Raseprofil: Welsh corgi cardigan

Welsh corgi cardigan er rundt 3000 år gammel og er en av de eldste gjeterhundene. Den har blitt brukt til å holde flokker av storfe og sau samlet. Rasen har en utrettelig arbeidsmoral og er intelligent av natur, noe som var uvurderlige egenskaper bøndene hadde behov for i Wales i Storbritannia.

Welsh corgi cardigan fakta

HunderaseWelsh corgi cardigan
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-14 år
Høyde25-33 cm
Vekt10-15 kg
PelsHalvlang

Størrelse og utseende

Welsh corgi cardigan er en liten til mellomstor hunderase. Vekten varierer mellom 10 og 15 kilo og høyden mellom 25 og 33 cm, noe som gjør dem lette å håndtere for de fleste. Selv om de er små i størrelse, har de et sterkt og robust utseende som vitner om deres bakgrunn som arbeidshund.

Pels

Welsh corgi cardigans pels er et kjennetegn ved rasen. Den er kort og tett, designet for å holde hunden varm og tørr i all slags vær. Pelsen krever et visst vedlikehold, hovedsakelig fordi corgien er kjent for å røyte moderat. Derfor bør den børstes én til to ganger i uken for å holde pelsen sunn og for å minimere røyting rundt i huset.

Hale

En annen distinkt egenskap ved welsh corgi cardigan er halen. I motsetning til sin nære slektning, welsh corgi pembroke, har cardigan en lang, busket hale. Halen er ofte i konstant bevegelse, spesielt når hunden er glad eller spent og gir corgien et sjarmerende uttrykk.

Lynne, trening og lydighet

Welsh corgi cardigan er kjent for sitt livlige og aktive lynne. De er robuste og utholdende hunder med en lojal og leken natur – spesielt rundt barn. Disse små pakkene av energi er svært aktive og krever regelmessig fysisk og psykisk stimuli for å trives.

Treningen deres bør være variert og engasjerende, med fokus på lek og positive forsterkninger. De er også kjent for å være oppmerksomme og lett å trene, noe som gjør dem ideelle til både nybegynnere og erfarne hundeeiere.

En corgi kan trives godt i alle slags hjem, så lenge den får den stimulansen den trenger. Alt i alt, en welsh corgi cardigan vil fylle hjemmet ditt med liv, latter og massevis av kjærlighet.

Aktivitetsnivå og mosjon

Til tross for sin kompakte størrelse har welsh corgi cardigan et høyt aktivitetsnivå og vil trenge en god mengde daglig mosjon for å holde seg sunn og fornøyd. Som tidligere gjeterhunder elsker de å være aktive, enten det er å leke i hagen, gå på lange turer eller delta i hundesport. De trives med psykiske utfordringer, så interaktive leker og hjernetrim kan være en stor del av deres daglige rutine.

På grunn av deres aktive natur er det viktig å sikre at de får minst én time mosjon hver dag. Dette kan deles opp i flere mindre økter gjennom dagen for å holde dem engasjert og lykkelige.

Så lenge de får den nødvendige stimulansen, kan en corgi tilpasse seg ulike boforhold, inkludert mindre leiligheter. Husk at en lykkelig corgi er en aktiv corgi.

Stell av welsh corgi cardigan

Stell av welsh corgi cardigan er en viktig del av eierskapet, og det er noen nøkkelfaktorer du bør vurdere for å holde din firbente venn sunn og glad. Fra pelspleie til øye- og øreomsorg, er det mye du kan gjøre for å sikre at din corgi ser sitt beste ut og føler seg bra.

Pelsstell og røyting: Corgier er kjent for å røyte en del, så det vil være nødvendig å børste dem regelmessig. For de fleste holder det med et par ganger i uka, men jo mer du børster, jo mindre hår vil du generelt finne rundt omkring i huset. Samtidig vil det også hjelpe med å spre hundens naturlige oljer gjennom pelsen, noe som gir den et sunnere og mer skinnende utseende.

Ører og øyne: Regelmessig kontroll av corgiens øyne og ører er en del av god pleie. Sjekk for tegn på rødhet, irritasjon eller unormal utflod og kontakt veterinæren din hvis noe ser uvanlig ut.

Tannpleie: Et sunt kosthold har mye å si for helsen til tennene til en corgi. Å gi hunden din et ekte storfebein vil bidra til å rense tennene naturlig, samtidig som det gir rikelig med mineraler som kalsium. Hvis hunden din får billig hundemat med fyllstoffer, godbiter eller menneskemat, vil det være behov for tannpuss.

Kloklipp: Når det kommer til kloklipp er det viktig å huske at det er både nerver og blodårer i klørne, så pass på å ikke klippe for langt inn. Hvis hunden er aktiv og tilbringer mye tid utendørs kan klørne slites ned naturlig, men du vil nok være nødt til å klippe eller file dem regelmessig uansett.

Bad: Husk å ikke bade corgien din for ofte, da dette kan tørke ut huden deres. Generelt trenger de ikke å bades med mindre de lukter vondt eller er veldig skitne. Blir det skitne ofte bør du også noen ganger vaske kun med vann. Innimellom vil du imidlertid være nødt til å bruke en mild hundesjampo.

Bruksområder for welsh corgi cardigan

Welsh corgi cardigan er en allsidig rase med et bredt spekter av potensielle bruksområder. Fra sin tradisjonelle rolle som en dyktig gjeterhund til en familievennlig kjæledyr, passer denne rasen inn i mange forskjellige miljøer og roller.

Gjeterhund for storfe og sau

Opprinnelig ble corgiene brukt som gjeterhunder, en jobb de utførte med stor dyktighet takket være deres oppmerksomme og hardtarbeidende natur. Deres unike metode for å drive storfe og sau ved å nappe dyret i hasene og beina er et testamente til deres dyktighet og tilpasningsevne som gjeterhunder.

Hundesport

Corgi er også vellykkede i hundesporter som agility og lydighetsøvelser. Deres smidighet, intelligens og vilje til å behage sin eier gjør dem til naturlige konkurrenter i disse arenaene.

Familiehund

Til tross for deres arbeidsbakgrunn er corgi aller mest populære som familiehunder. De er kjent for sin lojalitet, lekenhet og ro rundt barn. De tilpasser seg godt til de fleste boforhold, inkludert mindre leiligheter, noe som gjør dem til et godt valg som en familiehund.

Fôr og kosthold

Når det kommer til kosthold er det anbefalt å mate welsh corgi cardigan med kvalitetsfôr uten fyllstoffer som mais, soya og korn. Disse ingrediensene gir ikke næring som er optimal for hundens helse. Fôr fra merker som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat er gode valg.

Mengde mat

Mengden mat en welsh corgi cardigan trenger vil variere basert på deres vekt og aktivitetsnivå. En generell regel er å gange vekten til hunden med 30, og deretter legge til 70, for å finne riktig mengde kalorier per dag. For eksempel, hvis hunden veier 15 kg, bør den spise omtrent (15 x 30) + 70 = 520 kalorier per dag.

Hvis din corgi er veldig aktiv kan det hende du må øke inntaket noe, og for å holde kontroll på det burde man veie hunden regelmessig.

Vanlige helseproblemer

Welsh corgi cardigan kan være utsatt for visse helseproblemer, men generelt er de en robust og frisk rase. Det er sjeldent, men forekomster av skjelettplager som hoftedysplasi og skiveprolaps kan finnes. Allergier, hudproblemer, samt tann- og øyeproblemer kan også forekomme. Epilepsi er kjent, men har liten eller ingen betydning for rasen. Det kan potensielt være hjerteproblemer, men ingen sikre diagnoser er stilt.

Det er viktig å merke seg at mange av disse problemene kan unngås eller reduseres med regelmessige veterinærkontroller, god stell, riktig aktivitet og et sunt kosthold. I tillegg er det å kjøpe en valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene mot disse og flere helseproblemer, kan også være avgjørende for å sikre at du får en sunn og frisk hund.

Alternativer til welsh corgi cardigan

Hvis du vurderer å skaffe deg en welsh corgi cardigan, men er nysgjerrig på alternativer som kan ligne på rasen i noen aspekter, er det flere hunderaser du kan vurdere.

Welsh corgi pembroke

Welsh corgi pembroke er en rase som ligger svært tett opptil cardigan varianten – både i utseende og bruksområder. Med en høyde på 25-30 cm, er de så vidt mindre enn en cardigan, med en vekt på mellom 11 og 14 kg. Forskjellig er imidlertid ubetydelig som eier.

Welsh corgi pembroke kan også brukes som en gjeterhund, i hundesport eller som familiens beste venn, akkurat som cardigan varianten. Pembroke har også en relativt høy levealder på mellom 12 og 15 år.

Västgøtaspets

Västgøtaspets er en svensk hunderase som kan være et godt alternativ til welsh corgi cardigan. Med en høyde på 31-38 cm og vekt på 8-14 kg er de svært like cardigan i størrelse. Västgøtaspets er kjent for å være gode gjeterhunder, akkurat som cardigan, og kan brukes i mange av de samme bruksområdene. Levetiden for västgøtaspets ligger mellom 10-14 år.

Pomeranian

Pomeranian er en mye mindre rase sammenlignet med en welsh corgi cardigan, med en høyde på 18 til 30 cm og en vekt på bare 1,4 til 3,2 kg. De er kjent for sitt livlige og kjærlige temperament, noe som kan minne om cardigans livsglade og kjærlige natur.

Pomeranian kan leve mellom 12-16 år, noe som ligger litt høyere enn cardigan. Pomeranian kan derimot ikke brukes i samme arbeidsroller som gjeterhund eller i hundesport, men de er utmerkede familiehunder og selskapshunder.

Historien om welsh corgi cardigan

Welsh corgi cardigan er en hunderase med en lang og fascinerende historie som strekker seg tusenvis av år tilbake i tid. Denne rasen stammer fra Wales i Storbritannia hvor den ble brukt som en arbeidshund – spesielt for å drive storfe. Welsh corgi cardigan er kjent for sin utrettelige arbeidsmoral og intelligente natur, og var uvurderlig for bøndene.

Det finnes mange myter og legender rundt opprinnelsen til denne hunden. En av dem sier at rasen ble gitt til menneskene av alver og feer, og at merkene i pelsen deres er faktisk spor etter feenes seletøy og vogner. Selv om denne fortellingen er fantastisk, viser forskning at corgi cardigan faktisk kan være en av de eldste gjeterhundene i verden med røtter som går tilbake så langt som 3000 år.

Den ble først anerkjent som en egen rase i 1934, og siden da har dens popularitet bare vokst. Til tross for at de er små i størrelse, har welsh corgi cardigans et stort hjerte og et modig temperament, noe som gjør dem til fantastiske følgesvenner, enten det er på gården eller i et lite hjem.

Ofte stilte spørsmål om welsh corgi cardigan

Hvor kommer welsh corgi cardigan fra?

Welsh corgi cardigan kommer fra Wales i Storbritannia. Det er en svært gammel hunderase og den har vært brukt som en arbeidshund, spesielt for å drive storfe. Den ble først anerkjent som en egen rase i 1934.

Hva er welsh corgi cardigan sin gjennomsnittlige levealder?

En welsh corgi cardigan har en gjennomsnittlig levetid på mellom 10 og 14 år, avhengig av helse og livsstil.

Hvordan er welsh corgi cardigan som gjeterhund?

Welsh corgi cardigan har sterke gjeterinstinkter og er kjent for sin utrettelige arbeidsmoral. De er små, men modige og intelligente, noe som gjør dem svært effektive til å drive storfe og sau. De fleste hunder av denne rasen blir imidlertid brukt som selskapshunder den dag i dag.

Hvordan er welsh corgi cardigan i agility og lydighet?

Welsh corgi cardigans gjør det utmerket i agility og lydighetstrening. De er smidige, kvikke og lettlærte, noe som gjør dem til gode deltakere i hundesport.

Hvor mye aktivitet trenger en welsh corgi cardigan?

En welsh corgi cardigan er en energisk og aktiv hund som trenger daglig mosjon for å holde seg frisk og lykkelig. Normalt trenger en corgi minst én time aktivitet hver dag.

Er welsh corgi cardigan en god selskapshund?

Ja, welsh corgi cardigans er kjærlige og lojale selskapshunder. De trives i familier og er kjent for å være gode med barn. De er også kjent for å komme godt overens med andre kjæledyr.

Dyreplaneten
Logo