Raseprofil: Bearded collie

Bearded collie har vært en viktig ressurs for sauebønder i Nord-England og Skottland. Dette er en rase som ikke er veldig ulik border collie i funksjon, men som har et helt annet utseende. Bearded collie blir også kalt for “beardis”.

Bearded collie info

HunderaseBearded collie
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-13 år
Høyde51-56 cm
Vekt18-27 kg
PelsLanghåret

Litt om bearded collie

  • Bearded collie kan fortsatt brukes som gjeterhund
  • Hunderasen har massevis av pels
  • Sunn rase med få arvelige lidelser
  • Bearded collie kan leve til den er rundt 12-13 år

Størrelse og utseende

Bearded collie er en middels stor hund med imponerende proporsjoner. Hannene har en ideell høyde ved skulderen på 53-56 cm, mens tispene måler seg til en høyde på 51-53 cm. Dette gir bearded collie en balansert kroppsform, ikke for høy og ikke for lav. En voksen bearded collie kan veie mellom 18 og 27 kg, der hannene vanligvis veier litt mer enn tispene.

Pels

Uttrykket «bearded collie» oversettes direkte til «skjeggete collie», og det med god grunn. Det som gjør denne rasen virkelig bemerkelsesverdig er deres frodige dobbel pels. Dekkpelsen er rett og grov, og beskytter dem mot tøffe værforhold, mens underullen er kort, myk og tett, og gir dem rikelig med isolasjon. Samspillet mellom de to lagene skaper en fascinerende effekt av tetthet og fylde.

Hårene på hodet, inkludert skjegget, gir bearded collie et unikt og kjærlig uttrykk. Pelsen kan variere i farger, med nyanser som strekker seg fra svart, blå, forskjellige toner av grått til fawn, med eller uten hvite tegninger.

Hale

Halen på en bearded collie er en uttrykksfull forlengelse av deres sjarmerende personlighet. Den bæres lavt når hunden er i ro, men den er kjent for å stryke over ryggen i en livlig bue når hunden er i bevegelse eller spesielt spent. Denne halebevegelsen, sammen med deres lange og flytende pels, gir et bilde av eleganse når beardisen beveger seg.

Ører

Ørene til en bearded collie er en annen viktig del av  deres karakteristiske utseende. De er av middels størrelse, henger ned og er dekket av lange og fine hår som blander seg naturlig med resten av pelsen. På grunn av deres hengende natur, har ørene en tendens til å ha mye hårvekst inne i øregangen. Dette vil kreve regelmessig napping for å forhindre infeksjoner.

Lynne, trening og lydighet

Bearded collie er en hund som utstråler massevis av glede og entusiasme for livet. Rasen er kjent for sitt livlige, lekne og vennlige vesen, som gjør dem til fantastiske familiehunder.

Med et kjærlig hjerte og en sosial sjel, trives beardisene i selskap med både mennesker og andre dyr. De er født med en naturlig tilbøyelighet til å jobbe, noe som gir dem en imponerende intelligens og vilje til å lære.

Når det kommer til trening er bearded collie hunder som elsker å bli utfordret mentalt. De responderer best på positiv forsterkning. Imidlertid kan de være litt sta til tider, spesielt hvis treningen blir for repetitiv eller kjedelig.

Deres entusiasme og energi kan også være en utfordring for førstegangseiere, da de krever mye mosjon og mental stimulering.

Til tross for disse små utfordringene, er bearded collie en rase som er kjent for sin lydighet. Med riktig trening og forståelse for deres unike personlighet, kan beardisen utvikle seg til å bli en hund som ikke bare er lydig, men også en sann glede å jobbe med.

Aktivitetsnivå og mosjon

Bearded collie er en aktiv og energisk rase som trives med en god mengde daglig mosjon. Deres arbeidsbakgrunn gjør at de har et naturlig behov for å være aktive, og de vil normalt kreve minst en time til to timers fysisk aktivitet hver dag. Her bør det helst være flere dager nærmere to timer enn én time med aktivitet.

Dette bør ideelt sett innebære en blanding av turer, lek og mental stimulering for å holde dem fornøyde og sunne.

Aktivitetene som passer best for en bearded collie, vil variere basert på hundens individuelle preferanser, men de er generelt kjent for å nyte aktiviteter som løping, henting av ball, agility og til og med gjeting. Dette er en hund som også vil nyte lange turer i naturen, så turer i skogen eller på fjellet vil være fine aktiviteter.

Det er viktig å merke seg at mangel på tilstrekkelig mosjon og mental stimulering kan føre til at en bearded collie utvikler uønsket atferd, som hyperaktivitet eller destruktiv adferd. Dette understreker viktigheten av å gi dem riktig nivå av aktivitet.

Stell av bearded collie

Stell av en bearded collie er en viktig del av eierskapet, og det er viktig å ha forståelse for hvilke spesifikke behov denne rasen har. Bearded collies er kjent for sin vakre, lange og tykke pels, og det kreves betydelig innsats for å holde dem i topp stand.

Pelsstell og røyting: Bearded collies har en lang og tykk pels. Daglig børsting anbefales for å unngå floker, men enkelte vil klare seg med børsting annenhver dag også. De har en tendens til å røyte moderat, men jo flinkere du er med børstingen, jo mindre hår vil du se rundt omkring i hjemmet. Pelsen skal også trimmes regelmessig, spesielt rundt øynene, ørene og potene. Hvis du ikke har erfaring med pelsstell, kan det være nyttig å ta hunden til en profesjonell hundefrisør.

Ører og øyne: Ørene til bearded collies må rengjøres regelmessig for å forhindre oppbygging av ørevoks og mulige øreinfeksjoner. Du må også passe på å nappe eller klippe hår inne i ørekanalen med regelmessige mellomrom. Øynene må også holdes rene, og du bør være oppmerksom på rødlighet eller irritasjon.

Tannpleie: Regelmessig tannpleie er nødvendig for å forhindre tannstein og dårlig ånde. Tannbørsting en til to ganger i uken anbefales, og storfebein kan også hjelpe til med å opprettholde god munnhelse. Et sunt kosthold minimerer behovet for tannpuss, men du er i det minste nødt til å gi hunden din noe å tygge på.

Kloklipp: Klørne skal klippes regelmessig for å forhindre at de blir for lange, da det kan føre til smerte og problemer med å gå. Pass på at du ikke klipper for langt inn ettersom det både er nerver og blodårer et stykke inn i klørne.

Bad: Bearded collies bør ikke bades for ofte, da dette kan fjerne naturlige oljer fra pelsen. De gangene hunden din er veldig skitten og lukter vondt er du selvfølgelig nødt til å gjøre det. Får du av det meste med vann alene er det optimalt, hvis ikke må du bruke en mild hundesjampo.

Bruksområder for bearded collie

Bearded collies er en allsidig rase med mange bruksområder, noe som skyldes deres utmerkede intelligens, fysiske egenskaper og utrettelige arbeidsetikk. Fra deres opprinnelse som gjeterhunder har bearded collies utviklet seg til å bli dyktige deltakere i hundesport og hengivne følgesvenner i aktive familier.

Gjeterhund

Bearded collies stammer opprinnelig fra Skottland der de ble brukt som arbeidshunder for å gjete sau og storfe. Deres utholdenhet, smidighet og evne til å jobbe under krevende værforhold gjorde dem til utmerkede gjeterhunder. Selv om mange bearded collies i dag er kjæledyr, beholder de fortsatt mange av de egenskapene som gjør dem til effektive gjeterhunder.

Hundesport

Bearded collies er svært populære innen forskjellige hundesporter. De gjør det spesielt godt i rallylydighet, hvor deres lydighet og entusiasme for å jobbe med sine menneskelige partnere kommer til sin rett.

Bearded collies utmerker seg også i agility på grunn av deres intelligens og fysiske egenskaper. I utstillingsringen er deres vakre pels, elegante bevegelser og vennlige personlighet alltid en hit.

Aktiv familiehund

Bearded collies fungerer også utmerket som familiehunder. Deres vennlige og lojale natur gjør dem til gode følgesvenner for både voksne og barn. De har et høyt energinivå og er glade i å leke, noe som gjør at de passer best for aktive familier som liker å være mye ute. 

Bearded collies er også kjent for å være gode med andre dyr, noe som gjør dem til et passende valg for husstander med flere kjæledyr.

Fôr og kosthold

Valget av hundefôr kan ha stor innvirkning på hundens helse. Bearded collies trenger kvalitetsfôr, helst uten fyllstoffer som mais, soya og korn. Disse ingrediensene kan være vanskelige for hunden å fordøye og gir lite ernæringsmessig verdi.

Kvalitetsmerker som VOM gir næringsrik mat som er spesielt formulert for hunder, med høyt innhold av proteiner og sunne fettsyrer. I tillegg kan rent kjøtt som kjøttdeig og innmat være en god kilde til næringsstoffer for hunden.

Mengde mat

Mengden mat en bearded collie trenger kan variere avhengig av hundens størrelse, alder og aktivitetsnivå. En god regel for å bestemme riktig kaloriinntak er å multiplisere hundens vekt i kilo med 30 og deretter legge til 70.

Hvis hunden veier 20 kg, vil det bety at hunden trenger omtrent (20 x 30) + 70 = 670 kalorier per dag.

Hunden som er veldig aktive kan kreve litt mer energi. I så fall må du øke inntaket noe. Det er viktig å veie hunden regelmessig for å sikre at den holder en sunn vekt.

Vanlige helseproblemer

Bearded collie er kjent for å være en sunn rase med få arvelige lidelser. Likevel, som med alle hunderaser, kan det være noen helseproblemer som potensielt kan oppstå.

Det er viktig å understreke viktigheten av regelmessige veterinærkontroller, korrekt stell, tilstrekkelig fysisk aktivitet og et sunt kosthold for å minimere risikoen for disse helseproblemene. 

Det er også viktig å kjøpe valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og andre helseproblemer.

  • Hofteledds dysplasi (HD): Dette er en tilstand som påvirker hofteleddene. Det er viktig at foreldredyrene røntges og får offisielt avleste HD-resultater fra Norsk Kennel Klub (NKK) før de brukes i avl. Den Norske Bearded Collie-klubben (NBCK) har retningslinjer som krever at hunder som brukes i avl skal være fri for HD.

På tross av disse potensielle problemene, lever bearded collies ofte lange og sunne liv, og det er ikke uvanlig å møte beardiser som er 12-13 år gamle.

Alternativer til bearded collie

Hvis du er fascinert av bearded collie, men er interessert i å utforske alternativer, er det flere raser som deler lignende trekk.

Old english sheepdog

Old english sheepdog er en stor hunderase som stammer fra Storbritannia. Med en høyde på 51-61 cm og en vekt på 27-45 kg, er de en god del større enn bearded collie. De er kjent for sin lange pels og unike utseende. Denne pelsen gjør at de krever omtrent like mye stell som bearded collie. Old english sheepdog har en forventet levetid på 10-12 år.

Border collie

Border collie er litt mindre enn bearded collie med en høyde på 46-53 cm og en vekt på 14-20 kg. Den største forskjellen mellom border collie og bearded collie er når det kommer til pelsen. Border collie har en kort til middels lang pels som krever en god del mindre vedlikehold enn bearded collies lange pels.

Border collies er også kjent for sin ekstreme intelligens og treningsevne. De krever også mye aktivitet på lik linje som beardis.

Spansk vannhund

Spansk vannhund er en litt mindre rase enn bearded collie, med en høyde på 40-50 cm og en vekt på 14-22 kg. Det er store forskjeller i pelsen, men spansk vannhund er likevel en fantastisk fin hund å se på. Spanske vannhunder har en forventet levetid på 8-14 år. Selv om det er mange likheter når det kommer til aktivitetsnivå og bruk, har de noen unike aspekter knyttet til deres naturlige kjærlighet for vann.

Historien om bearded collie

Historien om Bearded collie er fylt med intriger og mysterium, med røtter som går tilbake flere århundrer. Rasens opprinnelse har vært omstridt, med flere teorier som konkurrerer om sannheten. En av disse foreslår at rasen ble til gjennom byttehandel mellom en polsk handelsreisende og en skotsk bonde på 1500-tallet, som ble imponert over hundenes gjeterferdigheter, fikk et par av disse i bytte mot sauer.

Gjennom århundrene har bearded collie fungert som en viktig ressurs for sauebønder i Nord-England og Skottland. Dens evne til å håndtere tøffe værforhold, sin utholdenhet og dyktige gjeterferdigheter gjorde dem uunnværlige for gjetere.

Ettersom behovet for gjeterhunder minket i det 19. århundre, ble rasen mindre synlig og old english sheepdog og border collie ble benyttet for videre avl.

Rasen som vi kjenner den i dag kan spore sine røtter tilbake til 1940-tallet, da G Olive Willison ved et lykketreff kom over en tispevalp kalt «Jeannie». Etter å ha funnet en passende hannhund ved navn «Bailey», påbegynte hun et systematisk avlsarbeid. Dagens bearded collies kan i stor grad tilskrives disse to hundene.

Bearded collie ble anerkjent av American Kennel Club i 1976, noe som ga rasen offisiell status og økt popularitet. I Norge ble de første bearded collies introdusert på midten av 60-tallet, og det første kullet født i 1968.

Selv om antallet registrerte hunder har variert, har bearded collie hatt en jevn tilstedeværelse i Norge.

Norsk Bearded Collie Klubb

Norsk Bearded collie Klubb fremstår som en sentral kilde til informasjon og fellesskap for alle som har en forkjærlighet for denne særegne hunderasen. Klubben ønsker å styrke båndene mellom bearded collie-entusiaster og fremme rasens interesser.

  • Raseinformasjon: Klubben tilbyr omfattende informasjon om rasen, inkludert rasestandard, helse, og stell. Denne informasjonen kan være uvurderlig for både nåværende og potensielle bearded collie-eiere.
  • Aktiviteter: Selv om det er lite spesifikk informasjon om klubbens aktiviteter, oppfordres interesserte til å ta kontakt for mer informasjon. Det kan være alt fra sosiale sammenkomster til hundesport arrangementer.
  • Medlem: Medlemskap i klubben gir blant annet tilgang til «Skocken», et blad dedikert til bearded collie-miljøet i Norden, som sendes ut fire ganger i året. Mer informasjon om medlemskap og fordeler kan innhentes ved direkte kontakt med klubben.

For ytterligere oppdateringer og interaktivitet, anbefales det å følge Norsk Bearded Collie Klubb sin Facebook-gruppe som i skrivende stund består av over 700 medlemmer.

Ofte stilte spørsmål om bearded collie

Hva er opprinnelsen til bearded collie?

Bearded collie er en gammel hunderase med en historie som strekker seg tilbake til det 16. århundre. Det er flere teorier om opprinnelsen, men en av dem antyder at rasen stammer fra Polen. En polsk handelsreisende byttet til seg noen sauer i Skottland og hadde med seg sine gjeterhunder. De lokale ble så imponert over hundenes dyktighet at de byttet til seg noen av hundene, noe som kan ha vært begynnelsen på bearded collie-rasen i Skottland.

Er bearded collie egnet som familiehund?

Ja, absolutt. Bearded collie er kjent for sitt vennlige og sosiale vesen. De er kjærlige, lekne og generelt gode med barn. Deres energinivå og intelligens gjør at de også nyter mentale og fysiske utfordringer, noe som gjør dem til en god match for aktive familier.

Er bearded collie fortsatt brukt som gjeterhund?

Selv om bearded collie opprinnelig ble brukt som en gjeterhund, er de i dag mer kjent som familiehunder og showhunder. Imidlertid er deres intelligens, utholdenhet og naturlige instinkter fortsatt til stede, og noen bearded collies kan fremdeles brukes til gjeting.

Hva er Norsk Bearded Collie Klubb?

Norsk Bearded Collie Klubb er en organisasjon dedikert til bearded collie entusiaster i Norge. Klubben tilbyr informasjon om rasen, rasestandard, helse, stell og mer. De har også en Facebook-side for mer informasjon og gir ut et blad kalt «Shocken» fire ganger i året.

Hvordan er lynnet til en bearded collie?

Bearded collies er kjent for sitt muntre og energiske lynne. De er sosiale, vennlige og svært intelligente hunder. De har en naturlig nysgjerrighet og er alltid klar for eventyr. Selv om de kan være litt sta til tider, er de generelt ivrige etter å behage og elsker å være rundt folk.

Dyreplaneten
Logo