Raseprofil: Welsh corgi pembroke

Welsh corgi pembroke har en historie helt tilbake til år 1107 e.Kr. I en fortelling ble de brakt til Wales av flamske vevere og i populære sagn er de knyttet til feer. Welsh corgi pembroke var dyktige hjelpere på gårder som gjeterhunder. De har høy intelligens, kan raskt lære nye kommandoer og er hurtige til beins.

Welsh corgi pembroke fakta

HunderaseWelsh corgi pembroke
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-15 år
Høyde25-30 cm
Vekt11-14 kg
PelsHalvlang

Litt om welsh corgi pembroke

  • Welsh corgi pembroke er en intelligent og kan raskt lære kommandoer
  • Dronning Elizabeth II eide rundt 30 eksemplarer av rasen i løpet av sitt liv
  • Det er flere fortellinger og sagn om welsh corgi pembroke
  • Welsh corgi pembroke er en populær rase i USA

Størrelse og utseende

Welsh corgi pembroke er en kompakt hunderase med sterk bygning, til tross for sin relativt lille størrelse. Vekten på en voksen pembroke kan variere mellom 11 og 14 kg for hannhunder, mens tispene normalt veier mellom 11 og 13 kg. Høyden for både hannhunder og tisper ligger i området 25-30 cm. Til tross for deres lave høyde, er de kjent for å være smidige og aktive.

Pels

Pelsen til welsh corgi pembroke har middels lengde og er en tykk og værbestandig dobbeltfrakk. Pelsen kan være i forskjellige farger som blant annet ensfarget rød, sandfarget, sobel eller sort og brun. Det hender at den kommer med eller uten hvite tegninger på ben, bryst og hals.

Dobbeltfrakken gjør at pembroke røyter en del hele året, med topper på våren og høsten. Når det er sagt, er pelsen ganske lett å vedlikeholde, og den er naturlig vann- og smussavstøtende. 

Hale

Noen welsh corgi pembrokes er født med naturlig korte haler, men flertallet får hale kupert i tråd med historiske tradisjoner. 

Årsaken til kupering var ikke fordi hunden trengte det for å gjøre sin jobb som gjeterhund i Storbritannia, men heller fordi en ikke-gjeterhund ble ansett som en luksus under skatteloven og pådro seg derfor skatt.

For å demonstrere at hundene var gjeterhunder, måtte eierne sørge for at hundene hadde kupert hale. I mange land, inkludert Norge, er kupering ansett som ulovlig. 

Lynne, trening og lydighet

Welsh corgi pembroke er en sjarmerende rase som elsker å være involvert i familielivet. De følger gjerne eieren overalt og har en stor lyst til å glede sine mennesker.

Men ikke la deg lure av deres søte utseende, disse hundene er intelligente og kan være utfordrende å trene på grunn av deres arbeidsbakgrunn og litt sta natur. Likevel, med konsekvent og positiv trening, viser de gjerne frem sin lydighet og lærevillighet.

De fungerer også godt som varslende vakthunder takket være deres årvåkenhet og tendens til å bjeffe, men dette kan forsterkes hvis de ikke blir stimulert nok.

Det er viktig å være klar over at de har et sterkt flokkinstinkt og jaktinstinkt. De elsker å løpe etter ting – så husk å ha dem i inngjerdet område.

Aktivitetsnivå og mosjon

Welsh corgi pembroke er en aktiv og energisk hunderase som krever jevnlig mosjon for å holde seg sunn og lykkelig. Til tross for sine korte bein, kan de være overraskende raske, med mulighet til å nå opp til 25 km/t når de er sunne og i form.

Mye av deres styrke kommer fra overkroppen, noe som gjør dem godt egnet for aktiviteter som agility og gjeting. De er også kjent for å delta i hundesport som lydighet, utstilling og sporing.

Husk imidlertid at de har en sterk flokkinstinkt og elsker å løpe etter ting, så det er best å holde dem innenfor inngjerdet område. I hvert fall frem til du kan stole helt på hunden din.

Generelt sett bør en pembroke få minst én time aktivitet med moderat til høy intensitet hver dag.

Stell av welsh corgi pembroke

Å ta godt vare på din welsh corgi pembroke krever regelmessig stell for å holde dem sunne og lykkelige. Deres spesifikke behov kan variere litt, men det finnes generelle retningslinjer du kan følge for å sikre at din pembroke har det best mulig.

Pelsstell og røyting: Pembroke har en dobbel pels som røyter gjennom hele året, med topper på våren og høsten. For å holde pelsen i best mulig stand bør den børstes regelmessig, gjerne flere ganger i uken. Dette vil bidra til å redusere røytingen og holde pelsen sunn og skinnende.

Ører og øyne: Ørene til pembroke er store og stående. Sjekk regelmessig for tegn på rødhet, dårlig lukt eller smuss og rengjør dem forsiktig etter behov. Øynene skal være klare og fri for utflod, og eventuell tårerenning skal fjernes forsiktig.

Tannpleie: God munnhelse er viktig for pembrokes generelle helse. Et sunt kosthold spiller en stor rolle her. Å gi hunden et ekte storfebein kan bidra til å rense tennene naturlig, samt tilføre verdifulle mineraler som kalsium. Hvis hunden blir matet med billig hundemat, godbiter eller menneskemat, bør du pusse tennene flere ganger ukentlig i tillegg.

Kloklipp: Pembrokes klør trenger regelmessig klipp, men vær forsiktig så du ikke klipper for langt inn. Klør har både nerver og blodårer, og å klippe for dypt kan forårsake smerte og blødning. Ved regelmessig aktivitet vil klørne slites ned naturlig, noe som kan redusere behovet for klipping.

Bad: Pembrokes har en naturlig vann- og smussavstøtende pels og trenger ikke bades med mindre de har rullet seg i noe illeluktende eller blitt veldig skitne. Husk å bruke en mild hundesjampo for å unngå å tørke ut huden og pelsen. Husk å tørke dem grundig etterpå, spesielt rundt ørene for å unngå øreinfeksjoner.

Bruksområder for welsh corgi pembroke

Welsh corgi pembroke er en allsidig rase som trives i mange ulike roller. Opprinnelig ble de avlet for å hjelpe med gjeting, men i dag brukes de til alt fra hundesport til å være selskapshunder.

Gjeterhund for kveg

Welsh corgi pembroke har en lang historie som gjeterhunder. Man skulle kanskje ikke tro det basert på størrelsen, men de håndterer storfe på en utmerket måte. De er kjent for sin intelligens, hurtighet og evne til å lære nye kommandoer, noe som gjør dem til dyktige hjelpere på gården.

Hundesport

Pembrokes atletiske natur og skarpe intelligens gjør dem utmerkede deltakere i hundesporter. Deres ønske om å tilfredsstille, kombinert med deres høye energinivå, gjør dem til sterke konkurrenter i flere øvelser. De elsker også utfordringene og den mentale stimulansen som disse sportene gir.

Familiehund

På tross av sin arbeidsbakgrunn, er welsh corgi pembroke også utmerkede familiehunder. De er lojale, kjærlige og gode med barn. Pembrokes er kjent for deres vennlige og muntre natur, noe som gjør dem til fantastiske selskapshunder for hele familien. Selv om de trenger en god del mosjon, er de også veldig glade for å slappe av hjemme så lenge de får nok mental og fysisk stimulering.

Fôr og kosthold

Når det gjelder valg av fôr, er kvalitet nøkkelen. Welsh corgi pembroke trenger næringsrik mat fri for unødvendige fyllstoffer som mais, soya, korn osv. Fôr fra merker som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, er gode alternativer. Disse produktene gir hunden en balansert ernæring som bidrar til god helse og energi.

Mengde mat

Hvor mye en welsh corgi pembroke skal spise, avhenger av flere faktorer, inkludert vekt, alder, aktivitetsnivå og helsetilstand. En god regel er å gange hundens vekt med 30 og legge til 70 for å få antall kalorier hunden trenger hver dag. For eksempel, hvis hunden veier 10 kg, skal den ha omkring (10*30) + 70 = 370 kalorier om dagen.

Vær oppmerksom på at dette er en generell regel og at det kan være behov for justeringer basert på hundens individuelle behov. En hund som er svært aktiv kan trenge litt mer mat, så det er viktig å veie hunden regelmessig for å sikre at den holder seg i riktig vekt.

Vanlige helseproblemer

Welsh corgi pembroke er kjent for å være friske og sterke hunder, men som med alle hunderaser, er det enkelte helseproblemer de kan være utsatt for. 

Disse inkluderer monorkisme, Von Willebrands sykdom, hofteleddsdysplasi, degenerativ myelopati og arvelige øyeproblemer som progressiv retinal atrofi. Andre kjente, men sjeldnere tilfeller inkluderer allergi, epilepsi, og noen hjerte- og fordøyelsesproblemer. 

Det er viktig å huske at regelmessige veterinærkontroller, godt stell, riktig mengde fysisk aktivitet og et sunt kosthold er nøkkelen til å holde hunden sunn og redusere risikoen for disse problemene.

Genetiske tester kan også bidra til å forhindre disse problemene, noe som er grunnen til at det er så viktig å kjøpe en valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene mot disse og andre helseproblemer. Det er gjennom slike ansvarlige oppdrettspraksiser at vi kan sikre en sunn fremtid for denne elskede hunderasen.

Alternativer til welsh corgi pembroke

Å velge en hund som passer til din livsstil kan være en utfordring, særlig med så mange fantastiske raser å velge mellom. Hvis du vurderer welsh corgi pembroke på grunn av dens størrelse, utseende og temperament, kan det også være verdt å vurdere noen lignende alternativer.

Welsh corgi cardigan

Som navnet antyder, er welsh corgi cardigan svært lik sin pembroke-slektning. De deler samme opprinnelsesland, Storbritannia, og har også en tilsvarende levetid på 10-14 år. Cardigans er litt større enn pembrokes, med en høyde på 25-33 cm og en vekt på 10-15 kg.

Begge rasene er kjent for sitt vennlige temperament og intelligens, men cardigans er generelt ansett som mer avslappet enn de mer energiske pembrokes.

Schipperke

Schipperke er en annen rase som kan være et godt alternativ til pembroke. Denne lille hunden kommer fra Belgia, og har en levetid på 12-15 år. Schipperke måler mellom 25-33 cm i høyden og veier mellom 4-7 kg.

Denne rasen er kjent for sin uavhengighet og sitt lekne temperament. Selv om de er små, er schipperkes fulle av energi, noe som betyr at de krever mye aktivitet. Det er også greit å være oppmerksom på at schipperke er en utfordring å trene og er ikke anbefalt for førstegangseiere.

Västgötaspets

Västgötaspets er en svensk hunderase som har mange likheter med corgi. Med en levetid på 10 til 14 år, høyde på 31-38 cm og vekt på 8 til 14 kg, er de omtrent like store som pembrokes. De har også den samme livlige og lojale naturen. Disse hundene er korthårede og kan håndtere kaldere klima bedre enn mange andre raser. Akkurat som pembroke har västgötaspets et sterkt gjeterinstinkt og trenger regelmessig aktivitet for å være lykkelig og sunn.

Historien om welsh corgi pembroke

Welsh corgi pembroke er en rase med en historie som strekker seg tilbake til 1107 e.Kr. Ifølge en fortelling ble de brakt til Wales av flamske vevere. Men i tillegg til denne historiske opprinnelsen, er det også populære sagn som knytter corgiene til feer.

Det sies at to barn kom over en begravelse av feer i skogen, og de sorgfulle feene ga barna to små corgi-valper. Det er til og med sagt at corgiene fungerte som krigshester for feene før de ble gjeterhunder for mennesker.

Welsh corgi pembroke ble først utstilt sammen med cardigan i 1925, og ble anerkjent som separate raser i 1934. Dronning Elizabeth II er kanskje den mest kjente corgi-entusiasten, hun eide mer enn 30 corgier i løpet av sitt liv, noe som økte rasens popularitet betydelig.

I dag er welsh corgi pembroke en elsket rase, særlig i USA, men de er nå oppført som en «sårbar» rase i Storbritannia. Til tross for dette har interessen for rasen økt de siste årene, delvis på grunn av dens tilstedeværelse i populære TV-serier som The Crown og Brooklyn Nine-Nine.

Ofte stilte spørsmål om welsh corgi pembroke

Hvor kommer welsh corgi pembroke opprinnelig fra?

Welsh corgi pembroke kommer opprinnelig fra Wales, Storbritannia. Rasen er antatt å ha blitt utviklet av kryssavl av innfødte walisiske hunder med små svenske gjeterhunder som kom til Wales med vikingene.

Er welsh corgi pembroke godkjent som hunderase i Norge?

Ja, Welsh corgi pembroke er en godkjent hunderase i Norge. Den er anerkjent av Norsk Kennel Klub, som følger internasjonale standarder fastsatt av Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Hva er forbindelsen mellom welsh corgi pembroke og dronning Elizabeth II?

Dronning Elizabeth II av Storbritannia har hatt en livslang kjærlighet for welsh corgi pembrokes. Hun fikk sin første corgi da hun var syv år gammel, og har eiet mer enn 30 av dem i løpet av sitt liv. De har vært hennes konstante følgesvenner og er en kjent del av hennes offentlige image.

Er pembroke gode gjeterhunder?

Ja, welsh corgi pembroke er utmerkede gjeterhunder. Selv om de er små, er de modige, raske og intelligente, noe som gjør dem svært effektive til å håndtere storfe og andre dyr.

Hvor aktiv er en welsh corgi pembroke?

Welsh corgi pembrokes er svært aktive og energiske hunder. De krever daglig mosjon og mentale utfordringer for å holde seg sunne og lykkelige. Dette kan inkludere lange turer, lek, trening og hundesport.

Er welsh corgi pembroke en rask hund?

Selv om welsh corgi pembrokes er små og har korte ben, er de overraskende raske og smidige. Dette skyldes deres opprinnelse som gjeterhunder, hvor de måtte kunne løpe raskt for å holde kontroll på flokken.

Dyreplaneten
Logo