppnå best mulig resultater. 

Pomchi kan også konkurrere i hundesport som agility og lydighet, selv om de ikke nødvendigvis er de aller beste kandidatene for å vinne grener.

Tidlig og konsekvent trening, samt sosialisering med andre hunder fra valpestadiet, er nøkkelen til å forme en velfungerende og lydig pomchi som ikke bjeffer på alt og alle.

Pomchi med familie og barn

Pomchi kan fungere godt som familiehunder, selv om de ikke nødvendigvis er kjent for å være utpregede familiehunder. For å sikre at en pomchi blir en god familiehund, er det viktig å jobbe aktivt med hunden og inkludere hele familien i trening og sosialisering. Dette kan bidra til å unngå at hunden blir en enmannshund og i stedet bli en flott følgesvenn for alle i familien.

Med riktig opplæring og sosialisering vil pomchi kunne bli en kjærlig og lojal familiehund som trives i selskap med både voksne og barn.

Bruksområder for pomchi

Pomchi er en blandingsrase som ikke er spesielt kjent for å være en utmerket selskapshund, samtidig som de kan delta i hundesport som agility og lydighet. 

På den annen side er ikke ponchi en rase som egner seg til jakt, og de kan heller ikke delta i anerkjente utstillinger ettersom de ikke er en registrert hunderase. 

Generelt er pomchi mest kjent for å være kjæledyr og selskapshunder, og de passer godt for eiere som ønsker en liten, søt, aktiv og intelligent følgesvenn. 

Fôr og drikke

Det er viktig å sørge for at din pomchi får et balansert og næringsrikt kosthold som er tilpasset deres størrelse, aktivitetsnivå og helsebehov. 

Små hunder som pomchi kan ha et høyere energibehov per kilo kroppsvekt enn større hunder. En enkel regel er vekt ganger 30 + 70. Hvis din pomchi veier 3 kg, vil den trenge omtrent 160 kalorier hver dag. For å sette det i perspektiv tilsvarer det omtrent 80 gram kjøttdeig daglig, bestående av 14 % fett.

Følg med på vekten og juster kaloriinntaket etter aktivitetsnivået.

Hunder er primært kjøttetere, så du bør unngå å gi din pomchi hundefôr med fyll som mais, soya og korn. For flottest mulig pels og helse bør du prioritere høykvalitetsfôr, som for eksempel fra VOM, eller ren kjøttdeig.

Husk å alltid sørge for at hunden din har tilgang til friskt og rent drikkevann til enhver tid, da dehydrering kan være skadelig for deres helse og trivsel. 

Vanlige helseproblemer

Som en blandingsrase mellom pomeranian og chihuahua, kan pomchi være utsatt for noen av de helseproblemene som er vanlige for disse to foreldrerasene. Det er viktig å være oppmerksom på slike potensielle problemer og sørge for at hunden din får regelmessige veterinærsjekker og riktig pleie for å opprettholde en god helse. 

Generelt bør en eier av en pomchi være oppmerksom på mulige helseproblemer som blant annet tannproblemer, patellaluksasjon, øyesykdommer, og hjerteproblemer. 

Hvis du er bekymret for helsen til din pomchi, er det alltid best å konsultere en veterinær for råd og veiledning om hvordan du best kan ta vare på din hunds spesifikke behov og forebygge potensielle helseproblemer.

Historie

Pomchi er en blanding mellom pomeranian og chihuahua, og opprinnelseslandet er USA. Som en motehund, har pomchi blitt populær blant de som ønsker en liten og søt følgesvenn. 

Det er viktig å merke seg at pomchi foreløpig ikke er en offisielt anerkjent hunderase i noen land og heller ikke tilhører noen raseklubber. 

Pomchi er betraktet som en blandingshund, og deres popularitet og utbredelse fremover vil variere avhengig av geografisk beliggenhet og individuelle preferanser.

Bøker om pomchi

På grunn av rasens nyere opprinnelse, er det foreløpig ikke mange bøker som utelukkende fokuserer på Pomchi. Likevel finnes det et bredt utvalg om foreldrerasene pomeranian og chihuahua, og disse gir nyttig innsikt i både helse, atferd og trening pomchi. 

  • Pomchi av George Hoppendale og Asia Moore
  • The Pomeranian Handbook av Denise Y Leo
  • The Chihuahua av Michael Stonewood

Er pomchi riktig hund for deg?

Om pomchi er riktig hund for deg, avhenger av dine personlige preferanser og din livsstil. 

Pomchi er en liten og intelligent hund med et middels aktivitetsnivå. Selv om de kan være gode med barn og andre hunder hvis de sosialiseres tidlig, kan de ha en tendens til å bjeffe mye og krever derfor tålmodighet og konsistent trening. 

Dette kan være en utfordring for førstegangseiere, men hvis du er villig til å jobbe med hunden, kan pomchi være en god kandidat som din første hund.

Det er også viktig å merke seg at pomchi røyter en del og ikke regnes som allergivennlig (du kan se populære allergivennlige hunder her). I tillegg krever de jevnlig pelsstell.

Hvis du er villig til å legge inn tid og krefter på trening, sosialisering og pelsstell, og du liker utseendet og størrelsen til en pomchi, kan denne blandingen være en passende følgesvenn for deg og eventuelt din familie.

Ofte stilte spørsmål

Hva er pomchi sin ideelle aktivitetsnivå?

Pomchis trives med moderate aktivitetsnivåer. Det betyr at korte turer på rundt 15 minutter om morgenen og kvelden, samt en lengre tur på omtrent 30 minutter om ettermiddagen, kan være tilstrekkelig for å tilfredsstille deres behov.

Hvilke utfordringer kan oppstå med en pomchi?

En pomchi kan ha en tendens til å bjeffe mye og krever tidlig sosialisering med barn og andre hunder. De krever også regelmessig pelsstell og kan røyte betydelig, noe som kan være en utfordring for noen eiere.

Er pomchi en allergivennlig hund?

Nei, pomchi anses ikke for å være en allergivennlig hunderase.

Hvordan er pomchis forhold til barn?

Pomchis kan generelt gå godt overens med barn, men det er viktig å sosialisere dem med barna fra ung alder for å sikre et godt forhold.

Hvor mye bør jeg forvente at en pomchi røyter?

Pomchis røyter ganske mye, så du må være forberedt på å finne pels rundt i hjemmet. Regelmessig børsting kan redusere røytingen noe.

Er pomchi enkel å trene?

Ja, pomchi er intelligente hunder og kan være enkle å trene i hverdagslydighet. Det kan være mer utfordrende å trene vekk bjeffing, ettersom det er en naturlig atferd hos dem.

Hvordan er pomchis utseende og størrelse?

Pomchis er små hunder med en mankehøyde på rundt 15-25 cm. De veier også vanligvis mellom 2 og 3,5 kg, hvor hannene ofte veier litt mer enn tispene.

Hvor lang tid lever en pomchi vanligvis?

Levealder for pomchi er normalt mellom 12 til 16 år, så enkeltindivider kan leve ganske lenge

Hvor ofte bør jeg bade min pomchi?

Det er ikke nødvendig med faste baderutiner for pomchi, så du kan bade dem etter behov.

Dyreplaneten
Logo