Raseprofil: Flat coated retriever

Flat coated retriever kommer fra Storbritannia og er den tredje mest populære retrieverrasen. Dette er en apporterende fuglehund med god luktesans og hurtighet. På 1800-tallet ble den kalt wavy coated retriever, men rasen heter nå flat coated retriever og kalles bare for flat eller flatcoat.

Flat coated retriever fakta

HunderaseFlat coated retriever
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid9-10 år
Høyde56-62 cm
Vekt25-36 kg
PelsHalvlang

Størrelse og utseende

Flat coated retriever er en stor hunderase. Hos hannhundene ligger mankehøyden vanligvis mellom 59 og 62 cm, mens tispene er noe mindre, med en mankehøyde på 56 til 59 cm. Når det kommer til vekt, veier voksne hanner mellom 27 og 36 kg, mens tispene veier mellom 25 og 32 kg.

Pels

Flat coated retriever er kjent for sin elegante, glatte pels. Fargen er ensartet svart eller leverbrun, og gir rasen en glansfull framtoning. Pelsen er tett og vannavvisende, noe som gjør hunden godt egnet for aktiviteter utendørs, selv under våte forhold.

Selv om pelsen er lettstelt, er det viktig å være oppmerksom på at flat coated retriever røyter en god del, og jevnlig børsting er nødvendig for å minimere hår i hjemmet.

Hale

Flat coated retriever har en lang hale som bæres aktivt. Halen, sammen med den strømlinjeformede kroppen og glatte pelsen, bidrar til den elegante silhuetten som kjennetegner rasen. Den frodige halen krever også litt ekstra oppmerksomhet når det kommer til stell, da den kan bli møkkete og full av løv og kvister under aktiviteter utendørs.

Lynne, trening og lydighet

Flat coated retriever er kjent for sitt vennlige og entusiastiske lynne. Den er kjærlig, energisk og hengiven, noe som gjør den til et utmerket familiemedlem. Denne rasen er kjent for å være en ekte menneskevenn, alltid klar for nye eventyr og ivrig etter å tilfredsstille eierne sine.

Flat coated retriever er ikke bare vennlig og sosial, men er også kjent for å være intelligent og lærevillig. Denne kombinasjonen av egenskaper gjør den lett å trene.

Hunder av denne rasen liker å bruke hjernen sin, så det anbefales å variere treningsrutinene og inkludere forskjellige mentale øvelser for å holde dem engasjerte.

Lydighetstrening kan starte allerede fra valpestadiet og flat coated retrieveren vil raskt absorbere kommandoene gitt sin naturlige lyst til å behage. Tålmodighet og positiv forsterkning vil likevel være viktig for å fremme god oppførsel og lydighet.

Selv om flat coated retriever er intelligent og lærevillig, kan dens energinivå og entusiasme noen ganger være en utfordring – særlig for førstegangseiere. Denne rasen krever mye mosjon og mental stimulering for å være lykkelig og balansert. En flat coated retriever som ikke får nok aktivitet, kan bli rastløs og utvikle uønsket atferd.

Når det er sagt, bjeffer flat coated retriever lite, noe som er en fordel så sant du ikke leter etter en skikkelig vakthund.

Ved å være både aktiv og intelligent fører til at den også egner seg godt for ulike former for hundesport, som for eksempel agility og lydighet.

Aktivitetsnivå og mosjon

Flat coated retriever er en aktiv og energisk hunderase som trives best når den får mye mosjon. Denne hunden er en ekte friluftsentusiast, og vil elske å bli med på lange turer, fjellturer, sykkelturer eller joggeturer.

Når det er sagt, trenger ikke en flat coated retriever bare fysisk aktivitet, men også mental stimulering. Derfor vil den også sette pris på aktiviteter som utfordrer hjernen, som apportering, lydighetstrening eller agility.

Det er viktig å være klar over at flat coated retriever ikke er en slappfisk, og at den har en iboende trang til å være aktiv og engasjert.

For å opprettholde god helse og et balansert temperament, bør en flat coated retriever få minst en times moderat til intens aktivitet hver dag. Men gjerne mer om det er mulig.

Det høye energinivået kombinert med en kjærlighet til friluftsliv gjør flat coated retriever til en utmerket følgesvenn for aktive og eventyrlystne eiere.

Stell av flat coated retriever

Pelsstell og røyting

Flat coated retriever har en tett, vannavstøtende pels som krever regelmessig vedlikehold for å holde den sunn og glansfull. Dette inkluderer regelmessig børsting for å fjerne løs pels og holde pelsen fri for floker.

Hvor ofte du børster vil avhenge av individuell pels og årstid, men generelt vil en ukentlig børsting være tilstrekkelig.

Når det kommer til røyting, er det verdt å merke seg at flat coated retriever røyter ganske mye. Selv om børsting kan bidra til å begrense mengden løs pels, er ikke dette en rase hvis du ønsker så lite hundehår som mulig i hjemmet ditt.

Ører og øyne

Ører og øyne bør sjekkes regelmessig for tegn på irritasjon eller infeksjon. Ørene til flat coated retriever er hengende, noe som kan gjøre dem mer utsatt for øreinfeksjoner. Øynene skal på sin side være klare og fri for rødhet eller utflod.

Hvis du ser noen tegn på problemer, bør du kontakte veterinæren din.

Tannpleie

God tannpleie er viktig for flat coated retriever, som det er for alle hunder. I tillegg til regelmessig tannbørsting med hundetannkrem, er det lurt å gi hunden et ekte storfebein som fremmer tannhelse. Dette vil nemlig rense tennene til hunden naturlig.

Et sunt kosthold spiller også en stor rolle i tannpleien. Er du veldig påpasselig med hva du gir hunden din er det ikke sikkert det er behov for å børste tennene i det hele tatt. I så fall kan mange klare seg fint med et storfebein et par ganger i uka.

Kloklipp

Flat coated retriever trenger regelmessig kloklipp for å hindre at klørne blir for lange og forårsaker ubehag. Det er viktig å merke seg at klørne ikke bør klippes for langt inn, da det er både nerver og blodårer der. Hvis hunden din er spesielt aktiv kan klørne slites ned naturlig. Det er imidlertid viktig at du sjekker dem regelmessig og klipper dem etter behov.

Bad

Flat coated retriever kan være glad i å rulle seg rundt i sølepytter og gjørme, så du må være forberedt på å gi den et bad med jevne mellomrom. Imidlertid bør du unngå å bade hunden for ofte med hundesjampo, da dette kan fjerne de naturlige oljene i pelsen som gir den vannavstøtende egenskaper. Ofte vil det være nok å dusje den med hageslangen for å fjerne skitt og lukt.

Bruksområder for flat coated retriever

Flat coated retriever er en hunderase med mange mulige bruksområder. Med sin aktive natur, intelligens og lettlærte personlighet kan denne rasen trives i mange forskjellige roller. La oss utforske noen av de mest kjente bruksområdene for flat coated retriever.

Apportør ved fuglejakt

Flat coated retriever har en sterk jaktinstinkt og en naturlig evne til å apportere, noe som gjør den ideell som jakthund på fugl. Rasen har en fantastisk nese og en medfødt kjærlighet til vann, noe som gjør dem gode til jakt i våtmarker. Disse egenskapene, sammen med deres naturlige tålmodighet og evne til å vente på kommando, gjør flat coated retriever til en dyktig jeger.

Sporhund (vilt og mennesker)

Med sin sterke luktesans er flat coated retriever også dyktig som sporhund. De kan brukes til å spore vilt, og noen flat coated retrievere er også trent til å spore mennesker, for eksempel i redningsoperasjoner. De har en naturlig evne til å konsentrere seg om en oppgave, og har også den nødvendige utholdenheten til å følge et spor over lang tid.

Servicehund

Takket være sin lærevillige og lojale natur er flat coated retriever godt egnet som servicehund. De kan trenes til å hjelpe mennesker med ulike typer funksjonshemninger, fra synshemmede til personer med bevegelseshemninger. Rasens naturlige vilje til å behage og deres evne til å tilpasse seg forskjellige situasjoner gjør dem til ideelle kandidater for denne typen arbeid.

Aktiv familiehund

Til tross for sine mange arbeidsegenskaper, er flat coated retriever kanskje mest kjent som en fantastisk familiehund. De trives i en aktiv familie der de kan være en del av dagliglivet. Med sin kjærlighet til mennesker og spesielt barn, sin glede for fysisk aktivitet og sitt lekne vesen, er flat coated retriever en hund som bidrar til familielivet på en helt unik måte.

Fôr og kosthold

For å sikre at din flat coated retriever får alle nødvendige næringsstoffer, er det avgjørende å velge et kvalitetsfôr. Unngå fôr fylt med fyllstoffer som mais, soya og korn, som ikke tilfører noen ernæringsmessig verdi for hunden. Kvalitetsfôr, som for eksempel det du får fra VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat vil gi hunden din massevis av gode næringsstoffer.

Mengde mat

Når det kommer til mengde mat, bør en flat coated retriever naturligvis ikke få for lite eller for mye. En god tommelfingerregel er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70 for å finne ut en omtrentlig kalorimengde.

For eksempel, hvis din flat coated retriever veier 30 kg, vil du gange dette med 30 og legge til 70. Dette gir deg 970 kalorier, som en veiledende daglig kalorimengde. En svært aktiv hund kan imidlertid trenge mer enn dette, så det er viktig å overvåke vekten regelmessig.

Vanlige helseproblemer

Flat coated retriever har visse helseproblemer den kan være mer utsatt for. Noen av de mest vanlige helseproblemene hos flat coated retriever er:

  • Hoftedysplasi, en genetisk lidelse som kan påvirke mobiliteten.
  • Progressiv Retinal Atrofi (PRA), en øyesykdom som gradvis kan føre til blindhet.
  • Kreft, spesielt lymfom og mastcelletumor, som er relativt vanlig i denne rasen.
  • Hypotyreose, eller lavt stoffskifte, som kan føre til en rekke helseproblemer, inkludert vektøkning og håravfall.
  • Patellalukasjon, eller løs kneskål, noe som kan forårsake smerte og begrense mobilitet.

En flat coated retriever kan leve et langt, sunt og lykkelig liv med riktig stell, aktivitet og et sunt kosthold. Regelmessige veterinærkontroller er avgjørende for å oppdage og behandle disse og andre helseproblemer på et tidlig stadium.

Det er også viktig å kjøpe valper fra en ansvarlig og anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og andre helseproblemer. Dette vil bidra til å sikre at valpen din har den beste sjansen for å vokse opp til å bli en sunn og lykkelig hund.

Alternativer til flat coated retriever

Om du elsker flat coated retriever, men lurer på om det finnes andre hunderaser som kan matche dine behov og ønsker på en litt annen måte, er det verdt å vurdere noen alternativer. Det er flere hunderaser som har liknende egenskaper som flat coated retriever, men som også kan ha noen unike kvaliteter som kan passe bedre for noen mennesker.

Labrador retriever

Labrador retriever er kjent for sitt vennlige og sosiale vesen, noe som gjør den til en utmerket familiehund. Begge rasene er kjent for å være gode arbeidshunder og har et sterkt apporteringsinstinkt. Ønsker du å bruke hunden din til jakt bør du sørge for å få en labrador retriever fra jaktlinjer.

Labradoren er generelt litt mer robust enn flat coated retriever, og kan tåle litt tøffere fysisk lek. Aktivitetsnivået mellom disse to rasene er relativt likt, med begge som krever god daglig mosjon for å være på sitt lykkeligste.

Størrelsesmessig er begge rasene omtrent helt like med sine 25 til 36 kg.

Golden retriever

Golden retriever er en populær hunderase som deler mange likheter med flat coated retriever. De har begge et vennlig og omgjengelig temperament og er utmerkede familiehunder. Begge rasene er også kjent for sin intelligens og lærevillighet, noe som gjør dem lette å trene.

Golden retriever kan være alt fra 25 til 38 kg tunge, og er dermed omtrent like store. Ønsker du deg en hund på nedre del av skalaen vil det lønne seg å velge en tispe.

Videre røyter golden retriever ganske mye, som tross alt ikke er så forskjellig fra flat coated retriever.

Toller (nova scotia duck tolling retriever)

Toller er en retrieverrase som kan være et godt alternativ til flat coated retriever. Tolleren er litt mindre enn flat coated retriever med sine 17 til 23 kg, noe som kan være gunstig for deg som ønsker en litt mindre hund.

Tolleren er en aktiv og intelligent hund som – akkurat som flat coated retriever – samtidig som den krever mye mosjon og mental stimulering. Begge rasene er gode apportører, noe som gjør dem ideelle for fuglejakt.

Tolleren har imidlertid en mer reservert natur sammenlignet med flat coated retriever, noe som kan gjøre den mer passende for de som foretrekker en litt mer uavhengig hund.

De fleste som velger toller faller også for utseende. Dette er tross alt en fantastisk fin hund.

Historien om flat coated retriever

Flat coated retrieveren er en britisk rase med en fascinerende historie. Den oppstod på midten av 1800-tallet da jaktentusiaster i England ønsket å skape en rase som kunne hente vilt på land og i vann. Den skulle også kunne jobbe i flere timer uten å bli utmattet.

Ved å krysse forskjellige raser som newfoundlandshund, setter, schæfer og vannhund, skapte de en ny rase med utmerkede apporterende egenskaper og en stor kjærlighet for vann. 

På slutten av 1800-tallet ble flat coated retriever en populær jakt- og utstillingshund, og i 1915 ble den anerkjent av den britiske kennelklubben.

Etter de to verdenskrigene gikk rasens popularitet kraftig tilbake, delvis fordi andre retrieverraser som labrador og golden retriever tok over. Heldigvis arbeidet entusiaster hardt for å øke bestanden, og i dag er flat coated retriever en kjent og elsket rase. 

Selv om den kanskje ikke er like populær som andre retrieverraser, er flat coated retriever en fantastisk arbeidshund og en lojal familiehund.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan går flat coated retrieveren overens med andre kjæledyr?

Flat coated retrieveren er kjent for å være vennlig og omgjengelig, og går vanligvis godt overens med andre kjæledyr. Når det er sagt, er det alltid best å introdusere nye dyr til hunden på en rolig og kontrollert måte.

Hvor mye røyter en flat coated retriever?

Flat coated retriever røyter ganske mye hele året, og mer intenst i røyteperioder om våren og høsten. Mye børsting kan hjelpe med å kontrollere røytingen.

Kan en flat coated retriever være hjemme alene?

Som en hunderase som er veldig knyttet til sin familie, liker ikke flat coated retrieveren å være alene i lange perioder. Hvis den etterlates alene for ofte eller for lenge kan den utvikle separasjonsangst.

Hvor lydig er en flat coated retriever?

Flat coated retrieveren er kjent for å være intelligent og villig til å lære. De responderer godt på positive treningsmetoder og kan lære et bredt spekter av kommandoer og triks.

Bjeffer flat coated retriever mye?

Flat coated retrieveren er ikke kjent for å være en rase som bjeffer mye, men individuell bjeffing kan variere. Korrekt trening og sosialisering fra ung alder kan hjelpe med å kontrollere unødig bjeffing.

Hva koster en flat coated retriever valp?

Prisen på en flat coated retriever valp kan variere mye avhengig av flere faktorer som oppdretterens rykte, stamtavlen og helsestatusen til foreldrene og valpen. Forvent å betale rundt alt fra 18 000 til 24 000 norske kroner for en flat coated retriever valp.

Hva er den forventede levetiden til en flat coated retriever?

Flat coated retrieveren har en forventet levetid på mellom 9 og 10 år. Dette vil imidlertid variere basert på flere faktorer som helse, kosthold, mosjon og genetikk.

Hvilke bruksområder passer best for flat coated retrievere?

Flat coated retrieveren er en allsidig arbeidshund. Den har blitt brukt som apportør ved fuglejakt, sporhund og servicehund. Den trives også som en aktiv familiehund.

Dyreplaneten
Logo