Raseprofil: Tibetansk terrier

Tibetansk terrier er over 2000 år gammel. Den kommer fra Tibet, men man er enig om at hjemlandet er Storbritannia. Tibetansk terrier kom til Norge i 1975 etter at Trond Turv importerte en tispe med navnet Buzaras Felona – hunden ble norsk utstillingschampion i 1978. Tibetansk terrier blir ofte kalt bare tibben i Norge.

Tibetansk terrier info

HunderaseTibetansk terrier
OpprinnelseTibet
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid8-14 år
Høyde36-41 cm
Vekt8-12 kg
PelsLanghåret

Litt om tibetansk terrier

 • Tibetansk terrier kommer fra Tibet, men hjemlandet er Storbritannia
 • Det antas at tibetansk terrier er mer enn 2000 år gammel
 • Den engelske legen Dr. Grieg startet avlsarbeidet med tibetansk terrier
 • Hun fikk flere valper i gave etter å ha operert kvinnen i en tibetansk nomadefamilie
 • I Tibet ble tibetanske terrier gitt bort som takk for en verdifull tjeneste

Størrelse og utseende

En Tibetansk terrier når en skulderhøyde på 36 til 41 cm og har en vekt på 8 til 12 kg. Tispene er noe mindre enn hannhundene. Tibetanske terriere er kjent for deres robuste og kompakte bygning. Størrelsen gir et inntrykk av en kraftig og velbalansert hund.

Pels

Tibetansk terrier er beskyttet av en dobbel pels. Den består av en myk og ullaktig underpels og en rikelig ytterpels med fint hår som kan være bølgete eller rett. Det lange håret stopper like før bakken slik at du kan se lys under hundens kropp. Håret faller ofte naturlig i en del langs ryggraden. Tibetansk terrier kommer i en rekke farger og mønstre, inkludert hvit, gull, trefarget, brindle, sølv, svart og mer.

Hale

Tibetansk terriers hale er et av dens mest karakteristiske trekk. Den er høy og bærer seg over ryggen og er dekket med lang pels. Når hunden er avslappet eller sover, kan halen strømme nedover ryggen. Halens store størrelse og fluffy utseende gir den et «fjærboa» utseende.

Ører

Ørene til en tibetansk terrier er hengende, v-formede og dekket av lange frynser av hår. Noe som gir dem et vakkert utseende.

Lynne, trening og lydighet

En Tibetansk Terrier er kjent for sitt smarte og behagelige temperament. Disse hundene er kjærlige og milde, men også fulle av livsglede. De er lojale overfor familien sin, men kan være forsiktige eller reserverte rundt fremmede. Det er viktig å merke seg at en tibetansk terrier trenger tidlig sosialisering for å bli en velbalansert hund. Denne sosialiseringen bør inkludere eksponering for mange forskjellige mennesker, steder, lyder og opplevelser.

Når det kommer til trening, er en tibetansk terrier generelt lydig, men kan til tider ha sin egen agenda. Det er nødvendig å holde treningen engasjerende, være konsekvent og bruke positive forsterkningsteknikker som ros, lek og godbiter. Trening kan ta tid, men du vil lykkes hvis du er tålmodig og gir hunden din en regelmessig rutine.

Som vakthunder er de dyktige til å bjeffe en advarsel hvis de ser eller hører noe mistenkelig. Dette gjør dem til et godt valg for de som ønsker en hund som er vaktsom, men likevel kjærlig og familieorientert. Uønsket bjeffing må imidlertid trenes bort.

Tibetanske terriere trives best i selskap med menneskene de er glad i og bør ikke forlates alene i lange perioder.

Aktivitetsnivå og mosjon

En tibetansk terrier er en tilpasningsdyktig hund som kan trives både som et aktiv familiemedlem og en slappfisk. Valper og unge tibetanske terriere har et høyt energinivå og krever mer stimulering og mosjon. Når de er voksne er de like fornøyde med å slappe av på sofaen som de er med å være aktive.

For å holde en voksen tibetansk terrier sunn og glad kreves det daglig mosjon. Dette kan være tilfredsstilt med et par 15-minutters turer daglig eller én lengre tur.

Selv om det er fint for en tibetansk terrier å ha en inngjerdet hage der den kan leke, er det ikke en god idé å la den være der i lange perioder. En tibetansk terrier som kjeder seg kan begynne å bjeffe, og en virkelig kjedelig tibetansk terrier kan bli en rømningskunstner som er fullt i stand til å klatre, hoppe, eller grave seg under et gjerde.

Det er viktig å merke seg at for mye inaktivitet kan føre til atferdsproblemer, og en godt trent tibetansk terrier er både sunnere og lykkeligere. Derfor bør eierne sikre at de kan gi nok mosjon og mental stimulering til disse livlige og kjærlige hundene.

Stell av tibetansk terrier

Tibetansk terrier er en vakker hund, men den trenger regelmessig stell for å være på sitt beste. Her er noen viktige aspekter av pleie som en tibetansk terrier krever.

Pelsstell og røyting: Den tibetanske terrieren har en dobbel pels som krever daglig børsting under valpestadiet for å holde den fri for floker. Når voksenpelsen har kommet, som er rundt 18 måneders alder, kan du børste hunden én til tre ganger i uken.

Ører og øyne: Ørene skal sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon, og eventuelle overflødige hår skal fjernes. Øynene skal også holdes rene, og eventuelle tegn på sykdom skal umiddelbart sjekkes av en veterinær.

Tannpleie: Tibetanske terriere trenger regelmessig tannpleie, og du bør børste tennene deres minst to eller tre ganger i uken for å forhindre oppbygging av tannstein og bakterier.

Kloklipp: Kloklipp bør gjøres en eller to ganger i måneden, avhengig av hvor raskt klørne vokser. Hvis du kan høre klørne klikke mot gulvet er de for lange.

Bad: Du vil sannsynligvis ønske å bade din tibetanske terrier én gang i måneden. Hunden kan trenge bad oftere hvis den leker mye utendørs og blir skitten, men det er viktig å være oppmerksom på hudirritasjoner. For mye bruk av sjampo vil nemlig føre til dette. Husk også å bruke en mild hundesjampo når du bader hunden din, eller få av det verste med vann alene.

Bruksområder for tibetansk terrier

Tibetansk terrier er en allsidig hunderase som er kjent for sitt blide og omgjengelige temperament. De passer til en rekke bruksområder, og deres intelligens og energinivå gjør at de trives i forskjellige miljøer.

Selskapshund

En tibetansk terrier trives veldig godt som en selskapshund. De er kjærlige og lojale mot sine familier, noe som gjør dem til utmerkede selskapshunder. De er kjent for å være gode med barn, og deres moderate størrelse gjør dem håndterbare for familiemedlemmer i alle aldre. De trives i et hjem hvor de kan være aktive og engasjerte, og de nyter selskapet av familien.

Hundesport

På grunn av sin intelligens og lærevillighet, kan en tibetansk terrier utmerke seg i hundesporter som lydighet, agility og rallylydighet. De er raske og smidige, noe som gjør dem svært konkurransedyktige i agility.

I tillegg er de kjent for å være svært fokuserte og utholdende, noe som gjør dem gode i lydighets- og rallylydighetskonkurranser.

Varslende vakthund

I Tibet hadde tibetansk terrier oppgaven som vakthund. Den kunne varsle om fremmede eller potensielt farlige situasjoner. Den er mindre hengiven mot fremmede og har et beskyttelsesinstinkt, noe som gjør den til en utmerket varslende vakthund.

Fôr og kosthold

En tibetansk terrier bør få mat av høy kvalitet uten fyllstoffer som mais, soya og korn. Disse ingrediensene kan føre til allergiske reaksjoner og manglende næringsopptak. Kvalitetsfôr fra kjente produsenter som VOM er å foretrekke.

Mengde mat

Det er viktig å passe på mengden mat en tibetansk terrier får. For å finne riktig mengde kalorier kan du gange hundens vekt med 30, og deretter legge til 70. For eksempel, en hund som veier 10 kg, vil trenge ca. 370 kalorier per dag ((10 x 30) + 70 = 370).

Dette er bare en veiledende beregning, og for en aktiv hund kan det hende du trenger å øke inntaket noe. For å holde kontroll på vekten bør du veie hunden regelmessig.

Vanlige helseproblemer

Tibetansk Terrier kan være utsatt for spesifikke helseproblemer. La oss se nærmere på disse:

 • Progressiv retinal atrofi (PRA): En tilstand som medfører gradvis synstap. Det starter ofte med nattblindhet og fører til full blindhet over tid.
 • Katarakt (grå stær): Uklarhet i øyets linse og kan hindre lysets adgang, noe som fører til synstap. Denne tilstanden kan oppstå i ett eller begge øynene.
 • Linseluksasjon (PLL): En tilstand der linsetrådene brister og linsen kan løsne helt eller delvis.
 • Distichiasis/ektopiske Cillier: En tilstand som innebærer ekstra øyehår som kan forårsake irritasjon og betennelse i hornhinnen.
 • PHTVL/PHPV: En tilstand hvor deler av et blodårenettverk i øyet ikke forsvinner som de skal under fosterutvikling. Dette kan påvirke hundens syn, og i alvorlige tilfeller føre til blindhet.
 • PPM (Persisterende pupillmembran): En medfødt defekt der en membran i pupillen ikke forsvinner fullstendig etter fødselen.
 • NCL/CCL: Genetiske lidelser som kan føre til nevrologiske problemer.
 • LTV (Lumbal overgangsvirvel): En medfødt tilstand hvor det er unormal feilstilling eller sammenvoksning mellom ryggvirvlene. Dette kan potensielt være smertefullt og føre til komplikasjoner.

Tibetansk terrier kan nå bli DNA-testet for enkelte av disse tilstandene som PLL og PRA, noe som hjelper med tidlig påvisning og behandling.

Norsk Tibetansk Terrier Klubb følger nøye med på rasens helse og har enda mer informasjon tilgjengelig. Vi anbefaler at du bruker god tid på å finne ut mer om helseutfordringene til tibetansk terrier og hva du kan gjøre for at hunden skal få et så godt liv som mulig. 

Alternativer til tibetansk terrier

Er du på utkikk etter et alternativ til tibetansk terrier? Det finnes flere små hunderaser som kan være et godt valg. Det viktigste er å velge en rase som passer til din livsstil og dine behov. Her er tre alternativer til tibetansk terrier som du kanskje vil vurdere.

Bichon havanais

Bichon havanais, ofte kalt havaneser i Norge, er en liten hund fra Cuba. Dens historie inkluderer bruk som vakthund og gjeterhund. Noen hevder til og med at den ble brukt til jakt på småvilt.

I dag er bichon havanais mest populær som selskapshund, men den brukes også til hundesport som agility, lydighet og utstilling. Bichon havanais er en langhåret rase med en høyde mellom 21 og 27 cm, og en vekt på 4,5 til 7,3 kg. Den har en levetid på 14 til 16 år.

Malteser

Malteser er en liten hund med en lang historie som går tilbake til antikken, med avbildninger av rasen funnet fra så langt tilbake som 900 år f.Kr. Selv om den nå er en italiensk rase, er det bevis for at den opprinnelig kommer fra Asia. Malteserens pels er lang og silkemyk, og den er mest populær som selskapshund og til utstilling. Malteseren måler mellom 20 til 25 cm i høyde, veier mellom 3 til 4 kg og har en levetid på 12 til 15 år.

Coton de tulear

Coton de tulear er en liten hund med en myk, bomull-lignende pels, noe som er bakgrunnen for navnet. Den er opprinnelig fra Madagaskar og er anerkjent som landets nasjonalhund. Historisk sett ble coton de tulear eid av kongelige på øya, men den har i dag blitt en populær selskapshund flere steder i verden. Coton de tulear er en langhåret rase med en høyde mellom 22 og 30 cm, en vekt på 3,5 til 6 kg og en levetid på 14 til 16 år.

Historien om tibetansk terrier

Tibetansk terrier, eller Dhoki-apso som tibetanerne kalte rasen, er opprinnelig fra Tibet. Den er over to tusen år gammel og er derfor en av eldste hunderasene i verden. Til tross for sitt navn er den ikke en terrier og har ingen slektskap med terrierrasene. Denne hunden spilte en sentral rolle i det tibetanske samfunnet. Den ble høyt verdsatt og ofte betraktet som hellig.

Tibetanerne solgte ikke disse hundene, men de kunne gis bort som takk for en verdifull tjeneste, eller for å vinne gunst. Tibetansk terrier hadde viktige oppgaver som vakthund, der dens hovedoppgave var å varsle om mulig fare.

Den fungerte også som en gjeterhund, og ble brukt til å håndtere både sauer og pakkdyr i det ofte bratte og utilgjengelige terrenget. Disse hundene var svært atletiske og intelligente, noe som gjorde dem godt egnet for dette arbeidet. De var også høyt verdsatt for sin utholdenhet og tilpasningsdyktighet til det varierte klimaet i Tibet.

Ofte stilte spørsmål om tibetansk terrier

Hva er opprinnelseslandet til tibetansk terrier?

Tibetansk terrier stammer opprinnelig fra Tibet, men det er enighet om at rasens hjemland er Storbritannia, der den engelske legen Dr. Grieg startet avlsarbeidet.

Når kom tibetansk terrier til Norge?

Tibetansk terrier kom til Norge i 1975 da Trond Turv importerte en tispe med navnet Buzaras Felona.

Hva er typiske fysiske trekk ved en tibetansk terrier?

Tibetansk terrier er kjent for sin robuste og kompakte bygning. Den har en dobbel pels, en myk underpels og en ytterpels med fint hår som kan være bølgete eller rett. Den har hengende, v-formede ører dekket av lange frynser av hår og en høy hale som bæres over ryggen.

Hvordan er temperamentet til en tibetansk terrier?

Tibetansk terrier er kjent for sitt smarte og behagelige temperament. Disse hundene er kjærlige, milde, men også fulle av livsglede. De er lojale overfor familien sin, men kan være forsiktige eller reserverte rundt fremmede.

Hva er de vanligste bruksområdene for en tibetansk terrier?

Tibetansk terrier er en allsidig hunderase som passer godt som en familiehund og også i hundesporter som lydighet, agility og rallylydighet. De kan også fungere som en varslende vakthund.

Hva bør en tibetansk terrier spise?

En tibetansk terrier bør få mat av høy kvalitet uten fyllstoffer som mais, soya og korn. Mengden mat bør beregnes basert på hundens vekt og aktivitetsnivå.

Hva er de mest vanlige helseproblemene?

Tibetansk Terrier kan være utsatt for spesifikke helseproblemer, hvor mange av de er koblet til øynene. Potensielle helseproblemer inkluderer blant annet progressiv retinal atrofi (PRA), katarakt, linseluksasjon (PLL), distichiasis/ektopiske cillier, PHTVL/PHPV, PPM og NCL/CCL.

Hva ble tibetansk terrier brukt som historisk?

Rasen var veldig viktig for det tibetanske folket da den var ansett som hellig. I Tibet ble tibetanske terriere gitt bort som takk for en verdifull tjeneste. For eksempel fikk Dr. Grieg flere valper i gave etter å ha operert en kvinne i en tibetansk nomadefamilie.

Dyreplaneten
Logo