Raseprofil: Engelsk setter

Engelsk setter har vært og er fortsatt en ypperlig jakthund på fugl. Den er heller ikke uvanlig å se i hundesport eller på utstillinger med sin svært vakre pels. Det er Edward Laverack som skal ha ære for hvordan rasen er i dag, og det er derfor engelsk setter ofte refereres til som «Laverack Setter» av engelskmenn.

Engelsk setter info

HunderaseEngelsk setter
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde61-68 cm
Vekt20-36 kg
PelsLanghåret

Litt om engelsk setter

  • Engelsk setter er en ypperlig jakthund på fugl
  • Hunderasen har en vakker pels og er ikke uvanlig å se på utstilling
  • Som en familiehund har engelsk setter behov for å være veldig aktiv
  • Edward Laverack forbedret rasen med innavl og kryssavl over en 50-års periode

Størrelse og utseende

Engelsk setter er en mellomstor hunderase. Voksne hannhunder har en skulderhøyde på mellom 65 til 68 cm, mens tispene er litt mindre med en skulderhøyde på 61 til 65 cm. Vekten varierer, men ligger generelt sett mellom 20 og 36 kg.

Pels

Engelsk setter har en attraktiv pels som er en av rasens sjarm. Pelsen ligger flatt, utsmykket med fjær – en lengre frynse av hår – på ørene, brystet, magen, undersiden av lårene, baksiden av beina og på halen. Nok til å være pen, men ikke så mye at det ville hindre setterens fremgang i feltet.

Fargene blå belton, oransje eller sitron belton, blå belton og tan, og lever belton henviser tilbake til deres engelske jaktarv. Belton er en landsby hvor rasens grunnlegger Edward Laverack likte å jakte. Pelsen er hvit med en innblanding av mørkere hår over hele kroppen.

Hale

Engelsk setter har en moderat lang hale. Halen er ganske rett og smalner mot enden. Den har en lett oppadgående kurve, men bæres aldri over ryggen. Halen er dekket med moderat lang, rett og flatt hår som danner en elegant frynse.

Ører

Engelsk setter er kjent for sine vakre lavt hengende ører. Ørene er av middels størrelse og ligge tett inntil hodet. De er dekket med silkemyk, middels lang pels som danner en tiltalende frynse. Fordi de hengende ørene blokkerer luftsirkulasjonen, bør de sjekkes og rengjøres ukentlig for å forhindre øreinfeksjoner.

Lynne, trening og lydighet

Engelsk setter er kjent for sin vennlige og avslappede personlighet. Disse hundene er kjærlige, sosiale og knytter ofte sterke bånd til sine menneskelige familier. De har et naturlig godt humør og elsker å være i sentrum for oppmerksomhet.

Som jakt- og apporterende hunder, er de også kjent for sin energi og entusiasme. Engelsk setter er intelligent og ivrig etter å lære. Rasen kan imidlertid også være litt sta, så konsekvens og positiv forsterkning er nødvendig i treningen. Deres intelligens og vilje til å behage gjør dem ganske lydige, forutsatt at de får nødvendig trening og mental stimulering.

Selv om de kan være energiske og lekne, er de kjent for å være rolig og avbalansert innendørs. Engelsk setter er fantastiske følgesvenner som bringer mye glede og kjærlighet til ethvert hjem de blir en del av.

Aktivitetsnivå og mosjon

Engelsk setter er en aktiv rase som krever betydelig mosjon for å opprettholde sin gode helse og for å minimere eventuelle atferdsproblemer. Hver dag trenger de minst en time til halvannen times aktivitet, enten det er gjennom lange turer, løping, lek eller apport. Helst bør en engelsk setter få i gjennomsnitt halvannen til to timer aktivitet hver dag.

Som tidligere jakt- og apporterende hunder trives de med aktiviteter som stimulerer deres naturlige instinkter, som jakt eller hundesport som agilityøvelser. De kan også være gode følgesvenner for jogging eller sykling, men det er viktig å ta hensyn til hundens alder og generelle helse før man begynner med høyintensive aktiviteter. Økt gradvis om hunden din ikke er i god form.

Utover fysisk aktivitet trenger engelsk setter også mental stimulering for å være fornøyd og velbalansert. Aktiviteter som involverer nesearbeid, problemløsning eller trening på nye kommandoer kan være spesielt givende for denne intelligente rasen.

Husk at balansen mellom aktivitet og hvile er viktig for hundens velvære. Etter en aktiv dag vil en engelsk setter sette pris på å kunne slappe av ved siden av sin menneskelige familie.

Stell av engelsk setter

Stell av en engelsk setter kan være både enkelt og hyggelig, og bidrar til å opprettholde hundens helse og utseende.

Pelsstell og røyting: Engelsk setter har en mellomlang pels som krever regelmessig børsting for å forhindre floker – gjerne et par ganger i uken. Røytingen er moderat, men vil øke ved skifte av årstidene.

Bad: Engelsk setter trenges kun å bades når de blir veldig skitne og lukter vondt. Et bad hver andre til tredje måned er vanligvis nok. Føler du at du trenger å bade den oftere kan det være forholdsmessig å vaske med bare vann. Resten av gangene kan du bruke en mild hundesjampo.

Ører og øyne: Sjekk og rengjør ørene regelmessig for å forhindre infeksjoner, særlig etter bading eller våt utendørs lek. Øynene skal være klare og fri for rødhet eller utflod.

Tannpleie: Tannbørsting anbefales minst en gang i uken, men daglig er best. Regelmessig tannpleie forebygger tannstein og dårlig ånde. Et sunt kosthold og storfebein vil også på langt sikre god tannhelse.

Kloklipp: Klipp klørne regelmessig for å forhindre ubehag eller smerte. Hvis du hører klørne klikke mot gulvet er det på tide å klippe dem.

Bruksområder for engelsk setter

Engelsk setter er en allsidig rase som har flere bruksområder. Den er kjent for sine gode egenskaper som jakthund, men kan også være en energisk familiehund.

Jakthund på fugl

Engelsk setter er først og fremst en dyktig jakthund, spesielt når det kommer til fuglejakt. Ved hjelp av sin gode nese og sterke instinkter, kan hunden finne fugler, sette seg ned og stirre på dem, derav navnet «setter».

På signal fra jegeren vil den skremme fuglen til flukt slik at jegeren kan skyte. Setteren er tilpasset alle typer terreng og er kjent for å søke bredere enn mange andre jakthundraser. Selv om den opprinnelig var avlet for jakt i våtmarker og sumplignende terreng, takler den andre miljøer like godt.

Aktiv familiehund

Engelsk setter kan også være en utmerket familiehund, men bare under de rette forholdene. Den er vennlig, rolig og god med barn, og passer perfekt for familier som er glade i å være ute i naturen.

Det er viktig å merke seg at rasen har høye behov for fysisk og mental stimulans. Dersom hunden ikke får tilstrekkelig med mosjon og stimulans kan den bli understimulert og det kan oppstå atferdsproblemer. Det er derfor essensielt for potensielle eiere å være forberedt på å tilbringe minst et par timer ute hver dag.

Hundesport og utstilling

Engelsk setter fungerer også i hundesport, selv om de kanskje ikke er den mest fremtredende rasen på dette området. De kan likevel delta i en rekke disipliner, og deres energi og entusiasme gjør dem til en glede å trene med. I tillegg til hundesport, er engelsk setter mulig å stille i utstillingsringen, takket være deres vakre pels og elegante holdning.

Fôr og kosthold

Engelsk setter har behov for kvalitetsfôr, fri for unødvendige fyllstoffer som mais, soya og korn. Disse ingrediensene har liten næringsverdi og kan føre til allergiske reaksjoner eller fordøyelsesproblemer hos noen hunder. I stedet bør du velge et høykvalitets hundefôr som VOM, eller tilby rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Dette vil sikre at hunden din får de næringsstoffene den trenger for å holde seg sunn og aktiv.

Mengde mat

Det er viktig å tilby riktig mengde mat til engelsk setter for å unngå overvekt eller underernæring. En god regel er å gange hundens vekt i kilo med 30 og deretter legge til 70 for å finne riktig mengde kalorier per dag. Hvis hunden din er svært aktiv kan du trenge å øke dette inntaket noe. Husk at det er viktig å veie hunden regelmessig for å sikre at vekten er stabil.

Antall måltider

To til tre måltider per dag er vanligvis tilstrekkelig for en voksen engelsk setter. Du bør imidlertid unngå å mate hunden rett før en lang tur eller en intens treningsøkt, da dette kan føre til mageproblemer.

Vanlige helseproblemer

Selv om engelsk setter generelt er en sunn og robust rase, er det enkelte helseproblemer de er mer utsatt for.

  • Hofteleddsdysplasi (HD): Hofteleddsdysplasi er en fellesbetegnelse for unormal utvikling av hofteleddene, noe som kan føre til slitasjegikt.
  • Progressiv retinal atrofi (PRA): En gruppe genetiske sykdommer som forårsaker progressiv synstap og til slutt blindhet.
  • Albueleddsdysplasi (AD): Dette er en tilstand som involverer flere anatomiske avvik i albueleddet, som kan føre til lamhet og smerte.
  • Lavt stoffskifte (Hypothyroidisme): En tilstand der skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok hormoner, noe som kan føre til en rekke symptomer, inkludert vektøkning, håravfall og tretthet.

Det viktigste du kan gjøre for å forebygge helseproblemer for din engelsk setter er veterinærkontroller, godt stell, nok aktivitet og et sunt kosthold. Kjøp av valp bør skje fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og flere helseproblemer.

Alternativer til engelsk setter

Engelsk setter er en elsket hunderase med mange fantastiske egenskaper, men av ulike årsaker kan det være at denne rasen ikke passer for alle. Det kan være nyttig å vurdere alternativer som deler en del av engelsk setterens kvaliteter.

Irsk setter

Irsk setter er en høyenergisk og elskverdig rase som er kjent for sin utholdenhet og hurtighet, mye som engelsk setter. Rasen fra Irland deler også en lidenskap for jakt og friluftsliv, akkurat som den engelske setteren. Med en levetid på 12-15 år, høyde mellom 55-67 cm og en vekt mellom 24-32 kg, har den en god størrelse for aktive familier. Pelsen er langhåret, og trenger regelmessig stell for å se sitt beste ut.

Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel er en annen rase som kan fungere som et alternativ til engelsk setter. Denne rasen er kjent for sin entusiasme, utholdenhet og sterke jaktinstinkt, noe som gjør den til en flott jaktpartner. De har en levetid på 10-14 år, en høyde på 46-56 cm og veier mellom 18-25 kg. Pelsen er langhåret og krever regelmessig vedlikehold.

Flat coated retriever

Flat coated retriever kan også være et alternativ til engelsk setter. Denne rasen er kjent for sin lekenhet, vennlighet og intelligens, sammen med et solid instinkt for jakt- og apportering. Flat coated retriever har en forventet levetid på 9-10 år, høyde på 56-62 cm og en vekt på 25-36 kg. Pelsen er halvlang og krever en moderat mengde vedlikehold.

Historien om engelsk setter

Engelsk setter er en hunderase med en historie som strekker seg langt tilbake. Noen mener at rasen allerede eksisterte på 1500-tallet, ettersom John Caius skrev om en spesielt langbent hund som ble brukt til å jakte rapphøns.

Denne hunden skilte seg ut ved at den tok stand og markerte fuglens posisjon, i motsetning til kortbeinte spaniels som jaget fuglen inn i nett. Selv om dette kan være den første beskrivelsen av en setter-lignende hund, er det mer trolig at engelsk setter som vi kjenner den i dag først oppsto rundt 1700-tallet.

Rasen fikk sitt navn fra Edward Laverack, som forbedret rasen gjennom innavl og kryssavl over en 50-års periode på 1800-tallet. Det første engelsk setter-showet fant sted i Newcastle i 1859, og The Kennel Club anerkjente rasen i 1873. I dag skiller engelskmennene mellom den vanlige engelsk setteren og den såkalte «working setter», eller llewellin setter, en arbeidshund formet av Richard Purcell Llewellin med basis i den førstnevnte typen.

Ofte stilte spørsmål om engelsk setter

Er engelsk setter en god jakthund?

Ja, engelsk setter er en utmerket jakthund, og spesielt for fuglejakt. Den er energisk, har en utmerket luktesans og er kjent for sin evne til å markere fuglenes posisjon ved å «sette seg» og stirre i retning fuglene.

Hvilke raser er gode alternativer til engelsk setter?

Gode alternativer til engelsk setter kan være irsk setter, engelsk springer spaniel og flat coated retriever. Disse rasene har også gode jaktegenskaper, mye energi og kan være gode familiehunder.

Passer engelsk setter som familiehund?

Ja, engelsk setter kan være en fantastisk familiehund forutsatt at den får den nødvendige treningen og den mentale stimulansen den trenger. De er kjent for et vennlig og rolig temperament, og fungerer bra med barn.

Hva er levetiden til en engelsk setter?

En engelsk setter lever vanligvis mellom 10 og 12 år.

Når oppsto engelsk setter?

Det antas at engelsk setter oppsto rundt 1700-tallet, selv om det er noen bevis for at setter-lignende hunder kan ha eksistert så tidlig som på 1500-tallet.

Hvem var Edward Laverack?

Edward Laverack var en engelsk oppdretter på 1800-tallet som er kjent for å ha forbedret engelsk setter gjennom innavl og kryssavl over en 50-års periode. Han var så viktig for rasen at engelsk setter ofte refereres til som «Laverack Setter» av engelskmenn.

Dyreplaneten
Logo