Raseprofil: Nova scotia duck tolling retriever (toller)

Nova scotia duck tolling retriever, eller toller som den også kalles, er en vannapporterende hund som blir brukt til å jakte på fugler. Den oppsto på siste halvdel av 1800-tallet i Canada og er anerkjent som Nova Scotia sin provinshund.

Nova scotia duck tolling retriever fakta

HunderaseNova scotia duck tolling retriever
OpprinnelseCanada
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid8-15 år
Høyde45-52 cm
Vekt17-23 kg
PelsHalvlang

Størrelse og utseende

Nova scotia duck tolling retriever, også kjent som tolleren, er den minste av retrieverrasene. Fullvoksne hannhunder ligger på mellom 20 til 23 kg og har en skulderhøyde på mellom 48 til 52 cm. Tispene er noe mindre og veier vanligvis mellom 17 og 20 kg, med en skulderhøyde på 45 til 48 cm. Selv om tolleren er mindre i størrelse, er den kraftig bygget med en sterk og smidig kropp som gjenspeiler dens arv som en hardtarbeidende vannhund.

Pels

Tolleren er godt beskyttet mot vær og vind med sin tette og vannavstøtende dobbelpels. Den ytterste delen av pelsen er ganske myk, men fortsatt grov nok for å avstøte vann, mens underpelsen er kort og tett.

Fargen på pelsen er særlig karakteristisk for tolleren med sin røde eller oransje farge, noe som gir den et unikt, men noe reveaktig utseende. Hvit pels kan også forekomme på poter, bryst, haletipp og ansikt kjent som bliss.

Hale

Tolleren har en tykk og kraftig hale som komplementerer dens sterke og smidige kropp. Halen er middels lang, godt bekledd med hår og bæres i en oppadgående kurve.

Halens hovedfunksjon er å fungere som et ror når tolleren svømmer, men den fungerer også som et effektivt signalinstrument når hunden «toller» – lokker vannfugl ved å vifte livlig med halen.

Lynne, trening og lydighet

Nova scotia duck tolling retriever, ofte kalt toller, er kjent for sitt aktive og lekne lynne. Denne rasen er både intelligent og munter, noe som gjør den til en fremragende familiehund og jaktpartner. Kombinert med sin apporterende atferd er tolleren en ivrig deltaker i mange typer hundesport – fra jaktprøver til agility.

Tollerens nysgjerrighet og intelligens gjør at den elsker mentale utfordringer og varierte aktiviteter. Den er kjent for sin viljestyrke og sin evne til å finne alternative løsninger på problemer. Dette betyr at konsekvent og kreativ trening er nødvendig for å få det beste ut av denne hunderasen. 

Tolleren responderer best på positiv forsterkning, samt læring i lek. Harde eller ensformige treningsmetoder vil ikke fungere godt med denne hundens sterke personlighet og intelligens.

Når det kommer til generell lydighet er tolleren villig til å lære og arbeide, men helst på sin egen måte. Denne hunderasen har en tendens til å tenke for seg selv og kan finne på kreative måter å utføre oppgaver på.

Den ser også på eieren som et forbilde og vil raskt adoptere deres oppførsel. Her er det viktig å starte lydighetstreningen tidlig for å etablere klare regler og rutiner.

Til tross for sin aktive natur og behov for mental stimulering er tolleren en rase som trives i selskap med sin familie. Den har en naturlig glede av å være i nærheten av mennesker og dens sosiale natur betyr at den ikke trives godt med å være alene i lange perioder.

En nova scotia duck tolling retriever som er alene hele dagen kan utvikle uønsket atferd, som overdreven bjeffing eller ødeleggelse. Derfor er det også viktig å sørge for at tolleren din får nok oppmerksomhet og sosialisering.

Aktivitetsnivå og mosjon

Nova scotia duck tolling retriever er en hund som er kjent for sitt høye energinivå og behov for aktivitet. Dette er en rase som krever betydelig daglig mosjon for å holde seg sunn og lykkelig. 

Tolleren elsker å løpe, hoppe og svømme, noe som gjør den ideell for aktive familier som liker å tilbringe mye tid utendørs.

Svømming er en spesielt god aktivitet for tolleren, takket være dens naturlige kjærlighet for vann. Du kan enten svømme sammen med den eller trene apportering ved vannkanten.

Du kan også vurdere å involvere hunden din i hundesport som agility eller flyball, da disse aktivitetene gir både fysisk trening og mental stimulering.

På en typisk dag trenger en voksen toller minst halvannen til to timer moderat til intensiv mosjon delt inn i flere økter.

Det er også viktig å merke seg at selv om tolleren er en aktiv hund, har den også behov for tid til å slappe av og hvile seg. Så sant den får nok aktivitet i løpet av dagen vil den gjerne ligge rolig og ta det med ro i hjemmet.

Stell av nova scotia duck tolling retriever

Nova scotia duck tolling retriever er en svært attraktiv hund, kjent for sin livlige rødfargede pels. Men skjønnheten kommer ikke uten innsats. For å beholde en sunn og glad toller, er det viktig med regelmessig stell.

Pelsstell og røyting

Nova scotia duck tolling retriever har en dobbelpels som krever regelmessig børsting. Når det er sagt, vil mye være gjort ved å børste hunden din en gang i uka. Under røyteperiodene på våren og høsten kan det være lurt med flere børstinger, men da hovedsakelig for å unngå så mye hår i hjemmet.

Dette er for øvrig ikke blant de kjente allergivennlige hunderasene, men som med det meste, vil mennesker reagere forskjellig. Det er alltid lurt å tilbringe tid med hunden for å se om du reagerer før du kjøper en valp.

Ører og øyne

Ørene på en toller henger ned og det kan skape et miljø hvor bakterier trives. Sjekk og rengjør ørene regelmessig for å unngå infeksjoner. Øynene bør også sjekkes jevnlig for tegn på irritasjon eller infeksjon. Ved tegn på problemer bør du ta kontakt med en veterinær.

Tannpleie

Sunn munnhygiene er like viktig for en nova scotia duck tolling retriever som for alle andre hunder. Et sunt og rent kosthold er det viktigste for å bygge god tannhelse. Et ekte storfebein kan være en god naturlig metode for å rense tennene, samtidig som det tilfører viktige mineraler som kalsium som igjen er med på å styrke dem.

Unngå for all del små, tynne og skarpe bein (og samtlige fra fugler) da disse kan skade hundens munn og innvoller.

Hvis hunden din blir matet med vanlig hundemat med fyllstoffer, godbiter og menneskemat, vil det potensielt være behov for regelmessig tannpuss – selv om storfebein igjen kan være et godt alternativ.

Kloklipp

Når det kommer til klør, er det viktig å ikke klippe dem for langt inn da det både er nerver og blodårer der. For dyp klipping vil være smertefullt for hunden og kan føre til blødning.

Heldigvis kan klørne slites ned naturlig hvis hunden er mye aktiv, men det kan fortsatt være nødvendig med litt vedlikehold av klørne.

Synes du det er skummelt å klippe klørne kan du ta med hunden din til en hundefrisør eller enkelt og greit file dem ned selv.

Bad

En toller trenger sjeldent et bad med mindre den har rullet seg i noe som lukter veldig vondt. Å bade hunden med såpe og sjampo for ofte vil fjerne de naturlige oljene i pelsen, noe som kan føre til hudproblemer.

Når du bader hunden din bør du helst holde deg til vann alene, men innimellom kan det være nødvendig med en mild hundesjampo for å få vekk all skitt og lukt.

Bruksområder for nova scotia duck tolling retriever

Nova scotia duck tolling retriever er en usedvanlig allsidig rase, med bruksområder som strekker seg fra jakt til familiehund. Som en energisk og intelligent hund er tolleren kjent for sin evne til å tilpasse seg en rekke forskjellige roller.

Jakthund på fugl

Tolleren, som navnet tilsier, er en spesialisert tollingjakt eller lokkejakt på ender og gjess. Med sitt lekfulle vesen og bevegelsesmønster klarer den å lokke viltet inn på skuddhold, før den apporterer det fra vann eller land. Dette er typen jakt som rasen opprinnelig ble avlet for. Når det er sagt, kan tolleren også være effektiv i andre former for jakt på fugl.

Spor- og ettersøkshund

Med en skarp nese og høy intelligens, kan en nova scotia duck tolling retriever også brukes som sporhund. Den kan brukes i søk- og redningsoperasjoner, ettersøk av vilt eller i sporingskonkurranser. Med riktig trening kan tollerens sporingsferdigheter bli et uvurderlig verktøy.

Hundesport

Nova scotia duck tolling retriever er kjent for sin smidighet, fart og intelligens, noe som gjør den til en naturlig kandidat for forskjellige hundesporter. Fra agility og flyball til lydighet og rallylydighet, kan tolleren skinne på hundesport-arenaen. Med stor arbeidsglede og vilje er tolleren en sterk konkurrent og et givende treningspartner.

Familiehund

Til tross for sin bakgrunn som arbeidshund trives tolleren også som en familiehund. Dens lekne og kjærlige natur, sammen med intelligens og treningsevne, gjør den til et utmerket familiemedlem. Det er imidlertid viktig å merke seg at tolleren er en aktiv hund som trenger rikelig med fysisk og mental stimulering for å være fornøyd.

Fôr og kosthold

Det første steget til en sunn toller er å velge et kvalitetsfôr. Fôret bør være fritt for unødvendige fyllstoffer som mais, soya og korn, som kan være vanskelig for hunden å fordøye og tilbyr lite næringsverdi. Hundemat av høy kvalitet fra anerkjente merker som VOM, eller ren mat som kjøttdeig og innmat vil gi hunden den næringen den trenger. Disse matvarene inneholder de essensielle vitaminene, mineralene, fettet og proteinene som tolleren trenger for å trives.

Mengde mat

Å finne den riktige mengden mat å gi hunden kan være en utfordring, men en generell regel er å gange hundens vekt med 30 og legge til 70. Dette gir deg det anslåtte antallet kalorier hunden trenger per dag. For eksempel, hvis en toller veier 20 kilo, vil den trenge omtrent (20*30) + 70 = 670 kalorier per dag. Hvis hunden er spesielt aktiv, kan du måtte øke inntaket noe. Regelmessig veiing av hunden kan hjelpe deg med å overvåke vekten og justere fôrmengden etter behov.

Det er også viktig å huske at ikke all vektøkning er et problem. Hvis hunden har fått mer muskelmasse kan det føre til en økning i vekt uten at hunden blir overvektig.

Når du vurderer hundens vekt, kjenn på hundens ribben og se på midjen. Hos en hund i idealvekt skal ribbene kjennes lett, og det skal ikke ligge mye fett over dem. Midjen skal synes ovenfra og skal ha et «oppsving» sett fra siden. En tykk hund vil ha store fettdepoter over ribben, rygg og halefestet.

Antall måltider

En toller bør generelt få to måltider om dagen. Dette bidrar til å holde blodsukkernivået stabilt og forhindrer at hunden blir for sulten mellom måltidene. Vær imidlertid oppmerksom på å unngå å mate hunden rett før en lang tur eller høyintensiv trening, da det kan føre til fordøyelsesproblemer.

Vanlige helseproblemer

Som alle raser er nova scotia duck tolling retriever også utsatt for noen spesifikke helseproblemer. Dette betyr ikke at hver eneste hund vil utvikle disse, men det er viktig å være klar over dem.

  • Hoftedysplasi: En arvelig tilstand som påvirker leddene i hundens hofte og kan føre til smerte og redusert bevegelighet.
  • Progressiv retinal atrofi (PRA): En øyesykdom som gradvis forverrer hundens syn og kan til slutt føre til blindhet.
  • Addisons sykdom: En hormonell lidelse som påvirker hundens evne til å håndtere stress, sykdom og skader.
  • Autoimmune sykdommer: Tollere er kjent for å være mer utsatt for autoimmune sykdommer enn noen andre raser. Dette inkluderer lidelser som autoimmun hemolytisk anemi (AIHA) og systemisk lupus erythematosus (SLE).

Regelmessige veterinærkontroller, et sunt kosthold, passende mengde aktivitet og god pels- og tannpleie er nødvendige for å hjelpe din toller å leve et sunt og lykkelig liv, samt minimere risikoen for disse helseproblemene. 

Det er også viktig å kjøpe en valp fra en ansvarlig og anerkjent oppdretter. Seriøse oppdrettere vil sikre at foreldredyrene har blitt testet for disse og andre helseproblemer, noe som bidrar til å redusere risikoen for at valpen din utvikler dem.

Alternativer til nova scotia duck tolling retriever

Dersom du er fascinert av nova scotia duck tolling retriever, men er nysgjerrig på noen alternativer, er det flere andre flotte retrieverraser du kan vurdere. Disse rasene deler noen likheter med tolleren, men har også sine unike forskjeller som kan gjøre dem til det perfekte valget for deg og din familie.

Golden retriever

Golden retriever er en hunderase kjent for sin intelligens, hengivenhet og arbeidsevne, akkurat som tolleren. Dette er en litt større hund med sine 25 til 38 kg, men deler likevel tollerens kjærlighet for lek og er en utmerket svømmer.

Golden retriever er mer sannsynlig å møte med en logrende hale og har et mer avslappet temperament enn tolleren, som kan være litt reservert rundt fremmede. Hvis du er ute etter en større hund med en mer utadgående personlighet, kan golden retriever være det rette valget for deg. Aktivitetsnivået til golden retriever er generelt også noe lavere enn hva som er tilfellet for tolleren.

Curly coated retriever

Curly coated retriever er en kraftig og atletisk rase, og større enn tolleren med sine 23 til 41 kg. De deler tollerens lidenskap for vann og er sterke svømmere som kan trives i en rekke forskjellige utendørsaktiviteter.

Curly coated retriever har en litt mer uavhengig natur enn tolleren, og kan være litt reservert. Når det er sagt, er de fortsatt lojale og hengivne mot sin familie.

Hvis du liker tollerens energi, men foretrekker en større og litt mer uavhengig hund, kan curly coated retriever være et bra alternativ.

Labrador retriever

Labrador retriever er en av de mest populære hunderasene i verden, og det er lett å se hvorfor. De er større enn tollerne med sine 25 til 36 kg, men deler tollerens intelligens og arbeidslyst. 

Labradorer er kjent for sin vennlige og omgjengelige natur, og en evne til å komme overens med både mennesker og andre dyr. De elsker å være aktive, men kan være litt mindre intense enn tolleren.

Hvis du elsker tollerens arbeidsevne og intelligens, men ønsker en litt større og mer avslappet hund, kan labrador retriever være et godt alternativ.

Historien om nova scotia duck tolling retriever

Nova scotia duck tolling retriever stammer fra den kanadiske provinsen Nova Scotia på begynnelsen av 1800-tallet. Med en historie som er like fargerik som pelsen, var tollerens opprinnelige oppgave å lokke vilt, hovedsakelig ender, innen rekkevidde av jegerens gevær. Dens unike «tolling» atferd fanget oppmerksomheten til fugler på vannet og drev dem nærmere.

Etter at jegeren felte bytte, hentet tolleren fuglene fra vannet. Denne unike bruken av hunden i jakten er en viktig del av tollerens historie og ligger fortsatt i dens natur i dag.

Selv om de nå er verdsatt som familiehunder og i en rekke andre bruksområder, er det ingen tvil om at nova scotia duck tolling retriever fortsatt bærer sin historiske arv som jakthund på fugl med stolthet.

Ofte stilte spørsmål

Hvor mye koster en nova scotia duck tolling retriever?

Prisen på en nova scotia duck tolling retriever kan variere avhengig av mange faktorer. Blant annet oppdretterens omdømme, sted og hundens stamtavle. Normalt må du forvente å betale mellom 15 000 og 20 000 norske kroner.

Er nova scotia duck tolling retriever allergivennlig?

Personer med allergi kan reagere på dander (døde hudceller), spytt og urin – ikke bare pels. Generelt er ikke tolleren regnet som en allergivennlig rase, men hver person reagerer forskjellig.

Hvor ofte trenger en nova scotia duck tolling retriever pelsstell?

Tollere har en dobbel pels som krever en ukentlig børsting for å minimere røyting og holde pelsen sunn. Noe mer kan være nødvendig under røyteperiodene om våren og høsten.

Er nova scotia duck tolling retriever gode med andre kjæledyr?

Tollere er generelt vennlige og sosiale dyr og kommer vanligvis godt overens med andre kjæledyr. Når det er sagt, er hver hund er et individ så hvordan de passer med andre dyr kan variere. Tidlig sosialisering er uansett alltid viktig.

Hvor lenge kan en nova scotia duck tolling retriever være hjemme alene?

Som en sosial hunderase bør ikke tolleren ikke forlates alene i lange perioder. De trives best når de har selskap, enten det er med mennesker eller andre dyr. Som mange raser kan de utvikle separasjonsangst hvis de er alene for lenge.

Bjeffer nova scotia duck tolling retrievers mye?

Tollere er generelt ikke kjent for overdreven bjeffing, men de vil bjeffe for å varsle om fremmede eller uvanlige hendelser. Hver hund er individuell og bjeffing kan også være et resultat av kjedsomhet, angst eller mangel på trening og aktivitet.

Hva er nova scotia duck tolling retrievers bruksområder?

Tolleren er en allsidig hunderase. De er avlet for tollingjakt hvor de lokker vannfugl innen skuddhold, men de er også utmerkede på sporhundarbeid, hundesport som agility og lydighet, og som familiehunder.

Dyreplaneten
Logo