En dansk hunderase er en type hund som har sin opprinnelse i Danmark. Det er totalt fem hunderaser på denne listen og det er Dansk Kennel Klub som har ansvaret for hver enkelt.
Opprinnelsen til danske hunderaser
Danske hunderaser er unike og varierte, men det er ikke mange av dem.
Den offisielle listen over hunderaser med opprinnelse i Danmark består bare av fem danske hunderaser, men av disse er kun tre av heldansk opprinnelse. Dansk-svensk gårdshund deler opphavet mellom nabolandet Sverige. Grønlandshund, selv om den stammer fra Grønland, regnes også som en dansk rase på grunn av Grønlands territoriale tilhørighet til Danmark.
En vitenskapelig studie publisert i Journal of Animal Science avslørte at dansk spets hadde den største genetiske variasjonen blant de fem danske rasene.
De danske hunderasene
Danske hunderaser har vært brukt som gårdshunder, jakthunder, vakthunder og selskapshunder. I Danmark var det ikke like stort behov for spesialiserte hunder (elghunder, gjeterhunder m.m.) som i Norge, Sverige og Finland. De danske rasene er dansk-svensk gårdshund, broholmer, dansk spets, gammel dansk hønsehund og grønlandshund.
1. Dansk-svensk gårdshund
Dansk-svensk gårdshund er en terrierlignende hund av pinscher-type. Det er en robust og kompakt rase med røtter i nordlige Tyskland, Danmark og det sørlige Sverige. Rasens historie strekker seg tilbake til gårder rundt Østersjøen, hvor den fungerte som en praktisk hjelper i jakt på skadedyr som mus og rotter. Dansk-svensk gårdshund ble en egen rase i 1987 og i dag er den delt mellom Danmark og Sverige.
Hunderasen kjennetegnes av en kort og tett pels, som oftest i sort, brun eller hvit med markerte flekker. Pelsen er selvrensende, noe som bidrar til hundens velpleide utseende. Den høye, ofte krøllete halen er et annet karakteristisk trekk, og speiler hundens energiske og livlige holdning.
Rasen er kjent for sitt vennlige og livlige lynne, og dens sosiale natur gjør den til en utmerket familiehund. Med et høyt energinivå og lærevillighet, er den også svært egnet til forskjellige former for hundesport, som agility og lydighet.
Dansk-svensk gårdshund er også en dyktig rottefanger, noe som gjør den til en uvurderlig medarbeider på gårder.
Til tross for at den historisk sett har vært en arbeidshund, trives den like godt som en kjærlig familiehund – alltid klar for lek og kos.
2. Broholmer
Broholmeren, også omtalt som dansk mastiff og gammel dansk hund, har sine røtter i Danmark fra 1970-tallet. Her ble den i utgangspunktet brukt som en familiehund, en rolle den utfører til det ypperste med sitt rolige og vennlige vesen.
Dette er en molosser, kjennetegnet ved sin formidable størrelse og kraftige kropp. Den kortpelsede hunden finnes i tre fargevarianter: rødbrun, gul med svart maske, og en sjeldnere sort variant.
Som en stor hunderase, viser broholmeren en lojal og beskyttende natur, egenskaper som gjør den til en utmerket vakthund. Den vil også passe fint på en gård.
Til tross for sin imponerende størrelse på 40 til 70 kg, har den et rolig og tålmodig temperament som gjør den til et utmerket valg for familier.
Broholmeren kan til tider være sta, men med nok tålmodighet og kjærlighet kan de læres opp til å utføre en rekke oppgaver. Selv om tidlig sosialisering og trening er nødvendig, er belønningen en hengiven og lojal følgesvenn.
3. Dansk spets
Dansk spets, en liten til mellomstor spisshund, ble sannsynligvis introdusert i Danmark på slutten av 1700-tallet og har siden vært en høyt verdsatt rase. Pelsen er middels lang og ligger flat mot kroppen, noe som gir dem et sjarmerende utseende. Pelsfargen varierer fra hvit til kremhvit, og noen individer kan ha et svakt rosaskjær.
Den danske spetsen er kjent for sitt livlige og gode lynne, samtidig som deres nysgjerrighet og intelligens gjør treningen enkel. De er også oppmerksomme varslende vakthunder, da det er mer sannsynlig at de varsler om inntrengere enn å angripe dem.
Historisk sett var de gårdshunder, men i dag er dansk spets hovedsakelig en familiehund.
4. Gammel dansk hønsehund
Gammel dansk hønsehund er en dansk hunderase med en historie som strekker seg tilbake til begynnelsen av 1700-tallet på Jylland. Dette er en robust mellomstor rase med en tykk, kort og tett pels – ideell for å takle det kalde og fuktige nordiske klimaet. Fargen varierer, men blander seg ofte i toner av hvitt og brunt, noen ganger med større flekker, andre ganger med mer spraglete mønstre.
Gammel dansk hønsehund blander utholdenheten til en arbeidshund med mildheten og tålmodigheten til en familiehund. Rasen er kjent for sin naturlige nysgjerrighet. Den har et sterkt ønske om å utforske og følge spor.
Opprinnelig ble gammel dansk hønsehund brukt til jakt, noe de fortsatt gjør i dag. Med sin skarpe luktesans, utholdenhet og evner i sporing og apport er det en god partner å ha med seg på jakt.
Selv om gammel dansk hønsehund brukes på jakt, er den kanskje mest verdsatt som en kjærlig familiehund i dag.
5. Grønlandshund
Grønlandshunden er en robust dansk hunderase, sett på som den eldste i verden. For over tusen år siden kom den til Grønland da de første inuittene slo seg ned på øya.
Fra sitt opphav som sledehund har den bevart sin kraftfulle fysikk og kan takle nesten alle værforhold, noe som gjør den ideell som arbeidshund i de tøffeste arktiske miljøene. Dette er en stolt hund med en tett, funksjonell pels som gir beskyttelse mot det ekstreme klimaet.
Som sledehund har grønlandshunden banet vei for oppdagelsesreisende som Roald Amundsen og Otto Sverdrup, men den er også kjent for sine evner som kløvhund, og til og med som jakthund på sel og bjørn.
Utover bruk som arbeidshund, er grønlandshunden også en utmerket familiehund. I hvert fall så lenge du liker å være i aktivitet med hunden i minst to timer hver dag, og enten har flere hunder eller sjeldent er bortreist.
Selv om grønlandshunden tilhører Grønland, er den inkludert i listen over de danske hunderasene da øya er en del av kongeriket Danmark.
Er grand danois en dansk hunderase?
Grand danois er ikke en dansk hunderase. Det har lenge vært diskusjoner om hvor den opprinnelig er fra da den tidligere ble kalt dansk herregårdshund. Etterhvert ble det enighet om at grand danois tilhørte Tyskland og i 1880 ble den offisielt kalt deutsche dogge i landet. Senere ble den utpekt som Tysklands nasjonalhund og er fortsatt anerkjent som det i dag.
Konklusjon om danske hunderaser
Det er fem hunderaser som anerkjennes som danske av Dansk Kennel Klub. Disse inkluderer dansk-svensk gårdshund, broholmer, dansk spets, gammel dansk hønsehund og grønlandshund. Likevel deler dansk-svensk gårdshund opphavet med nabolandet Sverige, samtidig som grønlandshund fra Grønland er en dansk rase da øya historisk har vært en del av Danmark.
Ofte stilte spørsmål om danske hunderaser
Hvor mange hunderaser stammer fra Danmark?
Det er fem hunderaser som er danske og alle er godkjent av Dansk Kennel Klub.
Hvilke hunderaser er danske?
Dansk-svensk gårdshund, broholmer, dansk spets, gammel dansk hønsehund og grønlandshund er danske hunderaser.
Er grønlandshund en dansk hunderase selv om den kommer fra Grønland?
Grønlandshund er fortsatt sett på som en dansk hunderase da øya er eid av kongeriket Danmark.
Er dansk-svensk gårdshund en dansk hunderase?
Dansk-svensk gårdshund er både en dansk og svensk hunderase. Den deles mellom nabolandene.
Hvilken dansk hund er best til jakt?
Det er en gammel dansk hønsehund som har særskilte jaktferdigheter og kan brukes til å jakte på en rekke forskjellige byttedyr. Denne rasen har sterk luktesans, utholdenhet og naturlig nysgjerrighet, noe som gjør den spesielt dyktig til sporing og apportering under jakt.
Hvilken dansk hund er best familiehund?
Mange danske hunderaser gjør det bra som familiehunder, men dansk-svensk gårdshund er ofte spesielt høyt rangert i denne kategorien. Dens vennlige og livlige temperament, kombinert med dens robusthet og tilpasningsdyktighet, gjør den til et utmerket valg for familier. Denne rasen er også kjent for å være god med barn, noe som gjør den til et populært valg for familier.
Hvilken dansk hunderase er mest populær?
Dansk-svensk gårdshund en av de mest populære danske hunderasene både i og utenfor Danmark. Denne rasen er kjent for sin robusthet, lærevillighet og vennlige natur, noe som gjør den til en utmerket familiehund. Også dens relativt små størrelse og lave vedlikeholdsbehov gjør den til et populært valg blant mange hundeeiere.