Raseprofil: Sentralasiatisk ovtcharka

Sentralasiatisk ovtcharka er en hunderase som har opprinnelse i Uralfjellene og hjemlandet er Russland. Den har vært svært populær blant bønder som har hatt utfordringer med rovdyr som ulv. Det er usikkert når sentralasiatisk ovtcharka ble til, men man vet at det er en gammel hunderase. 

Sentralasiatisk ovtcharka fakta

HunderaseSentralasiatisk ovtcharka
OpprinnelseRussland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid7-9 år
Høyde60-85 cm
Vekt40-70 kg
PelsMellomlang, langhåret

Størrelse og utseende

Sentralasiatisk ovtcharka er en stor hund. Hannene har en minimum mankehøyde på 65 cm, mens tispene har en minimumshøyde på 60 cm. Vekten varierer normalt mellom 40 og 70 kg, men det finnes eksempler på hunder som har veid betydelig mer. De er kjent for sin kraftige kroppsbygning med et robust skjelett og solid muskulatur.

Pels

Denne hunderasen har en rett og grov pels med en velutviklet underull som beskytter den mot ekstreme værforhold. Hunderasen har to hovedvarianter basert på pelslengde. Den langhårede varianten har pels som er 7-8 cm lang, spesielt rundt ørene, halsen, baksiden av for- og bakben og halen. Den korthårede varianten har pels som er 3-5 cm lang og glatt. Fargene kan variere og inkluderer hvit, sort, grå, stråfarget, rustbrun, gråbrun, tigret, skimlet og flekket.

Hale

Halen på en sentralasiatisk ovtcharka er høyt ansatt og når ned til knehasene når den henger. Den bæres vanligvis i en sigdformet stilling. I noen regioner blir halen kupert (kirurgisk forkortet). Dette er imidlertid forbudt i mange land, inkludert i Norge.

Lynne, trening og lydighet

Sentralasiatisk ovtcharka er en hunderase med et bemerkelsesverdig lynne som krever en eier som forstår dens særegenheter. Disse hundene er kjent for sin uavhengighet, intelligens og beskyttelsesinstinkter. Lydighetstrening kan være en utfordring, men det er absolutt nødvendig for denne store hunderasen.

Selv om sentralasiatisk ovtcharka er kjent for sin styrke, er det den imponerende intelligensen og det uavhengige sinnet som skiller dem ut fra andre lignende hunder. De er ikke bare smarte, men også kritiske tenkere, som gjør at de raskt kan ta egne beslutninger i forskjellige situasjoner. Det kan også være grunnen til at trening kan være en utfordring, fordi de ofte vil vurdere om kommandoene de får er relevante eller ikke.

Lydighetstrening for en sentralasiatisk ovtcharka krever derfor tålmodighet, konsistens og forståelse for rasens uavhengige natur. Disse hundene vil ikke nødvendigvis adlyde en kommando bare fordi den er gitt. Det er mer sannsynlig at de følger en kommando hvis de ser verdien i det, noe som betyr at effektiv trening ofte innebærer å gjøre kommandoene relevante for hunden.

Det er nødvendig å starte treningen mens hunden fortsatt er ung. På den måten etablerer du lederskap og viser hunden at du er til å stole på.

Aktivitetsnivå og mosjon

Når det kommer til aktivitetsnivået, er sentralasiatisk ovtcharka en rase som krever en god del fysisk trening. Disse hundene er arbeidshunder av natur, og har stor styrke og utholdenhet. Selv om de kan virke rolige og reserverte innendørs, er de definitivt ikke slappfisker.

Hver dag bør en sentralasiatisk ovtcharka få minst en time til to med fysisk aktivitet. Dette kan inkludere lange turer, løping, lek i hagen, eller arbeidsoppgaver som å passe på buskap. Manglende mosjon vil føre til at en sentralasiatisk ovtcharka blir rastløs og potensielt destruktiv. 

Stell av sentralasiatisk ovtcharka

Pelsstell og røyting

Pelsen til en sentralasiatisk ovtcharka krever ukentlig børsting for å holde den sunn og ren. De røyter moderat det meste av året, men i røyteperiodene om våren og høsten kan det bli mer intensivt.

Allergikere bør være klar over at ingen hunder er helt allergivennlige, og en sentralasiatisk ovtcharka er intet unntak. Det kan derfor være lurt å tilbringe litt tid med rasen før du bestemmer deg for å ta en inn i hjemmet ditt.

Ører og øyne

Øynene og ørene til en sentralasiatisk ovtcharka krever regelmessig sjekk for å sikre at de er rene og fri for infeksjoner. En ukentlig rutinemessig sjekk i ører og øyne kan forebygge problemer og bidra til tidlig oppdagelse hvis noe er galt.

Tannpleie

Når det kommer til tannpleie, har et sunt kosthold mye å si. Gi gjerne hunden din et ekte storfebein for å rense tennene naturlig. Unngå små, tynne og skarpe bein (spesielt fuglebein), da disse kan skade munnen og i verste fall innvoller ved svelging.

Hvis hunden blir matet med standard fôr og godbiter, vil det være behov for regelmessig tannpuss.

Kloklipp

Når det kommer til kloklipp, er det viktig å huske på at du ikke må klippe klørne for langt inn. Det er både nerver og blodårer der, og klipping for langt kan være smertefullt for hunden din. Her er det lurt å venne hunden din til rutinen fra tidlig alder – selv om det ikke er så mye å klippe. Du kan for øvrig også file ned klørne om du ønsker det i stedet.

Husk også at jo mer aktiv hunden din er, jo mer vil klørne slipes ned naturlig. Har du en svært aktiv hund vil nærmest ikke trenge å klippe klørne i det hele tatt.

Bad

Bad for en sentralasiatisk ovtcharka er ikke noe du trenger å gjøre regelmessig, og overdreven bading kan faktisk tørke ut huden deres. Et bad når pelsen er veldig skitten eller lukter sterkt holder i massevis. Bruk alltid en mild sjampo for å unngå hudirritasjon, eller ingen sjampo om du klarer å få pelsen ren og luktfri uten.

Bruksområder for sentralasiatisk ovtcharka

Vokterhund

Historisk sett har den sentralasiatiske ovtcharka vært brukt som vokterhund, et arbeid den mestrer takket være sitt naturlige instinkt for å beskytte. Den er kjent for sin evne til å være årvåken og beskyttende overfor sin familie, inkludert både mennesker og andre husdyr. En sentralasiatisk ovtcharka som fungerer som vokterhund vil bidra til å holde både sau og storfe trygge mot rovdyr som blant annet ulv og jerv.

Kløvhund

Sentralasiatisk ovtcharka kan også fungere godt som kløvhund. Tross alt er dette både en stor og sterk hund. Ta den gjerne med på tur med kløv, uansett om det er en rolig tur i skogen eller på fjellet.

Trekkhund

Sentralasiatiske ovtcharka er også en utmerket trekkhund. Med riktig trening kan den bidra med mye kraft for å trekke slede eller vogner. Dette er imidlertid ikke en klassisk trekkhund sammenlignet med raser som grønlandshund og sibirsk husky.

Familiehund

Til tross for sin store størrelse og vokterinstinkt, kan en sentralasiatisk ovtcharka også være en god familiehund. Med riktig sosialisering og trening fra valpestadiet av, kan den bli en kjærlig, trofast og beskyttende følgesvenn. Den er vanligvis tålmodig med barn og kan være en fantastisk lekekamerat for eldre barn under tilsyn. Dens naturlige beskyttelsesinstinkt og hengivenhet overfor sin familie gjør den til en utmerket vakthund, samtidig som den er et kjærlig medlem av familien.

Fôr og kosthold

En sentralasiatisk ovtcharka trenger kvalitetsfôr fri for unødvendige fyllstoffer som mais, soya og korn. Maten bør være rik på proteiner og fett. VOM eller lignende merker som tilbyr høykvalitets hundefôr er å anbefale, da disse ofte har strenge kvalitetskontroller og er formulert for å møte de ernæringsmessige behovene til hunden.

Rent kjøtt, som kjøttdeig og innmat, kan også være en god kilde til proteiner, fett og andre nødvendige mineraler og vitaminer for hunden din.

Mengde mat

Mengden mat som en sentralasiatisk ovtcharka krever, varierer avhengig av hundens vekt, alder og aktivitetsnivå. En god regel for å finne riktig mengde kalorier er å multiplisere vekten av hunden med 30 og deretter legge til 70. For eksempel, hvis hunden veier 50 kg, vil den ideelle kaloriinntaket være (50 x 30) + 70 = 1570 kalorier per dag.

For en veldig aktiv hund kan du potensielt måtte øke dette inntaket noe. For å holde kontroll på vekten, bør du veie hunden din regelmessig – eller i det minste se og kjenne på den.

Antall måltider

Generelt er det anbefalt at en sentralasiatisk ovtcharka får to måltider om dagen. Pass på at du unngår å mate hunden rett før du skal gå på en lang tur eller trene med høy intensitet. Dette kan forhindre potensielle fordøyelsesproblemer, inkludert livstruende tilstander som magedreining.

Store måltider med billig hundemat med fyllstoffer og annet mat hunder ikke skal ha, vil øke sannsynligheten for oppblåsthet og potensiell magedreining.

Vanlige helseproblemer

Som en robust og hardfør rase, er sentralasiatisk ovtcharka generelt en sunn hunderase. Imidlertid er det noen helseproblemer rasen kan være predisponert for. Disse kan inkludere:

  • Hofteleddsdysplasi: En arvelig lidelse som kan forårsake smerte og redusert mobilitet.
  • Albuedysplasi: Et lignende problem som hofteleddsdysplasi, men påvirker forbenene.
  • Øye- og øreproblemer: Ulike øye- og ørepoblemer Inkludert infeksjoner og betennelser.
  • Hjerteproblemer: Inkludert hjertesykdom og hjertefeil.

Forebygging og tidlig deteksjon er nøkkelen til å håndtere disse potensielle helseproblemene. Det er derfor viktig med regelmessige veterinærkontroller, riktig stell, tilstrekkelig aktivitet og et sunt kosthold for å bidra til å holde hunden frisk og i god form.

Det er også viktig å kjøpe en valp fra en ansvarlig og anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og andre helseproblemer. En god oppdretter vil være åpen om helsehistorikken til foreldredyrene og vil kunne gi deg informasjon om eventuelle tester de har gjort for å sikre at valpene er så sunne som mulig.

Alternativer til sentralasiatisk ovtcharka

Dersom du vurderer å skaffe deg en sentralasiatisk ovtcharka, men ønsker å utforske lignende raser for å se hvilken som passer best for deg og din livsstil, har du flere alternativer.

Pyreneisk mastiff

Pyreneisk mastiff er en majestetisk rase og ligner på mange måter sentralasiatisk ovtcharka, blant annet når det kommer til størrelse og styrke. Begge rasene er først og fremst vokterhunder, men pyreneisk mastiff kan ha et litt roligere og mer tilbaketrukket temperament enn sentralasiatisk ovtcharka. Denne rasen kan være litt mindre krevende når det kommer til mosjon, men fortsatt vil trenge betydelig fysisk aktivitet for å holde seg sunn og glad.

Anatolsk gjeterhund

Anatolsk gjeterhund, også kjent som kangal, er en annen stor vokterrase som kan minne om sentralasiatisk ovtcharka. Begge rasene er kjent for sin lojalitet og beskyttende natur. Kangal kan være litt mer reservert med fremmede enn sentralasiatisk ovtcharka, og har et høyt aktivitetsnivå. Denne rasen vil trenge minst like mye, om ikke mer mosjon og mental stimulering. Dette er en hund som trives best i rolige omgivelser, og som kan ha behov for mer plass for å bevege seg fritt enn sentralasiatisk ovtcharka.

Spansk mastiff

Spansk mastiff er en annen stor og imponerende hund. I likhet med sentralasiatisk ovtcharka, er de naturlige vokterhunder og har et sterkt beskyttende instinkt. Spansk mastiff kan være minst like, eller litt mer selvstendig og sta enn sentralasiatisk ovtcharka. Det fører til at de krever en eier med gode lederegenskaper, erfaring og tålmodighet. Når det kommer til aktivitetsnivå, vil spansk mastiff ha litt lavere krav til fysisk aktivitet enn sentralasiatisk ovtcharka, men vil likevel trenge regelmessig mosjon.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan er sentralasiatisk ovtcharka med andre kjæledyr?

Sentralasiatisk ovtcharka har sterke vokterinstinkter og er naturlig beskyttende. De kan derfor være skeptiske til andre kjæledyr, særlig hvis de ikke er oppvokst sammen. Sosialisering fra tidlig alder er viktig for at de skal kunne komme overens med andre dyr.

Hvor mye røyter en sentralasiatisk ovtcharka?

Sentralasiatisk ovtcharka har en tykk pels som røyter spesielt mye under røyteperiodene på våren og høsten. Regelmessig børsting vil hjelpe med å holde røytingen under kontroll.

Kan en sentralasiatisk ovtcharka være alene hjemme?

Som rase er sentralasiatisk ovtcharka veldig knyttet til sin familie, og det kan være vanskelig å være alene i lange perioder. De kan være utsatt for separasjonsangst hvis de er alene for lenge, så det er viktig å gradvis venne dem til å være alene. Skal de være alene over tid bør de ha arbeidsoppgaver, som for eksempel å passe buskap på gården.

Er sentralasiatisk ovtcharka hypoallergen?

Nei, dette er ikke en allergivennlig hunderase.

Hvor mye trening trenger en sentralasiatisk ovtcharka?

Sentralasiatisk Ovtcharka er en aktiv rase som trenger minimum en time aktivitet hver dag.

Er sentralasiatisk ovtcharka kjent for å bjeffe mye?

Sentralasiatisk ovtcharka har et naturlig vokterinstinkt, og kan bjeffe for å varsle om noe uvanlig i omgivelsene. Med riktig trening og sosialisering kan de lære å bjeffe kun når det er nødvendig.

Hvor lenge lever en sentralasiatisk ovtcharka?

Sentralasiatisk Ovtcharka har en forventet levetid på rundt 7-8 år. Som med alle raser, kan levetiden påvirkes av en rekke faktorer, inkludert kosthold, trening og genetikk.

Er sentralasiatisk ovtcharka en god vokterhund?

Ja, sentralasiatisk ovtcharka er kjent for sine utmerkede vokterevner. De er beskyttende ovenfor både familie og buskap. Deres størrelse og styrke gjør dem også til en formidabel avskrekkende for uønskede besøkende – uansett om det er mennesker eller rovdyr.

Dyreplaneten
Logo