7 vannhund raser (med bilder)

Vannhunder er apporterende fuglehunder. De har et usikkert opphav, men er bemerkelsesverdig for sin kjærlighet til vann, samt sin krøllete, vannavstøtende og allergivennlige pels. 

Vannhundrasene har i mange år blitt brukt av jegere til å søke og apportere nedskutte fugler. Mens enkelte til og med har fanget fisk og tatt dem med til eieren sin.

Det er uenigheter om vannhundene skal betraktes som en selvstendig gruppe eller settes sammen med de vannapporterende spanielrasene. Dette er fordi de deler mange av de samme egenskapene, men samtidig er ulike – for eksempel når det kommer til utseende.

Dette er vannhundene

Det er totalt syv hunderaser som klassifiseres som vannhunder.  De har hovedsakelig vært brukt som apporterende hunder på sjøfugl. Rasene inkluderer portugisisk vannhund, barbet, irsk vannspaniel, spansk vannhund, lagotto romagnolo, amerikansk vannhund og wetterhoun.

1. Portugisisk vannhund

Portugisisk vannhund er den mest populære vannhunden i Norge. Den er en middels stor hund med en vekt mellom 16 og 25 kg og en høyde på 43 til 57 cm, og skiller seg ut med sin frodige pels. Den finnes i to varianter, krøllet og bølget, hvor begge krever en del vedlikehold for å holde pelsen i topp stand.

Tidligere ble denne hunden brukt på fiskebåter i Portugal, og dens gode svømmeferdigheter gjorde den uvurderlig for oppgaver på sjøen. Selv om dens historiske bruksområder primært var knyttet til fiske, har den også utmerkede egenskaper som en apporterende jakthund på sjøfugl, noe som utnytter dens kjærlighet for vann og naturlige instinkter.

2. Barbet (fransk vannhund)

Barbet, også kjent som fransk vannhund i Norge, er en apporterende fuglehund med fransk opphav. Høyden varierer fra 53-65 cm og vekten ligger mellom 20-25 kg. Den kjennetegnes av en halvlang og krøllete pels, ofte svart eller brun, som vokser over hele kroppen og gir hunden et karakteristisk «skjegg». 

Barbet er en rase med lange historiske røtter da den er nevnt i skrifter helt tilbake til middelalderen. Den har historisk vært benyttet som jakthund, men i moderne tid har den også blitt en populær selskapshund og er kjent for å være intelligent, vennlig og god med barn.

I tillegg til å være en utmerket svømmer og apportør, egner barbet seg også godt til nesearbeid som trøffelsøk. Den trenger rikelig med mental og fysisk stimulering for å trives i en familie.

3. Irsk vannspaniel

Irsk vannspaniel er en robust hunderase, med en historie som strekker seg langt tilbake i Irlands fortid. Den har et unikt utseende, med halvlang, tett og krøllet pels som er vannavvisende. Denne egenskapen er naturlig nok ideell for en hund som elsker vann. I tillegg har de et naturlig talent for nesearbeid. 

Vekten varierer mellom 22 og 26 kg og høyden ligger mellom 53 og 61 cm, noe som gjør denne hunden kraftig og solid. Irsk vannspaniel ble først introdusert i Norge på 70-tallet, men den er fortsatt ikke et vanlig syn her. 

Tradisjonelt har den vært brukt som en apporterende jakthund, takket være dens utholdenhet og intelligens. Samtidig er den kjent for sitt lekne og noen ganger sta temperament, som krever en aktiv livsstil med mange mentale utfordringer og varierte oppgaver.

4. Spansk vannhund

Spansk vannhund er opprinnelig en hunderase fra Spania. Den har en lang historie og det antas at den er flere hundre år gammel. Denne allsidige rasen har en apporterende egenskap som fuglehund i vann, samtidig som den også har fungert som gjeterhund for sauer og geiter.

Spansk vannhund har også sin plass i moderne hundesport og som en ypperlig familiehund. Hunderasen har en atletisk og robust kropp med velutviklet muskulatur. Hannene måler mellom 44 og 50 cm i mankehøyde og veier mellom 18 og 22 kg, mens tispene er litt mindre og veier mellom 14 og 18 kg. 

Spansk vannhund har en halvlang pels, en egenskap som krever varierende grad av stell avhengig av hvor ofte den klippes, men har den fordelen at den ikke røyter.

5. Lagotto romagnolo (italiensk vannhund)

Lagotto romagnolo, også kjent som italiensk vannhund og trøffelhund, er en hunderase med en lang historie fra Romagna-regionen i Italia. Den er middels stor med høyde mellom 41-48 cm og vekt fra 11-16 kg. Hannene er generelt større enn tispene. 

Lagotto romagnolo har et spesielt utseende med sin tykke, ullaktige pels som danner ringformede krøller. Pelsfargen kan variere mye, men inkluderer nyanser av hvit, brun og oransje, enten ensfarget eller i kombinasjon. 

Lagotto romagnolo er kjent for sin utmerkede luktesans og energiske natur, noe som gjør den til en utmerket arbeidshund. Den har historisk blitt brukt til å finne trøfler takket være sin unike evne til å oppdage denne dyrebare soppen. I dag blir den også verdsatt som en lojal familiehund.

6. Amerikansk vannspaniel

Amerikansk vannspaniel, en hunderase med røtter i Wisconsin, USA fra midten av 1800-tallet, er anerkjent for sin sjeldenhet, med omkring 3000 individer på verdensbasis.

Denne kjærlige vannhunden er kompakt og kraftfull, veier mellom 11-18 kg, og når en høyde på 38-46 cm ved skuldrene. Med halvlang pels, ofte bølget eller krøllete, har den tett underpels som beskytter mot vær og vann. Fargen varierer fra solid lever, brun til mørk sjokolade, noen ganger med hvitt på tærne eller brystet.

På grunn av sin høyt utviklede luktesans og gode apporteringsevner, er den en ypperlig vannhund. Amerikansk vannspaniel har vist seg nyttig i en rekke oppgaver, som jakt, nesearbeid, og som familiehund. Selv om den krever konsekvent trening, er denne hunden kjærlig, intelligent og arbeidsvillig, noe som gjør den til en trofast og nyttig følgesvenn.

7. Wetterhoun (frisisk vannhund)

Wetterhoun er en mellomstor, apporterende fuglehund fra Nederland. Den er kjent under andre navn som otterhound, nederlandsk spaniel og frisisk vannhund. 

Høyde og vekt variere mellom 53-58 cm og 15-20 kg, noe som gir hunden en robust og kraftig kroppsbygning. Pelsen er halvlang, noe som gir en viktig funksjon ved å tilby beskyttelse mot elementene og bidrar til hundens robuste og majestetiske utseende. 

Hunderasen er sjelden utenfor hjemlandet, men ble først referert til allerede på 1600-tallet. De er kjent for å være rolige, kjærlige og tolerante, med en sterk vilje til å fullføre oppgaver. 

Wetterhounene ble opprinnelig brukt til jakt på småvilt og som vannhunder, men har siden utviklet seg til å bli kjærlige familiehunder. Deres robusthet, naturlige autoritet og beskyttelsesevne gjør dem også til gode varslende vakthunder.

Storpuddel var tidligere betraktet som vannhund

Puddel deler flere likhetstrekk med vannhundene. Ikke bare når det kommer til den krøllete, allergivennlige og vannavstøtende pelsen (og at den elsker å være i vann så klart), men også at den har apporterende egenskaper. 

En vanlig puddel er ikke egnet innenfor dette området da det primært er en selskapshund, men det finnes fortsatt jaktlinjer av storpuddel som kan brukes på samme måte som en typisk vannhund. 

Ikke vannhunder, men trives godt i vann

Det er mange hunderaser som er glade i vann, noe som blant annet inkluderer labrador- og golden retriever, engelsk setter og chesapeake bay retriever.

Hunderasene nedenfor tilfaller ikke kategorien “vannhunder”, men om du bare ser etter en hund som er glad i vann kan dette likevel være gode alternativer.

 • Newfoundlandshund
 • Golden retriever
 • Labrador retriever
 • Sussex spaniel
 • Engelsk setter
 • Boykin spaniel
 • Chesapeake bay retriever
 • Curly coated retriever
 • Schäferhund
 • Flat coated retriever
 • Nova scotia duck tolling retriever

Ofte stilte spørsmål om vannhunder

Hva er en vannhund?

En vannhund er en type hund som har vært avlet for å arbeide i vann. De er kjent for deres vannavvisende pels og vevde føtter. Dette gjør dem til gode svømmere.

Er vannhunder gode familiehunder?

Ja, mange vannhunder er kjent for å være kjærlige, lojale og gode med barn. De er også kjent for å være intelligente og lette å trene, noe som kan gjøre dem til gode husdyr.

Hva slags bruksområder har vannhunder?

Tradisjonelt har vannhunder vært brukt for å hente vilt fra vann. Enkelte har også hjulpet fiskere med å hente nett og trosser, og til og med levere beskjeder mellom båter.

Trenger vannhunder mye mosjon?

Ja, som arbeidshunder er vannhunder ofte energiske og krever mye mosjon. Regelmessige turer, svømming og lek er viktig for deres fysiske og mentale helse.

Er vannhunder allergivennlige?

Mange vannhunder røyter mindre enn andre raser, noe som gjør dem til et godt valg for folk med allergi. Du burde likevel tilbringe tid med en hund før du kjøper valp hvis du har allergi.

Hvilken vannhund er mest populær?

Portugisisk vannhund er regnet som den mest populære vannhunden i Norge, etterfulgt av spansk vannhund og lagotto romagnolo.

Dyreplaneten
Logo