Norsk lundehund, lundehund eller måstadhund, er opprinnelig fra Norge. Dette er en unik rase med seks tær som kan ta seg frem i stupbratte fjell. Lundehunden har siden 1500-tallet blitt brukt som en jakthund på lundefugl langs den norske kysten. Norsk lundehund er en sjelden rase som er utrydningstruet.
Norsk lundehund fakta
Hunderase | Norsk lundehund |
Opprinnelse | Norge |
Lovlig i Norge | Ja |
Rasestatus | Godkjent |
Levetid | 11-14 år |
Høyde | 32-38 cm |
Vekt | 6-7 kg |
Pels | Korthåret |
Størrelse og utseende
Norsk lundehund er en relativt liten hund. Den typiske mankehøyden ligger på mellom 32 og 38 cm, så det er definitivt ingen storvokst rase vi snakker om. En voksen lundehund veier normalt mellom 6 og 7 kg, med noen individuelle variasjoner.
Pels
Lundehunden bærer en dobbel frakk, med en tett, myk underpels og en glatt, vannavstøtende overpels. Pelsen krever relativt lite vedlikehold, men lundehunder gjennomgår én årlig røyteperiode hvor de bør børstes daglig for å fjerne løs pels.
Fargemessig finner vi lundehunder hovedsakelig i nyanser av rødbrun til falurød, ofte med hvite eller mørkere markeringer. Tidligere fantes det hvite og sorte (tricolor) lundehunder, men denne fargekombinasjonen finnes ikke lenger i rasen.
Hale
Lundehundens hale er lang, buskete og bøyd over ryggen i en elegant bue, og viser klart hundens humør og intensjoner. Om hunden er i godt humør eller oppmerksom, vil halen svinge i luften som et vennlig flagg. Er den derimot avslappet eller sover, kan halen hvile flatt.
Poter og tær
En av de mest unike egenskapene til den norske lundehunden er tærne. Lundehunden har seks tær på hver fot, i motsetning til de aller fleste andre hunderaser som har fem. Den ekstra tåen fungerer som en tommel, noe som gir hunden bedre grep når den klatrer. Dette er en arvet egenskap fra dens dager som jakthund på lundefugl i de bratte klippene i Norge.
Lynne, trening og lydighet
Norsk lundehund er en hund med en unik personlighet. Den er kjent for å være livlig og leken, men også litt sta. Denne staheten er en del av lundehundens sjarm, men kan også være en utfordring for den som ønsker en hund som følger kommandoer uten nøling.
Lundehunder er kjent for å ha et sterkt jaktinstinkt, og derfor kan det være utfordrende å få dem til å konsentrere seg om trening når det er interessante lukter og lyder i nærheten.
Når det kommer til lydighet, trenger lundehunder en litt annen tilnærming enn mange andre raser. De responderer best på positiv forsterkning, og krever en tålmodig og konsekvent eier. Det er ikke uvanlig at en lundehund tester grenser, men med riktig oppmuntring og belønning, kan den lære å følge kommandoer.
Trening bør starte tidlig, og det er viktig å huske på at sosialisering er en essensiell del av dette. En lundehund som er godt sosialisert, vil være mer balansert og trygg i ulike situasjoner.
Lundehunder har en tendens til å være stille hunder. De bjeffer ikke mye, men kan lage en rekke andre lyder som grynt, knurr og uling, særlig når de er glade eller opphisset. Disse lydene er en del av lundehundens unike personlighet, og noe eieren må lære å forstå og sette pris på.
Aktivitetsnivå og mosjon
Norsk lundehund er en energisk og aktiv rase som krever regelmessig mosjon for å være på topp. Dens tidligere liv som jakthund i bratte klipper gir den et naturlig behov for bevegelse og stimulering. En tur i parken eller litt lek i hagen vil ikke være nok for denne ivrige hunderasen.
Lundehunden trives best med varierte aktiviteter som inkluderer både fysisk anstrengelse og mental stimulering. Lange turer, agilityøvelser, sporingsleker og annen aktiv lek vil bidra til å holde lundehunden sunn, lykkelig og mentalt balansert. Husk at selv om den liker å være aktiv, er lundehunden også glad i å slappe av og kose seg hjemme etter en aktiv dag.
Det er denne balansen mellom aktivitet og ro, som gjør den norske lundehunden til en så spesiell og elsket følgesvenn.
Stell av norsk lundehund
Pelsstell og røyting
Lundehunden har en tett og varm dobbelt pels som krever regelmessig børsting for å holde den frisk og blank. Røyting er et faktum med denne rasen, så vær forberedt på litt ekstra støvsuging, spesielt i røyteperioden. Når den begynner å røyte er det lurt å børste den hver dag.
Ører og øyne
Ørene og øynene til en lundehund krever også oppmerksomhet. Grundig rengjøring og inspeksjon av ørene kan hjelpe til med å forhindre infeksjoner, mens regelmessig sjekk av øynene kan bidra til å oppdage eventuelle helseproblemer tidlig.
Tannpleie
Tannpleie er viktig for å opprettholde god munnhygiene og forhindre tannkjøttbetennelse og tannstein. Daglig børsting vil være nødvendig dersom du ikke er streng på kostholdet. Et sunt og rent kosthold, sammen med bein å tygge på, vil være en god erstatter.
Kloklipp
Husk også å klippe klørne regelmessig. For lange klør kan forårsake smerte og ubehag, og kan potensielt føre til problemer med gangen. En svært aktiv lundehund kan slite de ned naturlig.
Bad
Lundehunden trenger ikke hyppige bad med mindre den ruller seg i noe den ikke burde. Når den bades bør du bruke en hundesjampo av god kvalitet for å holde pelsen sunn og frisk. Husk å tørke hunden grundig etter badet, spesielt mellom de ekstra tærne, for å forhindre hudirritasjoner.
Bruksområder for norsk lundehund
Norsk lundehund er en allsidig rase som er tilpasningsdyktig og allsidig i mange sammenhenger.
Jakthund
Tradisjonelt var lundehunden en hund brukt til å jage lundefugl i Norges klippefylte kystlandskap. Den er fortsatt en dyktig jakthund i dag, selv om bruken er mer tilpasset andre typer jakt.
Varslende vakthund
Selv om norsk lundehund ikke er en stor hund, er den en utmerket varslende vakthund. Den vil gi beskjed når noen nærmer seg hjemmet, men den er ikke kjent for å være aggressiv. Dette er imidlertid ikke vakthunder som kan beskytte hjemmet ditt.
Familiehund
Lundehunden er en lojal og hengiven familiehund, kjent for sin mildhet og vennlighet. Den er god med barn og andre kjæledyr, noe som gjør den til et utmerket tillegg til enhver familie.
Fôr og kosthold
Høykvalitetsfôr er nøkkelen til god helse for din lundehund. Det ideelle kostholdet for en lundehund bør inneholde kvalitetsfôr uten fyllstoffer, mais, soya eller korn. En utmerket kilde til dette er hundemat fra for eksempel VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Denne type fôr gir hunden de nødvendige næringsstoffene den trenger for å trives.
Mengde mat
Når det kommer til mengde, er det viktig å balansere mellom for mye og for lite. En god regel er å gange hundens vekt med 30, og deretter legge til 70 for å finne riktig mengde kalorier. La oss si at din lundehund veier 7 kg. Da vil den riktige mengden kalorier være 7kg * 30 + 70 = 280 kalorier.
Husk imidlertid at om hunden din er veldig aktiv, kan det hende du må øke inntaket noe. For å holde kontroll på vekten, bør hunden veies regelmessig, eller i det minste studeres. Hvis hunden har gått opp i vekt, undersøk om den faktisk begynner å bli tykkere, eller om den bare har fått mer muskelmasse.
Antall måltider
To måltider per dag er generelt passende for en lundehund. Det gir en jevn fordeling av kaloriinntaket gjennom dagen. Husk å ikke mate hunden rett før du skal på en lang tur eller trene med høy intensitet, da det kan føre til mageproblemer.
Vanlige helseproblemer
Norsk lundehund kan være utsatt for noen helseproblemer. Her er noen av de mest vanlige:
- Intestinal lymfangiectasi (IL): En kronisk tarmforstyrrelse som er spesifikk for denne rasen. Sykdommen kan medføre redusert matlyst, oppkast og diaré.
- Polyneuropati: En nevrologisk lidelse som kan påvirke hundens evne til å gå.
- Patellalukasjon: Når hundens kneskål går ut av ledd, noe som kan føre til smerte og problemer med bevegelse.
- Øyeproblemer: Norsk lundehund kan være utsatt for forskjellige øyeproblemer, inkludert progressive retinalatrofi (PRA) som kan føre til blindhet.
Det er viktig å merke seg at regelmessige veterinærkontroller, stell, aktivitet og et sunt kosthold er essensielt for å minimere risikoen for disse helseproblemene. En velpleiet, aktiv og riktig ernært hund har alltid bedre sjanse for å opprettholde god helse.
Dessuten er det viktig å kjøpe valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene mot disse og flere helseproblemer. En ansvarlig oppdretter vil kunne gi deg informasjon om foreldredyrenes helsehistorie, og dette kan gi deg en indikasjon på mulige fremtidige helseproblemer for valpen.
Alternativer til norsk lundehund
Hvis du vurderer å anskaffe deg en norsk lundehund, men ønsker å utforske alternative raser som også kan passe dine behov og livsstil, er det flere du kan vurdere. Her er noen hunderaser som deler noen likheter med den norske lundehunden, men også har sine unike egenskaper.
Finsk spets
Finsk spets er en mellomstor hund som ligner norsk lundehund i aktivitetsnivå. Den er kjent for sin vakre rødlige pels, livlige natur og utholdenhet. Den finske spetsen er en ypperlig jakthund, og blir ofte brukt til fuglejakt. Den er også kjent for å være god med barn og en utmerket familiehund. Når det gjelder pelsstell, krever den finske spetsen litt mer vedlikehold enn lundehunden.
Norsk buhund
Norsk buhund er en hund med norske røtter, akkurat som lundehunden. Denne hunden veier dobbelt så mye, men er fortsatt ikke veldig stor. Den er kjent for å være livlig, energisk og kjærlig – noe som passer godt for aktive familier. Buhunden har også en god pels som krever regelmessig børsting, men røyter mindre enn lundehunden. I bruksområder skiller den seg litt ut, da buhunden ble tradisjonelt brukt som gårdshund.
Norsk elghund grå
Norsk elghund grå er en større hund enn lundehunden. Med et aktivitetsnivå som matcher lundehunden, er elghunden en rase som vil trives i en aktiv familie som kan tilby masse mosjon og mental stimulering. Når det kommer til bruksområder, er elghunden kjent som en dyktig jakthund, spesielt for elgjakt. Pelsen til elghunden er tykk og røyter mye, så jevnlig pelsstell er nødvendig.
Ofte stilte spørsmål
Hvor mye pelsstell krever en norsk lundehund?
Norsk lundehund har en dobbel pels som krever jevnlig børsting. Under røytingstiden, som vanligvis skjer to ganger i året, kan det være nødvendig med daglig børsting for å håndtere den løse pelsen. Utenom røyteperioden, holder det med én til to ukentlige børstinger for å holde pelsen fin og frisk.
Røyter norsk lundehund mye?
Ja, norsk lundehund røyter ganske mye, og spesielt i røyteperioden. For å håndtere røytingen kan det være lurt med daglig børsting i disse periodene.
Bjeffer norsk lundehund mye?
Lundehunder bjeffer ikke mye, men de kan lage forskjellige lyder for å kommunisere. Til tross for det er det viktig å gi dem nok mental og fysisk stimulering for å forhindre unødvendig bjeffing.
Kan en norsk lundehund gå overens med andre kjæledyr?
Ja, de fleste lundehunder går bra overens med andre kjæledyr hvis de blir sosialisert ordentlig fra de er valper. Det er alltid best å introdusere nye kjæledyr gradvis og under oppsyn.
Kan en norsk lundehund være alene hjemme?
Som alle hunderaser kan norsk lundehund lære seg å være alene hjemme, men de bør ikke forlates alene for lenge. Dette er en sosial rase og trives best med menneskelig selskap.
Er norsk lundehund egnet for allergikere?
Norsk lundehund er ikke en hypoallergen rase. Personer med hundeallergi kan oppleve symptomer når de er rundt lundehunder, spesielt i røyteperioden.
Hvor mye trening trenger en norsk lundehund?
Norsk lundehund er en aktiv og energisk rase som krever regelmessig mosjon. Daglige turer, lek og mental stimulering er nødvendig for å holde dem lykkelige og friske.
Hva er prisen for en norsk lundehund?
Prisen for en norsk lundehund valp kan variere avhengig av flere faktorer som oppdretterens renomme, foreldrenes stamtavle og helseundersøkelser. Dette er ikke av de mest vanlige hundene i Norge og prisen ligger normalt rundt 20 000 kroner.
Hva er den forventede levetiden til en norsk lundehund?
Den gjennomsnittlige levetiden til en norsk lundehund er rundt 11-14 år. Som med alle hunderaser, kan dette variere basert på aktivitet, kosthold og genetikk.
Er norsk lundehund god til jakt?
Tradisjonelt ble norsk lundehund brukt til å jakte på lundefugler i Norge. Selv om de ikke lenger brukes til denne typen jakt i dag, har de fortsatt en sterk jaktinstinkt. De kan være dyktige jakthunder med riktig trening, men de er like godt egnet til andre aktiviteter som agility, lydighet og søk.