Raseprofil: Broholmer

Broholmer, også kjent som dansk mastiff og gammel dansk hund, er en hunderase fra Danmark. Den oppsto i landet på 1970-tallet hvor den opprinnelig ble brukt som en familiehund. Broholmer har nok av selvsikkerhet og er stor i størrelsen, noe som kan gjøre den en til en ypperlig vakthund.

Broholmer fakta

HunderaseBroholmer
HundetypeMolosser, vakt- og vokterhunder
OpprinnelseDanmark
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid6-9 år
Høyde55-75 cm
Vekt40-70 kg
PelsKorthåret

Størrelse og utseende

Dette er en hunderase av molossertypen, og er kjent for sin store størrelse og kraftige kropp. Høyden varierer mellom 55-75 cm, og vekten kan ligge mellom 40-70 kg. Deres majestetiske fysikk speiler deres sterke og robuste natur.

Pels

Broholmerens pels er kort, noe som bidrar til enkel vedlikehold. De er kjent for å ha tre forskjellige fargevarianter: rødbrun, gul med svart maske, og en mer sjelden svart variant.

Hale

Broholmerens hale er en viktig del av deres utseende og sier mye om hundens humør og mentale tilstand. En viktig ting å merke seg er at når broholmer er avslappet og komfortabel, bærer de halen lavt. Mens når de er oppmerksomme eller spente, løfter de halen høyere.

Lynne, trening og lydighet

Broholmer er kjent for sin rolige og vennlige natur, noe som gjør den til et utmerket valg for familier. Med deres godmodige personlighet er de generelt godt egnet til å omgås med barn og andre husdyr. De er også kjent for å være svært lojale og beskyttende, noe som gjør dem til gode gårds- og vakthunder.

Når det kommer til trening, er ikke broholmer nødvendigvis den mest lettlærte hunderasen. Men de kan læres opp til å utføre et bredt spekter av oppgaver med nok tålmodighet og kjærlighet. Broholmer er kjent for å være generelt lydige hunder, selv om de også kan være sta til tider. 

Bornholmer er store og sterke hunder, så tidlig sosialisering og trening er viktig for å få en veloppdragen hund.

Aktivitetsnivå og mosjon

Aktivitetsnivået for en broholmer er moderat sammenlignet med mange andre hunderaser. En time gåtur eller joggetur hver dag kan være nok for en broholmer. Her er det viktig å finne en balansegang, da dette tross alt er en stor hund.

Hvis du allerede har en broholmer som i mange år har vært i lite aktivitet, må de trenes opp gradvis – akkurat som oss mennesker.

Stell av broholmer

Å ta godt vare på en broholmer krever mer enn bare kjærlighet og omtanke, det innebærer også riktig stell for å sørge for at hunden din forblir sunn og glad. Fra pelsstell til tannhygiene, er det flere aspekter du er nødt til å ta hensyn til.

Pelsstell og røyting

Broholmer har kort pels som krever minimal pleie. Dette er ikke en hunderase som røyter mye, så et par børstinger i uken er vanligvis nok.

Ingen hunder er helt allergivennlige, men broholmer har en type pels som ofte er mer tolerant av mennesker med milde allergier. Dette varierer imidlertid fra person til person, så det er alltid lurt å tilbringe mye tid med hunden før du tar den med hjem.

Ører og øyne

Ørene og øynene til en broholmer skal sjekkes regelmessig for tegn på irritasjon, infeksjon eller fremmedlegemer. Bruk en fuktig klut for å forsiktig rengjøre disse områdene, men unngå å stikke noe dypt inn i ørene da det kan skade hundens hørsel.

Tannpleie

En broholmers tenner krever også jevnlig pleie. Et sunt kosthold er grunnleggende for sunne tenner, samtidig som et ekte storfebein kan være en naturlig og effektiv måte å rense hundens tenner på. Unngå fuglebein, da de kan skade hundens munn og i verste fall indre organer hvis de svelges.

Hvis hunden din mates med billig hundemat, vil det være nødvendig med tannpuss med en hundetannkrem, da disse ofte kommer med en rekke tilsetnings- og fyllstoffer.

Kloklipp

Kloklipp er en annen viktig del av pleien av en broholmer. Vær forsiktig så du ikke klipper klørne for langt inn, da det er både nerver og blodårer der. Hvis hunden din er svært aktiv, kan klørne slites ned naturlig, men de fleste vil være nødt til å klippe eller file ned klørne fra tid til annen.

Bad

Broholmer trenger ikke å bade ofte, med mindre de blir spesielt skitne. For mye bading vil nemlig tørke ut huden og pelsen deres. Husk å bruke en mild hundesjampo for hunder når du skal bade hunden din.

Bruksområder for broholmer

Broholmeren er en hunderase som er kjent for sin allsidighet og mange bruksområder. På tross av sin imponerende størrelse, er den en fantastisk følgesvenn som kan trives i en rekke forskjellige roller, alt fra familiehund til kløvhund.

Familiehund

Takket være sitt vennlige og lojale temperament, passer broholmeren perfekt som en familiehund. Den har en naturlig kjærlighet til barn og er kjent for å være rolig og tålmodig. Det sterke båndet en broholmer kan knytte til sine familiemedlemmer gjør den til en fantastisk familiehund.

Vakthund

Med sine sterke instinkter og beskyttende natur, kan broholmeren også fungere som en effektiv vakthund. Den er alltid på vakt og klar til å beskytte sitt hjem og sine kjære. Når det er sagt, er den ikke en aggressiv rase, så den vil bare reagere hvis den oppfatter noe den tror er en reell trussel.

Kløvhund

Takket være sin utholdenhet og fysiske kapasitet, er broholmeren også godt egnet til å være en kløvhund. Den kan bære betydelige mengder vekt og er i stand til å håndtere tøffe turterreng. Men husk, det er viktig å gradvis tilvenne hunden til å bære kløv slik at du ikke overbelaster den.

Fôr og kosthold

Det er ingen tvil om at kvaliteten på fôret har en enorm innvirkning på hundens helse. Broholmeren fortjener det beste, og det betyr å velge fôr uten fyllstoffer som mais, soya og korn. Kvalitetsfôr fra anerkjente merker som VOM er sterkt anbefalt. Rent kjøtt som kjøttdeig og innmat er også gode valg enten alene eller for å supplementere annen hundemat.

Mengde mat

Å mate hunden din med riktig mengde mat er kanskje like viktig som kvaliteten på maten. Hvis du lurer på hvor mye du skal mate hunden din, kan du bruke en enkel formel: gang hundens vekt i kilo med 30, og legg til 70. Det vil gi deg et omtrentlig antall kalorier hunden din trenger hver dag. 

For eksempel, en broholmer på 50 kilo vil trenge omkring 1570 kalorier per dag (50×30+70). Hvis hunden din er veldig aktiv, kan det hende du må øke kaloriinntaket noe.

Antall måltider

Når det kommer til antall måltider, er to måltider om dagen passende for en broholmer. Dette fordeler energiinntaket jevnt over dagen og holder blodsukkeret stabilt. Husk imidlertid at det er viktig å ikke mate hunden din rett før du skal gå på en lang tur eller trene med høy intensitet, da dette kan føre til mageproblemer. 

Vanlige helseproblemer

Som alle hunderaser, kan også broholmeren være utsatt for visse helseproblemer. Selv om det ikke betyr at alle individer vil utvikle disse sykdommene, er det likevel verdt å være oppmerksom på dem:

Hofteleddsdysplasi: En genetisk tilstand der hofteleddet ikke utvikler seg riktig, noe som kan føre til artrose i hofteleddet.

Albueleddsartrose: En smertefull leddsykdom som ofte utvikler seg på grunn av flere ulike sykdommer i albueleddet.

Overvekt: Broholmere kan være utsatt for overvekt, noe som kan føre til en rekke andre helseproblemer, inkludert diabetes, hjertesykdom og redusert levetid.

Hjertesykdommer: Som mange store raser, kan broholmere være mer utsatt for visse hjertesykdommer.

Forebygging er alltid bedre enn kur. Regelmessige veterinærkontroller, riktig stell, tilstrekkelig aktivitet og et sunt kosthold er viktige for å holde hunden din frisk og unngå disse problemene. 

Det er også avgjørende å kjøpe en valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og flere helseproblemer. En seriøs oppdretter vil alltid være opptatt av å avle frem sunne og friske hunder, og dette gir din broholmer den beste starten i livet.

Alternativer til broholmer

Dersom du vurderer en broholmer, men kanskje vil utforske noen alternativer, er det flere andre store og robuste hunderaser som kan være verdt å se på.

Tibetansk mastiff

Tibetansk mastiff, opprinnelig brukt som en vakt for klostre i Tibet, er en uavhengig og sta rase. I likhet med broholmeren, er de sterke og selvsikre hunder. Men der broholmeren er en sosial og imøtekommende rase, er tibetansk mastiff kjent for å være mer reservert og beskyttende. Aktivitetsnivået deres er ganske likt broholmeren da de trenger regelmessig mosjon, men er langt ifra hyperaktive.

Engelsk mastiff

Engelsk mastiff er en av de største hunderasene i verden og er et imponerende syn. De er kjent for sin milde og lojale natur, noe som gjør dem til gode familiehunder, akkurat som broholmeren. De er imidlertid ikke like aktive som broholmeren, og kan være mer tilfreds med mindre mosjon. Dette kan gjøre dem til et godt alternativ for de som søker en litt mindre aktiv hund.

Napolitansk mastiff

Napolitansk mastiff er en eldgammel hunderase kjent for sitt unike, rynkete utseende og sitt sterke beskyttelsesinstinkt. I likhet med broholmeren, er de store og sterke hunder som kan være gode voktere. Deres beskyttende natur kan gjøre dem mer reserverte rundt fremmede, så her vil tidlig sosialisering være nøkkelen.

Ofte stilte spørsmål

Hvor mye røyter en broholmer? 

Broholmeren røyter moderat og krever derfor ikke veldig intensivt pelsstell. Men som med alle hunder, vil en god, regelmessig børsting hjelpe med å kontrollere røytingen og holde pelsen sunn.

Hvordan er broholmeren med andre kjæledyr? 

Broholmeren er generelt god med andre kjæledyr, spesielt hvis de har blitt sosialisert fra de er små. De kan imidlertid være forsiktige rundt ukjente dyr, så det er viktig å introdusere dem forsiktig.

Hvor stor blir en broholmer? 

Broholmer er en stor rase, med høyde som kan variere fra 55 til 75 cm og en vekt på opptil 70 kg. Høyden, kombinert med deres kraftige bygning, gir dem et imponerende utseende.

Hvor lenge kan en broholmer være alene hjemme?

Broholmeren er en familieorientert hund som liker å være rundt menneskene sine. De kan håndtere noen timer alene, men de bør ikke være alene for lenge da de kan bli stresset eller engstelige.

Hvor mye koster en broholmer? 

Prisen på en broholmer kan variere mye avhengig av stedet, oppdretteren og stamtavlen. Det er en relativt sjelden hunderase, i hvert fall i Norge, så du kan forvente å betale en pris mellom 20 000 til 30 000 norske kroner for en broholmer valp.

Hvor mye trening trenger en broholmer? 

Selv om de er en stor rase, trenger ikke broholmeren ekstremt mye trening. Vanligvis er en til to turer om dagen pluss litt lek nok til å holde dem sunne og glade.

Hvor lenge lever en broholmer? 

Gjennomsnittlig levetid for en broholmer er rundt 6-9 år. Som med alle hunderaser, vil en sunn diett, regelmessig mosjon og regelmessige veterinærkontroller bidra til å øke levetiden.

Bjeffer broholmeren mye? 

Broholmeren er en naturlig vakthund og kan bjeffe for å varsle om fremmede eller uvanlige lyder. Når det er sagt, er de generelt sett rolige hunder og er ikke kjent for unødvendig eller overdreven bjeffing.

Hvordan er pelsstellet til en broholmer? 

Broholmeren har en kort og tett pels som er relativt lett å stelle. En ukentlig børsting er vanligvis nok til å fjerne dødt hår og holde pelsen sunn.

Dyreplaneten
Logo