En svensk hunderase er en hunderase som har oppstått og utviklet seg i Sverige over lang tid. De ulike svenske rasene er spisshunder og støvere. Den opprinnelige bruken av disse hundene er først og fremst knyttet til jakt og landbruk, men har også vært vakthunder og er i dag gode familiehunder for rette eiere.
Opphavet til svenske hunderaser
Det finnes 13 ulike hunderaser i Sverige og de har utviklet seg over tid til å bli uunnværlige medlemmer av det svenske samfunnet.
Det er teorier som antyder at varangerhunden kan ha vært stamfaren til den opprinnelige lapphunden. Denne hunden ble i eldre tider brukt av samene og kan derfor også betraktes som forløperen til svenske spisshunder som svensk lapphund og västgøtaspets, samt finsk lapphund og lapsk vallhund.
I 1789 ble jakttillatelse gitt til allmuen og hunder ble enda viktigere i svenske husstander. Dette førte til en økning i antall støvere. På samme måte var jakthunder og hunder for reindrift spesielt etterspurt av svensker, finner, kvener og samer i tidligere tider. Dette mønsteret er likt det man ser i både Finland og Norge.
Mange av de svenske hunderasene har dessverre opplevd en nedgang i populariteten. Dette kan i stor grad tilskrives tilgjengeligheten av hunderaser fra resten av verden. Det er imidlertid entusiaster som fortsatt er dedikert til bevaringen av disse unike rasene.
De svenske hunderasene
Svenske hunder er raser som stammer fra Sverige og har utviklet seg i landet gjennom historien. De faller innenfor kategorien av spisshunder og støvere, og har primært blitt brukt som jakthunder. Svenske hunderaser inkluderer jämthund, norrbottenspets, hälleforshund, svensk hvit elghund og dansk-svensk gårdshund.
1. Jämthund
Jämthund er Sveriges nasjonalhund. Den stammer fra Jämtland og ble offisielt godkjent i 1946, men dens opprinnelse er antatt å være gammel og strekker seg tusenvis av år tilbake. Som den største av de nordiske jakthundrasene på opptil 35 kg, er den kraftig og muskuløs med et imponerende utseende.
Den har utmerket luktesans, og er en dyktig jeger, særlig egnet for jakt på større vilt som elg, hjort og bjørn. Når det er sagt, den er også en god trekkhund og kan takle krevende terreng. Denne brukshunden har også egenskaper som potensiell vakthund.
På tross av sitt jaktinstinkt og vakthund-egenskaper, er jämthunden kjent for sitt stabile og rolige vesen, og er derfor en god og trygg familiehund for aktive eiere.
2. Norrbottenspets
Norrbottenspets, også kjent som nordisk spets, har røtter i Sverige, men deler genetiske bånd med finsk spets og ligner på norsk lundehund. Rasen ble renavlet i starten av 1900-tallet av løytnant Kantzow, som bidro til å fastsette rasestandarden.
Med en vekt på mellom 11 og 15 kg, er norrbottenspets en middels stor hund. Utseendet er robust og velproporsjonert, noe som reflekterer dens arv som jakthund. Pelsen er dobbel og tykk, mest vanlig hvit med flekker av svart, brun, eller begge.
Norrbottenspets er en energisk svensk hunderase, kjent for sin intelligens, lojalitet og vennlighet. Dette er blant egenskapene som gjør den til en ypperlig jakthund, en ivrig deltaker i hundesport, og et sjarmerende kjæledyr for mange familier.
3. Hälleforshund
Hälleforshund er en mellomstor til stor svensk spisshund og er et resultat av krysninger mellom svenske, russiske og finske spisshunder på 1930-tallet. Med en vekt på mellom 20 til 30 kg, er den robust og energisk.
Den har et markant kileformet hode, stående spisse ører, og en hale som ofte bæres i bue over ryggen. Pelsen er tett og grov med en gulrød farge i forskjellige nyanser.
Den er kjent for sin dyktighet som jakthund på elg, men har også gode generelle egenskaper som led- og ettersøkshund.
Til tross for sitt tidligere omdømme som en dårlig familiehund, har denne svenske hunderasens temperament forbedret seg betydelig siden 1980-tallet. I dag er den en hardfør, sterk og utholdende følgesvenn som trives best med mye mosjon.
4. Västgøtaspets
Västgøtaspets, en liten og livlig svensk spisshund, har en historie som strekker seg tilbake til antagelig før 1800. Denne langstrakte og kortbeinte hunden, opprinnelig en gårdshund, har et revelignende hode og kompakt, vannavstøtende pels. Fargene varierer fra grå til rødgrå, ofte med mørkere hår på ryggen og lysere tegninger på ulike kroppsdeler.
Som en utpreget brukshund, fungerer västgøtaspets godt både som gårdshund og familiehund. Den er hardfør, modig og livlig, alltid på vakt og relativt selvstendig. Dette er en hund som trives med å være mye ute – gjerne i aktivitet. Den er også varsom rundt barn, noe som gjør den til en god familiehund.
5. Svensk hvit elghund
Svensk hvit elghund er en stolt og robust svensk hunderase. Den har en tett hvit pels som yter utmerket beskyttelse mot vær og vind.
Denne middels store hunden har en muskuløs og velproporsjonert kroppsbygning, hvor hannene typisk veier mellom 23-25 kg og tispene mellom 20-23 kg. Rasen stammer fra Sverige, med Ottsjö Jim fra 1941 til 1953 ofte regnet som stamfar, selv om det også hevdes at hvite elghunder eksisterte før dette.
Den svensk hvite elghunden er modig og bestemt av natur og en dyktig jakthund. Det betyr imidlertid ikke at den ikke er en kjærlig og lojal følgesvenn. Rasens allsidighet gjør den til en utmerket familiehund, forutsatt at den får tilstrekkelig mental og fysisk stimulering.
6. Svensk lapphund
Svensk lapphund er en middels stor svensk hunderase. Den ble opprinnelig ført til Nordkalotten av samene, men stammer fra områdene rundt Ladoga i Russland. Denne trofaste og robuste hunden var tradisjonelt samefolkets gjeterhund, med en pels som er ypperlig tilpasset det barske nordiske klimaet.
Med en vekt mellom 15 og 20 kg, bærer den en tett, kort underpels under en lengre, grovere ytterpels som kan variere i fargen. Rasen har et busket hale krummet over ryggen, som uttrykker konstant beredskap.
Svensk lapphund er kjent for sitt vennlige og lekne temperament, samtidig som den viser en dyp lojalitet og vaktsomhet.
Denne intelligente hunden er godt mottakelig for trening, noe som gjør den til en utmerket følgesvenn for aktive eiere, med bruksområder som spenner fra gjeter- og vakthund til kløv- og trekkhund, og ikke minst som en kjærlig familiehund.
7. Gotlandsstøver
Gotlandsstøveren er en av de eldste og mest sjeldne støverrasene som opprinnelig kom fra øya Gotland i Sverige. Det er en mellomstor svensk hunderase, med en vekt på mellom 16 og 22 kg.
Utseendemessig har den et edelt, lett, men samtidig sterkt uttrykk, med en proporsjonalt bygd og noe rektangulær form. Fargen på pelsen er typisk gulbrun, med hvite markeringer på bestemte steder.
Som en drivende jakthund, har den iherdige og arbeidsomme egenskaper, ofte benyttet til jakt på hare og rødrev. Men den fungerer også utmerket som for eksempel gårdshund.
Med sitt vennlige gemytt, er gotlandsstøveren dessuten en god familiehund for aktive eiere som liker å være ute i naturen.
8. Smålandsstøver
Smålandsstøver, også kjent som smålandshund, har sin opprinnelse fra Småland i Sverige, der den ble utviklet på 1800-tallet ved krysning av ulike hunderaser. Denne mellomstore svenske hunden, med en vekt på rundt 15-20 kg, har et middels langt, grovt hårlag som ligger tett inntil kroppen. Pelsfargen varierer mellom svart og brun, prydet med tan-tegninger.
Smålandsstøver er kjent for sin rolige og vennlige natur, og er høyt verdsatt for sin lojalitet overfor eierne. Rasen er også en god partner på jakt og spesielt dyktig på hare- og rødrevjakt. Når det er sagt, brukes den også som treskjeller for å spore opp fugl, ekorn og mår.
9. Hamiltonstøver
Hamiltonstøveren er en stolt svensk rase, formet av grev Adolf P. Hamilton på slutten av 1800-tallet ved å krysse sørtyske og sveitsiske støvere med engelsk foxhound og harrier. Dette resulterte i en mellomstor, robust hund, veiende mellom 23 og 27 kg, ideell for lange dager på jakt. Med sin trefargede pels, bestående av grove, tette hår, er den godt tilpasset både kalde og våte nordiske forhold.
Denne hunden er kjent for sitt jevne temperament, en blanding av mot, selvsikkerhet og kjærlighet, og er en ivrig lærer som verdsetter klare instruksjoner. Hamiltonstøveren har vist seg som en dyktig jakthund, spesielt for småvilt. Samtidig er den en hengiven familiehund, alltid klar for eventyr eller en rolig kveld hjemme.
10. Schillerstøver
Schillerstøveren, også kjent som schillerhund, er en mellomstor svensk hund som stammer fra en blanding av engelsk-sveitsiske og svensk-engelske støvere importert på 1800-tallet. Den har et slående utseende med en grov, tett pels av brun og sort farge, og bærer en rett eller svakt sabelformet hale.
Rasen er kjent for sin hurtighet, som er blant egenskapene som gjør den til en utmerket jakt- og sporhund, spesielt på småvilt som rødrev.
Karakteristisk er schillerstøverens lojale og energiske lynne. Den krever en god del mental og fysisk stimulering, men så lenge dette er på plass vil den fort kunne være en god familiehund.
11. Drever
Dreveren er en mellomstor svensk hund med en vekt på rundt 14-16 kg og utmerker seg med sitt kompakte og kraftige utseende. Dette er en hund med tett, kort pels, ofte i kombinasjon av sort, brunt og hvitt.
Rasen er kjent for sin stahet og egenrådighet, men også for sin lydighet, gitt at den får riktig veiledning og grensesetting.
Opprinnelig ble dreveren avlet for jakt i Sverige, men er generelt en svært allsidig hund. I dag blir den brukt både som drivende jakthund, ettersøkshund, sporhund og en utmerket familiehund. Den er kjent for sin utmerkede luktesans, og den sterke viljen gjør den til en ideell arbeidshund, så vel som en hengiven følgesvenn for den aktive familien.
12. Dansk-svensk gårdshund
Dansk-svensk gårdshund er en liten til mellomstor hund, med en vekt på 8-15 kg, kjent for sitt terrierlignende utseende av pinschertypen. Den stammer muligens fra det nordlige Tyskland, Danmark og det sørlige Sverige, og har tradisjonelt blitt regnet som en typisk gårdshund.
Denne rasen er betydelig roligere og mer avslappet enn mange terriere, og har et mildt og vennlig gemytt. Gårdshunden har lenge blitt brukt i jakt på skadedyr som mus og rotter, men i dag er den også en utmerket familiehund. Med sin moderate størrelse og gode lynne er den også godt egnet for hundesport som agility.
13. Hedehund (ikke godkjent)
Hedehund, ofte også kjent som gulhund eller holmshund, er en mellomstor spisshund, opprinnelig fra Sverige. Denne jakthunden ble skapt på 1920-tallet av Olof J. Holm, som krysset norsk elghund grå med svensk lapphund.
Hedehunden blir normalt rundt 22 kg tung og har et kraftfullt og energisk uttrykk, med sin blekgule pels, sort maske og stående ører.
Til tross sitt robuste utseende, har denne svenske rasen generelt et rolig og stabilt gemytt. Bruksområdene varierer fra elgjakt til lederhund, ettersøkshund og kløvhund, noe som gjør denne rasen til en hardfør, sterk og meget utholdende følgesvenn.
Konklusjon om svenske hunderaser
Det er tretten forskjellige hunderaser som har oppstått og utviklet seg i Sverige. De inkluderer hovedsakelig spisshunder og drivende hunder, og har tradisjonelt blitt brukt i jakt og landbruk. De har tilpasset seg til forskjellige funksjoner som jakthunder, gårdshunder og familiehunder. Selv om noen av disse rasene har opplevd en nedgang i populariteten på grunn av tilgjengeligheten av andre raser, er det entusiaster som fremdeles er dedikert til å bevare disse unike svenske rasene.
Ofte stilte spørsmål om svenske hunderaser
Hvor mange hunderaser kommer opprinnelig fra Sverige?
Det kommer 13 hunderaser fra Sverige og noen av dem inkluderer svensk lapphund, svensk hvit elghund, hamiltonstøver og schillerstøver.
Hvilke er de mest populære svenske hunderasene?
De mest populære hunderasene fra Sverige er svensk lapphund, svensk hvit elghund og hamiltonstøver. Populariteten kan variere basert på individuelle preferanser og behov.
Hva er historien bak opprinnelsen til svenske hunderaser?
Svenske hunderaser har forskjellige historier, men mange av dem har dype røtter i landets jakt- og landbrukstradisjoner. For eksempel ble svensk hvit elghund avlet for elgjakt og på annet storvilt, mens svensk lapphund ble brukt av samene for reindrift.
Hva er de typiske egenskapene for svenske hunderaser?
Typiske egenskaper varierer, men mange svenske hunderaser er kjent for deres arbeidskapasitet, intelligens og lojalitet. De har også en tendens til å være sterke og utholdende, med utmerket luktesans, egenskaper som var nødvendige for deres originale arbeidsroller.
Hvordan varierer størrelsen mellom de svenske hunderasene?
Størrelsen på svenske hunderaser kan variere betydelig. En støver veier alt fra 15 til 20 kg, mens en spisshund ofte kan veie 25 til 35 kg. Likevel kommer det helt an på rasen da for eksempel spisshunden norrbottenspets veier mellom 11 og 15 kg.
Hva er de opprinnelige bruksområdene for svenske hunderaser?
Mange av de svenske hunderasene ble opprinnelig avlet for spesifikke arbeidsformål. For eksempel ble svensk hvit elghund og hamiltonstøver avlet for jakt og svensk lapphund som gjeterhund av rein. I dag brukes mange av disse rasene fortsatt i sine tradisjonelle roller, men også som familiehunder og i ulike hundesporter.