Raseprofil: Gammel dansk hønsehund

Gammel dansk hønsehund er en hunderase fra Danmark som oppsto på begynnelse av 1700-tallet på Jylland. Rasen døde nesten ut i mellomkrigsåra, men er nå en populær hund i hjemlandet og regnes å være en del av den danske kulturen. Gammel dansk hønsehund brukes ofte til jakt, men har også andre gode kvaliteter.

Gammel dansk hønsehund fakta

HunderaseGammel dansk hønsehund
HundetypeStående fuglehund
OpprinnelseDanmark
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid9-11 år
Høyde50-60 cm
Vekt25-28 kg
PelsKorthåret

Størrelse og utseende

Gammel dansk hønsehund er en dansk hunderase av middels størrelse. Hannene kan vokse til en høyde på mellom 54 til 60 cm, mens tispene vanligvis varierer fra 50 til 56 cm. Vektmessig er hannene ofte mellom 28 og 30 kg, mens tispene har en tendens til å veie litt mindre, vanligvis mellom 25 til 28 kg.

Pels

Gammel dansk hønsehund har en tykk pels som er kort og tett. Pelsen er spesielt utformet for å tåle både kaldt og fuktig vær, noe som er en viktig egenskap for en hund som opprinnelig ble brukt til jakt i Danmark. Hundens farge kan variere, men er ofte en blanding av hvit og forskjellige nyanser av brun. Noen med større flekker av farger, mens andre har mer spraglete mønstre.

Hale

Halen på en gammel dansk hønsehund er et annet karakteristisk trekk. Den er lang og henger vanligvis ned når hunden er i ro. Når hunden er aktiv eller spent vil den normalt bøye seg oppover i en halvbue. Halen er dekket av samme tykke, tette pels som resten av kroppen.

Lynne, trening og lydighet

Gammel dansk hønsehund har et lynne som kombinerer utholdenheten til en arbeidshund med en kjærlig familiehund. Som jakthund utviser denne rasen en naturlig nysgjerrighet og en sterk drivkraft til å utforske og følge spor, noe som også gjør den svært oppmerksom på omgivelsene. 

I hjemmet er gammel dansk hønsehund kjærlig med sin familie. Den er kjent for å være både mild og tålmodig, noe som gjør den til et utmerket kjæledyr – spesielt i familier med barn.

Når det kommer til trening, kan gammel dansk hønsehund være både utfordrende og givende å jobbe med. Med sin naturlige intelligens og iver etter å behage, kan den lære en rekke kommandoer. I hvert fall så lenge treningen er konsekvent og belønningene er motiverte.

Det er viktig å huske at som med alle hunder, trenger også gammel dansk hønsehund tidlig sosialisering for å sikre en godt avrundet karakter og positiv holdning til både mennesker og andre hunder.

Aktivitetsnivå og mosjon

Gammel dansk hønsehund er en aktiv og energisk rase som krever betydelig mosjon. Med sin historie som en jakthund, trives denne rasen med aktiviteter som utfordrer både deres fysiske styrke og mentale skarphet.

Det betyr at korte daglige turer i parken eller rundt kvartalet ikke vil være nok. En ideell rutine for en gammel dansk hønsehund vil innebære lange turer, løping, lek i hagen, og kanskje til og med hundesporter som agility eller lydighetstrening. Jakt og jakttrening er også noe en gammel dansk hønsehund vil sette stor pris på.

Generelt sett bør en voksen gammel dansk hønsehund få minst halvannen til to timer aktivitet hver dag for å møte sitt energibehov.

Stell av gammel dansk hønsehund

Pelsstell og røyting

Gammel dansk hønsehund har en kort, tett pels som røyter moderat. Pelsen er relativt lett å stelle, og en ukentlig børsting er generelt nok til å fjerne løse hår og holde pelsen frisk. Dette vil også bidra til å redusere mengden hår rundt i huset.

Ører og øyne

Ører og øyne på gammel dansk hønsehund bør sjekkes regelmessig for å oppdage tegn på infeksjon eller irritasjon. Øynene skal være klare og lyse, uten rødhet eller utflod. Ørene skal lukte friskt, uten overdreven voks eller skitt.

Tannpleie

Et sunt kosthold har mye å si for forebygging av tannproblemer, og et ekte storfebein kan være et utmerket verktøy for naturlig rensing av tennene. Unngå å gi hunden din små bein som er tynne og skarpe (spesielt bein fra fugler), da disse kan skade munnen og i verste fall innvoller ved svelging.

Hvis du mater hunden din med standard, billig hundemat og godbiter til du mest sannsynlig være nødt til å pusse tennene regelmessig.

Kloklipp

Kloklipp er også viktig for en gammel dansk hønsehund. Klørne kan bli ganske lange og skarpe, så regelmessig klipping er nødvendig. Husk at du ikke må klippe klørne for langt inn, da det er både nerver og blodårer der. En aktiv hund kan slite ned klørne naturlig, spesielt om den beveger seg mye på hardt underlag.

Bad

Bad er generelt ikke nødvendig så ofte for en gammel dansk hønsehund, med mindre de blir spesielt skitne. Sjampo for hunder kan brukes ved behov, men det er viktig å huske at for hyppige bad kan tørke ut hundens hud og pels. En god tommelfingerregel er å bade hunden din når den er synlig skitten eller har en ubehagelig lukt.

Bruksområder for gammel dansk hønsehund

Gammel dansk hønsehund er en allsidig rase som kan utmerke seg i en rekke områder, enten det er som en arbeidshund eller som en familiens beste venn.

Jakthund

Gammel dansk hønsehund er en rase som opprinnelig ble avlet for jakt, og mange av dens naturlige instinkter er fortsatt sterkt til stede i dag. Med sin skarpe luktesans, høye utholdenhet og evner som viltfinner og apport, er disse hundene utmerkede jakthunder for både småvilt og fugler.

Spor- og søkshund

På grunn av sin fremragende luktesans og naturlige nysgjerrighet, kan gammel dansk hønsehund også utmerke seg som spor- og søkshund. Enten det er å spore vilt i skogen eller å finne tapte gjenstander, har disse hundene det som trengs så lenge treningen er på plass.

Hundesport

I hundesport har gammel dansk hønsehund også et høyt potensial. Deres lærevillighet og engasjement kan bli utnyttet i mange former for hundesport, inkludert agility, lydighet og rallylydighet.

Familiehund

Gammel dansk hønsehund er en fremragende familiehund. Med sin vennlige og lojale natur, er de fantastiske følgesvenner og kan lett tilpasse seg livet i et hjem. De er kjent for å være gode med barn, og deres kjærlige og beskyttende instinkter gjør dem til et utmerket tillegg til familien. Husk at disse hundene trenger mye mosjon, så en aktiv familie vil være best.

Fôr og kosthold

Når det kommer til ernæring, er gammel dansk hønsehund en hunderase som vil ha godt av kvalitetsfôr. Å tilby et sunt, balansert kosthold er avgjørende for hundens helse, velvære og levetid. Fôr av høy kvalitet unngår unødvendige fyllstoffer som mais, soya og korn. Eksempler på god hundemat kan være fra merker som VOM, men du kan også tilby rent kjøtt som kjøttdeig og innmat.

Mengde mat

Hvor mye du mater gammel dansk hønsehund avhenger av dens vekt og aktivitetsnivå. En generell regel er å multiplisere hundens vekt med 30 og legge til 70 for å finne antall kalorier hunden trenger hver dag. For eksempel, en gammel dansk hønsehund på 25 kg trenger rundt 670 kalorier per dag (25 x 30 + 70 = 820). Hvis hunden din er spesielt aktiv, kan det hende du må øke kaloriinntaket noe.

Vanlige helseproblemer

Gammel dansk hønsehund er generelt en robust rase, men som alle hunderaser kan de være utsatt for visse helseproblemer.

  • Hofteleddsdysplasi: Dette er en arvelig tilstand der hoftene ikke utvikler seg riktig, noe som kan føre til smerte og begrenset mobilitet.
  • Øyeproblemer: Gammel dansk hønsehund kan være utsatt for ulike øyeproblemer, inkludert katarakt og progressiv retinal atrofi.
  • Hjerteproblemer: Som mange raser kan de være utsatt for hjerteproblemer.

Regelmessige veterinærkontroller, riktig stell, nok aktivitet og et sunt kosthold kan bidra til å holde din hund sunn og redusere risikoen for disse problemene. Det er også avgjørende å kjøpe en valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og andre helseproblemer.

Alternativer til gammel dansk hønsehund

Gammel dansk hønsehund er en fantastisk rase, men hvis du vurderer alternativer, er det noen raser som kan ha lignende egenskaper.

Pointer

Pointer er en britisk fuglehund med massevis av energi, akkurat som gammel dansk hønsehund, og er kjent for sin utrolige nese og evne til å «peke» mot vilt. Disse hundene er litt større enn gammel dansk hønsehund, men har en lignende muskuløs bygning. Pointer er også flotte familiehunder, men de krever mye aktivitet.

Weimaraner

Weimaraner, også kjent som «spøkelsehund» på grunn av sin unike grå pels, er en annen god jakt- og familiehund. De er generelt litt større og mer energiske enn hva en gammel dansk hønsehund er. Weimaraner er kjent for sin intelligens og er enkel å trene, men de har også et sterkt behov for menneskelig selskap og kan lide av separasjonsangst hvis de er alene for lenge.

Vorstehhund korthåret

Vorstehhund korthåret, også kjent som den tysk korthåret pointer, er en utmerket allsidig jakt- og familiehund. De har en kroppsstørrelse og energinivå som er sammenlignbart med gammel dansk hønsehund, selv om denne normalt er litt større. Disse hundene er også kjent for deres utmerkede nese og allsidige jaktferdigheter. Vorstehhund korthåret er vennlige, ivrige og enkle å trene, men som med de andre rasene trenger de mye mosjon.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan steller jeg pelsen til en gammel dansk hønsehund?

Pelsen til en gammel dansk hønsehund krever relativt lite vedlikehold. Den trenger en ukentlig børsting for å fjerne løse hår og holde pelsen sunn, men bortsett fra det er det ikke så mye du trenger å gjøre. I røyteperiodene, som normalt skjer to ganger i året, er det lurt å børste den noe oftere.

Går en gammel dansk hønsehund godt overens med andre kjæledyr?

Generelt sett så ja, da gammel dansk hønsehund er kjent for sin vennlige natur. De kan komme godt overens med andre hunder og kjæledyr gitt riktig sosialisering fra tidlig alder. Men husk, dette er en jakthund, så du gjør lurt i å observere dem.

Røyter gammel dansk hønsehund mye?

Ja, gammel dansk hønsehund røyter. De vil normalt ha to røyteperioder i løpet av året hvor de røyter mer, mens de røyter moderat resten av året.

Kan en gammel dansk hønsehund være alene hjemme?

Gammel dansk hønsehund er en veldig sosial rase og liker å være nær familien sin. De kan håndtere korte perioder alene, men det er ikke anbefalt å la dem være alene i lange perioder. Dette kan føre til separasjonsangst og problematisk atferd.

Er gammel dansk hønsehund allergivennlig?

Gammel dansk hønsehund røyter og produserer allergener som dander, urin og spytt som noen mennesker kan reagere på. Dette er ikke regnet som en allergivennlig rase.

Hvor mye trening trenger en gammel dansk hønsehund?

Gammel dansk hønsehund er en aktiv og energisk rase som krever daglig mosjon. De trives best med minst en times aktivitet per dag, som inkluderer lange turer, løping, hundesport, eller rett og slett lek i hagen.

Bjeffer gammel dansk hønsehund mye?

Gammel dansk hønsehund har et moderat bjeffenivå. De kan bjeffe for å varsle om noe uvanlig, men de er generelt ikke kjent for overdreven bjeffing.

Hva er den forventede levetiden til en gammel dansk hønsehund?

Gammel dansk hønsehund har en forventet levetid på rundt 9-11 år. Som med alle hunder, avhenger levetiden av mange faktorer, inkludert gener, kosthold, mosjon og generell pleie.

Hvordan er gammel dansk hønsehund som jakthund?

Gammel dansk hønsehund er en utmerket jakthund. De ble opprinnelig avlet for å være allsidige fuglehunder, noe som betyr at de både kan peke mot og hente bytte. Deres sterke jaktinstinkt og utmerkede luktesans gjør dem til effektive jakthunder, men de trenger riktig trening for å kanalisere instinktene på en produktiv måte.

Dyreplaneten
Logo