Raseprofil: Alano (spansk bulldog)

Alano er en spansk bulldog som også kalles “chato” eller “chato de pesa” i hjemlandet. Rasen ble opprinnelig brukt til villsvinjakt, men passet også på iberisk kveg. Alano har fortsatt ikke fått en internasjonal anerkjennelse. Likevel er den godkjent av den spanske kennelklubben og landbruksdepartementet i landet.

Alano fakta

HunderaseAlano
OpprinnelseSpania
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid8-12 år
Høyde55-63 cm
Vekt25-40 kg
PelsKorthåret

Størrelse og utseende

Alano español er en imponerende stor hunderase. Hannene står mellom 58 til 63 cm i skulderhøyde, mens tispene er litt mindre og måler mellom 55 til 60 cm. Vekten varierer også etter kjønn, med hanner som veier mellom 30 til 40 kg, og tisper mellom 25 til 35 kg.

Pels

Pelsen til en spansk bulldog er kort og tykk. Ytterpelsen sitter tett på kroppen og hunden har også en kort og tynn underpels. Dette gir hunden et solid utseende. Pelsfargen kan variere betydelig, med alle nyanser av gul til brun, tigerstriper, svarte strømninger, beige, gråtoner, og med hvite flekker.

Hale

Halen til alano er middels tykk ved basen og blir gradvis tynnere mot enden. Når hunden er i ro, kan halen være veldig åpen og krokformet, mens den holdes relativt høyt under aktivitet. Håret på halen er tettere enn på resten av kroppen, men regnes aldri som langt.

Lynne, trening og lydighet

Alano er en vennlig og sosial hund med en bemerkelsesverdig arbeidsevne. Med sin historie som arbeidshund i flokk, er alanoen flink til å komme overens med andre hunder og viser stor dedikasjon til menneskene den lever med.

Når det kommer til trening, er denne hunderasen kjent for sin evne til å lære raskt. En alano er både funksjonell og vakker, og kan legge stor innsats i arbeidet den utfører.

Den er naturlig hengiven til mennesker, noe som gjør den til en utmerket familiehund. Samtidig som den er tålmodig og kjærlig mot barn, er den også lett å oppdra.

Selv om dette er en relativt enkel hund å trene, er det viktig at du setter av både tid og engasjement, samtidig som du er konsekvent i treningen din.

Aktivitetsnivå og mosjon

Alano er en hund med mye energi og trenger en god mengde mosjon hver dag for å holde seg sunn og lykkelig. Denne rasen er kjent for sin utrolige utholdenhet, hurtighet og smidighet, som gjenspeiler dens historiske roller i jakt og kvegdrift.

For å dekke en alanos aktivitetsbehov kan du kombinere daglige turer med jogging, sykling og lek. Du kan selvfølgelig også bruke en alano i arbeid på en gård eller lignende. Hundesport som agility og lydighetstrening er også gode alternativer.

Stell av alano

Å ta vare på en alano krever en grunnleggende rutine for pleie som vil bidra til å opprettholde hundens generelle helse og velvære. Her er noen tips til hva du må passe på.

Pelsstell og røyting: Alano har kort og tett pels som krever minimalt med vedlikehold. En ukentlig børsting vil være tilstrekkelig for å holde pelsen sunn og fjerne løse hår. Røytingen er moderat, så du kan forvente en viss mengde hår rundt i huset. Litt mer må du forvente under røyteperiodene om våren og høsten.

Ører og øyne: Ørene og øynene bør sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon eller irritasjon. Hvis du merker rødhet, hevelse, unormal utflod eller at hunden klør mye bør du ta kontakt med veterinæren.

Tannpleie: Et sunt kosthold er viktig for tannhelsen til en alano. Å gi hunden et ekte storfebein kan hjelpe til med å rense tennene naturlig og tilføre viktige mineraler som kalsium. Hvis dietten inneholder billig hundemat med fyllstoffer, godbiter eller menneskemat, vil det være lurt med regelmessig tannpuss.

Kloklipp: Alanons klør bør sjekkes regelmessig og klippes etter behov. Vær imidlertid forsiktig så du ikke klipper for langt inn da klørne inneholder både nerver og blodårer. Hvis hunden er aktiv og mye ute vil klørne slites ned naturlig. Uansett vil det være viktig å sjekke lengden på klærne regelmessig.

Bad: En alano trenger ikke å  bade med mindre den lukter vondt eller blir veldig skitten. Overbading kan nemlig tørke ut huden og pelsen, så det er best å begrense bad til når det er nødvendig. Når du først bader hunden din kan du prøve å bruke kun vann i første omgang, eventuelt kan det hende du er nødt til å ty til en mild hundesjampo.

Bruksområder for alano

Alano har vært en allsidig hund med mange bruksområder. Opprinnelig ble hunderasen brukt til jakt, krig, oksekamper, som vakthund og for å passe på storfe. I dag er alano mest kjent for sine evner som vakthund og familiehund.

Vakthund

Alano er en naturlig vakthund, takket være sin styrke, størrelse, intelligens og sterke lojalitet mot sin familie. Den er veldig oppmerksom og har et naturlig instinkt for å beskytte sitt territorium og de den er knyttet til. Med sin imponerende størrelse og sterke bjeff, er alano definitivt i stand til å avskrekke uønskede gjester.

Familiehund

Tross sin imponerende størrelse og styrke er alano kjent for å være en veldig kjærlig og tålmodig hund. Den kommer godt overens med barn og er veldig lojal mot sin familie. Med riktig trening og sosialisering er alano en flott hund for familier. 

Den trives best i et hjem der den får mye kjærlighet, omsorg og oppmerksomhet. I tillegg til å være en utmerket følgesvenn, er alano også kjent for sin evne til å arbeide godt med andre hunder, noe som gjør den til et godt valg for husholdninger med flere kjæledyr.

Fôr og kosthold

Kvaliteten på fôret du gir din alano vil være viktig. Unngå fôr som inneholder fyllstoffer, mais, soya, korn og lignende. Disse ingrediensene gir ikke næringsstoffene hunden trenger og kan til og med føre til allergiske reaksjoner. Kvalitetsfôr som VOM eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat er bedre alternativer, da de gir de essensielle næringsstoffene hunden trenger for å vokse og holde seg sunn.

Mengde mat

Mengden mat du gir alanoen din bør være basert på hundens vekt og aktivetsnivå. En god regel er å gange vekten med 30, og deretter legge til 70 for å finne riktig mengde kalorier. Hvis alanoen din veier 40 kilo, bør den få om lag 1270 kalorier per dag (40 x 30 + 70).

Hvis hunden din er veldig aktiv, kan du potensielt måtte øke kaloriinntaket noe. Det er lurt å veie hunden regelmessig for å sikre at den får den riktige mengden mat.

Vanlige helseproblemer

Alano er generelt en robust og sunn rase, men som alle hunderaser kan de være utsatt for visse helseproblemer. Noen vanlige helseutfordringer inkluderer hoftedysplasi, albuedysplasi og visse øye- og hudsykdommer.

For å minimere risikoen for disse problemene er det viktig med regelmessige veterinærkontroller, godt stell, tilstrekkelig aktivitet og et sunt kosthold.

Ved å kjøpe valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene mot disse og flere helseproblemer, kan man øke sjansen for å få en sunn og frisk hund.

Alternativer til alano

Hvis du synes at alano er en interessant hunderase, men vurderer alternativer, har du flere raser å velge mellom. Noen av de mest relevante alternativene er olde english bulldogge, dorset olde tyme bulldogge og engelsk bulldog.

Olde english bulldogge

Olde english bulldogge kan være et flott alternativ til alano. Denne hunden har en høyde på mellom 41 og 51 cm, og veier mellom 23 og 37 kg. Den er litt mindre enn en typisk alano, men er fortsatt en sterk og muskuløs hund.

Olde english bulldogge er kjent for sin lojale og kjærlige natur, noe som gjør den til en god familiehund. Med en levetid på 9-14 år, er de også kjent for å være ganske robuste og helsemessig en av de sunnere bulldogene.

Dorset olde tyme bulldogge

Dorset olde tyme bulldogge er en annen alternativ rase som du kan vurdere. Rasen kommer opprinnelig fra Storbritannia, og er tilnærmet like stor med en høyde på 48 til 61 cm og vekt mellom 27 og 41 kg.

Akkurat som alano er dorset olde tyme bulldogge også kjent for sin styrke og muskuløse kropp. De har en levetid på 8-12 år og er kjent for deres hengivenhet og lojalitet. Også dette er regnet som en av de sunnere bulldoggene i dag.

Engelsk bulldog

Engelsk bulldog er en velkjent rase og fortsatt populær rase. De er en god del mindre enn alano, med en høyde på mellom 39 og 41 cm, og en vekt mellom 22 og 27 kg. Engelske bulldoger er kjent for deres sterke og robuste kropp, men de har et lavere aktivitetsnivå enn alano. Normalt trenger ikke en engelsk bulldog mer enn 30-45 minutters gåtur hver dag.

Selv om engelsk bulldog er kjærlig og vennlig, er det dessverre knyttet en del helseproblemer med rasen. Det er noe du bør være oppmerksom på før du eventuelt velger engelsk bulldog. Faktisk er det ikke lenger lov å avle på denne rasen i Norge, og du må derfor importere en valp om det skulle være aktuelt.

Historien om alano

Alano er en historisk hunderase med mange navn, blant annet kjent som «chato» eller «chato de presa» i sitt hjemland Spania. Opprinnelig ble alanoen brukt til villsvinjakt og som kveghund, med spesielt ansvar for å passe på det halvville iberiske røde kveget kalt monchina. 

Kynologer mener at alanoen er en etterkommer av alaunt, en nå utdød molosser som antas å ha likheter med kaukasisk ovtcharka. Alaunt er kjent som vokterhunden til alanerne og ble utviklet i tre retninger, hvorav den franske mastiffen alaunt de boucherie anses som viktig for utviklingen av franske kamphunder.

Selv om alanoen fortsatt ikke har fått internasjonal anerkjennelse som en egen rase, ble den anerkjent som en distinkt rase av landbruksdepartementet og den spanske kennelklubben i 2004. Det er også en teori om at alanoen, dogo canario og presa canario er genetiske varianter av samme hund. 

Av disse tre blir dogo canario anerkjent av FCI, mens presa canario er tatt inn i American Kennel Clubs FSS-program og anerkjent av UKC som en egen hunderase. Den spanske bulldogen har en rik historie og en uviss fremtid når det gjelder internasjonal anerkjennelse.

Ofte stilte spørsmål om alano

Ble alano brukt i krig?

Alano ble tradisjonelt brukt som krigshunder. De er kjent for sin styrke, mot og utholdenhet, noe som gjorde dem til verdifulle allierte på slagmarken.

Ble alano brukt i oksekamp?

Ja, i historisk tid ble alano brukt i oksekamper. De var dyktige til å gripe og holde store dyr som oksen, takket være deres styrke og faste grep.

Er alano gode vakthunder?

Absolutt! Alano er kjent for sin beskyttende natur og lojalitet mot familien. De er naturlige voktere, og vil ikke nøle med å forsvare sitt hjem og folk mot trusler.

Hvordan er alano med kveg?

Alanos opprinnelige oppgaver var ofte knyttet til pass av kveg. De er dyktige kveghunder, kjent for deres evne til å håndtere og kontrollere store dyr.

Er alano en god familiehund?

Alano kan være en god familiehund, men de trenger riktig trening og sosialisering. De er kjent for sin lojalitet og kjærlighet til deres menneskelige familie, men alanos størrelse og styrke betyr at de må trenes og håndteres riktig.

Er alano en anerkjent rase?

Alano er anerkjent som en egen rase av landbruksdepartementet i hjemlandet Spania og den spanske kennelklubben. De har imidlertid ennå ikke oppnådd internasjonal anerkjennelse fra de store internasjonale registrene.

Kan alano brukes til jakt?

Tradisjonelt ble alano brukt til jakt, spesielt for jakt på villsvin. De har fysiske attributter og instinkter som gjør dem til dyktige jegere, selv om mange alanos i dag er bedre som familiehunder enn jaktpartnere.

Hva er et eksempel på hvordan alano kan brukes i dag?

I dag er alano ofte brukt som familiehunder, vakthunder, eller til forskjellige hundesporter. De er kraftige og allsidige hunder som kan utmerke seg i mange forskjellige roller, forutsatt at de får riktig trening og sosialisering.

Dyreplaneten
Logo