Raseprofil: Västgötaspets (svensk vallhund)

Västgötaspets, kalles også svensk vallhund, er en hunderase som kommer fra Sverige. Den ble trolig til før 1800-tallet, men noen mener den fantes i løpet av eller før vikingtiden. Dette er en spisshund, selv om den ligner veldig på welsh corgi. Västgötaspets så man ofte på gårder hvor primæroppgaven var som gjeterhund.

Västgötaspets fakta

HunderaseVästgötaspets
OpprinnelseSverige
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-14 år
Høyde31-38 cm
Vekt8-14 kg
PelsKorthåret

Størrelse og utseende

Västgötaspets er en hund av middels størrelse, kjent for sin kvadratiske kropp. En voksen hund av denne rasen har en høyde som varierer mellom 33 og 38 cm ved skulderen for hanner, mens tisper ligger litt lavere, fra 31 til 35 cm. Denne kompakte størrelsen gir dem en distinkt robusthet, ideell for deres tidligere jobb som gjeterhunder. Når det kommer til västgötaspetsens vekt veier hanner mellom 9 og 14 kg, og tisper mellom 8 og 12 kg.

Pels

Västgötaspets har en dobbel pels bestående av et tykt underlag og et hardere, rett overlag. Pelsen er funksjonell og gir utmerket beskyttelse mot det harde skandinaviske klimaet. Pelsfargen varierer fra grå, rød, hvit, blå, eller svart, til en blanding av disse.

Hale

Et av de mest karakteristiske trekkene ved västgötaspets er halen. Den er lang og busket, ofte krøllet over ryggen i en løkke eller krøll. Dette gir hunden et lekent og livlig utseende, men er også praktisk, ettersom den hjelper til med å holde hunden varm i kaldt vær.

Lynne, trening og lydighet

Västgötaspets er kjent for sin lekne, vennlige og lojale natur. Dette er hunder som trives best i godt selskap og er kjærlige mot både mennesker og andre dyr. De er intelligente og lærevillige, noe som gjør dem til en glede å trene. Deres opprinnelige rolle som gjeterhunder har ført til en sterk arbeidsmoral.

Treningen av en västgötaspets skal være både utfordrende og morsom. De trives med oppgaver som utfordrer både kropp og sinn, noe som gjør dem til gode kandidater for agilitytrening. Deres skarpe intelligens betyr også at de raskt kan mestre grunnleggende lydighetskommandoer og mer avanserte triks. Husk at som med alle hunder, er positiv forsterkning nøkkelen til vellykket trening.

Västgötaspets er generelt en lydig rase, men de er ikke redd for å uttrykke sin mening. Med andre ord kan de være vokale. Lydighetstrening vil hjelpe til med å kanalisere denne vokaliteten på en positiv måte.

Aktivitetsnivå og mosjon

Västgötaspets er en energisk og livlig rase som krever regelmessig mosjon for å være på topp. Gitt sin bakgrunn som gjeterhund, trives de med aktiviteter som involverer mental og fysisk stimulering.

Västgötaspets trenger minst en time med mosjon hver dag, men vil gjerne ha mer hvis det er mulig. Lange turer, lek i hagen og hundesport som agility vil hjelpe dem med å forbrenne energi og holde seg i god form.

Selv om de er aktive, setter de også stor pris på kosetid på sofaen etter en aktiv dag.

Stell av västgötaspets

Å ta vare på en västgøtaspets er en relativt enkel oppgave sammenlignet med mange andre hunderaser, men det kreves fortsatt regelmessig vedlikehold og tilsyn for å sikre at hunden er sunn og trives.

Pelsstell og røyting

Västgøtaspetsens pels er kort til middels lang, og trenger regelmessig børsting for å fjerne løs pels og forhindre floker. Frekvensen av børsting kan variere basert på individuell pelskvalitet og årstid, men generelt vil én ukentlig børsting være tilstrekkelig.

Ører og øyne

Som med alle hunderaser, bør ører og øyne sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon eller irritasjon. Ørene bør rengjøres forsiktig med en fuktig klut eller ørerens for hunder, og øynene kan rengjøres med en fuktig klut for å fjerne eventuelle ansamlinger i øyekrokene.

Tannpleie

God munnhygiene er viktig for västgøtaspets. Et sunt kosthold spiller en stor rolle i tannhelsen, og å gi hunden et ekte storfebein kan bidra til å rense tennene naturlig. Mindre, skarpe bein, samt porøse fuglebein må unngås for å forhindre skade.

Regelmessig tannpuss er ikke nødvendig om du fôrer med et rent kosthold, samtidig som du gir hunden din bein. Om du fôrer med billig hundemat med fyllstoffer, mye godbiter og kanskje litt menneskemat er det lurt å ta minst én ukentlig tannpuss.

Kloklipp

Kloklipp er en nødvendig del av stell for en västgøtaspets. Her er det viktig å ikke klippe klørne for langt inn, da det er både nerver og blodårer i dem. En hund som er mye aktiv kan slite ned klørne naturlig. Når det er sagt, vil du mest sannsynlig være nødt til å klippe de før eller siden.

Bad

For mye bading vil tørke ut huden til en västgötaspets. Bad bør bare gis ved behov, for eksempel hvis hunden har rullet seg i noe illeluktende eller har blitt spesielt skitten. Bruk alltid en så mild hundesjampo som mulig for å unngå å tørke ut og irritere huden.

Bruksområder for västgötaspets

Den svenske hunderasen har en rekke potensielle bruksområder som gjør den til en allsidig og dyktig hund. Disse inkluderer bruksområder som gjeterhund, varslende vakthund, hundesport og som en allsidig familiehund.

Gjeterhund

Västgøtaspetsens naturlige instinkt som gjeterhund kommer til syne i mange situasjoner. De er dyktige og energiske arbeidshunder som liker å være aktive. Deres smidighet og hurtighet, kombinert med deres intelligens, gjør dem til gode gjeterhunder.

Varslende vakthund

Västgøtaspetsen er en oppmerksom hund som har en tendens til å varsle når noe uvanlig skjer i miljøet sitt. De er ikke aggressive vakthunder, men vil gjerne varsle sine eiere om noe er på ferde. Det gjør dem til gode varslende vakthunder.

Hundesport

Västgøtaspetsens smidighet og intelligens kommer godt med i hundesport. De er raske til å lære og trives med mentale utfordringer, noe som gjør dem til gode kandidater for hundesport som agility, lydighet og rallylydighet.

Familiehund

På grunn av sin vennlige natur, intelligens og moderate størrelse, er västgøtaspetsen også en utmerket familiehund. De går generelt godt overens med barn og kan tilpasse seg en rekke miljøer, enten det er i en leilighet i byen eller et hjem på landet.

Fôr og kosthold

For en västgøtaspets vil kvalitetsfôr være viktig for å opprettholde god helse og et energisk temperament. Fôr av høy kvalitet inneholder de essensielle næringsstoffene som hunden trenger og unngår ugunstige fyllstoffer som mais, soya og korn. Et godt valg vil være hundemat fra for eksempel VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat.

Mengde mat

Hvor mye en västgøtaspets spiser, vil variere hovedsakelig avhengig av vekt og aktivitetsnivå. En god regel er å multiplisere hundens vekt i kilo med 30 og deretter legge til 70. Dette vil gi deg en god indikasjon på antall kalorier hunden trenger per dag.

For eksempel, for en västgøtaspets som veier 10 kilo, vil dette være rundt 370 kalorier per dag (10 x 30 + 70). Hvis hunden din er veldig aktiv, kan du potensielt være nødt til å øke inntaket noe.

Vanlige helseproblemer

Som enhver hunderase, er västgøtaspets kjent for noen vanlige helseproblemer. Helseproblemer de kan være utsatt for inkluderer:

  • Hofteleddsdysplasi: En arvelig tilstand der hoften ikke utvikler seg riktig. Dette kan føre til leddgikt og smertefull leddbetennelse over tid.
  • Patellaluksasjon: Patellaluksasjon er en tilstand hvor kneskålen er ute av ledd eller har forskjøvet seg, og kan føre til halthet. 
  • Progressiv retinal atrofi: En øyesykdom som gradvis fører til blindhet.

Selv om disse helseproblemene kan virke skremmende, er det viktig å merke seg at forebyggende tiltak kan redusere risikoen betraktelig. Regelmessige veterinærkontroller, godt stell, tilstrekkelig aktivitet og et sunt kosthold er nøkkelen til en sunn västgøtaspets.

I tillegg er det avgjørende å velge en ansvarlig oppdretter når du kjøper en västgøtaspets valp. Anerkjente oppdrettere tester foreldredyrene mot disse og flere helseproblemer for å sikre at de produserer sunne valper. Husk at forebygging er den beste formen for beskyttelse mot helseproblemer.

Alternativer til västgötaspets

Hvis du setter pris på västgøtaspetsens egenskaper, men ikke har bestemt deg for hvilken hunderase du ønsker deg enda, kan du lese mer om noen lignende raser nedenfor.

Welsh corgi pembroke

Denne lille, energiske hunden har et bemerkelsesverdig likt aktivitetsnivå som västgøtaspetsen. Begge raser trives med mental og fysisk stimulering. Welsh corgi pembroke er kjent for sin korte men kraftige kropp, lange rygg og store ører. De er sterke og smidige hunder med sine 10 til 14 kg.

Welsh corgi cardigan

Denne rasen er en annen type corgi, men er litt større og kraftigere enn västgøtaspetsen. Når det er sagt, er ikke dette veldig store hunder, da de ikke blir mer enn 11 til 17 kg tunge. Selv om begge raser er aktive og trenger daglig mosjon, har welsh corgi cardigan en tendens til å være litt roligere.

Norrbottenspets

Norrbottenspetsen er en annen svensk hund med et høyt energinivå. Norrbottenspetsen er mindre enn västgøtaspetsen, men er kjent for å være veldig aktiv og behøver mye mosjon. Rasen er kjent for sin evne til å jakte og har et sterkt jaktinstinkt. Norrbottenspetsen er også en veldig intelligent hund, men kan være litt mer utfordrende å trene på grunn av sin uavhengige natur.

Historien om västgötaspets

Västgøtaspetsen er en hunderase som har levd side om side med menneskene i Sverige siden vikingtiden, og i landet er det trolig en av de eldste hunderasene. Disse hardføre og allsidige hundene har hatt mange roller gjennom historien, fra å være gårdshunder til å være trofaste følgesvenner. I gårdsbruket ble de hovedsakelig brukt til å gjete sau og storfe, en jobb de mestrer takket være sin skarpe intelligens, utholdenhet og naturlige gjeterinstinkter.

Ofte stilte spørsmål

Er västgøtaspets en god gjeterhund?

Ja, västgøtaspets er kjent for sine gjeterferdigheter. Opprinnelig ble de brukt som gårds- og gjeterhunder i Sverige, og mange av disse instinktene er fortsatt sterke i rasen. De har en naturlig evne til å kontrollere og flytte flokker, og de kan være flinke til å gjete alt fra sauer til storfe og hester.

Hvor lenge kan en västgøtaspets være hjemme alene?

En voksen västgøtaspets kan være alene hjemme i noen timer, men som med alle hunder, bør de ikke være alene for lenge. De er sosiale dyr som liker selskap og kan bli stresset eller engstelige hvis de er alene i lange perioder.

Hvor mye bjeffer en västgøtaspets?

Västgøtaspets er en vokal hund og bjeffer når det er noe den vil varsle om. Dette er tross alt deres naturlige måte å kommunisere på. Med riktig trening, kan imidlertid overdreven bjeffing unngås.

Hvor lenge lever en västgøtaspets?

En västgøtaspets har en gjennomsnittlig levetid på 10-14 år.

Hvordan er lydigheten til en västgøtaspets?

Västgøtaspets er kjent for sin intelligens og lærevillighet, noe som gjør dem relativt enkle å trene. De responderer godt på positiv forsterkning og har en sterk ønske om å behage.

Hvordan stelles pelsen til en västgøtaspets?

Västgøtaspets har en dobbeltlaget pels som krever regelmessig børsting, helst ukentlig, for å holde den sunn og fri for floker.

Hvordan kommer västgøtaspets overens med andre kjæledyr?

De har generelt et godt temperament og kommer godt overens med andre kjæledyr, inkludert andre hunder. De har imidlertid gjeterinstinkter, så de kan ha en tendens til å prøve å «gjete» andre dyr og små barn i husstanden.

Hvor mye røyter en västgøtaspets?

Dette er en hund med en dobbeltlaget pels som røyter moderat hele året. Røytingen kan imidlertid bli mer intens under vår og høst. Hyppig børsting er nødvendig i disse periodene for å holde pelsen sunn og for å unngå at det ligger hår rundt omkring i hele hjemmet.

Har västgøtaspets andre navn?

Den kalles også svensk gårdshund og svensk vallhund, men västgøtaspets er rasenavnet.

Dyreplaneten
Logo