Raseprofil: Hälleforshund

Hälleforshund er en hunderase med opprinnelse i Sverige. Den ble krysset med russiske, finske og svenske spisshunder på 1930-tallet. Hälleforshund viste seg raskt å være en dyktig jakthund og ble derfor etterspurt av jegere i landet. Hunderasen ble godkjent av Svenska Kennelklubben (SKK) i 2000. 

Hälleforshund fakta

HunderaseHälleforshund
OpprinnelseSverige
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde52-63 cm
Vekt20-30 kg
PelsKorthåret

Størrelse og utseende

Hälleforshunden er en middels stor til stor spisshund som gir et sterkt, modig og energisk inntrykk. Størrelsen varierer mellom kjønnene, med hannhunder som måler 55–63 cm i skulderhøyde og kan veie opp til 30 kg. På den annen side er tisper litt mindre med en skulderhøyde på 52–60 cm og veier vanligvis rundt 5 kg mindre enn hannene.

Pels

Denne svenske jakthunden er preget av en tett, grov og litt strittende pels. Underlaget består av kort, myk underull som er tett og rikelig, helst i en gulhvit fargetone. På hodet og forsidene av beina er pelsen kort, tett og glatt, mens den er lengre på baksiden av forben og lår.

Hunden har også en mer utviklet pels på hals og skuldre, noe som danner en karakteristisk krage. Fargen på pelsen skal være gulrød i mørkere eller lysere nyanser.

Hale

Hälleforshundens hale er høyt ansatt, middels lang, og er kjennetegnet av tett og rikelig pels uten fane. Denne tette pelsen gir halen et frodig uttrykk. I ro bæres halen i en bue over ryggen eller ringlet over eller nær rygglinjen, noe som bidrar til hundens energiske og kraftfulle utstråling.

Lynne, trening og lydighet

Hälleforshund er en hund full av energi, styrke og utholdenhet, noe som gjør den ideell som jakthund. Den er kjent for sitt modige uttrykk og sin kraftfulle bygning – en utpreget jakthund som har vist seg å være spesielt dyktig på elgjakt.

Til tross for sin robuste natur, er det viktig å forstå at hälleforshunden tidligere hadde et rykte for å ha et dårlig gemytt. Dette er imidlertid noe som har blitt betydelig forbedret siden 1980-tallet gjennom målrettet avl.

Når det kommer til trening, krever hälleforshunden mye mosjon for å trives. Dette er en aktiv hund som elsker å være i bevegelse og vil trives best i et hjem der den har mulighet for rikelig med fysisk aktivitet.

En viktig del av treningen vil derfor være å sørge for at hunden får den nødvendige mosjonen den trenger. Denne hunden er også kjent for å være en typisk enmannshund, noe som betyr at den kan utvikle et sterkt bånd til en spesifikk person.

Når det kommer til lydighet, kan hälleforshunden være en utfordring for uerfarne eiere. På grunn av sin sterke personlighet og energiske natur, vil den kreve en fast hånd og konsekvent trening. 

Selv om hälleforshunden er en utmerket jakthund, er det viktig å merke seg at dens sterke personlighet og høye aktivitetsnivå kan gjøre den mindre egnet som en familiehund. Den vil derfor være best egnet for aktive eiere som har erfaring med hunder, og som kan møte dens behov for mosjon.

Aktivitetsnivå og mosjon

Hälleforshunden er en energetisk rase som krever mye aktivitet og mosjon for å trives. Denne hunden er ideell for aktive eiere som setter pris på friluftsliv, og vil trives best med lange turer, lek og trening hver dag. Den trives også med mental stimulering, som sporarbeid eller søksøvelser. 

Med sin historie som jakthund, har hälleforshunden en iboende styrke og utholdenhet, noe som betyr at den er i stand til å takle store mengder fysisk aktivitet. Hälleforshund bør ha minst én time middels til intens fysisk aktivitet hver dag, men gjerne halvannen til to timer i gjennomsnitt.

Dette er en hund som passer best for deg som bor i landlige omgivelser og har tilgang til skog og mark.

Stell av hälleforshund

Hälleforshunden har en tett og grov pels som krever jevnlig vedlikehold. Det anbefales å børste hunden en gang i uken for å holde pelsen ren og fri for floker. Under røyteperioder kan det være nødvendig med hyppigere børsting for å håndtere den økte mengden løs pels.

Videre må du huske på å sjekke ører og øyne regelmessig, samtidig som du passer på tannhelsen.

Du må også passe på at du ikke bader din hälleforshund for mye, og bruker en mild hundesjampo når det er nødvendig med et bad.

Hälleforshunden er ikke kjent for å være en hypoallergen rase, så den kan potensielt forårsake allergiske reaksjoner hos mennesker som er følsomme for hundepels. Hvis du reagerer på hunder anbefaler jeg heller å se nærmere på mer allergivennlige hunderaser du potensielt vil reagere mindre på.

Bruksområder for hälleforshund

Hälleforshunden er en allsidig hunderase som er spesielt egnet for visse bruksområder. Med sitt naturlige jaktinstinkt og energiske natur er den en dyktig jakthund. Samtidig kan den også være en fantastisk familiehund og en lojal følgesvenn.

Jakthund

Hälleforshunden er først og fremst kjent som en dyktig jakthund. Den kan jakte selvstendig og er spesielt flink på jakt etter elg. Hunden viser stor utholdenhet, styrke og mot under jakten, og er kjent for å kunne takle krevende terreng og værforhold.

Hälleforshunden kan også brukes som bandhund, hvor den samarbeider med andre hunder for å spore og drive vilt. I tillegg er den en pålitelig ettersøkshund som kan brukes til å finne skadet vilt og hjelpe til med å avslutte jakten på en human måte.

Familiehund

Selv om hälleforshund først og fremst er en jakthund, kan den også være en flott familiehund. Med riktig sosialisering og trening kan den trives i et familiemiljø. Hälleforshunden er lojal, kjærlig og beskyttende overfor sin familie og kan være en flott lekekamerat for barn. Den trenger imidlertid mye mosjon og mental stimulering for å trives, så aktive familier er nødvendig for denne rasen.

Fôr og kosthold

Et kvalitetsfôr er nødvendig for å sikre at hälleforshunden får de nødvendige næringsstoffene den trenger. Sørg for å velge et fôr av høy kvalitet som inneholder naturlige ingredienser uten kunstige tilsetningsstoffer. Unngå fyllstoffer og ingredienser av lav kvalitet som kan være vanskelige å fordøye.

Mengde mat

Det er viktig å gi hunden riktig mengde mat for å opprettholde en sunn vekt. En god regel er å multiplisere hundens vekt med 30 og legge til 70 for å beregne det daglige kaloriinntaket. For eksempel, hvis hunden veier 20 kg, vil den trenge omtrent 670 kalorier per dag. Hvis hunden er svært aktiv, kan det være nødvendig å øke inntaket noe.

Vanlige helseproblemer

Vanlige helseproblemer som kan påvirke hälleforshunden inkluderer:

  • Hofteleddsdysplasi (HD)
  • Albueleddsdysplasi (AD)
  • Øyeproblemer som PRA og katarakt
  • Allergier og hudproblemer

For å holde hälleforshunden frisk og unna disse helseproblemene er det viktig å ta regelmessige veterinærkontroller, sørge for riktig stell og hygiene, gi tilstrekkelig mosjon og trening, samt et sunt kosthold.

Historien om hälleforshund

Hälleforshund er en svensk hunderase med en interessant historie. Opprinnelsen til rasen går tilbake til 1930-tallet da svenske, finske og russiske spisshunder ble krysset for å skape en hund med gode jaktegenskaper – spesielt egnet for elg. 

Dette arbeidet fortsatte i et par tiår og den nye hunden viste seg å være svært dyktig som elghund. Den ble raskt populær blant svenske jegere som stod overfor en raskt voksende elgstamme. Hälleforshund ble offisielt anerkjent av Svenska Kennelklubben i april 2000. 

Til tross for sin popularitet i Sverige, har rasen ennå ikke oppnådd internasjonal anerkjennelse fra FCI og andre kennelklubber.

Alternativer til hälleforshund

Hälleforshund er en unik hunderase med sine egne egenskaper og kjennetegn. Men hvis du vurderer andre alternativer, er det noen rasetyper som kan være verdt å utforske.

Vestsibirsk laika 

Vestsibirsk laika er en spisshundrase som har lignende egenskaper som hälleforshund. Begge rasene er kjent for sin evne til å jakte på elg og har et høyt aktivitetsnivå. Den er omtrent like stor med sine 18 til 25 kg. 

Norsk elghund grå 

Norsk elghund grå er en jakthund som har mange likheter med hälleforshund. Begge rasene er robuste og godt egnet til å jakte på elg. De deler også et moderat aktivitetsnivå. Mens hälleforshund har sitt opphav i Sverige, er norsk elghund grå, som navnet antyder, fra Norge.

Svensk hvit elghund

Svensk hvit elghund er en spisshundrase som kan være et alternativ til hälleforshund. Begge rasene har en likhet i jaktegenskapene og evnen til å arbeide i skandinaviske skoger. Mange eiere setter også pris på den flotte hvite pelsen. Svensk hvit elghund er omtrent like stor som hälleforshund med sine 20-25 kg.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan er hälleforshund sammen med andre kjæledyr?

Hälleforshunder kan være sosiale og vennlige mot andre kjæledyr, spesielt hvis de er godt sosialisert fra ung alder. Introduksjonen bør skje gradvis og under oppsyn for å sikre positiv samhandling mellom dyrene. Husk også at hälleforshund er en jakthund og dermed har et naturlig jaktinstinkt.

Kan hälleforshund være hjemme alene i lange perioder?

Hälleforshunder kan tilpasse seg å være hjemme alene i noen timer av gangen, men de trives generelt bedre når de får selskap og aktivitet. Det er viktig å sørge for at de har tilstrekkelig stimulering og mosjon før og etter perioder med alenetid.

Bjeffer hälleforshund mye?

Hälleforshund er en typisk jakthundrase og har en naturlig tendens til å bjeffe når de oppdager noe uvanlig eller er oppspilte. Tidlig trening og sosialisering vil bidra til å begrense overdreven bjeffing.

Hvor lenge lever en hälleforshund?

Hälleforshunder har vanligvis en gjennomsnittlig levetid på rundt 10 til 12 år. Et sunt kosthold, regelmessig veterinærkontroll, mosjon og kjærlig omsorg kan bidra til å sikre at hunden lever så godt og lenge som mulig.

Er hälleforshund egnet for jakt?

Ja, hälleforshund er en jakthund som er kjent for sin evne til å jakte selvstendig, både som bandhund og ettersøkshund på skadd vilt. De har god luktesans og er ivrige og energiske jaktkamerater.

Dyreplaneten
Logo