Raseprofil: Norrbottenspets

Norrbottenspets, også kalt nordisk spets, er en svensk hunderase. Den slekter til finsk spets og ligner noe på norsk lundehund. Norrbottenspets ble renavlet i starten av 1900-tallet av løytnant Kantzow. Han skrev et brev til SKK om at han hadde notert alle viktige detaljer om rasen og kom med et forslag om rasestandard.

Norrbottenspets fakta

HunderaseNorrbottenspets
OpprinnelseSverige
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-14 år
Høyde40-46 cm
Vekt11-15 kg
PelsKorthåret

Størrelse og utseende

Norrbottenspetsen er en middels stor hund med en høyde på 42-46 cm for hannhunder, og 40-45 cm for tisper. Når det kommer til vekt, veier den mellom 11 og 15 kg, avhengig av kjønn og individuell bygning. Denne hunden er velproporsjonert med en robust kropp, noe som gjenspeiler dens arv som jakthund.

Pels

Norrbottenspets har en dobbelt pels. Underpelsen er tykk, myk, og tett for å holde hunden varm under kalde forhold. Overpelsen er rett, stiv, og noe lenger enn underpelsen, som gir den en ganske glatt tekstur. Fargen på pelsen kan variere, men de mest vanlige fargene er hvit med flekker av svart, brun, eller begge deler. Noen hunder kan også være nesten helt hvite.

Hale

Norrbottenspetsens hale er også et distinktivt trekk ved rasen. Den er middels lang og krøller seg elegant over ryggen, ofte i en løs spole eller halvsirkel. Halen er rikelig dekket med pels, og gir hunden et lekent og livlig uttrykk.

Lynne, trening og lydighet

Norrbottenspets er en hund som kjennetegnes av sitt livlige og energiske lynne. Den er kjent for sin intelligens, nysgjerrighet og utholdenhet, noe som gjør den til en utmerket jakthund, men også til et hyggelig og engasjerende kjæledyr. Den har et vennlig og lojalt temperament, og er generelt veldig glad i mennesker. Den er kjærlig mot sin familie og er spesielt god med barn.

Når det kommer til lydighet, er norrbottenspets kjent for sin lojalitet og villighet til å behage. Den er generelt lett å trene, selv om den kan være litt sta til tider. Det er også verdt å merke seg at norrbottenspets er en naturlig vokter, og vil ofte bjeffe for å varsle om fremmede eller uvanlige situasjoner. Derfor kan det være lurt å trene hunden til å forstå når bjeffing er passende.

Videre er norbottenspets ivrig etter å lære og den høye intelligensen til rasen gjør den til en flink elev. Som med alle hunder er imidlertid tidlig sosialisering og konsekvent positiv forsterkning nøkkelen til en veloppdragen norrbottenspets. Det er viktig å starte treningen tidlig for å sikre at hunden utvikler gode vaner og for å forhindre at uønsket adferd får feste.

Aktivitetsnivå og mosjon

Norrbottenspets er en rase full av energi. Den har en nærmest umettelig appetitt for aktivitet, og krever en god del regelmessig mosjon. Om du tenker at en norrbottenspets skal bli din nye hund, bør du være klar over at denne hunden trenger minst en time til halvannen time aktivitet hver dag. Dette kan innebære turer, lek, jakt og hundesport som agility eller rallylydighet.

Norrbottenspets er en hund som elsker å løpe, leke og utforske, så varierte aktiviteter som utfordrer både kropp og sinn vil være ideelle. Uten nok mosjon kan en norrbottenspets bli rastløs og potensielt utvikle atferdsproblemer.

Hvis du sliter med å få inn nok mosjon vil det hjelpe mye med en kortere sykkeltur eller langrennstur der hunden kan løpe fortere enn om du går en rolig tur.

Stell av norrbottenspets

Pelsstell og røyting

Norrbottenspetsens pels trenger regelmessig vedlikehold for at den skal holde seg sunn og pen. Den har en dobbelt lag pels som røyter moderat, noe som betyr at ukentlig børsting er nødvendig for å fjerne løse hår og minimere røyting.

Norrbottenspets er for øvrig ikke regnet som en allergivennlig hund.

Ører og øyne

Ørene og øynene til en norrbottenspets krever også litt oppmerksomhet. Ørene bør sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon eller parasitter, og rengjøres om nødvendig med en mild hundevennlig rengjøringsløsning. Øynene skal være klare og lyse, og eventuelle tegn på rødhet, hevelse eller unormal utflod bør tas opp med en veterinær.

Tannpleie

Et sunt kosthold er en viktig del av tannpleie for en norrbottenspets. Et ekte storfebein kan hjelpe med å rense tennene naturlig og gi dem mineraler som kalsium. Unngå å gi hunden små, skarpe bein (spesielt fuglebein) som kan skade munnen eller til og med innvollene hvis de svelges.

Merk at det trolig vil være nødvendig med regelmessig tannpuss dersom du fôrer med billig hundemat med fyllstoff og annet hunder helst ikke bør ha.

Kloklipp

Klipping av klørne er en nødvendig del av stellet til en norrbottenspets. Som vanlig er det viktig at du er forsiktig og unngår å klippe for langt inn i kloen. Her er det nemlig både nerver og blodårer. Dette kan være smertefullt for hunden og kan føre til blødning.

Svært aktive hunder vil slite ned klørne naturlig. Spesielt om de løper og går med på harde underlag som asfalt. Med sannsynlig vil du likevel være nødt til å klippe de en gang eller to i året.

Bad

Norrbottenspets bør kun bades når det er ytterst nødvendig. Altså når hunden er spesielt skitten eller lukter sterkt. På den måten fjerner du ikke de naturlige oljene i pelsen og irriterer huden. Vask uten eller med en mild sjampo beregnet for hunder.

Bruksområder for norrbottenspets

Å anerkjenne norrbottenspetsens egenskaper og behov er nøkkelen til å forstå dens potensielle bruksområder. Som en intelligent og energisk rase, kan norrbottenspets utmerke seg i flere områder, fra jakt til hundesport, og selvfølgelig som en kjærlig familiehund.

Jakthund på småvilt

Norrbottenspets er kjent for sin dyktighet som jakthund på småvilt. Takket være sin skarpe luktesans og sitt høye energinivå, kan den spore og jage mindre byttedyr med imponerende presisjon. Enten det er hare, rype eller annet småvilt, er norrbottenspets en effektiv partner på jakt.

Treskjellende jakthund

I tillegg til jakt på småvilt, er norrbottenspets også en dyktig treskjellende jakthund. Denne rase har en naturlig evne til å spore og jage vilt opp i trær, en ferdighet som er særlig nyttig når man jakter på dyr som ekorn eller mår. Norrbottenspetsens utholdenhet og tålmodighet kommer virkelig til syne i denne rollen.

Hundesport

Når det kommer til hundesport er norrbottenspets en potensiell stjerne. Den er intelligent med god hurtighet og atletisk bygget. Kombinasjonen gjør den potensielt dyktig i sporter som agility, lydighet, og rallylydighet så sant den får riktig trening.

Familiehund

Til tross for sin dyktighet i jakt og sport, er det som familiehund at norrbottenspets virkelig skinner. Denne rasen er kjent for sin lojalitet, vennlighet og evne til å komme godt overens med både voksne og barn. Norrbottenspets er også en god vakthund, takket være sin vokale natur og vaktsomme instinkt. Dermed kan den gi en ekstra følelse av sikkerhet for familien.

Fôr og kosthold

Når det kommer til kosthold er det, først og fremst, viktig å fokusere på kvalitetsfôr for din norrbottenspets. Du bør unngå fôr med fyllstoffer, mais, soya, korn og lignende ingredienser som ikke bidrar med essensielle næringsstoffer.

Velg i stedet hundefôr av høy kvalitet, som VOM, eller gi hunden rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Dette sikrer at din norrbottenspets får i seg de nødvendige næringsstoffene for å opprettholde god helse.

Mengde mat

For å sørge for at norrbottenspetsen din får i seg riktig mengde mat, er en god regel å multiplisere hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. Dette vil gi deg et anslag over hvor mange kalorier hunden din trenger per dag. For eksempel, for en norrbottenspets på 15 kg, vil dette utgjøre omtrent (15*30) + 70 = 520 kalorier per dag.

Fordi norrbottenspets generelt er en mer aktiv hund enn gjennomsnittet, kan du være nødt til å øke dette med alt fra 50 til 200 kalorier. Alt ettersom hvor mye du sørger for at hunden din er i aktivitet.

Vanlige helseproblemer

Som en generelt sunn og robust rase, er norrbottenspetsen heldigvis ikke utsatt for mange spesifikke helseproblemer. Likevel kan det oppstå noen generelle helseproblemer:

  • Hofteleddsdysplasi: Er en genetisk lidelse som kan forårsake smerte og redusert mobilitet. Dette problemet oppstår når hofteleddene ikke utvikler seg normalt.
  • Patellaluksasjon: Er en annen tilstand som kan ramme norrbottenspetsen. Dette skjer når kneskålen forskyves fra sin normale posisjon.
  • Øyeproblemer: Katarakt og progressiv retinal atrofi (PRA) kan forekomme hos norrbottenspets. PRA er en degenerativ sykdom som gradvis kan føre til blindhet.

Selv om disse helseproblemene kan virke skremmende, er det viktig å huske at det ikke er noen garanti for at din norrbottenspets vil nå noen av disse probleme. Godt stell, rikelig med fysisk aktivitet og et sunt kosthold kan bidra til å holde hunden din i toppform og redusere risikoen for disse helseproblemene.

Regelmessige veterinærkontroller er også viktige for tidlig oppdagelse og behandling av eventuelle helseproblemer.

Ved valg av en norrbottenspets valp, er det også viktig å velge en anerkjent oppdretter. Slike oppdrettere tester foreldredyrene for disse og andre potensielle helseproblemer, noe som reduserer risikoen for at valpene vil arve disse tilstandene.

Alternativer til norrbottenspets

Hvis du er tiltrukket av den energiske og intelligente norrbottenspetsen, men kanskje er interessert i å se på noen lignende alternativer, har vi noen raser du kanskje vil vurdere.

Finsk støver

Finsk støver er et alternativ du kan se på. Denne finske rasen har et sterkt instinkt for å følge spor og er kjent for sin utholdenhet i feltet. Finsk støver er kjent for å være lojal, pålitelig og flink med barn, noe som også ligner på trekkene til norrbottenspets. Når det er sagt, er finsk støver litt større med sine 20 til 25 kg og har et dypere bjeff.

Smålandsstøver

Smålandsstøver, opprinnelig fra Sverige, er en annen alternativ rase til norrbottenspets. Smålandsstøver er kjent for å være en energisk og hardt arbeidende hund, noe som matcher norrbottenspetsens aktivitetsnivå. Selv om smålandsstøveren er litt større enn norrbottenspets (15-20 kg), er begge raser flinke til å tilpasse seg forskjellige miljøer og situasjoner. Det er noe som gjør dem til gode familiehunder så vel som jakt- og arbeidshunder.

Norsk buhund

Norsk buhund er en annen potensiell mulighet. Som norrbottenspetsen er den kjent for sitt høye energinivå og intelligens. Norsk buhund er også kjent for sin allsidighet, da den kan brukes i forskjellige bruksområder som jakt, gjeting og i forskjellige hundesporter. Størrelsesmessig er den litt større norrbottenspetsen og blir normalt sett mellom 12 og 18 kg tung.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan er norrbottenspets med andre kjæledyr?

Norrbottenspets er generelt kjent for å komme godt overens med andre kjæledyr, men dette kan variere mellom individer. Det anbefales alltid å introdusere nye kjæledyr gradvis og under kontrollerte forhold for å sikre at alt går bra for seg.

Hvor mye røyter en norrbottenspets?

Norrbottenspets røyter moderat og vil ha mer røyting sesongmessig, typisk en eller to ganger i året. Regelmessig børsting vil hjelpe med å kontrollere mengden av løs pels – spesielt i røyteperiodene.

Kan en norrbottenspets være alene hjemme?

Som alle hunder, kan en norrbottenspets lære seg å være alene hjemme for kortere perioder. Når det er sagt, trives de best når de har selskap. Lange perioder alene kan føre til atferdsproblemer som angst og destruktiv oppførsel.

Hvor mye trening trenger en norrbottenspets?

Norrobottenspets bør ha minst mellom én til en og en halv time aktivitet hver dag. Daglige lange turer, lek, jakt og annen aktivitet er nødvendig for å holde en norrbottenspets glad og sunn.

Bjeffer norrbottenspets mye?

Norrbottenspets er kjent for å være en ganske vokal rase. De kan ha en tendens til å bjeffe, spesielt hvis de kjeder seg eller ikke får nok trening. Tidlig og konsekvent trening kan hjelpe med å håndtere og kontrollere overdreven bjeffing. Det er også viktig med nok mosjon for å forhindre bjeffing.

Hvor lenge lever en norrbottenspets?

Norrbottenspets er kjent for sin gode helse og lang levetid sammenlignet med andre hunderaser. Gjennomsnittlig levetid for en norrbottenspets er mellom 12-15 år, men mange lever lenger med god pleie og et sunt kosthold.

Hvilke bruksområder har en norrbottenspets?

Norrbottenspets er svært allsidige hunder og kan brukes i en rekke områder. De er utmerkede jakthunder, spesielt for småvilt, og kan også delta i forskjellige hundesporter som agility og lydighet. I tillegg er de kjent for å være gode familiehunder, takket være sin lojale og vennlige natur.

Dyreplaneten
Logo