Raseprofil: Old english sheepdog

Old english sheepdog, ofte kalt bobtail eller labbetuss her i Norge, oppsto for rundt 200 år siden. Hunderasen kommer fra Storbritannia og i Sørøst-England ble den brukt som arbeidshund av gjetere og bønder. Old english sheepdog viste en imponerende evne og utholdenhet, og dette ble prioritert over utseendet.

Old english sheepdog info

HunderaseOld english sheepdog
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde51-61 cm
Vekt27-45 kg
PelsLanghåret

Litt om old english sheepdog

 • Old english sheepdog kalles ofte Labbetuss (etter tv-serien for barn)
 • Selv om navnet er oversatt til “gammel engelsk sauehund” er rasen ganske ny
 • Dette er en gjeterhund, men passer som aktiv familiehund og innen hundesport

Størrelse og utseende

Old english sheepdog er en stor hunderase. Hannene står typisk i en høyde mellom 56 og 61 cm, mens tispene er litt mindre, med en høyde som varierer fra 51 til 56 cm. Når det kommer til vekt, ligger hannene normalt mellom 32 og 45 kg, mens tispene er mellom 27 og 36 kg.

Pels

Pelsen er utvilsomt det mest iøynefallende kjennetegnet til old english sheepdog. Den er rikelig og har en god og stri struktur. Pelsen er ikke rett, men raggete og helt uten krøller. Pelsen på bakparten kan ha alle nyanser av grått, gråsprengt eller blått. Hodet, halsen, fronten og under magen er hvite, med eller uten mørke avtegninger.

Det er viktig å legge en strikk eller klype i luggen for å få bedre øyekontakt med hunden. Dette bør du sørge for å gjøre daglig.

Hale

Tradisjonelt sett er hale på en old english sheepdog kupert, noe som betyr at den er avkortet til en stubb. Dette er imidlertid ikke lov i Norge lenger. I noen tilfeller kan hunden også være født med en naturlig stumphale.

Ører

Ørene på en old english sheepdog er små og bæres tett inntil hodet. Selv om de er små, er de fortsatt et kjennetegn for rasen. Ørene er dekket av en moderat mengde pels.

Lynne, trening og lydighet

Old english sheepdog er kjent for sin rolige og jevne lynne. Denne rasen er kjærlig, omgjengelig og hengiven mot sin familie, men kan være reservert overfor fremmede. Med sin intelligens og naturlige gjeterinstinkt er denne hunden både lærevillig og oppmerksom, men kan også vise seg å være stahet til tider. Det krever en tålmodig og konsekvent trener for å bringe ut det beste i en old english sheepdog.

Hvor lydig denne hunden kan bli avhenger av individuell oppdragelse og trening. Med riktig trening fra valpestadiet kan en old english sheepdog utvikle seg til å bli en lydig og pålitelig følgesvenn. Under trening responderer hunden best på positiv forsterkning og kjærlig, men fast veiledning. 

Aktivitetsnivå og mosjon

Old english sheepdog er en aktiv og energisk rase som krever betydelig mosjon for å holde seg sunn, lykkelig og i god form. Med sin bakgrunn som arbeidshund er de kjent for å være utrettelige og kan lett bli understimulerte uten nok aktivitet. Daglig mosjon er avgjørende, hvor minimum er en til to timers aktivitet hver dag.

Aktivitetene trenger ikke nødvendigvis å være intense. Lange turer, løpeturer, hagelek og til og med hundesport som agility, lydighetstrening eller gjetetrening kan være gode aktivitetsformer.

Uten nok mosjon vil en old english sheepdog bli rastløs, noe som kan føre til destruktiv oppførsel og andre atferdsproblemer. På den annen side, vil en tilstrekkelig stimulert og mosjonert old english sheepdog være en glad, avslappet og fornøyd følgesvenn i hjemmet.

Stell av old english sheepdog

En old english sheepdog krever en god mengde stell for å opprettholde helsen og utseendet sitt. La oss se nærmere på hva du må passe på.

 • Pelsstell og røyting: Pelsen til en old english sheepdog er tykk og lang, noe som betyr at den krever regelmessig børsting for å unngå floker og matter. Minimum to ukentlige børstinger er anbefalt. De røyter moderat, men røytingen kan økes med sesongskiftene.
 • Ører og øyne: Ørene må sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon eller parasitter, og kan trenge rengjøring fra tid til annen. Øynene skal også holdes rene, og eventuell overflødig tårevæske bør tørkes bort for å unngå flekker.
 • Tannpleie: Tannpuss er viktig for å forebygge tannkjøttsykdommer og dårlig ånde. Det anbefales å børste hundens tenner flere ganger i uken. Dette er ekstra viktig om du ikke er veldig flink med kostholdet til hunden. Et storfebein å gnage på er også en naturlig måte å rense tennene på.
 • Kloklipp: Klørne til en old english sheepdog kan vokse raskt og bør holdes korte for å forhindre ubehag eller skade. Klipp klørne hver andre til hver tredje uke, eller etter behov. En aktiv hund vil slite ned klørne mer og vil trenge klipp mer sjeldent.
 • Bad: På grunn av den lange pelsen kan old english sheepdog fort bli skitten og lukte vondt. Det er likevel viktig at du ikke vasker den med såpe altfor ofte. Bruk kun vann når du kan, og en mild hundesjampo når det er nødvendig.

Bruksområder for old english sheepdog

Old english sheepdog er en allsidig hund, med kapasiteter som strekker seg langt utover dens vakre og tiltalende utseende. Med sitt ivrige sinn og kraftfulle fysikk, finnes det mange potensielle bruksområder for denne hunderasen.

Gjeterhund

Opprinnelig ble old english sheepdog avlet for å være gjeterhund. De har en naturlig evne til å samle og kontrollere en flokk, takket være deres intelligens, utholdenhet og gode samarbeidsegenskaper.

Hundesport

Old english sheepdogs har vist seg å være svært kompetente innen flere former for hundesport. Deres intelligens og lyst til å jobbe gjør dem godt egnet for agility, lydighet og rallylydighet. I tillegg gjør deres flotte utseende dem til en potensiell stjerne i utstillingsringen.

Aktiv familiehund

Takket være sitt vennlige og lojale vesen er old english sheepdog en utmerket familiehund. De har energi til å holde tritt med aktive familier og er kjent for å være gode med barn.

Andre bruksområder og aktiviteter

Old english sheepdog er også godt egnet til flere aktiviteter som svømming, sykkelturer, og kajakkturer, gitt dens utholdenhet og kjærlighet for fysisk aktivitet. Hunden kan også fungere som besøkshund, gitt dens milde og vennlige natur. Videre kan nesearbeid som kantarellsøk kan være en utmerket måte å engasjere hundens sanser.

Fôr og kosthold

Det er viktig å velge kvalitetsfôr for din old english sheepdog for å sikre optimal helse. Unngå hundemat som inneholder fyllstoffer som mais, soya, og korn. I stedet bør du velge fôr fra pålitelige merker som VOM, eller gi hunden rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Dette gir hunden de nødvendige næringsstoffene den trenger for å vokse og trives.

Mengde mat

Mengden mat en old english sheepdog trenger, kan variere avhengig av hundens vekt og aktivitetsnivå. En god tommelfingerregel er å gange hundens vekt med 30, og deretter legge til 70 for å finne det anbefalte daglige kaloriinntaket. En hund som veier 30 kg vil kreve omtrent (30 kg x 30) + 70 = 970 kalorier per dag.

Hvis hunden er veldig aktiv, kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket noe. Det er viktig å veie hunden regelmessig for å sikre at den ikke får for lite eller for mye mat.

Vanlige helseproblemer

Old english sheepdogs kan være utsatt for flere helseproblemer. Nedenfor er noen av de mest vanlige:

 • Hofteleddsdysplasi (HD): En felles lidelse som kan påvirke hundens mobilitet og komfort. Det er viktig å kjøpe valp fra en oppdretter som tester foreldredyrene for HD.
 • Progressiv Retinal Atrofi (PRA): En arvelig øyesykdom som gradvis kan føre til blindhet. Hunder som utvikler PRA må få det genetiske anlegget fra begge foreldrene.
 • Innovervendte øyelokk (Entropion): Når øyelokket ruller innover og forårsaker irritasjon mot øyet. Dette kan behandles med kirurgi.

Som med alle hunderaser er det viktig med regelmessige veterinærkontroller, riktig stell, tilstrekkelig aktivitet og et sunt kosthold for å minimere risikoen for disse problemene. Vaksinering mot sykdommer som valpesyke, smittsom leverbetennelse, parvovirusinfeksjon og kennelhoste er også viktige tiltak.

Å kjøpe valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og andre helseproblemer er også viktig for å sikre at du får en sunn hund.

Alternativer til old english sheepdog

Valget av hund er en betydelig beslutning som vil påvirke familielivet i mange år fremover. Old english sheepdog er en fantastisk rase, kjent for sin pels, hengivenhet og sin aktive natur. Men det er også alternativer som kan tilfredsstille liknende preferanser.

Bearded collie

Bearded collie har godkjent rasestatus i Norge med en gjennomsnittlig levealder på 12-13 år. Med en høyde på 51-56 cm og en vekt mellom 18-27 kg, er denne rasen omtrent på størrelse med en old english sheepdog.

Bearded collie har en lang pels, akkurat som old english sheepdog, og begge hunderaser krever en del stell. Disse hundene har også lignende aktivitetsnivå og vil trenge regelmessige turer og aktivitet.

Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo er en mindre hund enn old english sheepdog, med en høyde på 41-48 cm og en vekt på 11-16 kg. Med en forventet levetid på 8-17 år, kan denne rasen potensielt leve mye lenger.

Selv om lagotto romagnolo har halvlang pels, har den ikke den samme utpregete «fluffy» pelsen som old english sheepdog, og krever dermed mindre pelsstell.

Lagotto romagnolo er kjent for sin høye energi og kan være et godt alternativ for de som ønsker en aktiv hund, men som foretrekker en litt mindre størrelse.

Border collie

Border collie er kjent for sin utrolige intelligens og høye energinivå. De er mindre enn en old english sheepdog, med en høyde på 46-53 cm og en vekt på 14-20 kg, noe som kan gjøre dem litt enklere å håndtere for noen eiere.

Border collies har kort til middels lang pels, noe som betyr at de krever mindre pelsstell enn en old english sheepdog.

Det er viktig å merke seg at selv om de er mindre, har border collies et veldig høyt aktivitetsnivå og krever mye mental og fysisk stimulering. Derfor passer de best til aktive eiere som kan imøtekomme deres behov for trening og stimulering. Eller som til og med har gjeteroppgaver for dem.

Historien om old english sheepdog

Old english sheepdog, eller «gammel engelsk sauehund» direkte oversatt til norsk, er til tross for sitt navn, en relativt ung rase. Vi kan spore dens historie tilbake bare omtrent 200 år, der navnet ble tildelt i 1893. Denne rasen har vært resultatet av et ønske om en naturlig arbeidshund, og dens utseende ble mindre prioritert sammenlignet med dens kapasitet for arbeid.

Raseforskere er fortsatt ikke enige om den eksakte opprinnelsen til old english sheepdog. En teori er at den kan stamme fra en himalayisk hyrdehund, en stor, ulvelignende rase med noen likheter til old english sheepdog.

Andre peker mot den russiske sauehunden, en stor rase med en type pels og farge lik old english sheepdog.

Historisk sett ble old english sheepdog brukt som arbeidshunder av gjetere og bønder som drev dyr til markedene i Sørøst-England. En av de første navnene til old english sheepdog var «The Sussex Sheepdog». Her ble arbeidseffektivitet prioritert over utseende. Hunderasen viste en imponerende evne og utholdenhet. Fra å drive kveg til markedene, til å bevege New Forest-ponnier og sauer til markedet i London.

En tidlig entusiast for rasen, Doctor Edward Ker, advarte om at old english sheepdog kunne miste sin karakteristiske natur ved å bli avlet for mer glamorøse utstillingshunder gjennom intensiv innavl. På den tiden foretrakk gjetere mindre hunder som kunne bevege seg raskere, mens de større hundene ble valgt for deres skjønnhet og styrke.

I moderne tid er old english sheepdog fortsatt en populær rase i mange land, verdsatt for sine naturlige instinkter som gjeting og vakthold. Med den økende rovdyrbestanden i de nordiske landene er det ikke utenkelig at old english sheepdog kan finne seg tilbake i rollen som en vakthund for husdyr.

Norsk Old English Sheepdog Klubb

Norsk Old english sheepdog Klubb er et hjem for hundeentusiaster, spesielt de med kjærlighet for den distinkte old english sheepdog-rasen. Klubben, grunnlagt i 1971, har engasjert seg i å gjøre rasen mer synlig, drive aktiviteter og tiltrekke seg raseentusiaster.

 • Raseinformasjon: Klubben gir omfattende informasjon om old english sheepdog, inkludert helseinformasjon, bilder og oppdateringer. Som en hjelpsom ressurs, har klubben et medlemsblad som blir utgitt fire ganger i året. Bladet er fylt med hundehistorier, rasereportasjer og mer.
 • Aktiviteter: Klubben arrangerer årlig en spesialutstilling hvor medlemmer samles fra hele landet. I tillegg er det turgrupper som organiserer sosiale treff og turer. De deler også resultater innen hundesport.
 • Medlem: Som medlem av klubben får du tilgang til en mengde ressurser og et engasjerende samfunn. Dette inkluderer medlemsbladet «OES i Norge», tilgang til sosiale sammenkomster og mye mer.

Med sin rike historie og aktive engasjement er klubben et ideelt sted for både eksisterende old english sheepdog-eiere og de som ønsker å bli kjent med denne herlige rasen.

Hvis du vil, er det mulig å bli en del av deres Facebook-gruppe som har rundt 500 medlemmer.

Ofte stilte spørsmål om old english sheepdog

Hvilken type hund er en old english sheepdog?

Old english sheepdog er en stor hunderase opprinnelig fra Storbritannia. Denne rasen ble opprinnelig brukt som en gjeterhund for å drive og vokte sauer, noe som har gitt den navnet.

Hva er Norsk Old English Sheepdog Klubb?

Norsk Old English Sheepdog Klubb er en organisasjon dedikert til å fremme kunnskap og forståelse for old english sheepdog-rasen. Klubben arrangerer aktiviteter, gir råd og informasjon til eiere og potensielle eiere og fungerer som en plattform for sosialt samvær og utveksling av erfaringer mellom medlemmer.

Hvilken hund er kjent som Labbetuss?

Kallenavnet «Labbetuss» kommer fra et barne-TV-program der en skuespiller var iført et old english sheepdog-kostyme. Dette bidro til å popularisere rasen og gi den et kjærlig og lekent bilde blant publikum.

Hvor stammer old english sheepdog-rasen fra?

Old english sheepdog stammer opprinnelig fra det sørvestlige England hvor den ble brukt som en gjeterhund for sauer. Rasen er flere hundre år gammel og selv om den nøyaktige opprinnelsen er usikker, er det antatt at den kan ha nedstamming fra europeiske gjeterhunder.

Er old english sheepdogs gode familiehunder?

Ja, old english sheepdogs er kjent for å være gode familiehunder. De er lojale, kjærlige og har et mildt temperament. De er kjent for å være spesielt gode med barn og kan være veldig beskyttende for sin «familieflokk». De trenger imidlertid regelmessig mosjon og mental stimulering for å være lykkelige og sunne.

Dyreplaneten
Logo